Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Αστρολογία στην υπηρεσία του κόσμου

Τον τελευταίο καιρό για προσωπικούς περισσότερο λόγους μπήκα στη λογική να κοιτάζω διελεύσεις και διατάξεις πλανητών για τα επόμενα χρόνια. Κοίταζε κοίταζε, αρχίζει κανείς να προβληματίζεται γενικότερα για το τι πρόκειται να συμβεί. Με Ουρανό στον Κριό, Πλούτωνα στον Αιγόκερω και Κρόνο στο Ζυγό η διετία 2010-2012 έχει χαρακτηριστεί από πολλούς μάντεις και προφήτες ως διετία του "Αρμαγεδώνα". Δυστυχώς όμως πέρα από αυτές τις καταστροφολογικές προβλέψεις, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια ρεαλιστική τοποθέτηση αστρολόγων για το τι μέλλει γενέσθαι. Αναλωνόμενοι στα γνωστά ζητήματα της light αυτογνωσίας και του τι μας περιμένει από Δευτέρα με το αφεντικό, μοιάζουμε με τον κόσμο τη δεκαετία πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ήξερε - ή δεν ήθελε να πιστέψει - τι επρόκειτο να έρθει μπροστά του.

Μήπως ο αστρολογικός κόσμος έχει εκτός των άλλων μία ευθύνη; Μία ευθύνη να ανοίξει τα μάτια του κόσμου ως προς τα πράγματα που ενδέχεται να έρθουν μπροστά μας τα επόμενα χρόνια; Να προετοιμάσει τους ανθρώπους για ό,τι θα έρθει; Μήπως άλλωστε κι ο Δίας στον Αιγόκερω αυτή την λογική δεν έχει για φέτος; Να μας προετοιμάσει για τα δύσκολα; Γιατί να μην τον ενστερνισθούμε;

Δε θα προσπαθήσω να παραστήσω τον αστρολόγο. Όποιος ξέρει ιστορία μπορεί να κάνει μόνος του τους παραλληλισμούς. Μπορεί να θυμηθεί τι έγινε στον κόσμο την προηγούμενη φορά που είχαμε παρουσία του Ουρανού στον Κριό. Να εξετάσει τι συνέβη στην Ελλάδα στις προηγούμενες επιστροφές του Κρόνου στο Ζυγό. Και να βγάλει τα συμπεράσματα του από την τελευταία φορά που είχαμε τετράγωνα Ουρανού με Πλούτωνα. Η ιστορική μνήμη δε χρειάζεται να πάει πολύ πίσω.

Οικονομική κρίση και ανεργία ήταν το αποτέλεσμα της προηγούμενης χρηματιστηριακής κρίσης με κύρια συνέπεια στον απλό κόσμο. Οικονομική κρίση και κατάρρευση των κρατών και του καπιταλισμού η συνέπεια σήμερα. Ο Ουρανός στους Ιχθύς (αναθεωρητικές ιδεολογίες) εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '20 αλλά έγιναν κανονικά πραξικοπήματα όταν ο Ουρανός μπήκε στον Κριό (αναθεωρητισμός μέσω όπλων). Η σύγκρουση αναθεωρητών και κεφαλαίου σφοδρή όσο ο Ουρανός είχε τετράγωνο με τον Πλούτωνα. Χρειάστηκε να έρθει το 1942 για να γυρίσει η πλάστιγγα προς την άλλη πλευρά, όταν Ουρανός και Πλούτωνας σε όψη εξαγώνου συνεργάστηκαν για ένα νέο κόσμο και άλλαξαν όλα στον κόσμο με τη συνδρομή του μεγάλου κεφαλαίου.

Κι αν θέλει κανείς περισσότερα, αρκεί να ρίξει μία ματιά στα ωροσκόπια κρατών. Ποια κράτη είναι άραγε στο ζώδιο του Κριού; Θα είναι μήπως φορείς του αναθεωρητισμού; Και με τι όπλα; Ή μήπως θα υποστούν τα ίδια την αναθεώρηση; Και με τι κόστος;

Όσο για τον Κρόνο στο Ζυγό, οι προσλαμβάνουσες μου δίνουν την Αλλαγή στην Ελλάδα το 1981 αλλά και την Α' Ελληνική Δημοκρατία το 1924. Προοδευτικές κυβερνήσεις με όραμα, που βλέπουν μπροστά και βάζουν τα θεμέλια ενός νέου συστήματος. Που δυστυχώς όμως κρατούν λίγο, καθώς ο Κρόνος γρήγορα μετακινείται στο Σκορπιό. Θυμηθείτε το σοσιαλιστικό άνεμο του 1981 με την άνοδο του Μιτερράν, του Γκονζάλες και του Παπανδρέου και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής όψης της Κοινής Αγοράς. Ή τον Παπαναστασίου και το Α' ελληνικό δημοκρατικό σύνταγμα. Ελπίδα για τους λαούς αλλά και κόκκινο πανί για τους αναθεωρητές η παρουσία μετριοπαθών και προοδευτικών πολιτικών στο τιμόνι των κρατών.

Είμαι ο τελευταίος που θα κάνει τον φτασμένο αστρολόγο, αλλά τα όσα έρχονται στο νου μου ως συνειρμοί βλέποντας τους χάρτες και γυρνώντας πίσω στην ιστορία δεν είναι προβλέψεις light. Κι έχω την αίσθηση ότι με το Δία στον Αιγόκερω είναι ευθύνη πολλών από μας να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τον κόσμο...

Καλή δύναμη σε όλους..

Άνθρωποι και Πρόσωπα από την Ιστορία της Αστρολογίας

Συνεχίζοντας τις ιστορικές αναφορές με αφορμή τον α’ τόμο της εργασίας του Γιάννη Συμεώνογλου «Η άλλη αστρολογία» αξίζει κανείς νομίζω να δει και μερικά ονόματα από την εποχή του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Η συμβολή των Αράβων

Οι Άραβες ως φύλακες της γνώσης των ελληνιστικών βασιλείων μετά την καταδίκη της αστρολογίας ως ειδωλολατρικής από το - χριστιανικό πλέον – ρωμαϊκό κράτος έχουν να δείξουν αρκετά ονόματα που συνέβαλαν και εξέλιξαν το χώρο της αστρολογίας. Πολλοί εξ’ αυτών δεν ήταν εξ’ αίματος Άραβες, αλλά Πέρσες ή Εβραίοι στην καταγωγή, μετείχαν όμως όπως σε όλες τις πολυπολιτισμικές εποχές της ατμόσφαιρας και του γίγνεσθαι του αραβικού κόσμου. Άλλωστε και στον ελληνιστικό κόσμο πολλοί καθ’ ημάς επονομαζόμενοι Έλληνες, ήταν απλά ελληνίζοντες ( ο γνωστός σε όλους μας Πτολεμαίος είχε ρωμαικό όνομα, καθώς λεγόταν Κλαύδιος Πτολεμαίος ).

Ο Ιακώβ Μπεν Ταρίκ, εβραίος λόγιος, γνώστης της αραβικής γλώσσας, ίδρυσε το 777 στη Βαγδάτη την πρώτη αστρολογική σχολή.

  1. Ο Αμπού Μάσαρ (787-886) ήταν ο πρώτος που μετέφρασε τα έργα του Πτολεμαίου. Τα έργα του μετέφρασαν αργότερα και ευρωπαίοι λόγοι στα λατινικά
  2. Ο Αλ Κιντί, δάσκαλος του Αμπού Μάσαρ, μετέφρασε τον Αριστοτέλη στα αρβαικά. Έργο του το «Περί μεγάλων συνόδων», στο οποίο περιέχεται η παλιότερη περιγραφή των 97 βασικών αραβικών σημείων του ωροσκοπίου ( σημεία στο ζωδιακό που προκύπτουν από συνδυασμούς θέσεων πλανητών, ωροσκόπου, ακμής οίκων, κλπ)
  3. Ο Αλ Μπιρουνί (973-1048), Πέρσης μουσουλμάνος αστρολόγος, που στο έργο του «Στοιχεία Αστρολογίας» επέκρινε την υπερβολική χρήση των αραβικών σημείων από τους σύγχρονους αστρολόγους. Στο έργο του ανιχνεύονται επιρροές του Πυθαγόρα και της Ινδικής Αστρολογίας.

Η αστρολογία στην Ευρώπη το Μεσαίωνα

Το μεσαίωνα στην Ευρώπη δεν υπάρχει - μέχρι τον ένατο αιώνα τουλάχιστον – μεγάλη ανάπτυξη της αστρολογίας. Λόγω της καταδίκης της αστρολογίας από την Εκκλησία αλλά και των συνθηκών διαβίωσης, λίγοι είναι οι αστρολόγοι που γνωρίζουμε. Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει με το σχηματισμό των πρώτων φεουδαρχικών κρατών, στα οποία οι φεουδάρχες ζητούν τη συνδρομή των αστρολόγων για να μπορούν να προβλέπουν θέματα κρατικών υποθέσεων (στμ: να ίσως γιατί τις παλιές εποχές ο αστρολόγος ταυτιζόταν με τον Κρόνο ως μάγος – ελεγκτής των καταστάσεων).

Από ιστορικής πλευράς αξίζει να σημειώσουμε ( κι εγώ ξεφεύγω λίγο από τα όσα γράφει ο συγγραφέας ) ότι η Αγγλία αλλά κυρίως η Ιρλανδία είναι ο μόνος τόπος την εποχή εκείνη στην Ευρώπη με σχετική ηρεμία, χωρίς την επέλαση Γότθων, Ούνων και άλλων μη χριστιανών «βαρβάρων». Εξαιτίας της σχετικής της απομόνωσης η Ιρλανδία κυρίως αποτέλεσε τη μόνη περιοχή της βόρειας και δυτικής Ευρώπης που συνέχισε στα μοναστήρια η μελέτη των γραμμάτων. Με την εμφάνιση των πρώτων γερμανικών βασιλείων στην κεντρική Ευρώπη παρατηρείται σταδιακά μία μετανάστευση θεολόγων, δασκάλων, ιερέων από τα βρετανικά νησιά προς την ενδοχώρα και μία επανέναρξη της προσπάθειας για ίδρυση σχολείων, μάθηση γραφής, θρησκείας, κλπ.

Ας δούμε τώρα και μερικά ονόματα...

Ο αστρολόγος Pelittus είναι ο πρώτος βασιλικός αστρολόγος που έχουμε ακουστά. Ήταν αστρολόγος της Norhumbria, βασίλειο της μεσοανατολικής Αγγλίας τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ. επί της βασιλείας του Έντουιν (585-633) και βοηθούσε το βασιλιά του στον αγώνα για την επικράτηση εναντίον των Κελτών.

  1. Το τάγμα του Αγίου Βενέδικτου, αν και καθολικό τάγμα, ιδρυθέν τον 5ο αιώνα μ.Χ. αποτέλεσε την πρώτη κοιτίδα αντιγραφής αρχαίων γνώσεων και διατήρησης μεταξύ άλλων αστρολογικών κειμένων.
  2. Ο Αλκουίνος (735-804), Άγγλος στην καταγωγή, θεωρείται ως εκείνος με τον οποίο ξεκινά η σχολαστική φιλοσοφία στη Μεσαιωνική Ευρώπη. Σπούδασε στη νήσιο Ιόνα της Σκωτίας που ήταν κέντρο ιεραποστολής και αργότερα πήγε στην ηπειρωτική Ευρώπη όπου έγινε αστρολόγος του Καρλομάγνου.
  3. Ο Καρλομάγνος ήταν ο πρώτος μεγάλος βασιλιάς στην κεντρική Ευρώπη και επανέφερε το θεσμό του βασιλικού αστρολόγου, προωθώντας έτσι την αστρολογία.
  4. Ο Συλβέστρος ο Β’ (983-1003) είναι από τους πρώτους πάπες που είναι και αστρολόγος.
  5. Το «Βιβλίο των Πλανητών και των Κοσμικών Κλιμάτων» είναι η πρώτη αστρολογική πραγματεία της εποχής και αποδίδεται είτε στον πάπα Συλβέστρο το Β’ είτε στον επίσκοπο Άντλεβολντ της Ουτρέχτης.
  6. Το 1138 εκδίδεται για πρώτη φορά στα λατινικά η Τετράβιβλος του Πτολεμαίου
  7. Το 1170 η Αστρολογία διαχωρίζεται για πρώτη φορά στους κλάδους της. Γενεθλιακή, Επιλεκτική, Ωριαία και Πολιτική από τον Άγγλο αστρολόγο Ρότζερ του Χέρφορντ.
  8. Ο Ρομπέρ Γκροσετέστ (1175-1253), αστρολόγος αλλά και επίσκοπος του Λίνκολν στην Αγγλία
  9. Ο Αλβέρτος ο Μέγας (1193-1280), δομινικανός μοναχός, επίσκοπος του Ράντισμπον και από τους μεγαλύτερους σχολαστικούς φιλοσόφους
  10. Ο Θωμάς ο Ακινάτης (1225-1274), κορυφαίος θεολόγος και μελετητής του Αριστοτέλη
  11. Ο Ρότζερ Μπέικον (1214-1294), φραγκισκανός μοναχός και επιστήμονας, που επέκρινε τις υπερβολές της σχολαστικής φιλοσοφίας και κατέκρινε την άνευ κριτικής σκέψης αποδοχή των ιδεών ακόμη κι αν αυτές ανήκουν στον Αριστοτέλη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση τις δικές μας προσλαμβάνουσες η σχολαστική φιλοσοφία ήταν η φιλοσοφία που πραγματευόταν τα του κόσμου, θεωρώντας δεδομένο ότι δημιουργήθηκε από τον Θεό, και προσπαθώντας να αποδείξει απλά το ΠΩΣ ο Θεός έχει ρυθμίσει τα του κόσμου κι όχι το ΑΝ. Θεωρώντας εκ των προτέρων αποδεκτή την ΑΙΤΙΑ ύπαρξης του κόσμου, η σχολαστική φιλοσοφία συνέβαλε στην επικράτηση της κοσμοαντίληψης στη Δύση ότι τα του κόσμου πρέπει να τα προσεγγίζει κανείς με τη φιλοσοφία ( και αργότερα με την επιστήμη που τη διαδέχτηκε ) ενώ τα πνευματικά ζητήματα με τη θρησκεία κι ότι τα δύο αυτά συστήματα πρέπει να μένουν διαχωρισμένα μεταξύ τους.

Οι συνέπειες αυτής της κοσμοαντίληψης είναι ακόμη και σήμερα ορατές, καθώς όλοι εκπαιδευόμαστε στο ότι η επιστήμη είναι «αντικειμενική» και για να λειτουργεί σωστά, πρέπει να απομακρύνουμε τον «υποκειμενικό» παράγοντα από την ενασχόληση μαζί της. Αν και ακούγεται σωστή αυτή η άποψη – τουλάχιστον για τις καθημερινές μας ασχολίες – σε θέματα πιο εσωτερικά όπως η αστρολογία ή η ολιστική ιατρική των πραγμάτων ο διαχωρισμός αυτός οδηγεί σε αδιέξοδα, καθώς δεν ξέρουμε αν πρέπει να αποδεχτούμε μία μέθοδο ( αστρολογική ή ιατρική στα παραδείγματα μας ) που δουλεύει μεν, δεν έχουμε όμως αποδείξει επιστημονικά το πώς και το γιατί δε ).

Σημειώστε επίσης ότι ετυμολογικά η σχολαστική φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με αυτό που ακούγεται σε μας σαν σχολαστικισμός, αλλά με το αγγλικό scholar, δηλαδή λόγιος. Ήταν δηλαδή η φιλοσοφία των λογίων και κυρίως των ανθρώπων της εκκλησίας, καθώς οι περισσότεροι φιλόσοφοι της εποχής ήταν κληρικοί ( ήταν άλλωστε και ο μόνος χώρος που μπορούσε να δραστηριοποιηθεί κάποιος όταν ήθελε μόρφωση, καθώς δεν υπήρχαν ακόμη πανεπιστήμια, αλλά και όταν ιδρύθηκαν οι δάσκαλοι για πολλά χρόνια ήταν κληρικοί ).

Σημειώστε επίσης ότι η λέξη minister που σημαίνει υπουργός σημαίνει ταυτόχρονα και τον ιερωμένο, για να γίνει κατανοητή η εμπλοκή των λογίων – ιερωμένων σε όποια δραστηριότητα της εποχής απαιτούσε υψηλότερη μόρφωση από τη συνήθη. Κάτι που μας ξενίζει σήμερα βέβαια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι και σε παλιότερους πολιτισμούς, όπως η αρχαία Αίγυπτος οι ιερείς ήταν ταυτόχρονα και δάσκαλοι και σύμβουλοι του κράτους. Όλα αυτά καλό θα ήταν να τα λέμε από καιρό σε καιρό για να ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε σε σύγκριση με τη στάση που κρατάει σήμερα η δυτική κυρίως εκκλησία σε κάποια θέματα.

Με την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας στις παρυφές της Αναγέννησης βλέπουμε να εμφανίζεται η αστρολογία στην ιταλική χερσόνησο.

  • Ο Τζιοβάννι Καμπάνο ή Καμπάνους (13ος αιώνας), γνωστός από το σύστημα οικοθεσίας του, αστρολόγος και γιατρός, εικάζεται ότι το σύστημα αυτό το είχε δανειστεί από τους Άραβες
  • Ο κόμης Γκουίντο Μπονάττι (1230-1300) εκδίδει το 1280 το «Αστρονομικό Βιβλίο», που περιέχει ερμηνείες αραβικών σημείων. Στα έργα του συγκαταλέγεται και «Το Πνεύμα της Αστρολογίας» όπου προσεγγίζει την Αστρολογία σε μεγαλύτερο βάθος, θίγοντας ζητήματα ελευθερίας της συνείδησης
  • Το Πανεπιστήμιο της Μπολώνια είναι από τα πρώτα πανεπιστήμια που ξεκινά η διδασκαλία αστρολογικών σπουδών. Μέχρι το 16ο αιώνα στην Ευρώπη σε πολλά Πανεπιστήμια εντάσσεται η αστρολογία.
  • Ο Βλάσιος της Πάρμα (1350-1416) τοπικός αστρολόγος που έγινε γνωστός επειδή προέβλεψε την έκβαση ενός τοπικού πολέμου
  • Ο Ιωάννης Μάγιστρος Έκαρτ (1260-1327), δομινικανός μοναχός και αστρλόγος, προσανατολισμένος περισσότερο στη μυστικιστική πλευρά της αστρολογίας (ήταν μυστικιστής και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νεοπλατωνική φιλοσοφία)
    Οι πρώτοι καζαμίες εκδόθηκαν στα τέλη του 14ου αιώνα, ενώ με την εφεύρεση της τυπογραφίας διαθόθηκαν εκτενώς, καθώς έκαναν αναφορές για τις σοδειές και τις καιρικές συνθήκες

Αυτές ήταν μερικέ αναφορές από την ιστορία της Αστρολογίας που αξίζει να θυμόμαστε. Συνέχεια με την Αναγέννηση και τα νεότερα χρόνια σε επόμενη δημοσίευση.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Καρμικές Σχέσεις

Ένα πολύ δημοφιλές θέμα στα forum της αστρολογίας ήταν και είναι πάντοτε το θέμα των καρμικών σχέσεων. Με την ευθύνη όλων ημών που ασχολούμαστε με την αστρολογία της αναζήτησης, πολύς κόσμος που ακούει χωρίς να καταλαβαίνει παρασύρεται να πιστεύει ότι υπάρχει κάπου εκεί ψηλά κάποια ανώτερη δύναμη που κανονίζει ποιον θα συναντήσει στο δρόμο του κάποιος και με ποιον θα περάσει τη ζωή του μαζί.

Αλήθεια είναι πως είναι αρκετά δύσκολο να εκπαιδεύσεις κάποιον να καταλάβει τι ακριβώς είναι το κάρμα. Ίσως μάλιστα κι εμείς καλά καλά να μην ξέρουμε, αλλά απλά να επαναλαμβάνουμε πράγματα που έχουμε διαβάσει. Πώς να ξέρει λοιπόν κάποιος που έχει διαβάσει ακόμη λιγότερο τι ακριβώς είναι αυτό που λέγεται κάρμα και πώς τον επηρεάζει;

Οι καρμικές σχέσεις άλλωστε συγχέονται πολύ συχνά με τις δύσκολες σχέσεις. Αυτές που βγάζουν έξω ένα εαυτό μας που δε θα θέλαμε ίσως να δείξουμε, αυτές που μας φέρνουν πόνο ή ντροπή. Και είναι εύκολο στην περίπτωση αυτή να αποθέσουμε σε κάποια δύναμη ανώτερη από μας την ευθύνη για το ότι εμείς δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε στη ζωή μας.

Η αλήθεια πίσω από τις σχέσεις είναι πολύ πιο περίπλοκη για να κατανοηθεί. Ναι, καθένας από μας έχει ως ένα βαθμό τη δύναμη να επηρεάσει τις σχέσεις του. Ναι, υπάρχουν και περιπτώσεις που τα πράγματα δεν εξαρτώνται από μας. Ναι, θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τότε υπάρχει μία ανώτερη δύναμη που δεν μπορούμε να της αντισταθούμε, αλλά έχει σημασία το πώς θα τοποθετηθούμε απέναντι της. Θα πιστέψουμε ότι η ζωή μας έχει τη μοίρα της κι ότι εμείς δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτό ή θα καταλάβουμε ότι κι εμείς παίζουμε ένα ρόλο αλλά απλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας;

Στα περιοδικά και τις ιστοσελίδες μπορεί να διαβάσει κανείς πολλές αναφορές για τα θέματα των σχέσεων. Στο περιοδικό Jupiter του Νοεμβρίου και στο άρθρο του κου Ελευθεριάδη διαβάζουμε πως...

«οι συλλογικοί πλανήτες είναι όπως λέει η σύγχρονη αστρολογία πλανήτες που χαρακτηρίζουν γενιές...... Επομένως είναι πλανήτες που δεν έχουν καμιά σχέση με το εγώ ή καλύτερα δεν ενδιαφέρονται για το άτομο και την ευτυχία του, αλλά το αντιμετωπίζουν σα σταγόνα στον ωκεανό, η οποία έχει το λειτουργικό ρόλο να εξυπηρετεί το σύνολο...... Η μόνη στάση που φαίνεται να μπορεί να κρατήσει κάτω από ισχυρές διελεύσεις ή όψεις των συλλογικών πλανητών είναι η καθαρά θρησκευτική στάση του «Ας γίνει το θέλημα σου».»

«Shit happens» λένε από την άλλη στην Αμερική κι αυτό ίσως αντικατοπτρίζει καλύτερα τα πιστεύω όσων δεν είναι και τόσο θρησκευόμενοι. Δείχνει όμως την ίδια ανάγκη να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από μας, κάτι που δεν ελέγχουμε και προς το οποίο πρέπει να κρατήσουμε μία συγκεκριμένη στάση ζωής. Το αν θα το πούμε ανάγκη ή θεό λίγο ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το αν θα προσποιηθούμε πως δε μάθαμε τίποτα και θα συνεχίσουμε να είμαστε το κέντρο του κόσμου ή θα μεγαλώσουμε ψυχολογικά και θα καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα συλλογικό γίγνεσθαι που δεν ελέγχουμε στο οποίο όμως μπορούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά.

Ποιος άνθρωπος όμως είναι αυτός που καταφέρνει να αποδεχτεί κάτι που είναι τόσο πάνω από τον έλεγχο του; Και μάλιστα όχι μόνο να το αποδεχτεί αλλά να μη μεταπηδήσει στο άλλο άκρο της μοιρολατρίας; Είναι ο άνθρωπος που έχει πατήσει ήδη καλά στα πόδια του, ξέρει τον εαυτό του, έχει ατομικοποιηθεί και διαπιστώνει απλά τώρα ότι έχει και τα όρια του. Όπως λέει πάλι ο Κος Ελευθεριάδης στο άρθρο του «πρέπει να ξέρεις πολύ καλά την κρόνια πραγματικότητα για να καταφέρεις να αποδράσεις με τον πλέον κατάλληλο τρόπο από αυτήν.»

«δεν μπορεί να υπάρξει ψυχολογική σχέση ανάμεσα σε δύο μη συνειδητοποιημένους ανθρώπους...... Πραγματική ένωση λοιπόν μπορούμε να έχουμε μόνο όταν δύο άνθρωποι βαδίζουν το δρόμο της συνειδητοποίησης....»

«Η όψη Αφροδίτης – Πλούτωνα έχει σκοπό να διδάξει στο άτομο την αξία του κόσμου των ενστίκτων και χτυπάει τους υπερβολικά πολιτισμένους ανθρώπους..... Η ψυχολογική σχέση όμως δεν μπορεί να μένει επ’ άπειρον στον κόσμο των ενστίκτων..... Θα πρέπει να καλλιεργηθεί αυτό που λέει ο Daryl Sharp στο βιβλίο του “Getting to know you” οικειότητα από απόσταση, το οποίο είναι η επιτομή της όψης Αφροδίτης – Ουρανού. ... »

«για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό......φαντάζει ψυχρό, είναι όμως.... απαραίτητο στάδιο. Κρατώ οπωσδήποτε μία απόσταση για να μπορέσω να εξετάσω αντικειμενικά τη σχέση, να δω τι μου προσφέρει, ποιες ανάγκες μου προβάλλω στον άλλον..... γιατί διάλεξα το συγκεκριμένο άνθρωπο τη συγκεκριμένη στιγμή και πώς αυτός ο άνθρωπος αντανακλά αυτό που συμβαίνει μέσα μου. »

«Μόνο με την κατάκτηση αυτής της γνώσης... την οποία βέβαια θα πρέπει να αποκρυσταλλώσει ο Κρόνος, θα μπορέσω να προχωρήσω στη συγχώνευση που υπόσχεται η όψη Αφροδίτης – Ποσειδώνα. Γιατί θα επιλέξω τη διονυσιακή έκσταση συνειδητά χωρίς να διατρέχω κανένα κίνδυνο.... γιατί θα ξέρω πού βαδίζω, πού πατώ και που βρίσκομαι και κυρίως θα ξέρω ότι έχοντας χτίσει μία ισχυρή προσωπικότητα μπορώ να μπαινοβγαίνω αναίμακτα στον Ποσειδώνιο κόσμο».

Άλλες φορές πάλι σαν καρμική σχέση εμφανίζεται μία σχέση με κάτι που ονομάζουμε αόριστα «αδελφή ψυχή». Μία έκφραση που έχει ωστόσο πολλές ερμηνείες και πολλές προσεγγίσεις. Διαβάζουμε για παράδειγμα στο άρθρο του MyHoroscope “Αδελφές Ψυχές, η απεγνωσμένη αναζήτηση

“Όλοι μας, ανεξάρτητα με το φύλο μας, έχουμε πλάσει έναν ιδεατό από κάθε άποψη, σύντροφο o οποίος βέβαια ως ένας ιδανικά πλασμένος σύντροφος που είναι, ουδέποτε παρουσιάζει ελαττώματα.Το «τέλειο» δεν έχει προβλήματα, προφανώς δεν έχει απόψεις –εκτός αν συμφωνούν με τις δικές μας φυσικά- συμπληρώνει τις προτάσεις μας, αποδέχεται απόλυτα αυτό που είμαστε, ένα βλέμμα αρκεί για να επικοινωνήσουμε, ακόμα και με υπερφυσικούς τρόπους, και οπωσδήποτε δεν μας πληγώνει.Αυτό το είδος αγάπης που αναζητούμε παραπέμπει κατά κάποιο τρόπο στην αρχέτυπη μητρική, άνευ όρων, αγάπη που ίσως αποτελεί και τον μοναδικό, ουσιαστικό συνδετικό κρίκο με την «αδελφή ψυχή». Όμως ο όρος «αδελφή ψυχή» λανθασμένα συγχέεται με το ιδανικό ταίρι που έχουμε πλάσει με την φαντασία μας. Κι αυτό γιατί η αδελφή ψυχή σημαίνει πολλά περισσότερα από έναν απλό ερωτικό σύντροφο. Μπορεί να είναι ένας δάσκαλος, ένας φίλος, ο γονέας μας, οποιοσδήποτε θα επηρεάσει την ζωή μας κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει πνευματική εξέλιξη.”

Σε κάθε μας ενσάρκωση καλούμαστε να εξοφλήσουμε τα καρμικά χρέη που δημιουργήσαμε από την προηγούμενη ενσάρκωση, και ταυτόχρονα μας προσφέρεται η δυνατότητα να «δημιουργήσουμε» το νέο ντάρμα, το νέο πεπρωμένο. Κάθε σχέση και πράξη στην ζωή μας, χτίζει το κάρμα και ντάρμα της επόμενης. Σε αυτό το ταξίδι των ενσαρκώσεων δημιουργούμε διαφόρων ειδών σχέσεις με πολλούς ανθρώπους. Λέγεται πως, η ψυχή επιλέγει να ξανασυναντηθεί με κάποιες εξ αυτών, ώστε να βοηθηθεί στην παρούσα ενσάρκωσή της που απώτερο σκοπό έχει, όπως είπαμε, την πνευματική εξέλιξη.Η πνευματική όμως εξέλιξη δεν είναι πάντοτε ευχάριστη στην διαδικασία της. Πολλές φορές άνθρωποι που θεωρούσαμε ως «αδελφές ψυχές» μας πληγώνουν, άλλοτε, αν πρόκειται για συντρόφους, μας χωρίζουν ή τους χωρίζουμε και δημιουργείται τελικά το ερώτημα, πώς είναι δυνατό να χωρίζω με την αδελφή μου ψυχή ή αυτή να με πληγώνει; Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πράγματι οι αδελφές ψυχές μας ή μήπως κάναμε λάθος;

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς είναι αυτό που λέμε καρμική σχέση και ότι πολλές φορές θεωρούμε καρμική μία σχέση που απλά μας βολεύει γιατί μας προσφέρει τα πάντα. Καρμική όμως δεν είναι αυτή η σχέση αλλά ούτε και – απαραίτητα – αυτή που μας πληγώνει.

Άλλοι αστρολόγοι - όπως η Κα Σίμου στο άρθρο της "Καρμικές Σχέσεις και πώς να τις διακρίνουμε" στην ίδια ιστοσελίδα - υποστηρίζουν μία έντονη συνάφεια των καρμικών σχέσεων με τους δεσμούς της Σελήνης. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές όμως συνάδελφοι τους δεν έχουν απαραίτητα την ίδια άποψη.

Σύμφωνα με τον Κο Άρχο στο άρθρο του "Αποκαλύπτοντας τις Καρμικές Σχέσεις" στον ίδιο ιστοχώρο οι Δεσμοί της Σελήνης μπορεί για παράδειγμα μπορεί απλά να υποδεικνύουν και κάποια σχήματα συμπεριφοράς που ενεργοποιούνται όταν βρίσκονται δύο άνθρωποι μαζί και οι πλανήτες του ενός αγγίζουν τα σημεία του άλλου.

Τι είναι τελικά λοιπόν αυτή η περίφημη καρμική σχέση; Υπάρχει ή είναι απλά μία ονομασία που με ευκολία αποδίδουμε στις σχέσεις που μας καλύπτουν, μας πληγώνουν, μας δυσκολεύουν;

Ίσως τελικά θα ήταν σκόπιμο να είμαστε πιο επιφυλακτικοί στο μέλλον στον τρόπο που χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις. Ειδικά που οι περισσότεροι από μας δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν. Η επιφύλαξη και η σύνεση μπορεί να βοηθήσει όλους εμάς να διαφυλάξουμε και το πραγματικό κύρος κάποιων μεταφυσικών εννοιών για να γίνουν κατανοητές όταν και όποτε κανείς είναι έτοιμος να τις κατανοήσει…

Ας χρησιμοποιούμε λοιπόν με περισσότερη φειδώ τον όρο Καρμικές Σχέσεις, μέχρι τουλάχιστον να καταλάβουμε και να συνεννοηθούμε όλοι τι ακριβώς εννοούμε...

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Μαθήματα Αστρολογίας

ξεκίνησε και το περιοδικό Ζωή και Ζώδια, σε μία προσπάθεια που είχε ανακοινωθεί από μέρες και μας προκάλεσε το ενδιαφέρον. Η έναρξη δε μας απογοήτευσε καθώς ο Χρήστος Άρχος δείχνει να ξέρει το αντικείμενο του και επιπλέον - κάτι που μας άρεσε πολύ - εξετάζει τα θέματα που δεν υπάρχει ομοφωνία στον αστρολογικό χώρο, αναφέροντας όλες τις υπάρχουσες απόψεις, χωρίς να διστάζει να καταθέσει και τι πιστεύει ο ίδιος.

Μας ενόχλησε λίγο που τα μαθήματα περιορίστηκαν τόσο πίσω στο περιοδικό, αλλά αυτό υποθέτω είναι κάτι που έχει κάποια λογική αιτία.

Ευχάριστη έκπληξη ακόμη ήταν η εισαγωγή του άρθρου Κρίσεις από το Σωκράτη Παπαγεωργίου. Με αναφορές όπως :

"Σημασία έχει να βρίσκουμε τη δύναμη και να συνεχίζουμε όπως όταν γεννιόμαστε"

ή

"τα θλιμμένα αισθήματα ξέρουν καλά να ταξιδεύουν σε αντίθεση με τις σκέψεις μας που παραμένουν αγκιστρωμένες σε ό,τι μας πονά και σπάνια σε ό,τι μας τροφοδοτεί με επιμονή και πείσμα να συνεχίσουμε"

ή ακόμα

"κατά ένα διεστραμμένο τρόπο αποθηκεύουμε συναισθηματικά τις πίκρες και τις απογοητεύσεις, τα πληγωμένα γιατί και τα αναπάντητα τι και πως, αγνοώντας συνήθως τη δύναμη και το θάρρος που επιδείξαμε και μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, έστω κι αν κάποιες φορές αντιλαμβανόμαστε ότι ποτέ πια δεν θα είμαστε οι ίδιοι"

ο κος Παπαγεωργίου μας δείχνει πως όταν κανείς αποφασίζει να βάλει ένα κομμάτι από την ψυχή του σε αυτό που γράφει, έχει πάντα τον τρόπο να επικοινωνήσει με το κοινό του.

Θεωρούμε ότι έχουν λείψει από το περιοδικό τέτοια άρθρα με βιωματικό χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα κι ότι θα ήταν ευχής έργο αυτό στην πορεία να αναπληρθωθεί.

Συγχαρητήρια στο συγγραφέα και στο περιοδικό που συνεργάζεται και φιλοξένησε το άρθρο του.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Δίας στον Αιγόκερω

Τι μας προσέφερε τελικά ο Δίας στον Αιγόκερω; Ακούσαμε και πάλι φέτος να διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι του ζωδίου ότι δεν είχαν ούτε τις ευκαιρίες ούτε την εξέλιξη που θα θέλανε. Μήπως όμως η παρουσίαση του Δία όπως γίνεται στις διάφορες τηλεοπτικές και έντυπες προβλέψεις δεν είναι ακριβής; Μήπως για να αντιληφθούμε κάθε φορά τι πρόκειται να φέρει ο Δίας στους εκπροσώπους του εκάστοτε ζωδίου, θα πρέπει να εμβαθύνουμε στο πώς συμπεριφέρεται ο Δίας στο εκάστοτε ζώδιο;

Προσωπικά τυχαίνει να έχω κάποιον Αιγόκερω στην οικογένεια. Κι η περίοδος του Φθινοπώρου, που όπως έλεγαν οι περισσότεροι αστρολόγοι θα φανεί η επίδραση του Δία, έφερε όντως κάποια επίδραση. Μία επίδραση διαφορετική όμως από αυτήν που περίμενε κανείς. Έφερε ευκαιρίες για τάξη, για πειθαρχία, για σύστημα, στοιχεία δηλαδή που συνδέονται με τον Αιγόκερω. Ο Δίας άλλωστε είναι ο σοφός δάσκαλος μας.

Το τι θα μας διδάξει όμως δείχνει να μην είναι standard. Μήπως χρωματίζεται από το ζώδιο; Μήπως με το Δία στον Αιγόκερω οι άνθρωποι μαθαίνουν να μπαίνουν σε μία τάξη, έχουν ευκαιρίες να μάθουν πώς να το κάνουν αυτό, πώς να βάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη; Μήπως η παρουσία του Δία στον Αιγόκερω είναι τελικά ευεργετική ενόψει των αλλαγών που αρχίζουν να συμβαίνουν ήδη στον κόσμο; Μήπως μας μαθαίνει να επιστρέψουμε στα ουσιώδη, να ξαναρχίσουμε να δουλεύουμε και να σταματήσουμε να περιμένουμε ευκαιρίες από τον ουρανό;

Στη σελίδα αυτή έχουμε πει ότι δεν κάνουμε προβλέψεις, ούτε αστρολογικές αναλύσεις. Ένα προσωπικό κάλεσμα όμως νομίζω μπορούμε να απευθύνουμε. Ας κοιτάξει καθένας από μας τι μάθημα πήρε φέτος στη ζωή του και τι μαθήματα είδε να παίρνουν οι συνάνθρωποι του. Όχι τα σκληρά δύσκολα μαθήματα του Κρόνου, αλλά τα μαθήματα που έμαθε κανείς δίπλα σε ένα άνθρωπο που είχε διάθεση να διδάξει, οι ευκαιρίες να ανοίξει τους ορίζοντες του και να καθίσει δίπλα σε κάποιον καταξιωμένο.

Ίσως έτσι να καταλάβουμε καλύτερα το Δία στον Αιγόκερω. Και να τον συμπαθήσουμε πιο πολύ...

Μαθαίνοντας αστρολογία μέσα από τα περιοδικά...

Μέχρι πριν λίγο καιρό πιστεύαμε ότι οι αστρολογικές αναλύσεις διασήμων ήταν χωρίς περιεχόμενο. Ευτυχώς υπάρχουν και αναλύσεις που δίνουν αστρολογικούς παράγοντες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως αστρολογική γνώση. Μερικά παραδείγματα βρίσκουμε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Jupiter. Σταχυολογούμε από την έκδοση για όλους τους αναγνώστες.

«Οι δύσκολες όψεις του Ήλιου αλλά η όψη Σελήνης – Πλούτωνα δείχνουν την απώλεια που χτύπησε την οικογένεια και μία δύσκολη παιδική ηλικία. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με μια κρίση που αν την ξεπεράσει βγαίνει δυνατότερο στη ζωή, αναλαμβάνοντας τα ηνία του εαυτού του, αποφασισμένο να πετύχει με κάθε θυσία».

«Με τόσο Ζυγό στο χάρτη της δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται σε σχέσεις, ούτε μπορεί να μην ήταν από τα κοριτσάκια που ονειρεύονται νυφικά»

«Στο ζώδιο της έξαρσης του και στο ψηλότερο σημείο του χάρτη – και σε συνδυασμό βέβαια, με όλο το χάρτη – δεν είναι απλώς γκανιάν. Είναι ο μαχητής που τερματίζει και κοιτώντας πίσω του χαμογελάει: “Φάτε τη χρυσόσκονη μου”» (στμ: εννοείται ο Άρης στον Αιγόκερω)

«Ένα είναι βέβαιο: ένας Ήλιος στον Σκορπιό ποτέ δεν είναι παίξε γέλασε – όποιος κάνει το λάθος να μην προσέξει αυτή τη “λεπτομέρεια” κάηκε. Χαρακτηριστικά του Σκορπιού είναι η επιμονή και το πάθος, τα τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης και τα βαθιά συναισθήματα, η μυστικοπάθεια και ο μαγνητισμός. Το ζώδιο αυτό επιθυμεί διακαώς να ελέγχει και να εξουσιάζει και ο μόνος εχθρός του είναι ο ίδιος του ο εαυτός.»

«Πολλοί λένε τους Σκορπιούς κτηρικούς και ζηλιάρηδες – μήπως αγαπάνε πολύ και βαθιά, σταθερά και για πάντα, φτάνοντας ακόμα και στα άκρα γι’ αυτόν; Ίσως πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν την αγάπη ενός Σκορπιού, αλλά το μίσος του είναι εξουθενωτικό»

«Όπως και το ταλέντο να διαχειρίζεται με διπλωματία τις κρίσεις, να κρατά τις ισορροπίες, να μπορεί να εκτιμήσει το ωραίο, να εκφράζεται με ευκολία, να δημιουργεί συνέχεια ευχάριστη ατμόσφαιρα και να αυξάνει τη δημοτικότητα της.» (στμ: εννοείται Αφροδίτη, Ερμής και Δίας στον 7ο οίκο)

«Οι όψεις της με Άρη και Ερμή δημιουργούν αφενός ανησυχία και νευρικότητα ή κάποιες κακές συνήθειες, αφετέρου όμως δείχνουν ένα πανέξυπνο άτομο, με καταπληκτική αντίληψη και λογική, το οποίο εύκολα δημιουργεί συμπάθειες ανάμεσα στο περιβάλλον του».

«Ουρανός και Βόρειος Δεσμός της Σελήνης σε αυτό ακριβώς το πράγμα μιλάνε: ξαφνική πραγματοποίηση ευχών».

«Η πιο στενή σύνοδος Ήλιου, που συμβολίζει τον πατέρα, είναι με την Αφροδίτη (τέχνη, αισθητική, σχέσεις) και σημαίνει έντονη επιθυμία για αγάπη, σημασία στη δημοτικότητα, έναν τρυφερό πατέρα, την ανάγκη για ισορροπία».

«Ο πατέρας του είναι ένας εξευγενισμένος καλλιτέχνης που δε συγκρούεται και αποφεύγει την πατρότητα γιατί του υπενθυμίζει ότι υπάρχουν όρια και ευθύνες». (στμ: συνέχεια για την ίδια όψη)

«Τα παιδιά με αυτήν τη σύνοδο συχνά αισθάνονται ότι είναι το μικρό αγόρι ή κορίτσι του μπαμπά». (στμ: συνέχεια για την ίδια όψη)

«Στο γενέθλιο χάρτη του υπάρχει και η σύνοδος Ήλιου – Άρη ........., που δημιουργεί έντονες προσωπικότητεςμε δυναμικό χαρακτήρα δείχνοντας ένα μαχητή πατέρα με έντονη σεξουαλικότητα».

Όσο για τον Ήλιο σε τρίγωνο με τον Κρόνο ........ ακόμα και στις καλύτερες περιπτώσεις δείχνει πως το παιδί απορροφά έναν πατέρα που είναι ανίσχυρος, υποβαθμισμένος και που εξαιτίας της ανασφάλειας που του δημιουργεί αυτό, το πιέζει να μεγαλώσει γρήγορα ώστε να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του.... ταυτόχρονα γίνεται fame freak».

«Η Σελήνη (Μητέρα) ... βρίσκεται σε τετράγωνο με τον Κρόνο δείχνοντας μία γυναίκα που πιθανόν δεν αισθάνεται άνετα με το ρόλο της Μητέρας, με πολύ έντονη αίσθηση του καθήκοντος, που τα μηνύματα που περνάει στο παιδί της είναι να μη μεγαλώσει γρήγορα, να μην κάνει ει δυνατόν γρήγορα οικογένεια, να μη φύγει μακριά από το σπίτι ώστε να εξαρτάται διαρκώς από αυτήν που λαχταράει έντονη αγάπη την οποία συνήθως δε βρίσκει και που μεγαλώνει ένα παιδί έτσι ώστε να είναι συναισθηματικά αυτάρκες από πολύ μικρό και με μεγάλη απροθυμία να δείξει τα συναισθήματα του.»

«Κι ενώ ο Κρόνος στη Σελήνη τον κάνει διστακτικό στη δέσμευση η σύνοδος Σελήνης – Πλούτωνα δείχνει ότι χρειάζεται συναίσθημα μέχρι το μεδούλι για να λειτουργήσει στις σχέσεις. Αυτός ο συνδυασμός που χρειάζεται ένταση στις σχέσεις για να αισθάνεται ολοκλήρωση, δείχνει θαμμένα αισθήματα που δεν είναι ανακοινώσιμα, αφού περιέχουν ένα σκοτεινό, ασυνείδητο τραύματα που μάλιστα περνάει από γενιά σε γενιά σαν σκυτάλη μέχρι που κάποιος να το συνειδητοποιήσει και να το μετουσιώσει σε κάτι λιγότερο επώδυνο»

«Ταυτόχρονα δείχνει εμμονή και ταύτιση με τη μητέρα και τα τραύματα που αυτή φέρει. Το σίγουρο είναι ότι η συναισθηματική ζωή είναι ήρεμη για πολύ και η κρίση στις σχέσεις – οικογενειακές ή ερωτικές – είναι η μοναδική διέξοδος προς την ίαση. Σε ό,τι αγγίζει ο Πλούτωνας υπάρχει σκοτάδι και με τη Σελήνη στην εικόνα οι συνθήκες μέσα στις οποίος μεγάλωσε ... ήταν πολύ σκοτεινές.»

«δείχνει μία δυναμική μητέρα που του πέρασε υποδόρια την ανάγκη να επιβιώσει με κάθε μέσο, να νικήσει, να επιβληθεί, να εξουσιάσε, να τα καταφέρει» (στμ: συνέχεια για την ίδια όψη).

«Σε αυτή την άποψη της Σελήνης με τον Πλούτωνα μπορεί να ανιχνευθεί η γοητεία που ασκεί στον Ντι Κάπριο η αντεργκράουντ σκοτεινή, αλλόκοτη τέχνη».

«ο Ντι Κάπριο έχει Ερμή σε σύνοδο ακριβείας με τον Ουρανό, δηλαδή επαναστατική σκέψη, αυθεντικές ιδέες, λατρεία στην αλήθεια, άμεσες και ξαφνικές εκρήξεις, καμία ανοχή στις επιδείξεις εξουσίας, ευστροφία, εκκρεντικές αντιδράσεις»

«η όψη Άρη-Ερμή κάνει πειστικούς τους δημόσιους ομιλητές και έντονους υπερασπιστές μίας ιδέας»

«η Σελήνη, βρίσκεται σε σύνοδο με την ακμή του 10ου οίκου, του οίκου της κοινωνικής εξέλιξης και του στάτους. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να ξεχωρίσουν αλλιώς η αποτυχία κρέμεται σαν δομόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους. Το πρόβλημα; Είναι οι ίδιοι που κρατούν το ξίφος.»

«Η Σελήνη του βρίσκεται όχι μόνο σε σύνοδο με την ακμή του 10ου οίκου αλλά και στον Κριό. Ο Gates κρύβει έναν αδίστακτο δολοφόνο του Άρη κάτω από τη μάσκα του ευγενικού και χαμηλών τόνων ωροσκόπου του. Με αυτή τη θέση ο Gates θέλει να είναι πάντα στην πρώτη θέση του βάθρου ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές. Η Σελήνη στον Κριό ψάχνει τον αμέσως επόμενο αντίπαλο για να αναμετρηθεί μαζί του.»

«Μία Αφροδίτη στο Σκορπιό δε διαπραγματεύεται ποτέ με ίσους όρους και δε θα σε αφήσει να το καταλάβεις μέχρι να είναι πολύ αργά»

«Ο κυβερνήτης του ζωδίου του (Πλούτωνας) σε σύνοδο με το Δία είναι μία όψη μεγαλομανίας. Ο Gates ήθελε να γίνει θεός (Δίας) και να αλλάξει τον κόσμο.»

«Όσοι έχουν γεννηθεί με έντονο Πλούτωνα ... θα έρθουν έντονα αντιμέτωποι σε αυτή τη ζωή με τη φθορά και το θάνατο».

«Είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος της ιστορίας......... Αυτή είναι η άλλη όψη της συνόδου Δία – Πλούτωνα».

«Με Ήλιο, Ερμή και Ποσειδώνα στο Σκορπιό στο σκοτεινότερο σημείο του χάρτη, που την καθιστούν ένα εξαιρετικά ιδιωτικό άτομο.....»

«Το μυστήριο λύνεται από τη Σελήνη της...... που είναι το πιο ισχυρό από τα δύο φώτα καθώς η Τζούλια είναι γεννημένη τη νύχτα»

«Η πολύ δυνατή αυτή Σελήνη λοιπόν βρίσκεται στο Λέοντα και είναι μία Σελήνη που θέλει να λάμψει και να δείξει τα ταλέντα της».

«Εξάλλου ο Ήλιος της στον 4ο οίκο της οικογένειας δείχνει ότι για την Τζούλια η πορεία προς την αυτοπραγμάτωση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις οικογενειακές της καταβολές.»

«Όμως καθώς ο Ήλιος της είναι στο Σκορπιό και η Αφροδίτη κυβερνήτης του 4ου οίκου βρίσκεται στο ζώδιο της πτώσης της, την Παρθένο και σε σύνοδο με τον Πλούτωνα, ο συναισθηματικός πόνος που πρέπει αργά ή γρήγορα να βιώσει κάθε Σκορπιός κάποια στιγμή της ζωής του θα εκδηλωθεί πρώτα μέσα στην οικογένεια»

«Το τετράγωνο της Σελήνης με τον Ποσειδώνα δείχνει ότι κάπου μέσα της ψάχνει τον πρίγκιπα του παραμυθιού, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Πλούτωνα θέλει αυτό το ρομάντζο να συνδυάζεται κι από ένα έντονο πάθος».

«Σκορπιός όμως χωρίς κρίσεις δε νοείται και μία ήρεμη και ήσυχη ζωή γι’ αυτόν είναι απλά άνευρη».

«Καθώς έχει τον Ποσειδώνα στον 5ο οίκο..... φαίνεται... έτοιμη να κάνει τις απαραίτητες θυσίες» (στμ: για τα παιδιά της)

«Από τα παιδικά της χρόνια ήξερε πως ήθελε να γίνει ηθοποιός. Στα 12 της πήρε τον πρώτο ρόλο της σε σχολική παράσταση και σε όλα τα χρόνια του σχολείου έπαιζε και χόρευε..... Τίποτα περίεργο σε όλα αυτά, αφού η Αφροδίτη, ο πλανήτης της ομορφιάς και της τέχνης βρίσκεται στο θρόνο της στο Ζυγό».

«Ο πλανήτης βρίσκεται επίσης σε σύνοδο με τον ωροσκόπο, ώστε η ομορφιά της, εσωτερική και εξωτερική, να είναι ορατή σε όλους και κυρίως να την αισθάνεται και η ίδια».

«Ο ωροσκόπος της στο Σκορπιό δείχνει μία γυναίκα παθιασμένη, με ισχυρή θέληση αλλά με έντονες τάσεις αυτοκαταστροφής.»

«... ο ωροσκόπος βρίσκεται στο ακριβές μεσοδιάστημα Αφροδίτης/Ερμή που είναι ίσως το πιο σημαντικό μεσοδιάστημα για έναν ηθοποιό.»

«Πέρα από τον ωροσκόπο και τον Ερμή της στο Σκορπιό η Grace είχε και τον Ήλιο και τον Άρη σε σύνοδο στο ίδιο ζώδιο. Η σύνοδος αυτή δίνει τεράστια αποθέματα ενέργειας, ατσάλινη θέληση και εντονότατο sex appeal».

«...γεννήθηκε με το δώρο να έχει ωροσκόπο και Ήλιο στο ίδιο ζώδιο, ήταν δηλαδή σε πλήρη αρμονία αυτό που αισθανόταν η ίδια πως είναι (ωροσκόπος) με αυτό που ήταν και εξέπεμπε (Ήλιος).»

«Δε χρειαζόταν να βάλει κανένα φίλτρο στην αυτοέκφραση της και γι’ αυτό είχε τόση φυσικότητα» (στμ: συνέχεια για την ίδια όψη).

«Η Σελήνη της στους Ιχθύς τη μαλάκωνε και από τον 5ο οίκο του θεάματος... την έκανε να αισθάνεται σα στο σπίτι της στα κινηματογραφικά πλατό»

«Η Σελήνη της σε τρίγωνο με τον Ήλιο είναι δείκτης μίας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας στη διάρκεια της οποίας η Grace αντιλαμβανόταν τις αξίες του πατέρα (Ήλιος, yang) σε απόλυτη αρμονία με αυτές της μητέρας (Σελήνη, yin).»

«Ο Ήλιος και η Σελήνη της Grace συμμετέχουν μαζί με τον Πλούτωνα από τον Καρκίνο στο λεγόμενο «μεγάλο τρίγωνο» σε ζώδιο του νερού. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που παρέχει τεράστιες δυνατότητες πραγματοποίησης έργου στη ζωή ενός ανθρώπου. Στην περίπτωση της Grace Kelly ο αστρολογικός αυτός σχηματισμός της παρείχε ευαισθησία, ευσυγκινησία και ενσυναίσθηση, τη δυνατότητα δηλαδή να καταλαβαίνει βιωματικά αυτό που αισθάνονται οι άλλοι».

«Η κινηματογραφική της καριέρα απογειωνόταν.... τη στιγμή που ο διελαύνων Ουρανός ... έκανε σύνοδο με τον Πλούτωνα στον Καρκίνο... Ταυτόχρονα ο διελαύνων Δίας (επέκταση, ευημερία) ήταν σε σύνοδο με το Βόρειο Δεσμό της στον Ταύρο και ξυπνούσε το πεπρωμένο της».

«Το αποκορύφωμα της καριέρας της έρχεται το 1955... Εκεί έπαιζε την εύθραστη γυναίκα ενός αλκοολικού ηθοποιού, που όμως φαινόταν ... ως μία σκληρή υπολογίστρια, που κατά βάθος ήλεγχε υπόγεια τον άνδρα της για να τον έχει σαν παιχνίδι στα χέρια της. Αστρολογικά εκείνη τη χρονιά ο διελαύνων Δίας έκανε σύνοδο πάνω στο γενέθλιο Πλούτωνα της (η υπόγεια εξουσία), ο διελαύνων Κρόνο ήταν πάνω στον Ήλιο της (η σκληρότητα και ο υπολογιστικός χαρακτήρας της ηρωίδας), ενώ ο διελαύνων Ποσειδώνας (εξαπάτηση, θυματοποίηση) σε σύνοδο με τη γενέθλια Αφροδίτη της Grace έδειχνε πως τελικά επρόκειτο για μία γυναίκα που γινόταν θύμα στο βωμό της αγάπης της».

Αστρομαχιών συνέχεια...

Θέματα που δημιουργούν τριβές στο χώρο της διαδικτυακής αστρολογίας αναδεικνύει από ό,τι βλέπουμε ο Κος Πανόπουλος στο περιοδικό Jupiter...

Μετά το ζήτημα του Ωροσκόπου που είχε αναδείξει σε παλιό του editorial, χτες αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, ενώ ξεκίνησε μία νέα στήλη με τίτλο Αστρομαχίες όπου αναδεικνύεται το θέμα του Ωροσκοπίου της Ελλάδας. Με ενδιαφέρον είδαμε την επιχειρηματολογία του astropet για το θέμα, επιχειρηματολογία που δεν είχαμε εξετάσει ομολογουμένως όσο χρειαζόταν. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη θέση που έχουμε εκφράσει σε παλιότερη δημοσίευση, ότι η εύρεση συγκεκριμένου γενέθλιου ωροσκοπίου της Ελλάδας δεν είναι και τόσο χρήσιμη, όσο η εύρεση ωροσκοπίων κρίσιμων για το έθνος στιγμών που αφήνουν πίσω την αύρα τους και μας επηρεάζουν ( θέση και του Nick Campion από όσο γνωρίζουμε ) μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι από πλευράς προβλέψεων η θέση του Αιγόκερω είχε πιο συγκεκριμένη τεκμηρίωση με συγκεκριμένα γεγονότα.

Φαίνεται ότι η θέση περί του ωροσκοπίου της Ελλάδας στο ζώδιο του Αιγόκερω δεν είναι και τόσο "περίεργη" όσο μας φαινόταν ως τώρα και πιθανόν να χρήζει καλύτερης εξέτασης.

Συγχαρητήρια θα ήθελα να δώσω γενικότερα πάντως στην πρωτοβουλία ανάδειξης των θεμάτων αυτών στο επίπεδο της έντυπης έκδοσης, όπου η επιχειρηματολογία αναγκαστικά είναι πιο τεκμηριωμένη και λιγότερο στο επίπεδο του "καυγά". Ελπίζουμε και σε άλλες συνέχειες...

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Άνθρωποι και Πρόσωπα από την Ιστορία της Αστρολογίας - Η αρχαιότητα

Διαβάζοντας τον 1ο τόμο της Άλλης Αστρολογίας του κου Γιάννη Συμεώνογλου δεν μπορούμε παρά να μην εντυπωσιαστούμε από την πλούσια ιστορία των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την Αστρολογία στο πέρασμα των χρόνων. Οι προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που οι περισσότεροι από μας δεν τους ξέρουμε βγαίνουν μέσα από τις σελίδες της ιστορικής ανασκόπησης του βιβλίου.

Σταχυολογούμε αναφορές παρμένες από την ιστορική επισκόπηση του βιβλίου για να έχουμε να θυμόμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το χώρο.

Η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στη δημιουργία της φιλοσοφικής βάσης της Αστρολογίας

1. Αναξίμανδρος: Ο πρώτος που μελέτησε μαθηματικά την αστρονομία
2. Πυθαγόρας: Η θεωρία των αριθμών του έχει ακόμα και σήμερα επίδραση στην ερμηνεία των αστρολογικών όψεων
3. Ξενοφάνης: Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η Γη είναι στρογγυλή
4. Κλεόστρατος από την Τένεδο: Ο πρώτος που καθιέρωσε τα ονόματα των 12 ζωδίων όπως υπάρχουν ως σήμερα ( τα επτά αναφέρονται ήδη από την εποχή των Ορφικών Ύμνων με τα σημερινά τους ονόματα )
5. Εμπεδοκλής (μαθητής των πυθαγορείων): Ο θεμελιωτής της θεωρίας των 4 στοιχείων (φωτιά, νερό, αέρας, γη)
6. Ιπποκράτης: Ο πρώτος που μελέτησε αστρολογικά την ιατρική και συνέδεσε τη ζωδιακή θέση και τη φάση της Σελήνης με διάφορες ασθένειες.
7. Πλάτων: Στην Ακαδημία του διδασκόταν μεταξύ άλλων ότι οι πλανήτες γυρίζουν σε τροχιές γύρω από τον Ήλιο
8. Ίππαρχος: Αστρονόμος – αστρολόγος που ανακάλυψε τη μετάπτωση των ισημεριών βασισμένος σε καταγραφές των θέσεων των απλανών αστέρων

Ελληνιστικές και Ρωμαϊκές Αναφορές από την ιστορία της Αστρολογίας

1. Στωϊκοί φιλόσοφοι ( η Αστρολογία πέρασε στη Ρώμη μέσω της Στωϊκής Φιλοσοφίας ) όπως ο Ποσειδώνιος και ο μαθητής του Κικέρων
2. Εκπρόσωποι ανατολικών θρησκειών που περιείχαν αστρολογικές αναφορές και κυρίως της λατρείας του Μίθρα ( που παραλληλιζόταν με τον Ήλιο )
3. Μάρκους Μανίλιους: Αυτοκρατορικός αστρολόγος και ποιητής της εποχής του Οκταβιανού Αύγουστου
4. Θράσυλλος: Αυτοκρατορικός αστρολόγος της εποχής του Τιβέριου
5. Βάλβιλλος, γιος του Θράσυλλου: Αυτοκρατορικός Αστρολόγος του Κλαύδιου, του Νέρωνα και του Βεσπασιανού
6. Τίτος και Δομιτιανός, γιοι του Βεσπασιανού: Αυτοκράτορες και αστρολόγοι. Ο Δομιτιανός εντόπιζε μέσω της αστρολογίας επιφανείς άνδρες που είχαν προοπτική για εξουσία και τους εξολόθρευε
7. Κλαύδιος Πτολεμαίος: ο μεγαλύτερος αστρολόγος της αρχαιότητας, συγκέντρωσε όλη την ως τότε γνώση της εποχής του στο έργο του, Τετράβιβλος
8. Δωρόθεος της Σιδώνας: συγγραφέας του έργου Πεντάτευχος
9. Vettius Valens από την Αντιόχεια: συγγραφέας του έργου Αστρολογία
10. Αντίοχος ο Αθηναίος: συγγραφέας του έργου Θησαυροί
11. Julius Firmicus Maternus: συγγραφέας του έργου Μάθησις
12. Παύλος ο Αλεξανδρινός: συγγραφέας του έργου Εισαγωγικά Θέματα
13. Ηφαιστίων των Θηβών: συγγραφέας του έργου Αποτελέσματα

Η συμβολή του Πλωτίνου στη φιλοσοφική βάση της Αστρολογίας

Ο Πλωτίνος υπήρξε δημιουργός του Νεοπλατωνισμού, ενός φιλοσοφικού ρεύματος που από τη δημιουργία του τον 3ο αιώνα μετά Χριστόν και μετά αποτέλεσε στην ουσία τη βάση της φιλοσοφίας όλων των γνωστικιστικών και εσωτεριστικών ρευμάτων της Δύσης μέχρι και τον 20ο αιώνα. Συνδυάζοντας ερμητικές διδαχές, διδασκαλίες των ορφικών και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, μίλησε για πρώτη φορά για την ύπαρξη ουράνιων οντοτήτων, που κρύβονταν πίσω από τους πλανήτες και οι οποίοι ήταν αυτοί στην πραγματικότητα που ασκούσαν τις αστρολογικές επιδράσεις.

Μίλησε για την τριαδική σύσταση του ανθρώπου ( πνεύμα, ψυχή, σώμα ), ενώ εξήγησε πώς μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον «κατ’ αναλογία» παρατηρώντας τις κινήσεις των ουράνιων οντοτήτων.

Καυτηρίασε την αστρολογία της εποχής του που πίστευε σε φυσικές και αναπόφευκτες επιδράσεις των πλανητών, οδηγώντας του ανθρώπους σε μοιρολατρία. Εξήγησε ότι ο άνθρωπος διαθέτει και μία συνιστώσα στην ψυχή του, που βρίσκεται έξω από τα εγκόσμια κι αν καταφέρει να συντονιστεί με αυτήν μπορεί να είναι πραγματικα ελεύθερος.

Μίλησε για την ατομική ευθύνη του ανθρώπου σε όσα του συμβαίνουν, ατομική ευθύνη που μέσω της μετενσάρκωσης μεταφέρεται σε επόμενες παρουσίες του στη γη ( ασχέτως, αν σήμερα η μετενσάρκωση έχει καταλήξει να θεωρείται μοιρολατρία, την εποχή εκείνη εισήχθη ως υποστηρίζουσα την ατομική ευθύνη έναντι της μοιρολατρίας ότι τα άστρα αποτελούν φυσικές δυνάμεις που μας επηρεάζουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό ).

Οι αστρολόγοι της εποχής του απέρριψαν ως ήταν αναμενόμενο τις απόψεις του, θεωρώντας τις υπερβολικά μυστικιστικές. Οι Πατέρες της Εκκλησίας αντίθετα χρησιμοποίησαν την επιχειρηματολογία του εναντίον της λεγόμενης «ειδωλολατρικής» αστρολογίας της εποχής τους. Δεν είναι τυχαίο που θεμελιώδη δόγματα της Χριστιανικής Εκκλησίας όπως ο Τριαδικός Θεός, το κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και η τριαδική σύσταση του ανθρώπου ( πνεύμα, ψυχή και σώμα, όπου το πνεύμα αρκετά αργότερα υποβιβάστηκε από τις οικουμενικές συνόδους στην κατηγορία της απλής διάνοιας ) προέρχονται από το Νεοπλατωνισμό.

Οι νεοπλατωνικοί κινήθηκαν για ένα διάστημα ως φιλοσοφικό σύστημα με τους διαδόχους του Πλωτίνου όπως ο Πορφύριος και ο Ιάμβλιχος, αλλά προοδευτικά δημιούργησαν λατρευτικά τυπικά ώστε να κατηγορηθούν σα θρησκεία. Ανέπτυξαν πρακτικές που ονομάζονταν Θεουργίες, βάσει των οποίων πίστευαν ότι μπορούσαν να γνωρίσουν καλύτερα το Θεό. Οι Θεουργίες αποτέλεσαν τη βάση των διεργασιών που αργότερα ονομάστηκαν με ένα όνομα, Αλχημεία.

Η συμβολή των ορφικών στην εξέλιξη της Αστρολογίας

Παλιότεροι μελετητές θεωρούσαν ότι η Αστρολογία γεννήθηκε στη Χαλδαία και παραλήφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες την κλασσική εποχή. Πιο πρόσφατες μελέτες ωστόσο και κυρίως του Κωνσταντίνου Χασάπη δείχνουν ότι οι ορφικοί ύμνοι έχουν αστρονομικές αναφορές που ανάγονται τόσο πίσω όσο το 1600 π.χ.

Η συμβολή των αρχαίων Αιγυπτίων στην ιστορία της Αστρολογίας

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για αρχαίους αιγύπτιους αστρολόγους, αναφορά γίνεται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο, πρόσωπο εν μέρει μυθολογικό και εν μέρει ιστορικό, που λέγεται ότι έζησε το 19ο αιώνας π.Χ. την εποχή του φαραώ Σέσωστρι του Β’. Στον Ερμή τον Τρισμέγιστο αποδίδεται η εισαγωγή της έννοιας του τριαδικού Θεού καθώς και η φράση «όπως επάνω έτσι και κάτω» που είναι βασική για την αστρολογική θεωρία και ομοιάζει στη σύγχρονη ψυχαναλυτική θεωρία του συγχρονισμού.

Πολύ ενδιαφέρον...

μας φάνηκε το πρώτο μέρος του περιοδικού Ζώδια και Άστρα του Νοεμβρίου. Αρχή με την πολιτική ανάλυση του Κου Λεφάκη με έμφαση στους δύο πρωταγωνιστές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Αν και σε κάποια σημεία η ανάλυση για μας είναι ξεπερασμένη ( στο μεταξύ έχουμε στοιχεία ότι στο ωροσκόπιο του Κου Μακ Κέιν είναι στον Υδροχόο ) είδαμε θετικά το γεγονός ότι ο Κος Λεφάκης δεν εισέρχεται σε υπερβολικές λεπτομέρειες (μοίρες, τεταρτημόρια, κλπ), αλλά μένει στην ουσία των πλανητικών όψεων, επιτρέποντας στον αναγνώστη να φύγει με μία σαφή άποψη για το θέμα.

Συνέχεια με μία σειρά όχι αμιγώς αστρολογικών άρθρων, τόσο που να δίνεται η αφορμή για το γνωστό σχόλιο ότι το περιοδικό δεν είναι αμιγώς αστρολογικό. Κατά την προσωπική μας άποψη όμως τέτοιου είδους άρθρα είναι απαραίτητα για όσους επιλέγουν την κατεύθυνση της αστρολογίας της αναζήτησης, αντί της λεγόμενης επιστημονικής αστρολογίας. Κι αυτό γιατί δίνουν το γενικότερο φιλοσοφικό και γνωσιολογικό πλαίσιο για να μπορέσει ο ενασχολούμενος να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια την αστρολογική γλώσσα για τους σκοπούς της προσωπικής του αναζήτησης.

Στην ενότητα της αυτογνωσίας πολύ ενδιαφέρουσα μας φάνηκε η παρουσίαση της μεθόδου της Συστημικής Αναπαράστασης. Περιέχοντας καταγραφές από πραγματικά εντυπωσιακές εμπειρίες ( ο άντρας που μετά το διαζύγιο του συνέχισε να «μεταφέρει» την προσωπικότητα της πρώην γυναίκας του στη νέα του οικογένεια ) το άρθρο προχωράει και σε κάποιες «αποκαλύψεις» που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Τα μέλη της οικογένειας που «χάνουν τη σειρά τους» και τραβούν άλλα μέλη να ζήσουν τη ζωή τους, τα παιδιά που χάθηκαν λόγω αποβολών, αλλά διατηρούν τη θέση τους στην «ιεραρχία» της οικογένειας, τα μαύρα πρόβατα της οικογένειας που την έχουν εγκαταλείψει αλλά συνεχίζουν να την επηρεάζουν είναι μερικές μόνο από τις θέσεις που μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης και να προβληματιστεί με αυτές.

Σημαντικό βρήκαμε επίσης το γεγονός ότι σε μία μέθοδο που έχει ακουστεί να συνδέεται και με το χώρο της μεταφυσικής, η παρουσίαση του άρθρου ήταν πολύ επιφυλακτική στο να κάνει τέτοιες συνδέσεις, ενώ παράλληλα έδωσε και τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διεξάγει τη δική του προσωπική έρευνα μέσα από τις βιβλιογραφικές του αναφορές ( Συστημική Αναπαράσταση του Μπερτ Χέλινγκερ, Ψυχόδραμα Μορένο, κλπ )

Στην ενότητα της μεταφυσικής διαβάζουμε για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο να εισπράττουν τα συναισθήματα γύρω τους. Τα «ψυχικά σφουγγάρια» δεν είναι σε μας που ασχολούμαστε με το χώρο της αναζήτησης κάτι άγνωστο ή καινούριο, ευχάριστη έκπληξη όμως νιώσαμε όταν είδαμε και αναφορές από την επιστήμη όπως οι «νευρώνες – καθρέπτες» να ανοίγουν μία νέα ενδιαφέρουσα προοπτική για το θέμα ( ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει και σε περαιτέρω ειδική δημοσίευση για το θέμα, που θα κάνουμε στη συνέχεια).

Στο κεφάλαιο της ευεξίας επαναλαμβάνεται – αλλά χωρίς να γίνεται κουραστικό – το πώς «οι αληθινοί εχθροί της ενεργητικότητας είναι το συναίσθημα της ανεπάρκειας, της ανικανότητας, της απαξίας, του άγχους ή/και του αδιεξόδου που συνοδεύει συχνά τις δραστηριότητες μας». Χωρίς να παραγνωρίζει σωματικούς παράγοντες, στους οποίους κάνει ειδική αναφορά το άρθρο, στρέφει την προσοχή μας προς τα μέσα προκειμένου να μπούμε σε μία διαδικασία αυτοπαρατήρησης και να διαπιστώσουμε πόσο μας αγγίζουν και μας ικανοποιούν πραγματικά αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητα μας. Τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα είναι μία διαδικασία που εφόσον την παρατηρήσουμε στον εαυτό μας και την κατανοήσουμε πιο εύκολα μπορούμε να την εντάξουμε και σε ένα ερμηνευτικό σχήμα, είτε αυτό λέγεται new age ψυχολογία, είτε συμβουλευτική αστρολογία.

Ευχάριστη και χρήσιμη μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε και την αρθρογραφία για την επίδραση των χρωμάτων ή τη διακόσμηση του σπιτιού. Φυσικά η κριτική είναι υπαρκτή σχετικά με το τι σχέση έχει π.χ. η διακόσμηση του σπιτιού με το θέμα της αστρολογίας και σε άλλες προηγούμενες κριτικές μας για άλλα περιοδικά έχουμε κάνει σχετικές αναφορές, ωστόσο υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά στο περιοδικό Ζώδια και Άστρα, καθώς το περιοδικό καταφέρνει παρά τη μη αστρολογική θεματολογία να δίνει την εντύπωση ενότητας ύφους και σταθερού στίγματος. Αυτά, μαζί με την ομολογουμένως καλή ποιότητα γραφής κάνουν πιο δύσκολο να του απευθύνει κανείς την ίδια κριτική που έχουμε κάνει σε παλαιότερες περιπτώσεις.

Γενικά το τεύχος του Ζώδια και Άστρα Νοεμβρίου ήταν για μας μία ευχάριστη έκπληξη. Μετά από αρκετά τεύχη δαπανήσαμε αρκετές ημέρες για την ανάγνωση του περιοδικού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα το ξεφυλλίζαμε ταχύτατα. Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια για το μέλλον, με περισσότερες αφορμές για εσωτερική αναζήτηση και πιο πολλές ευκαιρίες για προσωπικό προβληματισμό.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Άλλες κριτικές για το έργο της Άλλης Αστρολογίας

Τον παρακάτω σχολιασμό για το βιβλίο του Γιάννη Συμεώνογλου βρήκαμε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του Perizitito.gr. Η παρουσίαση και ο σχολιασμός του βιβλίου εδώ είναι ίσως καλύτερη μαρτυρία από τα όσα θετικά ή αρνητικά περιγράψαμε εμείς στη δική μας δημοσίευση...

"Η άλλη αστρολογία" είναι ένα μοναδικό τρίτομο έργο που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στον χώρο της Αστρολογίας, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Στον πρώτο τόμο της πρωτοποριακής αυτής μελέτης, ο Γιάννης Συμεώνογλου, συνδυάζοντας την Αστρολογία με την Συστημική, έναν σημαντικότατο κλάδο της Κυβερνητικής, προτείνει μία εντελώς νέα προσέγγιση, τη Συστηματική Αστρολογία, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τις αληθινές Αρχές και Δυνάμεις που διέπουν την Αστρολογία, αναδεικνύοντας την πολύτιμη Σοφία της και προσφέροντας τις σωστές βάσεις για τη μελέτη και την εφαρμογή της. "

Κριτικές Πελατών

CHRISANTHI SPIGOU ΠΡΩΤΟΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΗΜΟΥΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ, ΗΔΗ ΑΠΌ ΤΟ 1975. ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΤΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΉΤΑΝ ΕΊΤΕ ΑΓΓΛΟΦΩΝΩΝ Ή ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΩΝ ΣΥΓΡΑΦΕΩΝ. ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΚΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΊΣΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ Ή ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΟΥ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΈΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΊΕΣ ΜΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ (ΖΩΔΙΟ ΙΧΘΕΙΣ ), ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΜΟΥ ΣΤΟΝ κ. Γ. ΣΥΝΕΩΝΟΓΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "η άλλη Αστρολογία ". ΕΠΙΘΥΜΩ ΔΕ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΠΩΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ, ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ, ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ. ΕΥΓΕ ΤΟΥ! ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ;

Αρχική Δημοσίευση:
http://www.perizitito.gr/authors.php?authorid=22160

Γιάννης Συμεώνογλου: Εξερευνώντας την άλλη αστρολογία

Τις μέρες αυτές έχει πέσει στα χέρια μας ο πρώτος τόμος της τρίτομης εργασίας του κυρίου Γιάννη Συμεώνογλου με τίτλο Η Άλλη Αστρολογία.

Προσωπικά άγνωστος σε μένα ο κύριος Συμεώνογλου, δεν ήταν ωστόσο άγνωστος για πολλούς άλλους από ό,τι φαίνεται ψάχνοντας στο διαδίκτυο για αναφορές στο όνομα του. Με παρουσία στο Πανελλαδικό Συμπόσιο Κορυφής: Ο Χώρος της Αναζήτησης στην Ελλάδα και εισήγηση με θέμα «Προς τον ιδεώδη ρόλο της Αστρολογίας στη ζωή των προσώπων και της ανθρωπότητας» ( εισήγηση που δυστυχώς τα link που παραπέμπουν σε αυτήν πλέον δε λειτουργούν για να έχουμε όλο το κείμενο της ) αλλά και με συγγραφικό έργο πριν από την Άλλη Αστρολογία, που δυστυχώς ως είθισται για συγγραφείς μη προβεβλημένους κανείς δεν μπορεί να το βρει σε ανατύπωση ("Καιροί και εποχές του αοράτου, αστρολογία") ο Κος Συμεώνογλου ισχυρίζεται κλείνοντας την ενότητα Τα Ιστορικά της Αστρολογίας του στον α΄ τόμο της Άλλης Αστρολογίας ότι:

«Στο έτος 2005 υπάρχουν και μερικά αξιόλογα πρόσωπα (άνδρες αλλά και γυναίκες) που ασχολούνται με την αστρολογία επαγγελματικά, μα, ενώ είναι ως επί το πλείστον ενημερωμένα για τις νέες αστρολογικές τεχνικές, αγνοούν, είτε βολεύει να λησμονούν, τη νέα νοοτροπία η οποία επικρατεί στους πρωτοπόρους αστρολόγους από τους οποίους προήλθαν οι νέες τεχνικές. Κοντολογίς, είναι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) συμβιβασμένα στη μάλλον μοιρολατρική αστική νοοτροπία του μεγάλου πλήθους της πελατείας τους»

Και πιο κάτω...

«Ζητώ συγγνώμη από κάθε αστρολόγο γυναίκα ή άνδρα που για την Αστρολογία τα είπε μία φορά σωστά από τηλεοπτικό ή από ραδιοφωνικό σταθμό, και δεν έχω γνώση του γεγονότος αυτού, και από κάθε αστρολόγο που γνωρίζει την αλήθεια για την Αστρολογία μα για κάποιους λόγους, όπως και εγώ, απέχει επί έτη από τη δημοσιότητα και έτσι αγνοώ την ύπαρξη τους».

Ρηξικέλευθος στην κριτική του ο Κος Συμεώνογλου έρχεται να ταράξει τα νερά της αστρολογικής βιβλιογραφίας λέγοντας μεταξύ άλλων

« Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «μεταφυσικό» (ή υπερφυσικό) μερικοί άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά, και δίχως συζήτηση απορρίπτουν απολύτως την ύπαρξη του. Κάποιους άλλους η λέξη τούτη γοητεύει και αποδέχονται άκριτα οτιδήποτε σερβίρεται υπό τον τίτλο της. Βεβαίως και οι δύο στάσεις αποκλείουν την έρευνα για την αλήθεια.

Ειδικά η άρνηση να εξετάζεται η αστρολογία σε σχέση με τα υπερφυσικά πεδία την αποκόπτει από τις πηγές της και την αποκλείει από τις ανώτερες δυνατότητες της. Την άρνηση αυτή (δίχως επίγνωση και πρόθεση, ελπίζω) έχουν διάφορες ομάδες αστρολόγων οι οποίοι από το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα τείνουν να αποσυνδέουν την Αστρολογία από κάθε τι το υπερφυσικό (ή «μεταφυσικό») και προσπαθούν να την προβάλλουν πλέον ως μία επί πλέον φυσική επιστήμη. Οι φορείς της τάσης αυτής την δικαιολογούν με την ανάγκη να επιτευχθούν οι εξής στόχοι: καταπολέμηση των λαικίστικων αστρολογικών δοξασιών και πρακτικών, νομική προστασία των έντιμων αστρολόγων έναντι δικαστικών διώξεων με βάση νόμους ισοπεδωτικούς ή ασαφείς, ελάττωση της εκ μέρους θρησκευτικών κύκλων πολεμικής εναντίον της Αστρολογίας ώστε τουλάχιστον να μην κατακρίνεται περισσότερο από όσο κατακρίνονται κατεστημένες επιστήμες όπως η Βιολογία.

Αλλά, για τους προφανώς σωστούς και δίκαιους αυτούς στόχους, αν περιορίζουμε την αστρολογία έτσι ώστε να τυποποιηθή σα μία φυσική επιστήμη – ενώ είναι Εσωτερική Φιλοσοφία και Τέχνη – προκαλείται ένα λίαν επιζήμιο επακόλουθο: οι δυνατότητες της Αστρολγοίας περιορίζονται στο ασφυκτικό πλαίσιο των στενά ωφελιμιστικών εγκόσμιων επιδιώξεων.»

«Ο κεντρικός φόβος για το υπερφυσικό (ή μεταφυσικό όπως επικρατεί να λέγεται) προκαλείται από την αδυναμία να ελέγχεται τούτο. Είναι ο φόβος ότι αν έστω μόνο ένα φαινόμενο γίνει αποδεκτό ως υπερφυσικό, στην προκειμένη περίπτωση στην Αστρολογία, αναπόφευκτα θα ακολουθήσει ένας ωκεανός διαφορετικών προεκτάσεων και απόψεων οι οποίες λογικά δεν είναι δυνατό να αποδειχθούν αλλά ούτε να καταρριφθούν και το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης σύγχυση. Πράγματι αυτό μπορεί να συμβή. Αλλά συμβαίνει μόνο αν ο άνθρωπος δεν έχει σταθερά εσωτερικά κριτήρια τα οποία είναι ανεξάρτητα από ό,τι λέγουν και γράφουν οι άλλοι. Βέβαια ολιγάριθμοι άνθρωποι διαθέτουν τέτοια κριτήρια με τα οποία το (όντως σπάνιο) αληθινό διακρίνεται από τα ψεύδη, τις πλάνες, τις φαντασιώσεις που κατακλύζουν τα γραπτά και τα λεγόμενα και τα πολλά και διάφορα τα οποία χαρακτηρίζονται ως "μεταφυσικά".

Όποιος λοιπόν δεν έχει τα κριτήρια αυτά, καλά κάνει και απέχει από κάθε τι που υπερβαίνει τον αισθητό κόσμο. Όμως συνάμα οφείλει να μην προσπαθή να επιβληθούν απόψεις γι' αυτά, τις οποίες μάλιστα προβάλλει ως "η μόνη ιστορική αλήθεια".»

Σκληρός ο λόγος του συγγραφέα λοιπόν και η παρουσία του δεν είναι εδώ για να χαιδέψει αυτιά καθώς σε άλλο σημείο της εισήγησης του για τα ιστορικά της αστρολογίας λέει:΅

«Εξετάζοντας τα υπάρχοντα ιστορικά δεδομένα για τις θεωρίες και ιδίως για τις πρακτικές τεχνικές των τεσσάρων αξιόλογων ειδών αστρολογίας (στμ: αναφέρονται πιο πάνω η δυτική, η ινδική, η κινεζική και η αστρολογία των Μάγια) τα οποία αναφέρθηκαν βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερεις εμφανέστατα διαφορετικές Αστρολογίες, οι οποίες μόνο εν μέρει αλληλοσυμπληρώνονται, κατά ένα μικρό ποσοστό θεμάτων συμφωνούν, σε μερικές απόψεις τους συγκρούονται, και κάποιες αντιλήψεις τους για την ευθύνη του ανθρώπου αλληλοαναιρούνται. Ωστόσο, οι διαφορές τους αυτές και η ποικιλία των μεθόδων τους δεν αντιστοιχεί με την αληθινή σχέση τους, και τούτο διότι:

Τα ιστορικά δεδομένα για τις αστρολογικές θεωρίες και πρακτικές, ως επί το πλείστον αποτελούν δείγματα των δημοσίως φανερωμένων απόψεων της Αστρολογίας, οι οποίες διαμορφώθηκαν κυρίως με δύο στόχους: να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των εκάστοτε ηγεμόνων και να καλυπτωνται παρηγορητικά και κατευναστικά οι ψυχολογικές ανάγκες στο μεγάλο πλήθος των ανθρώπων. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της εφαρμοζόμενης Αστρολογίας κυριαρχείται από προσαρμογές και συμβιβασμούς ώστε να υπηρετούνται οι ματαιοδοξίες και τα καπρίτσια των ολίγων που συνιστούν την άρχουσα τάξη και να απωθούνται στο υποσυνείδητο οι φόβοι και οι ανασφάλειες των πολλών εξουσιαζομένων αλλά και των εξουσιαστών.»

Με πολύ ενδιαφέρον λοιπόν ξεκινάμε την περιήγηση στον κόσμο της Άλλης Αστρολογίας που μας προσφέρει ο Κος Συμεώνογλου, ενδιαφέρον που εστιάζεται στην ουσία της άλλης πρότασης που έχει να μας προσφέρει. Γιατί καθώς λέει ο ίδιος σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του...

«Το σύμπαν είναι συλλειτουργία μία τάσης τάξης και μίας τάσης χάους οι οποίες τάσεις συνολικά και διαχρονικά βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία».

«Στα φιλοσοφικά συστήματα το ον καθορίζεται είτε ως κάτι σταθερό (και κατ’ακολουθία ανεξάρτητο του χρόνου) είτε ως ρέον εξαρτώμενο από το χωροχρόνο.»

«Πώς όμως μπορεί να υπάρχει κάτι σταθερό σε ένα σύμπαν που όλα ρέουν;»

«η αντίθεση «το όν είναι σταθερό, το ον δεν είναι σταθερό» είναι ένα δίδυμο λάθος.»

«Ένα ον είναι ένα σταθερό προσχέδιο μεταβολών το οποίο συνίσταται από διαδοχικές φάσεις (κατά κανόνα κυκλικές) οι οποίες καθορίζονται από συγκεκριμένα πεδία δυνατοτήτων – πιθανοτήτων στον χωροχρόνο».

«Το σύνολο της σωστά εννοημένης Αστρολογίας βασίζεται στον ορισμό αυτό του όντος»

Συνθετική λοιπόν η προσέγγιση του συγγραφέα για το κυρίαρχο ερώτημα του προκαθορισμού σε σχέση με την ελεύθερη βούληση.

---

Ενδιαφέρουσες όμως είναι και οι παράπλευρες απόψεις της προσωπικότητας του όπως αναδεικνύονται στο συγγραφικό έργο του. Η εκκεντρικότητα της ορθογραφίας στην οποία αναφέρεται εκτενώς στην εισαγωγή του, η επιστροφή στις ορφικές καταβολές της αστρολογίας που δίνει μία χροιά ελληνολατρείας στην προσέγγιση του, αλλά και η καταγγελία των εξουσιαστών μας δίνει ένα ενδιαφέρον παζλ βαθιάς εσωτερικής κατανόησης μαζί με αντιεξουσιαστικές και αρχαιολατρικές επιδράσεις.

Κι ίσως είναι αυτές ακριβώς οι πλευρές της προσωπικότητας που μας κάνουν να χαμογελούμε περισσότερο, γιατί οι αλήθειες δεν εμφανίζονται από κάποιον που βγαίνει μπροστά ως ένας νέος σωτήρας, αλλά από κάποιος που έχει κι εκείνος τις εμμονές του, τα πάθη του και τις καταβολές του.

Βρίθει αναφορών και αφορμών το έργο του Κου Συμεώνογλου ήδη από το α’ τόμο της εργασίας του και έχει μέσα τόσα πολλά ερεθίσματα για συζητήσεις που κανείς θα μπορούσε για κάθε ενότητα του βιβλίου του να συγγράψει ξεχωριστή πραγματεία.

Από αυτό εδώ το χώρο θα κάνουμε ένα σχετικό αφιέρωμα στο α’ τόμο του ξεκινώντας με μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο χώρο της αστρολογίας και αναδεικνύοντας στη συνέχεια ένα ένα τα ζητήματα που αναδεικνύει κι ο ίδιος ο συγγραφέας στο έργο του.

Αστρολογία - Μία Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ανταποκρινόμενοι σε ερωτήσεις φίλων και αναγνωστών για αστρολογική βιβλιογραφία επισυνάπτουμε επισυνάπτουμε ενδεικτική βιβλιογραφία όπως εμφανίζεται στη λίστα της ιστοσελίδας των εκδόσεων Δίδυμοι (http://www.didimoi.gr/categ_biblia_astrologia.php). Τυχαία απαντήσαμε τη συγκεκριμένη σελίδα, αλλά η βιβλιογραφία που απαντήσαμε εκεί μας φάνηκε αρκετά πλήρης, πολύπλευρη και ουσιαστική...

Ας τη δούμε λοιπόν...

- Η Αστρολογία στην Τρίτη Χιλιετία, ΘΩΜΑΣ ΓΑΖΗΣ, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Γιουγκιανή Συγχρονικότητα στις Αστρολογικές Εποχές και στα Ζώδια, Alice O. Howell, ΚΥΒΕΛΗ
- Η Φιλοσοφία της Αστρολογίας, Μάνλυ Χολ, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Ιατρική Αστρολογία, Βάντα Σότερ, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Παραδοσιακή Αστρολογία στη Σύγχρονη Εποχή, Δέσποινα Γιαννακοπούλου, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Αρχές Αστρολογίας, Κ. Ο. Κάρτερ, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Η Άλλη Αστρολογία, Γιάννης Συμεώνογλου, ΕΣΟΠΤΡΟΝ
- Αστρολογία Εσωτερική & Εξωτερική, Alan Leo, ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
- Αστρολογία Η Τέχνη Κατάστρωσης Ωροσκοπίου, ΟΛΓΑ ΚΑΣΣΑ, ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
- Συναστρία, Θωμάς Γαζής, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Τα Άστρα Ξέρουν ποια Είσαι!, L. River & S. Gillespie, ΔΙΟΠΤΡΑ
- Η Βίβλος της Αστρολογίας, Judy Hall, ΙΣΟΡΡΟΠΟΝ
- Αστρολογία, Julia & Derek Parker, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
- Παγκόσμια Αστρολογία, Πίτερ Μάρσαλ, ΩΚΕΑΝΙΔΑ
- Ο Μόνος Τρόπος να Μάθετε Αστρολογία, Μ. Μαρτζ & Τζ. ΜακΈβερς, ΡΕΟ
- Ωροσκόπος, Martin Schulman, ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
- Εγχειρίδιο Αστρολογίας, ΟΛΓΑ ΚΑΣΣΑ, ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ
- Αστρολογία για Ερωτευμένους, Λιζ Γκριν, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Ο Αστρολόγος στο Σπίτι σας, G. Turner, ΔΙΔΥΜΟΙ
- Αστρολογία - Η επίδραση των πλανητών στην ανθρώπινη μοίρα, G. Turner, ΔΙΔΥΜΟΙ
- Το Κλειδί της Αστρολογίας, H. Banzhaf-A. Haebler, ΔΙΔΥΜΟΙ
- Κινέζικη Αστρολογία, Paula Delson, ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ
- Αστρολογία των Μάγια, ΑΛΟΥΝΑ ΧΟΪ ΓΙΑΣΚΙΝ, ΚΕΔΡΟΣ
- Σεξστρολογία - Η Αστρολογία του Sex και των Φύλων, Starsky & Cox, ΚΕΔΡΟΣ
- Πίνακες των Οίκων για Βόρεια Πλάτη, ΡΑΦΑΕΛ, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Αστρολογικές Εφημερίδες για τον 20ό αιώνα (1900-2000), Νηλ Μίκελσερν, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Αστρολογικές Εφημερίδες για τον 21ο αιώνα (2001-2050), Νηλ Μίκελσεν, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
- Ο Μικρός μου Κριός/ Ταύρος/ Διδυμοι/ Καρκίνος/ Λέων/ Παρθένος/ Ζυγός/ Σκορπιός/ Τοξότης/ Αιγόκερως/ Υδροχόος/ Ιχθύς, ΤΖΟΝ ΑΣΤΡΟΠ, ΔΩΡΙΚΟΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Ενδιαφέρουσες...

αναφορές αλλά και κάποια σημεία που ξενίζουν μπορεί να βρει κανείς στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Αστρόπολις.

Στη στήλη του planet cam ενδιαφέρον έχει ο παραλληλισμός της κίνησης δύο αργών πλανητών με τον ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων. ¨Το διαρκές εξάγωνο ανάμεσα στον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα από το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου έως τις αρχές της δεκαετίας του '90 όρισε την περίοδο του ανταγωνισμού των υπερδυνάμων". Θα προσθέταμε ίσως ότι το εξάγωνο των πλανητών όρισε και μία περίοδο "δημιουργικής" συνεργασίας μεταξύ ιδεολογίας και εξουσίας, όπου η πρώτη στήριζε τη δεύτερη κι η δεύτερη την πρώτη.

Στη στήλη της Ουρανίτσας με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε την αναφορά στην περίπτωση του αρχαίου αυτοκράτορα Διομιτιανού.

Μας κούρασε κάπως - όταν φτάσαμε πια στην 3η σελίδα το άρθρο για το ζωδιακό και την rock σκηνή. Ίσως οι τρεις σελίδες να ήταν αρκετές γι' αυτό το άρθρο, ενώ αισθανθήκαμε άβολα με κάποιες έμμεσα διαφημιστικές και μάλλον εκτός θέματος στήλες γαστρονομίας, ασφαλιστικών συμβουλών, bye bye ψωμάκια, κλπ. που ίσως να ήταν χρήσιμες στο τέλος του τεύχους.

Συμβολικό το άρθρο για τα καπέλα αλλά δύσκολη η ανεύρεση πρακτικής αστρολογικής χρησιμότητας, πιο έμμεσο ίσως από ό,τι θα έπρεπε το κριτικό άρθρο του la pelle noir (που ευρισκόμενο στο μέσο της σελίδας και πιάνοντας ίσως το πιο σοβαρό θέμα του τεύχους θα μπορούσε αν είχε ιδωθεί αλλιώς να είναι κάλλιστα το κύριο άρθρο ή ένα στιβαρό editorial) και καταξιωμένη πλέον μεταξύ άλλων και η στήλη σαν του επιθεωρητή Ερμείδη.

Καταλήγοντας πιστεύουμε ότι ένα στιβαρό κύριο άρθρο ή editorial θα πρόσθετε σημαντικά στο περιοδικό, ενώ οι αναφορές δημοσίων σχέσεων θα ήταν καλό να πάνε σιγά σιγά στο πίσω μέρος της έκδοσης.

Καλή συνέχεια στην έκδοση...