Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Δολοφονία γνωστού αστρολόγου στο Χαλάνδρι

Διπλό έγκλημα στο Χαλάνδρι (2)


Πηγή: www.Express.gr 26/02/09-18:19


Με πυροβόλο όπλο δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την αυτοψία του ιατροδικαστή, ο άνδρας και η γυναίκα, που μοιράζονταν την ίδια επαγγελματική στέγη στο Χαλάνδρι.Η 38χρονη Παρασκευή Γκέζου, επικεφαλής εταιρίας προώθησης καλλυντικών, μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, μητέρα ενός αγοριού, 18 χρόνων, και ο 48χρονος αστρολόγος Μιλτιάδης Μουτάφης, πατέρας δύο παιδιών, βρέθηκαν νεκροί σε διαμέρισμα της οδού Κισάβου 4-6, όπου συστεγάζονταν επαγγελματικά.Το διπλό έγκλημα αποκαλύφθηκε στις 15.15, όταν ο γιος της γυναίκας έφτασε στο διαμέρισμα για να πάρει τη μητέρα του και να τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο, απ΄όπου θα ταξίδευε για την Ισπανία, προκειμένου να συμμετάσχει σε επίδειξη νέων προϊόντων. Στο διαμέρισμα δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης. Προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια.

Άλλα ρεπορτάζ...

http://www.express.gr/news/ellada/137491oz_20090226137491.php3
http://orthodox-world.pblogs.gr/2009/02/dolofonhthhke-o-gnwstos-astrologos-parapsyhologos-miltiadhs-moyt.html http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/26/1634818.htm

Το eportal.gr σε ένδειξη σεβασμού κατέβασε προ λίγων λεπτών την ιστοσελίδα του.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

2012- Αστρολογική Διερεύνησις μιας προφητείας

Στο τελευταίο τεύχος της Ελληνικής Αγωγής δημοσιεύεται άρθρο του Κου Χρήστου Παίζη σχετικά με την αστρολογική διερεύνηση της ημ/νίας 21.12.2012. Η ημ/νία αυτή σύμφωνα με το άρθρο είναι η ημ/νία που σταματάει το ημ/γιο των Μάγια και θεωρείται κρίσιμη από τους εσχατολόγους ως ημ/νία κάποιας μεγάλης καταστροφής η το τέλος του κόσμου. Στην αστρολογική πραγματεία του ο Κος Παίζης προσπαθεί να διερευνήσει αστρολογικά το ζήτημα και να εξετάσει αν συντρέχουν λόγοι τέτοιου πανικού. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι πιθανότατα ακόμα κι αν συμβούν κάποια σοβαρά γεγονότα πρόκειται για ζήτημα που θα ξεπεραστεί τελικά όπως κι άλλες παλαιότερες εσχατολογικές προβλέψεις για το τέλος του κόσμου. Από αστρολογικής πλευράς αναφέρουμε μερικές από τις θέσεις και όψεις της ημέρας, που περιγράφονται στο άρθρο. Για πληρέστερη ανάλυση, θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στο ίδιο το τεύχος της Ελληνικής Αγωγής.

1. Ο Ήλιος στο 0' μοίρα του Αιγόκερω (χειμερινό Ηλιοστάσιο)
2. Εξάγωνο ακριβείας και αμοιβαία υποδοχή Κρόνου - Πλούτωνα (σε Σκορπιό και Αιγόκερω)
3. Άρης σε έξαρση (στον Αιγόκερω)
4. Ποσειδώνας εισέρχεται μόλις στους Ιχθύς (0')
5. Δίας αδύναμος, ανάδρομος στους Διδύμους, σε επαφή με το μεσοδιάστημα Κρόνου - Πλούτωνα σε χιαστί όψη με Κρόνο και Πλούτωνα
6. Ερμής αδύναμος στον Τοξότη, με αντισκιά σε ημιτετράγωνο με τον Ποσειδώνα
7. YOD Δία με Κρόνο και Πλούτωνα
8. Μεσοδιάστημα Ουρανού - Πλούτωνα στην 22 μοίρα (κρίσιμη) σε αντισκιά σε επαφή με τον Κρόνο (που κι αυτός είναι σε κρίσιμη μοίρα)
9. Μεσοδιάστημα Άρη - Κρόνου στην 17η μοίρα Τοξότη (κρίσιμη) ενεργοποιούμενο από όψη 22,5 μοιρών από τον Πλούτωνα (η τελευταία όψη χρησιμοποιούνταν από τον Witte)
10. Μεσοδιάστημα Ήλιου - Πλούτωνα σε τετράγωνο ακριβείας με τον Ουρανό και σε σύνοδο με το Μεσοδιάστημα Κρόνου - Ποσειδώνα (μεσοδιάστημα ασθενειών)

κλπ.

Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε και διαφήμιση του νέου βιβλίου του Κου Παίζη Καρμική και Δραγώνιος Αστρολογία με την εξής ενδιαφέρουσα διατύπωση. "Το παρόν, εν πολλοίς, καθορίζεται από το παρελθόν και αυτό - το παρόν δηλαδή - θα καθορίση και το μέλλον. Με το "παρελθόν", είτε αυτό νοηθή ως προηγούμενη ενσάρκωσις - εάν κάποιος δέχεται αυτήν τη μεταφυσική θεωρία - είτε ως σύνολο εμπειριών των προπατόρων που επέρασαν σε εμάς μέσω της κληρονομικότητας, ασχολείται η Καρμική Αστρολογία."

Tο παραπάνω εδάφιο είναι ενδιαφέρον γιατί σ' αυτό διακρίνεται ένα μέρος από τη θεωρητική βάση σύγκλισης δύο κατά τα άλλα σε μας αταίριαστων "κινημάτων" της εποχής στην Ελλάδα. Της αρχαιολατρίας και του Εσωτερισμού. Ονοματίζοντας το Κάρμα ως σύνολο εμπειριών των προπατόρων ανοίγεται και η πόρτα θεωρητικής σύγκλισης των δύο αντικειμένων.

Ομάδα Ε και Πύλες του Ανεξήγητου

Πολλές αφορμές μας δίνει τελευταία η εκπομπή του Κου Χαρδαβέλλα στο ALTER. Τελευταία εκπομπή εχθές με κεντρικό θέμα το αν υπάρχει και ποια είναι η ομάδα Ε. Καταρχήν πιασάρικο το θέμα και εμπορικό, όπως και όλα τα ιδίου τύπου ανεξήγητα (UFO, Αστρολογία και προσφάτως Άγγελοι). Ωστόσο ένα προβληματισμό μας δημιουργεί η στάση που τηρήθηκε στη συγκεκριμένη εκπομπή με καταγγελίες καταπέλτη για καπήλευση του θέματος της ομάδας Ε, κοροϊδία του κόσμου, εκμετάλλευση οικονομική, κλπ. Αναρωτιέμαι, δεν ίσχυαν τα ίδια για τους Αγγέλους; Δεν ίσχυαν τα ίδια για τις ετήσιες αστρολογικές προβλέψεις; Για ποιο λόγο η μένεα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Μήπως επειδή τα λεγόμενα "περιφερειακά" κανάλια όπως έλεγε κι ο ίδιος ο παρουσιαστής ενέπλεξαν το όνομα του ως συμμετέχοντος στην προσπάθεια "παλινόρθωσης" του Ελληνισμού; Μήπως οι "σέχτες" των ελληνολατρών απλά τσακώνονται μεταξύ τους; Για ποιο λόγο να πιστέψουμε ως αξιόπιστη την εικόνα του UFO ή του Αγγέλου στο αμερικάνικο νοσοκομείο κι όχι τη μαρτυρία περί μη ανθρώπινης συμμετοχής μελών στην ομάδα Ε;

Πολύ περίεργα ακούγονται όλα αυτά και ενδεχομένως βασιζόμενα σε κίνητρα που μακράν απέχουν της προσπάθειας αναζήτησης της αλήθειας. Περισσότερο κόντρες μεταξύ ανθρώπων του χώρου θυμίζουν και λιγότερο αντικειμενική προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Θα μου πείτε εμάς τι μας ενδιαφέρει αυτό το ζήτημα, όντες εραστές ενός άσχετου με αυτά χώρου, του χώρου της Αστρολογίας. Η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον γύρω από την προβολή του χώρου της Αναζήτησης είναι κοινό. Αλλά και πέραν αυτού οι διάφοροι αυτοί χώροι δεν είναι τόσο στεγανοί όσο νομίζουμε. Λειτουργούν ως συγκοινωνούνται δοχεία. Πολλοί από τους ανθρώπους που νομίζουμε ελληνολάτρες δίνουν μεγάλη σημασία στο χώρο της Αστρολογίας είτε για το καλό είτε για το κακό. Και εν τέλει εν πάσει περιπτώσει κυκλοφορούμε όλοι στον ίδιο χώρο. Επομένως η προβολή του χώρου της Αναζήτησης αγγίζει πιστεύω κι εμάς.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Άγγελοι και Πύλες του Ανεξήγητου

Με ένα βουβό προβληματισμό παρακολούθησα ένα μέρος από την εκπομπή του Κου Χαρδαβέλλα το Σάββατο για τις πύλες του Ανεξήγητου. Προσκεκλημένοι "ειδικοί" επί του θέματος των Αγγέλων. Άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι καλούν Αγγέλους στην καθημερινή τους ζωή για να θεραπεύσουν. Θεραπευτές ρέικι που ανεβάζουν τη συχνότητα μας για να επικοινωνήσουμε στη συχνότητα των Αγγέλων, άλλοι που καλούσαν πλειάδες Αγγέλων να μπουν στο σώμα μας για να θεραπεύσουν τα τραύματα μας και άλλα πολλά.

Στα ιντερμέδια των ρεπορτάζ ο Κος Χαρδαβέλλας, κατά τα άλλα έγκριτος δημοσιογράφος με εξέπληξε με την εκφώνηση ερωτήσεων στους τηλεθεατές για το τι τύπου γήινος άγγελος είστε. Με έκπληξη είδα μία εκπομπή μεταμεσονύχτια, που υποτίθεται κάνει σοβαρό ρεπορτάζ να επιδίδεται σε τεστ τηλεθεατών πρωινής ώρας.

Αλλά και πέραν αυτού εντύπωση μου προκάλεσε και μία γενικότερη χαλάρωση και ανοχή απέναντι στους ισχυρισμούς των θεραπευτών ότι χειριζόντουσαν τους Αγγέλους σα να ήταν απλό μηχανήματα μασαζοθεραπείας. Κάποια στιγμή εκφώνησε την ερώτηση "δηλαδή αν πάω τώρα εκεί στη γωνία και καλέσω Αγγέλους θα έρθουν", αλλά με ύφος ήπιο και τρόπο που ούτε καν δόθηκε σημασία.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθαν τα βίντεο που έδειχναν την παρουσία Αγγέλων σε νοσοκομείο της Αμερικής και η επιβεβαίωση του παρουσιαστή ότι έχει μελετηθεί το φαινόμενο και δεν είναι τρυκ ή αντικατοπτρισμός. Υποθέτω ότι αρκεί η εμπιστοσύνη που έχουμε στη μακρά πορεία του παρουσιαστή για να το δεχτούμε.

Θα μου πει κάποιος. Πώς κρίνω την παρουσία Αγγέλων όταν μιλάμε συνεχώς για Εσωτερισμό ή για Αστρολογία; Γιατί με ενοχλεί η ευκολία κλήσης των Αγγέλων και δε με ενοχλούν οι αναφορές στην μοίρα ή το κάρμα; Πιθανόν να έχει ένα δίκιο όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο, αλλά κάπου κάπως με κάποιο τρόπο όλη αυτή η ιστορία πολύ μου θυμίζει την εποχή της Μπλαβάτσκυ και τους δασκάλους που ήταν έτοιμοι να μας σώσουν. Αυτούς που ανήκουν στη λεγόμενη Λευκή Αδελφότητα. Αλλά και την ομάδα Ε που κι αυτή θέλει βρε παιδί μου με το ζόρι να μας σώσει.

Τελικά γιατί προχωρούμε σε αναζήτηση; Για να βρούμε μία νέα πίστη να σωθούμε; Ένα Άγγελο, Δάσκαλο ή άλλο μπαμπάκα να μας σώσει; Ή να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και να αποκτήσουμε αυτογνωσία;

Ο προβληματισμός μεγάλος κι ενόψει της έλευσης του Ποσειδώνα στους Ιχθύς τα επόμενα χρόνια. Και πολύ τριγυρνάει στο νου μου ότι αντί να ακούμε το Λιακόπουλο να λέει για εξωγήινους στην τηλεόραση και να μιλάμε για αστρολογία θα έχουμε κάποιον να μας λέει με ποιους Αγγέλους συνέφαγε χτες το απόγευμα για να αποφασίσει για τη μοίρα του κόσμου.

Ας είμαστε όλοι καλά κι ας κρατήσουμε ελπίζω τα μυαλά μας στη θέση τους.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και Αστρολογία (ή αλλιώς διαβάζοντας τον Κήπο του Επίκουρου)

Έπεσε στα χέρια μου αυτό τον καιρό το νέο βιβλίο του Irvin Yalom με τίτλο "Στον Κήπο του Επίκουρου". Εκεί διάβασα για πρώτη φορά για ένα νέο (ή τουλάχιστον νέο για μένα) κλάδο της ψυχοθεραπείας, την Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία.

Η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία είναι ένας τομέας που έγινε γνωστός ευρύτατα μέσα από τις εκδόσεις του συγκεκριμένου συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή. Με περασμένα τα εβδομήντα έτη της ηλικίας του ο Yalom έχει έναν τρόπο να μιλάει όχι μόνο στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά του αναγνώστη. Μέσα από την ιστορία του Επίκουρου στο τελευταίο του βιβλίο αναδεικνύει τις βασικές αρχές της δικής του ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Η θεραπευτική προσέγγιση αυτή έχει από ό,τι φαίνεται αρκετά στενή σχέση με την παραδοσιακή φροϋδική ψυχανάλυση. Κι αυτό γιατί ψάχνει με αναλυτικό τρόπο τις αιτίες των πραγμάτων. Δεν προσπαθεί να προσαρμόσει συμπεριφορές, ούτε να αναπτύξει δεξιότητες. Διαφέρει όμως από την παραδοσιακή ψυχανάλυση στο γεγονός ότι πιστεύει πως το βασικό άγχος του ανθρώπου δεν είναι σεξουαλικής φύσης αλλά το άγχος του ίδιου του θανάτου. Ο φόβος του θανάτου κι η ανασφάλεια είναι κατά την προσέγγιση αυτή στοιχεία που μας οδηγούν σε νευρώσεις, συναισθηματικό άγχος, προβολές και μεταθέσεις.

Μπροστά σε αυτό το άγχος αναπτύσσουμε τις άμυνες μας, άλλες εύκολα διακριτές κι άλλες όχι. Η υλική ευμάρεια, η επαγγελματική επιτυχία, η προσπάθεια για υστεροφημία, η ένταξη σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα ιδεολογική ή θρησκευτική, η ανάγκη συγχώνευσης με το σύντροφο, η ανάγκη διαιώνισης των δικών μας πιστεύω μέσα από τα παιδιά μας είναι όλοι τρόποι να νιώσουμε περισσότερο ασφαλείς και με περισσότερη διάρκεια.

(Ο Yalom αναφέρει στο βιβλίο του ότι από τις κλινικές του μελέτες έχει φτάσει στο συμπέρασμα ότι απωθούμε όχι μόνο τη σεξουαλικότητα μας, αλλά όλο το ζωικό εαυτό μας.)

Αν όμως οι παραπάνω συμπεριφορές είναι απλώς μηχανισμοί άμυνας τι είναι αυτό που προσφέρει πραγματική ανακούφιση στο υπαρξιακό αυτό άγχος; Κατά τον Yalom αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ίδια η ανθρώπινη επαφή (το χάδι κατά τη συνδιαλλεκτική ανάλυση). Το μοίρασμα της ανθρώπινης εμπειρίας και η ανταλλαγή συναισθημάτων (σε μία διαδικασία που μου θυμίζει αρκετά το άνοιγμα στον Άλλο του Jung) είναι αυτά που ρίχνουν τις άμυνες των ανθρώπων και τους δίνουν πραγματική ανακούφιση.

Αλλά κι επαφή με τον ίδιο τον εαυτό, τα πραγματικά συναισθήματα, τα δικά μας όνειρα και τις βαθύτερες προσδοκίες, που διαρκώς τα αναβάλλουμε και διαρκώς τα απωθούμε.

Κάπου εδώ είναι που ο νους μου άρχισε να τρέχει σε θέματα αστρολογικά. Και θυμήθηκα την προσέγγιση της Dana Gerhardt στο άρθρο της για τον 4ο οίκο στο astro.com. Έλεγε εκεί η συγγραφέας...

"Unhappy feelings are a lot like weeds. Neglect to take them up by the roots and they'll just grow back again. Yet who probes willingly into the soil where emotions grow? Finding the roots of feeling can be hard"

Και πιο κάτω...

"The 4th is where we go when we collapse. It rules home and family, ancestors and homeland. It provides a literal retreat. Push ourselves too hard and we'll likely end up at home, sick in bed. Suffer a devastating loss and we may knock on the door of a family member and ask to be taken in. But the 4th is just as much a retreat of the imagination. It is our psychic hearth. It holds the memories that both comfort and haunt us. As the base of our chart, it represents both the ground and mystery of our being"

Ο τέταρτος οίκος λοιπόν είναι ο οίκος που αποχωρούμε και αντιμετωπίζουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Σε όποιον με ρωτάει απαντώ είναι ο οίκος που βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Όχι τον εαυτό που μας βγαίνει αυθόρμητα προς τα έξω (ωροσκόπος) ή τον συνειδητά προβαλλόμενο εαυτό μας (μεσουράνημα), αλλά τον πραγματικό εαυτό, κάπου εκεί κρυμμένο να περιμένει να του δώσουμε κάποια στιγμή σημασία.

Όλες οι πραγματικές ερωτήσεις είναι εκεί. Ποιος είμαι, από πού έρχομαι, πού θα καταλήξω; Ο τέταρτος οίκος είναι ο οίκος των ριζών μας αλλά κι ο οίκος του τέλους μας. Όλα ένας κύκλος. Κάπου εκεί αναζητείται και το νόημα. Αν όλα έρχονται σε ένα τέλος, ποιο το νόημα; Μόνο η γνησιότητα. Το να είμαστε γνήσιοι κι αυθεντικοί. Με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Κι εκεί κάπου ο τέταρτος οίκος έρχεται σε επαφή και με τους άλλους υδάτινους οίκους. Τα πραγματικά μας όνειρα (12ος) αλλά και το πραγματικό άλλο μας μισό (8ος).

Τι σημαίνει άραγε ο παραπάνω παραλληλισμός; Μπορούμε μέσα από την αστρολογία να προσεγγίσουμε τέτοιου είδους υπαρξιακά ερωτήματα; Μπορούμε να τα κατανοήσουμε ή να ανακουφίσουμε τον προσωπικό μας πόνο; Δύσκολο να το πει κανείς αυτό. Σίγουρα όμως αξίζει μία καλύτερη μελέτη του χάρτη μας και των ανάλογων συμβόλων. Μέσα από την κατανόηση του μπορεί κανείς να προσεγγίσει καλύτερα τον εαυτό του, ειδικά βιώνουμε αυτό που ο Yalom ονομάζει Αφυπνιστική Εμπειρία.

Για όσους είναι κοντά σε μία τέτοια φάση στη ζωή τους - αλλά και για όλους τους υπόλοιπους - ο Κήπος του Επίκουρου νομίζω αξίζει να τύχει της προσοχής μας...

Αλλαγές στον Αστρολογικό Τύπο

Διάφορες αλλαγές παρατηρούνται στον αστρολογικό τύπο, καθώς αναδιατάσσονται τα περιοδικά στην εκδοτική αγορά. Περιοδικά που ξεκίνησαν με μικρό σχήμα όπως το Astromagazine, το Astrella και το Starlife κυκλοφορούν πλέον σε μεγάλο μέγεθος στοχεύονται πιθανότατα άλλο κοινό, ενώ το Astrella περιέχει πλέον σε ένθετο άρθρα από το Astrolei, υποννοώντας μάλλον ότι δε θα ξαναδούμε το δεύτερο σε ξεχωριστή έκδοση.