Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Το ωροσκόπιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Αποσπάσματα από σχετική δημοσίευση του φίλου tilevoa στο http://timelife.blog.com/

Image hosted by servimg.com

"Αυτός είναι ο χάρτης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, άγνωστου, φυσικά ώρας.

Διαβάζουμε για τον κορυφαίο Eλληνα στρατηλάτη της Νέας Ελλάδας….

«Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Κλέφτης, πολιτικός στην Ελλάδα και καπετάνιος και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά. Προερχόταν από φημισμένη οικογένεια κλεφταρματολών. Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τζεργίνη, αλλά η σωματική διάπλαση του προ-πάππου του (άντρας γεροδεμένος με έντονους γλουτούς) τού έδωσε το χαρακτηρισμό στα ελληνικά “Κολοκοτρώνη"...

...................

"Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ως απεσταλμένος της στη Μάνη σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), κατά την οποία έγινε και η σφαγή της Τριπολιτσάς, όπου σφαγιάστηκαν περίπου 30.000 άμαχοι Τούρκοι και Εβραίοι, στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρόλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο".

....................

"Υπήρξε ένθερμος οπαδός της πολιτικής του Καποδίστρια και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα. Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την αντιβασιλεία τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση."

...................

Επιστροφή λοιπόν στον χάρτη του πολέμαρχου…

Πρώτο που ξεχωρίζει εδω είναι η συνοδός Ήλιου-Αφροδίτης στον Κριό, που του έδωσε τις αδιαμφισβήτητες πολεμικές αρετές και το προφίλ του αποδεκτού αρχηγού.

Η Σύνοδος αυτή είναι σε ακριβές σχεδόν τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο δείχνοντας τον αγώνα που κατέβαλε, τους ισχυρούς που νίκησε και την δύναμη που απέκτησε.

Το μεσοδιάστημα Αφροδίτη = Ήλιος / Πλούτωνας είναι η όψη του (αιματοβαμμένου μεν, πλην τελικά…) δαφνοστεφανωμενου νικητή, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τα ζώδια του σχηματισμού του δηλ. κριό /αιγόκερω = η πάλη για εξουσία/αρχηγία, για αλλαγή του στάτους κβο.Με τον Κρόνο του στον καρκίνο, ο αγώνας του αυτός υπηρετούσε περισσότερο εθνικούς στόχους και λιγότερο προσωπικές φιλοδοξίες (ευτυχώς…)

Ο Άρης στον υδροχόο ήταν ο αδιαμφισβήτητος και ικανός ηγέτης που ενέπνευσε χιλιάδες Έλληνες να τον ακολουθούσουν στον αγώνα για την ελευθερία. Μοναδική η ικανότητα του να εμψυχώνει τα παλικάρια του.

Δεύτερο που κάνει μπαμ στο χάρτη του μέγιστου οπλαρχηγού, ο Κρόνος του που βρίσκεται (με τη σελήνη μαζί) στον καρκίνο…

Τα πολύ ζορισμένα παιδικά του χρόνια, ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του και πολλών συγγενών του απ τους τούρκους, η «εξορία» του στα βουνά, και η φυλάκιση του και η καταδίκη του σε θάνατο από τους ιδίους του τους συμπατριώτες.

Ένας απρόβλεπτα ασυνεχής Γολγοθάς για έναν άνθρωπο που μόνο στο τέλος της ζωής του μπόρεσε να κερδίσει την πλήρη αποδοχή και αναγνώριση, την ασφάλεια που του έλειπε και που ασφαλώς άξιζε από όλον τον ταραγμένο του βίο.

Ο Δίας του στον Τοξότη τον έκανε να έχει καλές σχέσεις με τους ξένους την εποχή εκείνη που τόσο σημαντική ήταν η βοήθεια και η αρωγή από τους φιλέλληνες του εξωτερικού και του έδωσε σοφία και πνευματικότητα πολύτιμη για έναν ηγέτη.

Το τετράγωνο του Δια με τον Χείρωνα τον καθιστούσε εκτός από πολέμαρχο και έναν φωτισμένο δάσκαλο που ενέπνεε σε βάθος τους στρατιώτες - συναγωνιστές του.

Φυσικά με τα στοιχεία αυτά σε Κριό, Υδροχόο και Τοξότη ήταν αδύνατο να μην είναι εραστής της ελευθερίας , καταξιωνόμενος τελικά στη μνήμη μας ως ο κορυφαίος του αγώνα του 1821.

Αιωνια η μνημη του

http://el.wikipedia.org/wiki/Θεόδωρος_Κολοκοτρώνης

http://www.antibaro.gr/forum/1352

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

H Ευρώπη και ο 14ος μισθός

Πολιτικό το σημερινό μας μήνυμα αγαπητοί αναγνώστες. Η εποχή είναι τέτοια που πλέον όλοι σιγά σιγά θα έχουμε λόγο να μιλάμε πολιτικά. Την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στην πλουτώνια επίθεση της Κομισιόν την έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις. Όσοι προσμένουν το 2012 ίσως έχουν ήδη μπροστά τους την εικόνα ενός νέου ισπανικού εμφύλιου μεταξύ κεφαλαιοκρατών και επαναστατημένου κόσμου. Προς το παρόν έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που προσπαθεί να κρατήσει τον έλεγχο απεγνωσμένα.

Προς ποια κατεύθυνση όμως κινούνται τα μέτρα και οι οδηγίες; Προς τι η περίφημη περικοπή εργασιακού κόστους, η σχεδιαζόμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό για τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων; Γιατί τόσο μένος των ευρωπαίων για το 14ο μισθό; Μήπως για να ανοίξει ο δρόμος ευκολότερης εισόδου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για τις οποίες προς το παρόν το εργασιακό κόστος είναι απαγορευτικό; Μήπως για να καταστεί ευκολότερη η εξαγορά των εύκολων θυμάτων - ελληνικών επιχειρήσεων στις συνθήκες της κρίσης;

Όσοι διαβάζουν ιστορία, γνωρίζουν ότι σε περιόδους αδυναμίας του κράτους να συλλέξει φόρους, να μαζέψει χρήματα και να φυλάξει σύνορα, εμπιστεύτηκε το έργο αυτό σε μεγάλους ιδιώτες. Τα αρχαία χρόνια αυτοί ήταν οι γαιοκτήμονες, που προσέδεσαν στα κτήματα τους τους πτωχευμένους αγρότες, στη σημερινή εποχή είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν εκ μέρους του κράτους τις δουλειές που δεν μπορεί να κάνει αυτό.

Κάθε πτώση της κρατικής δραστηριότητας ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τους ανοίγει δρόμο για να πάρουν αυτές μέρος του κράτους στα χέρια τους. Και εκπρόσωπος αυτών των κεφαλαίων είναι οι τράπεζες. Ο Πλουτώνιος χαρακτήρας του χρηματοοικονομικού συστήματος είναι ξεκάθαρος, για όσους γνωρίζουν αστρολογία.

Εδώ και καιρό μιλάμε για τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και το πώς θα γκρεμίσει τα κράτη. Δυστυχώς αμελήσαμε να προβλέψουμε τι θα φέρει στη θέση τους. Όχι την επανάσταση όπως ονειρεύονται μερικοί (γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουν τον Ουρανό στον Κριό), αλλά την επικυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Την εποχή αυτή περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό για να δούμε μπροστά. Καθένας έχει να προστατεύσει και κάποια πράγματα. Άλλος την οικογένεια του, που έχει άνεργα παιδιά (από αυτά που δούλευαν στα stage, κρύβοντας την πραγματική ανεργία), άλλος πιο ευκατάστατος τις αποταμιεύσεις του που πλήττονται συνεχώς (κι ακόμα δεν είδατε τίποτα, πού να φτάσουμε στην αναγκαστική ανταλλαγή καταθέσεων με ομόλογα όπως έγινε στην Αργεντινή) κι άλλος τον ίδιο του τον εαυτό που δεν μπορεί να βρει δουλειά ή αν βρει είναι με τουλάχιστον 50% μικρότερο μισθό από την προηγούμενη που είχε.

Καιρός ανασύνταξης δυνάμεων για όλους και εστίασης πλέον σε θέματα καθαρής επιβίωσης. Κι όσοι από μας συνεχίσουν προκλητικά, δεν τους περιμένει καλό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον όχι μετά το 2012.