Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μιλώντας για τη Μαρία Βοναπάρτη

Πέρασαν μερικές μέρες από την επέτειο του θανάρου πριν 49 χρόνια της Μαρίας Βοναπάρτη. Ανιψιά του Μέγα Ναπολέοντα η Μαρία Βοναπάρτη ανήκε στο ζώδιο του Καρκίνου και υπήρξε σύζυγος του πρίγκιπα Γεώργιου της Ελλάδας, εξέχουσα προσωπικότητα της Ψυχανάλυσης και μεγάλη φιλέλληνας. Μαθήτρια του Φρόυντ, τον έσωσε κυριολεκτικά από τα νύχια του Ναζισμού, ενώ μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο εισήγαγε στην ουσία στην Ελλάδα την Ψυχανάλυση. Μεγάλο και το κοινωνικό έργο της καθώς το πλωτό νοσοκομείο που είχε φτιάξει στη Θεσ/νίκη έσωσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο 28.000 στρατιώτες.

Η ημ/νία γέννησης της ήταν 2 Ιουλίου 1882. Καθώς γεννήθηκε εκτός Ελλάδας δε χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα μετατροπή της ημ/νίας της στο νέο ημερολόγιο.

Ένα σύντομο ανέκδοτο που διαδίδεται γι' αυτήν είναι το ακόλουθο: Στις 2 Ιουνίου 1953, η Μαρία και ο Πρίγκιπας Γεώργιος αντιπροσώπευσαν τον ανηψιό τους, Βασιλιά Παύλο Α΄ της Ελλάδας, στη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο. Κουρασμένη από τη διάρκεια της τελετής, η Μαρία πρότεινε μια σύντομη ψυχανάλυση στον κύριο που είχε καθίσει δίπλα της, που ήταν ο μελλοντικός γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

Η ιστορία της σχέσης της με τον Σίγκμουντ Φρόυντ και ο τρόπος με τον οποίο βοήθησε τη διαφυγή του ίδιου και της οικογένειάς του, έγινε κινηματογραφική ταινία, με τίτλο Πριγκίπισσα Μαρία (2004), σε σκηνοθεσία του Benoît Jacquot, με πρωταγωνιστές την Κατρίν Ντενέβ ως Μαρία Βοναπάρτη και τον Heinz Bennent ως Σίγκμουντ Φρόυντ.

Ακολουθεί και ο γενέθλιος χάρτης της με σύστημα ίσων οίκων για την Ανατολή του Ηλίου. Ήλιος της φροντίδας, Αφροδίτη της βασιλείας, Άρης της υπηρεσίας. Τετράγωνο Άρη / Πλούτωνα αλλά και μεγάλο τρίγωνο Ουρανού / Σελήνης / Ποσειδώνα που ευθύνονται για την Ψυχανάλυση.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δραματικές στιγμές του Ελληνισμού, η εγρήγορση και η κάθαρση.

Ο Ελληνισμός τελικά διδάσκεται μέσα από την αρχαία τραγωδία. Είναι η φύση της φυλής φαίνεται τέτοια που μόνο μέσα από την απόλυτη πτώση και κάθαρση καθαρίζεται η ψυχή του έθνους και γεννιέται από τις στάχτες του. Ειδικότερα σε εποχές ανεπάρκειας της ηγεσίας αυτό καθίσταται πλέον αναπότρεπτο.

Τέτοιες εποχές έχουμε ζήσει και στην πρόσφατη ιστορία της χώρας όπως η τελευταία μεγάλη χρεωκοπία το 1893. Όμως πιο συμβολική για τον Ελληνισμό είναι ίσως η ιστορία της Πτώσης του Βυζαντίου και των τελευταίων χρόνων της ύπαρξης του.

Ο 14ος αιώνας ήταν αιώνας που θυμίζει σημαντικά τη σημερινή περίοδο. Κατακουνζηνοί και Παλαιολόγοι είχαν μοιράσει μεταξύ τους τα τσιφλίκια της Θράκης και έπεφταν αλλεπάλληλα μια ο ένας μια ο άλλος στις ερημωμένες αγροτικές γαίες των μικροκαλλιεργητών. Ίσως δεν είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Οθωμανοί προσκλήθηκαν ως μισθοφόροι από τους Παλαιολόγους για να υποστηρίξουν αυτή τη διαμάχη. Και έτσι κατάφεραν να καταλάβουν το 1355 την πρώτη τους πόλη την Αδριανούπολη.

Τα χρόνια περάσανε κάποιες προσπάθειες αναλαμπής έγιναν και φτάσαμε στην περίοδο της επανένωσης των Εκκλησιών, όπου καλή ώρα όπως σήμερα οι μισοί Έλληνες προσπαθούσαν απελπισμένα να έχουν βοήθεια της Ευρώπης κι οι άλλοι μισοί έλεγαν καλύτερα το φέσι του Τούρκου παρά η τιάρα του Πάπα (σας θυμίζει μήπως αυτό τίποτα στην επιστροφή στη δραχμή;)

Η κατάληξη όλων αυτών όμως φάνηκε μόνο μετά την Άλωση. Οι αριστοκράτες βλέπετε κι όλες οι μεγάλες οικογένειες του Βυζαντίου, οι διανοούμενοι, οι γραμματισμένοι, όλοι αυτοί απλά σηκωθήκανε και φύγανε και πήγανε άλλοι στη Βλαχία, όπου είχαν κτήματα, άλλοι στη Φλωρεντία όπου τους δέχτηκαν να διδάξουν και άλλοι σε άλλες πόλεις της Ευρώπης ή στην βενετική Κρήτη.

Με άλλα λόγια όσοι έχουν τους πόρους να διαφύγουν, θα διαφύγουν. Οι άλλοι που θα μείνουν πίσω δεν ξέρουμε τι θα γίνουνε. Γιατί οι Τούρκοι, αν και ευνόησαν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, στον υπόλοιπο πρώην βυζαντινό κόσμο ουσιαστικά τους χριστιανούς τους εξαφάνισαν. Η Μικρά Ασία άλλοτε κοιτίδα του Ελληνισμού ερημώθηκε, ενώ οι χριστιανοί της κυρίως Ελλάδας δραπέτευαν σε χώρες της Ευρώπης.

Αυτή είναι δυστυχώς η μοίρα μίας κοινωνίας που αποσυντέθηκε από την έλλειψη ηγεσίας, εκχωρώντας σταδιακά μετά το θάνατο του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου δικαιώματα και προνόμια σε ευγενείς και δυτικούς απαρνούμενοι τις ευθύνες της.

Κάπως έτσι την πάτησαν άλλωστε αργότερα και οι Οθωμανοί, όταν εκχώρησαν τα ίδια δικαιώματα στους κοτζαμπάσηδες, αλλά και σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη όταν εκχωρούν τη χρηματοδότηση στις ιδιωτικές τράπεζες ή τη συλλογή φόρων σε εταιρίες factoring.

Όταν το κράτος απαρνείται το ρόλο του ως ηγέτη (κι όχι ως καταπιεστή), τότε τα "ποντίκια" χορεύουν ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή φθορά και διάλυση του κράτους που πλέον δεν έχει πόρους για να ευημερήσει. Και μετά οι "ευγενείς" την κάνουν με ελαφρά στο Λονδίνο πίσω από εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας ή πίσω από funds και αμοιβαία κεφάλαια.

Και οι υπόλοιποι μένουν να προσπαθούν να μη γίνουν υπάλληλοι των Γερμανών που θα τους προσλαμβάνουν για ένα κομμάτι ψωμί.

ΥΓ: Αν νομίζετε ότι η ιστορία αλλάζει, κάνετε λάθος. Τα πρόσωπα αλλάζουν και τα σκηνικά. Κατά τα άλλα το σενάριο παραμένει ίδιο. Και επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το ωροσκόπιο της Ελευθέρας Μασονίας

Συνεχίζοντας την προηγούμενη μας δημοσίευση, θα λέγαμε συμπερασματικά ότι η Ελευθέρα Μασονία ως θεσμός ενσωμάτωσε συχνά ανθρώπους που είχαν επίδραση στον κοινωνικό τους χώρο και μπορούσαν να "φέρνουν αποτελέσματα".

Όμως παράλληλα υπήρξε και ένας θεσμός αντιφατικός με διαιρέσεις, διχόνοιες, και αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ τυπικών και τάσεων.

Θα μπορούσαμε άραγε όλα αυτά να τα δούμε σε κάποιο γενέθλιο χάρτη;

Η απόπειρα μας θα εστιαστεί στο χάρτη της 24ης Ιουνίου 1717, που θεωρήσαμε ως ημ/νία έναρξης της σύγχρονης μασονίας, καθώς είναι η δημιουργία της πρώτης Μεγάλης Στοάς στην Αγγλία.

Ο γενέθλιος χάρτης της με συμβατική ώρα 00:00 είναι ο παρακάτω:


Χαρακτηριστικά που παρατηρούμε:

Ο Ήλιος και η Αφροδίτη είναι στη 2η και 3η μοίρα του Καρκίνου υποδηλώνοντας την "αδελφότητα" μακριά από τα μάτια του κόσμου. Ο Καρκίνος δεν είναι Λέων, ούτε Αιγόκερως βρίσκεται με τους δικούς του ανθρώπους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς δημόσιες τελετές.

Σε σύνοδο με την Αφροδίτη και το Δία του χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών η σύνοδος αυτή μας δείχνει γιατί 14 πρόεδροι αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών απόρροια της μασονικής δράσης. Άλλωστε ο Τζορτζ Ουάσινκτον, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Μαρκήσιος Λαφαγιέτ και τόσοι άλλοι υπήρξαν μέλη Μασονικών Στοών. Η σύνοδος του Δία στο χάρτη με τον Ήλιο του χάρτη των ΗΠΑ ενισχύει αυτή τη σχέση.

Απέναντι στη σύνοδο αυτή όμως βρίσκεται μία Σελήνη στον Αιγόκερω. Χωρίς να ξέρουμε, αν είναι στη μοίρα τη συγκεκριμένη, αυτή η θέση μας δείχνει ότι πολλοί συμμετέχοντες ή η ευρεία μάζα των μελών συμμετείχε και συμμετέχει όχι για λόγους αδελφότητας, αλλά για λόγους υλικής προόδου μέσα από την οργάνωση αυτή. Ο Αιγόκερως βέβαια δεν είναι μόνο η κοινωνική και υλική καταξίωση που πετυχαίνουν οι μασόνοι. Θα μπορούσε να είναι και η εσωτερική αυτοπειθαρχία. Είναι ελάχιστοι όμως αυτοί που βλέπουν έτσι το ζήτημα και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε σε αυτό κι εσείς.

Αν η Σελήνη είναι πιο προχωρημένη (αν ας πούμε έγινε βράδυ η ανακήρυξη σε κάποια ταβέρνα ( σημειώστε ότι οι "ταβέρνες" και τα "γεύματα" ήταν ένας πολύ προσφιλής τρόπος "συνεδρίασης" που ακολουθούσαν από τότε οι μασόνοι, ελλείψει άλλων χώρων συνάθροισης, αλλά και μέσα σε μία γενικότερη λογική "δείπνου" (άλλωστε είναι μέρος και των τυπικών τους η παροχή δείπνου από τους νεοφώτιστους) οπότε όπου βλέπετε πολλά "δείπνα" υποψιαστείτε :) ) τότε σχηματίζεται στο χάρτη κι ένα ΤΑΥ τετράγωνο με τη συμμετοχή του Κρόνου και του Δία.

Ο Κρόνος αυτός σε σύνοδο με το Βόρειο Δεσμό μας δείχνει ότι ο θεσμός αυτός ωριμάζει μέσω συμβιβασμών, σύνεσης και όχι βιαστικών κινήσεων. Προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη μυστικότητα (Καρκίνος) και την εξωστρέφεια και επιθυμία για εξουσία και "εκδήλωση" του θεσμού (Αιγόκερως). Από την άλλη όμως ο Κρόνος δείχνει ότι συχνά φρενάρει την πρόοδο του θεσμού, καθώς ο Βόρειος Δεσμός δεν αφήνεται να συνάψει ελέω Κρόνου όλες εκείνες τις διπλωματικές συμμαχίες που θα μπορούσε.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η παραδοσιακή ηγεσία (Κρόνος) στη Μασονία έπαιξε ιστορικά μεγάλο ρόλο, "υποχρεώνοντας" συχνά σε ενώσεις Στοών ή οδηγώντας σε διαιρέσεις λόγω μη αναγνωρίσεων, κλπ. (εργασίες Ζυγού). Αλλά και η έννοια του "Συντάγματος" είναι στην ουσία μία εργασία Κρόνου και Ζυγού.

Το εξάγωνο Δία στον Καρκίνο / Πλούτωνα στην Παρθένο με συμμετοχή του Ποσειδώνα από τον Ταύρο μας δείχνει πρόοδο μέσω μυστικότητας, όπου η Παρθένος παραπέμπει σε μυστικά τυπικά και διαδικασίες αλλά και γήινο προσανατολισμό εργασιών. Άλλωστε εκτός του Κρόνου ο χάρτης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα στοιχεία της Γης και του Νερού.

Μόνο "προοδευτικό" στοιχείο που θα έβλεπα προσωπικά ο Άρης στον Τοξότη, που σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα έδωσε τους μαχητές μασόνους που έβγαλαν τη μασονία από τη μυστικότητα και την οδήγησαν στα πεδία των μαχών στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λατινική Αμερική προκειμένου κάποιοι λαοί να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Τελευταία παρατήρηση της ανάλυσης μας ίσως το γεγονός ότι πολλοί Ελεύθεροι Μασόνοι γνωρίζουν αστρολογία. Και σίγουρα την εποχή της δημιουργίας της Μεγάλης Στοάς, θα είχαν στο νου της και τις εξάρσεις και τις πτώσεις του συγκεκριμένου χάρτη. Υποθέτουμε λοιπόν ότι οι επιλογές ήταν συνειδητές. Και με την επιστροφή του Κρόνου φέτος και τις σκληρές όψεις του Πλούτωνα και του Ουρανού ίσως φάνηκαν κι οι περιορισμοί του θεσμού και η ανάγκη ανανέωσης σε συνελεύσεις για τις οποίες ίσως δε μάθουμε τίποτε ποτέ...

Μιλώντας για την Ελευθέρα Μασονία...

Πόσοι από σας έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι οι Μασόνοι;

Άλλοτε κρυμμένοι πίσω από ένα πέπλο μυστικότητας, άλλοτε ευθαρσώς εκδηλώνοντας την ιδιότητα τους, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι συμμετέχουν σήμερα σε μασονικές στοές. 14 πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, επαναστάτες όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλοι γνωστοί και άγνωστοι πέρασαν από τις τάξεις τους.

Η συμμετοχή στις μασονικές στοές περιβλήθηκε κατά καιρούς από διάφορες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες προκαταλήψεις. Η μυστικότητα καθώς και το γεγονός ότι συμμετείχε σε αυτές η αφρόκρεμα της καλής κοινωνίας οδηγούσε συχνά στο φθόνο αλλά και την άποψη ότι λίγο πολύ όλες οι στοές είναι κάτι σαν τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ.

Από την άλλη η Ελευθέρα Μασονία ως θεσμός είναι υπεύθυνη για τόσα πολλά πράγματα στο Δυτικό Πολιτισμό που δικαίως κάποιοι ιστορικοί τον περιγράφουν ως πολιτισμό της Μασονίας. Η έννοια "Σύνταγμα" είναι έννοια που βγήκε μέσα από τις Στοές, ο διαχωρισμός των εξουσιών, οι διαδικασίες ψηφοφορίας, κάθε τι στην ουσία που είναι συνδεδεμένο με το σύγχρονο κοινοβουλευτισμό δοκιμάστηκε πρώτα στα τυπικά των μασόνων, πριν εκδηλωθεί στο πολίτευμα.

Η ιστορία της Μασονίας μοιάζει αρκετά με την ιστορία αρχαίων μυστηρίων, όπου κάποια πράγματα διατηρούνταν μυστικά αλλά από καιρού εις καιρόν με διάφορες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας γίνονταν κτήμα ευρύτερων συνόλων. Μία τέτοια κατάσταση συνέβη για παράδειγμα στην αρχαία Αθήνα πολλοί θεσμοί της οποίας είχαν επίδραση από τους Ιεροφάντες των Ελευσινίων Μυστηρίων.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν καιροί στο παρελθόν που η Ελευθέρα Μασονία "χρειάστηκε" στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Είτε για να καταρρεύσει ο απολυταρχισμός και η φεουδαρχία, είτε για να δημιουργηθούν κράτη εθνικά. Η Φιλική Εταιρία για παράδειγμα, αν και δεν ήταν η ίδια Στοά ήταν ένωση που δημιουργήθηκε κατ' εικόνα της Στοάς, με παρόμοιες διαδικασίες εισδοχής, μυστικότητα, κλπ. Ομοίως και οι Γαριβαλδίνοι, που συνένωσαν την Ιταλία και την έκαναν εθνικό κράτος.

Γενικό γνώρισμα των Στοών θα λέγαμε ότι είναι η "αριστοκρατία". Στους κόλπους της δηλαδή γίνονται δεκτοί όσοι το αξίζουν είτε από ηθικής είτε από επαγγελματικής πλευράς. Συχνά βέβαια παίζει ρόλο και η θέση στην κοινωνία.

Η Αριστοκρατία υπήρξε όπως έχω πει και σε κύκλους φίλων συχνά η πραγματική πηγή της Δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί μόνο μεταξύ Αριστοκρατών μπορεί να υπάρξει πραγματικά Δημοκρατία ίσων. Η δική μας δημοκρατία δυστυχώς είναι νοθευμένη καθώς εκμεταλλεύεται την ανάγκη των πολλών και τις οικονομικές και μορφωτικές διαφορές μεταξύ μας.

Τα πρώτα κοινοβούλια άλλωστε, τα Συντάγματα και οι διαδικασίες στην Αγγλία έγιναν όχι για χάρη της Δημοκρατίας αλλά για να διασφαλίζεται ότι οι Αριστοκράτες έχουν κάποιες άμυνες έναντι του Βασιλιά.

Η Δημοκρατία του όχλου ήταν μεταγενέστερο μόρφωμα και συνέπεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται ρατσιστικά, όμως θυμάμαι μία συνάντηση σε ένα φιλικό σπίτι, που κάποιος ψυχολόγος προσπαθούσε να μας πείσει πώς να μεγαλώνουμε δημοκρατικά τα παιδιά. Εκεί πάνω ήρθαν τα κουλουράκια κι όλοι ξέχασαν τους καλούς τους τρόπους για να τα αρπάξουν. Έτσι λοιπόν αναφώνησα κι εγώ "μόλις μας διδάξατε ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Η Δημοκρατία δουλεύει μόνο όταν το στομάχι είναι γεμάτο".

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μήπως η κυβέρνηση το πάει για εκλογές;

Ερχόμενοι από τις άδειες μας είναι η αλήθεια μπήκαμε σε ένα καλό μήνα με θετικές όψεις των πλανητών προς Δία και Πλούτωνα και κινήσεις που είχαν σκοπό να μας ανοίξουν προοπτικές. Προσπαθήσαμε να βρούμε δουλειά, να ανοίξουμε τις επαγγελματικές μας προοπτικές να δοκιμάσουμε πράγματα.

Όσο προχωράει όμως ο μήνας αρχίζουμε και βλέπουμε ειδήσεις τρομοκρατικής φύσεως, σε σημείο να μην μπορούμε να προχωρήσουμε και τόσο εύκολα στα σχέδια μας. Επιχειρηματικές δραστηριότητες που ξεκίνησαν δείχνουν να σκοντάφτουν στα σχέδια των άστρων που προοιωνίζουν "χαλασμένη άσφαλτο" την οποία θα πρέπει να διασχίσουμε.

Αν και αστρολογικά έχουμε ακόμη να περιμένουμε θετικά ζητήματα, κυρίως από την καθυστερημένη επαναφορά του Ερμή στην Παρθένο και τα τρίγωνα του με Πλούτωνα και Δία την επόμενη εβδομάδα, κάπου στις 16 οι θετικές επιπτώσεις των συνεννοήσεων αυτών κι αυτές εξαντλούνται και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά δύσκολων όψεων που ξεκινούν από τις 18...

Η Αφροδίτη τετράγωνο Πλούτωνας στις 18 μετά από ένα τετράγωνο ρήξεων με τον Ουρανό μας προετοιμάζει για μείωση της εμπορικής κίνησης και απώλεια συμμάχων. Η δυσκολότερη όμως κατάσταση δείχνει να είναι η Νέα Σελήνη στο τέλος του μήνα που γίνεται σε ακριβές τετράγωνο με τον Πλούτωνα και ισχυρή αντίθεση με τον Ουρανό.


Αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα βέβαια δεν είναι τόσο οι ίδιες οι όψεις που πλέον έχουμε αρχίσει να τις συνηθίζουμε (ναι, θα γίνουν απολύσεις, ναι, θα μας βάλουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι), αλλά η συνάφεια της μοίρας της Νέας Σελήνης με τη μοίρα του Κρόνου που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πριν δύο χρόνια.

Μοίρα του Ζυγού που ίσως έχει σχέση και με τον Ωροσκόπο του Πρωθυπουργού, που δείχνει να επαναλαμβάνει ένα έργο που είδαμε και τότε. Στην αρχή πάω στην Ευρώπη και λέω δεν μπορώ άλλα μέτρα και μετά τα μαζεύω σταδιακά.

Κάτι η χρονική σύμπτωση όμως των πραγμάτων, κάτι οι πολλοί πλανήτες στο Ζυγό, κάτι ο Οκτώβριος που για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ είναι συμβολικός μήνας εκλογών (όπως ο Σεπτέμβρης και ο Μάρτης για την πρόσφατη Νέα Δημοκρατία), μας δημιουργεί μία εσωτερική ενόχληση. Και δεν μπορούμε παρά να θέσουμε τελικά το ερώτημα.

Μήπως τελικά η κυβέρνηση το πάει για εκλογές; Αν ναι, ο δυναμικός Νοέμβριος που έχουμε προβλέψει προβλέπεται κατ' αναλογίαν με τα περσινά των δημοτικών εκλογών άκρως ενδιαφέρων.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Σεμιναρίων - Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2011

Αγαπητοί φίλοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το φθινοπωρινό μας εξάμηνο θα ξεκινήσει με τρία τμήματα μαθημάτων.

1. Γενέθλια Αστρολογία: Πρόκειται για ετήσιο τμήμα, που θα διαρκέσει ως τέλος Ιουνίου. Αφορά τα εισαγωγικά στοιχεία της αστρολογίας έως και την εκμάθηση ερμηνείας του γενέθλιου χάρτη αλλά και τους χάρτες σχέσεων. Η διδασκαλία θα είναι δύο ώρες την εβδομάδα. Προτεινόμενη μέρα είναι η Παρασκευή 06:00 με 08:00.

2. Βασικές Αρχές για Συστήματα Πρόβλεψης: Τρίμηνο σεμινάριο, δύο ώρες την εβδομάδα (σύνολο 24) για την εκμάθηση των βασικών στοιχείων στα συστήματα πρόβλεψης. Διελεύσεις, προοδευτικά και επιστροφές συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Προτεινόμενη ημέρα είναι η Τετάρτη 18:00 με 20:00.

3. Βασικές Αρχές Επιλεκτικής και Ωριαίας Αστρολογίας: Ένας τομέας που συνήθως δε διδάσκεται προκειμένου να μη χάσουν οι αστρολόγοι την αποκλειστικότητα στην τέχνη τους :). Πρόκειται για τρίμηνο σεμινάριο γι΄αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τη γενέθλια αστρολογία και θέλουν να περάσουν σε πιο κλασσικές προσεγγίσεις. Η διδασκαλία θα είναι και εδώ δύο ώρες την εβδομάδα (σύνολο 24 ώρες). Προτεινόμενη ημέρα είναι η Κυριακή 12:00 με 14:00.

Οι εγγραφές για τα παραπάνω σεμινάρια θα γίνονται τις εξής ημέρες:

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

18:00 με 20:00 στο χώρο σεμιναρίων Νίκης 44 (Βασίλης Παπαδολιάς).

Οι τελικές ημέρες διεξαγωγής θα συμφωνηθούν μεταξύ των τμημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνα, τιμές, κλπ, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο email μας vpapadolias@gmail.com ή επισκεφτείτε μας τις παραπάνω ώρες...

Καλή σχολική χρονιά για όλους τους σπουδαστές...

.