Συγκριτική μελέτη χαρτών 1822 και 1830.
Μέρος Δεύτερο
Στο προηγούμενο μέρος της μελέτης μας ( http://astro-journal.blogspot.gr/2016/03/1822-1830.html ) αναφερθήκαμε στα γεγονότα που θα εξετάσουμε σε σχέση με τους δύο χάρτες της Ελλάδας.
Ο χάρτης συντάχθηκε με ώρα 00:00. Δεν ακολουθήθηκαν άλλες προτάσεις που λαμβάνουν το χάρτη με άλλες πρωινές ώρες για δύο λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι η αντίθεση Σελήνης-Πλούτωνα σε Παρθένο-Ιχθείς δείχνει πιο ταιριαστή στα ελληνικά πράγματα, από μία Σελήνη στο Ζυγό που δείχνει άσχετη με το ελληνικό θέμα και ήταν ως τώρα η κύρια διαφωνία μας με το χάρτη του 1822. Και δεύτερον γιατί η ενέργεια της συνόδου Δία-Κρόνου στον 7ο οίκο που δείχνει να σχετίζεται αρκετά με μακροχρόνιες συμμαχίες της χώρας δείχνει πιο ταιριαστή στην ιστορία της.
Ας δούμε όμως και μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του χάρτη:
Αντίθεση Σελήνης – Πλούτωνα σε Παρθένο-Ιχθείς
Η αντίθεση γίνεται στον άξονα 6-12 και σχετίζεται με στοιχεία που γνωρίζουμε για τον Έλληνα. Δυσκολία εύρεσης εργασίας, μετανάστευση στο εξωτερικό για δουλειά, προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, γενική τάση μεμψιμοιρίας και εσωστρέφειας, καθώς και "πισώπλατης" κριτικής, γενική τάση κουτσομπολιού, κλπ. Από την άλλη διαπρέπει σε ιατρικά επαγγέλματα και αντίθετα από ότι λέγεται δουλεύει πάρα πολλές ώρες καθημερινά, ενώ η μέση οικονομική του κατάσταση δεν ήταν ποτέ καλή.
Αντίθεση Άρη – Αφροδίτης σε Παρθένο-Ιχθείς
Σημειολογικά πρόκειται για την αντίθεση εκσυγχρονισμού - παράδοσης, που δε θα τη βρούμε αυτούσια στο χάρτη του 1830 (ίσως έμμεσα μέσω του άξονα των Δεσμών). Είναι μία αντίθεση που όπως θα δούμε ενεργοποιείται σε πάρα πολλές διεθνείς συνθήκες που συνδέονται με τη χώρα και διεθνείς διαπραγματεύσεις (στην εποχή μας έχουμε τώρα τον Ποσειδώνα πάνω σε αυτόν τον άξονα και βλέπουμε τα προβλήματα με τη διαπραγμάτευση του χρέους). Συμβολικά συμμετέχουν σε αυτή δύο τάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι νέοι εκσυγχρονιστές (συμβολικά θα αποδώσουμε εδώ τον Τρικούπη ως σύμβολο, που διαπραγματεύτηκε ως νέος πρέσβης την ένωση των Επτανήσων) και από την άλλη τους κατά περίπτωση, ρομαντικούς, ιδεολόγους, λαϊκιστές ή παραδοσιακούς (και θρησκευτικά) που συχνά εκπροσωπούνται και από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου. Τεχνοκράτες ή Πολιτισμός είναι το ζήτημα σε αυτόν τον άξονα. Πρέπει να πάρουμε κάτι επειδή θα είμαστε οργανωμένοι ή επειδή μας το υποσχέθηκε ο Θεός της Ελλάδας ή επειδή είμαστε φορείς του πολιτισμού;
Σύνοδος Δία-Κρόνου στην ακμή του 7ου οίκου
Είπαμε και πιο πάνω ότι αφορά τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε στιγμή ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της που η χώρα δεν ήταν προσδεδεμένη σε μία τουλάχιστον μεγάλη δύναμη. Είτε λέγεται Αγγλία αρχικά, είτε Αμερική στη συνέχεια ή Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα.
Τετράγωνο Ήλιου με τη σύνοδο Δία-Κρόνου
Το τετράγωνο με τον Ήλιο στο χάρτη δείχνει ότι άλλοτε οι σύμμαχοι μας κακομαθαίνουν κι άλλοτε μας καταπιέζουν. Είναι οι Άγγελοι μας αλλά και η Νέμεσις μας. Άλλοτε δε οι κυβερνώντες είναι αλαζόνες, άλλοτε πέφτουν τα φτερά τους. Σε κάθε περίπτωση δείχνουν απότομοι και επιθετικοί προς εμάς, για καλό ή για κακό.
Άξονας των Δεσμών στις τελευταίες μοίρες Λέοντα – Υδροχόου σε θετικές όψεις με τη σύνοδο Δία-Κρόνου
Από τις πιο δυνατές θέσεις αυτού του χάρτη ενεργοποιείται από πολύ σημαντικά γεγονότα, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Πιο πρόσφατη η κρίση του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015, όπου το τετράγωνο του Δία-Κρόνου έγινε επάνω σε αυτόν τον άξονα. Τη σημασία των τελευταίων μοιρών των σταθερών για την Ελλάδα, την «υποψιάστηκαν» και κάποιοι συνάδελφοι που παρατήρησαν ότι γίνονται εκλογές όταν ενεργοποιείται ο γενέθλιος Ερμής του χάρτη του 1830, που μοιράζεται τις ίδιες περίπου μοίρες.
Αυτές μπορούν να θεωρηθούν από τις πιο σημαντικές παράμετροι του χάρτη. Στο επόμενο μέρος θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα γεγονότα.