Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Μας άρεσε...

η παρουσίαση του Ζυγού από τον Κο Ελευθεριάδη στο περιοδικό Jupiter Οκτωβρίου. Ψυχολογικό βάθος, μυθολογικοί συμβολισμοί και αναφορά σε μετρ αυτού του είδους των αναλύσεων όπως η Liz Greene μας έκαναν να αισθανθούμε γεμάτοι από τον διαλογισμό / ενατένιση του συμβόλου μέσα στις τέσσερις σελίδες που του αφιέρωσε το εν λόγω περιοδικό.

Θέση μας ήταν πάντα ότι η αστρολογία έχει ουσιαστική χρησιμότητα στον κόσμο μόνο ως ψυχολογικός συμβολισμός. Η ικανότητα της πρόβλεψης γεγονότων όσο χρήσιμη κι αν είναι δε βοηθά την ανάγκη για εμβάθυνση, γνωριμία και συμφιλίωση με τον εαυτό που έχουμε τόσο ανάγκη οι περισσότεροι. Αντίθετα επεκτείνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου και μετατρέπει τον καθένα μας σε ένα μικρό μαθητευόμενο μάγο. Για το λόγο αυτό άρθρα που αναδεικνύουν αυτούς τους συμβολισμούς είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.

Με πιο απλά λόγια κι όπως το έλεγε η κυρία Πατέρα στα σεμινάρια που μοιράζει με το περιοδικό της, τον Αστρολόγο, "πάντα πρέπει να επιστρέφουμε στα ζώδια", "αφήστε τις όψεις, τους οίκους και τους άλλους σχηματισμούς και επιστρέφετε πάντα στα ζώδια".

Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέξαμε μερικές αναφορές που αξίζει κανείς να σκεφτεί και να εμφαθύνει επάνω τους - ειδικά αν ανήκει στο ζώδιο του Ζυγού. Και θυμόμαστε πάντα και τις ανάλογες εργασίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν και είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Ζωή και Ζώδια (Ζώδια και Μύθοι, Ζώδια και Σκιές, κλπ)

---

"Ο Ζυγός ξέρει πολύ καλά τι θέλει, απλά φοβάται ότι αν το εκφράσει με τόλμη και θάρρος θα απομακρύνει τον άλλον".

"το βασικό πρόβλημα του Ζυγού αλλά και η αιτία της ύπαρξης του είναι η ΕΠΙΛΟΓΗ"

"το άτομο δε θέλει να επιλέξει όχι από αδυναμία, αλλά επειδή βλέπει παντού την πλήρη εικόνα"

"όταν ο Πάρης αναγκάζεται να επιλέξει την ομορφότερη από τις τρεις θέες είναι γιατί ο Δίας δεν μπορεί να κάνει την επιλογή μόνος του. Η επιλογή είναι ίδιον της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι της θείας."

"όταν ο Τειρεσίας βλέπει δύο φίδια να ζευγαρώνουν σε ιερό χώρο, ρωτάει τη θεά ποιο από τα δύο νιώθει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, το αρσενικό ή το θηλυκό. Εκείνη επειδή δεν μπορεί να απαντήσει τον μεταμορφώνει σε γυναίκα για να μπορέσει να αποκτήσει ο ίδιος εμπειρία του θηλυκού στοιχείου. Όταν επανέρχεται στην αρσενική μορφή του, Δίας και Ήρα τον καλούν να απαντήσει στο ερώτημα που ο ίδιος είχε θέσει, δηλαδή ποιο από τα δύο φύλα βιώνει τη μεγαλύτερη απόλαυση στον έρωτα. Παρόλο που γνωρίζει ότι όποια απάντηση και να δώσει, ένας από τους δύο θεούς θα δυσαρεστηθεί, λέει την αλήθεια, ότι δηλαδή η γυναίκα είναι αυτή που απολαμβάνει περισσότερο τον έρωτα. Η επιλογή αυτή του Τειρεσία οδηγεί στην τύφλωση του από τους θεούς"

"Γι' αυτό κι ο Ζυγός όπως κι ο Πάρης πρέπει να επιλέξει τελικά και να ζήσει με τις συνέπειες της επιλογής του"

"ο κόσμος που έχει φτιάξει ο Θεός - ή οι θεοί - δεν είνα τέλειος και χρειάζεται την ανθρώπινη επέμβαση και συνείδηση προκειμένου να ολοκληρωθεί"

"η δυστυχία του ατόμου που βρίσκεται στο στάδιο του Ζυγού είναι η συνειδητοποίηση ότι ενώ μέχρι και το στάδιο της Παρθένου πάλευε με νύχια και με δόντια για να διαμορφώσει ένα ισχυρό εγώ και να αποκτήσει ένα γερό κέντρο βάρους, δεν μπορεί να αναφωνήσει "αποστολή εξετελέσθη". Μία νέα πορεία πρέπει να ξεκινήσει, εξίσου κοπιαστκή με την πρώτη".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

QUOTE :

"Με πιο απλά λόγια κι όπως το έλεγε η κυρία Πατέρα στα σεμινάρια που μοιράζει με το περιοδικό της, τον Αστρολόγο, "πάντα πρέπει να επιστρέφουμε στα ζώδια", "αφήστε τις όψεις, τους οίκους και τους άλλους σχηματισμούς και επιστρέφετε πάντα στα ζώδια".

Μεγάλο λάθος ! Να αφήσουμε αυτά για να βολευτεί εκείνη ; Την εξυπηρετεί αυτή η άποψη για να υποστηρίξει αυτό που κάνει. Λάθος.

Βασίλη το άρθρο σου με τίτλο "Μαθαίνουμε Αστρολογία από τα περιοδικά" είναι καταπληκτικό. Αυτά να αναδεικνύεις. Ψηλά τον πήχη και σ'όποιον αρέσεις ! Μην μασάς !

Δημήτρης

Vassilis Papadolias είπε...

Δε νομίζω ότι αυτό είναι το νόημα της ρήσης της Κας Πατέρα και δε νομίζω ότι είναι θέμα βολέματος. Εύκολα κρίνουμε ανθρώπους που δε γνωρίζουμε, Δημήτρη και μεταξύ αυτών κι εγώ.

Η επιστροφή στα ζώδια είναι ουσιώδης και προσωπικά συμφωνώ με αυτή την άποψη. Είναι θέμα εμβάθυνσης στο σύμβολο του ζωδίου κι όχι απλά η εύκολη λύση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ ότι η εμβάθυνση στο σύμβολο γενικότερα είναι αναγκαία, άρα και η εμβάθυνση στο σύμβολο του ζωδίου, αλλά όταν αυτό το σύμβολο παρερμηνεύεται αγνοώντας τις όψεις του και τους οίκους, και δημοσιεύουμε χρόνια τώρα στα περιοδικά τα ίδια και τα ίδια, και λέμε στον κόσμο προβλέψεις για τα ζώδια, είναι κατά τη γνώμη μου λάθος.
Η όψη τροποποιεί την ερμηνεία του ζωδίου, δεν είναι απλά ένα καπρίτσιο του αστρολγικού χάρτη. Αν είναι κάτι που εξηγεί τις διαφορετικότητες στο χαρακτήρα είναι η όψη. Κάποιος έχει τρίγωνο Σελήνης Δία και αν γεννιέται μετά από λίγες ώρες η όψη αυτή δεν υφίσταται. Δεν λειτουργεί λοιπόν το ίδιο με το άτομο που έχει τη Σελήνη στο ίδιο ζώδιο αλλά επιπλέον σε αντίθεση με τον Κρόνο.
Την Πατέρα δεν την έκρινα ως άνθρωπο, αλλά δεν θα χρειαστεί να την γνωρίσω κιόλας για να έχω άποψη και να δω ότι είναι από τους στυλοβάτες εκείνης της Αστρολογίας που έχει κομμένα πόδια, της Αστρολογίας προς λαική κατανάλωση και κέρδος. Της εύκολης λύσης . Τα ζώδια έχουν αξία μόνο εσωτερικά και φιλοσοφικά. Αν θες να κάνεις ψυχανάλυση όμως ή πρόβλεψη, και στηριχθείς στο σύμβολο του ζωδίου έκαψες κόσμο και κοσμάκη, κι αυτό γίνεται χρόνια τώρα στην Ελλάδα, όλοι γράφουν προβλέψεις για 12 ζώδια χωρίς την παραμικρή προθυμία αλλαγής. Αν δεν είναι αυτό βόλεμα, τότε δεν ξέρω τί είναι.

Vassilis Papadolias είπε...

Δημήτρη, εδώ προσπαθούμε να κρίνουμε απόψεις κι όχι χαρακτήρες. Άλλο πράγμα να λες γενικά ότι κάποιοι βολεύονται κι άλλο να κατηγορείς συγκεκριμένο άνθρωπο γι' αυτό, για τον οποίο μόνο μία δημόσια εικόνα γνωρίζεις. Σε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν που άλλος αναγνώστης έκανε παρόμοια σχόλια για άλλο αστρολόγο αρνήθηκα να δημοσιεύσω τα σχόλια. Παράκληση να μη συνεχίσουμε σε αυτό το ύφος και αναγκαστώ να το ξανακάνω.

Επί της ουσίας απάντησα νομίζω. Πρεσβεύεις μία σχολή - τη γερμανική - που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις όψεις ανεξαρτήτως θέσεων. Δεκτή η άποψη σου, όπως δεκτές και οι απόψεις άλλων που έχουν διαφορετική άποψη. Κατά τη δική μου άποψη και πιστεύω και της Κας Πατέρα η ποιότητα του ζωδίου είναι πιο σημαντική από την όψη. Κι όταν αναφερόμαστε σε ποιότητα του ζωδίου δε μιλάμε για το ηλιακό ζώδιο μόνο όπως πίστεψες. Εννοούμε κάτι άλλο. Εννοούμε ότι μία όψη Δία - Άρη, όταν ο Δίας είναι στον Αιγόκερω είναι τελείως διαφορετική από την ίδια όψη όταν ο Δίας είναι στον Κριό. Πρώτα ξεκινάμε από το ζώδιο και βλέπουμε ο πλανήτης πώς συμπεριφέρεται και μετά πάμε στην όψη που είναι δευτερεύουσα. Ένας Δίας στον Αιγόκερω θα είναι πάντα δειλός, όσο Άρη και αν έχει από όψεις. Και μία όψη Δία - Άρη με το Δία στον Αιγόκερω δε θα φέρει θάρρος στο Δία αλλά δειλία στον Άρη. Το τελείως αντίθετο από την κλασσική ερμηνεία της όψης Άρη - Δίας δηλαδή. Αντίθετα ένας Δίας στον Κριό θα έχει θάρρος ακόμη κι αν τετράγωνο με Κρόνο. Αυτή είναι η λογική της επιστροφής στα ζώδια. Ότι σαν κύρια επίδραση ακόμη κι όταν ερμηνεύουμε όψεις παίρνουμε την ποιότητα του ζωδίου. Κι όχι ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα ηλιακά ζώδια.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται στα σεμινάρια της Κας Πατέρα, τα οποία προφανώς δεν μπορώ να κάτσω τώρα να εξηγήσω αναλυτικά για να μη γίνονται τέτοιου τύπου παρεξηγήσεις.

Για το λόγο αυτό είναι καλό να μη βιαζόμαστε να κρίνουμε πριν ζητήσουμε διευκρινίσεις...

Καλή συνέχεια...

Ανώνυμος είπε...

QUOTE :

Επί της ουσίας απάντησα νομίζω. Πρεσβεύεις μία σχολή - τη γερμανική - που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις όψεις ανεξαρτήτως θέσεων.

Αυτό δεν το υποστηρίζει η μοντέρνα γερμανική σχολή παρά μόνο η Κοσμοβιολογία των πρώτων ετών ! Το αντίθετο, εγώ ο ίδιος έχω γράψει κι αλλού ότι η ερμηνεία προκύπτει από συνδυασμό όψεων και ζωδίων. Το τετράγωνο 'Ηλιου/Ουρανού είναι επαναστάτης ακόμα κι αν ο 'Ηλιος είναι στην Παρθένο. Τόσα Ωροσκόπια έχω μελετήσει τόσο χρόνια αυτός ο κανόνας δεν είδα να διαψεύδεται. Στο astro γράφω πρόσφατα για την διαφορά Ποσειδώνα στο Σκορπιό στο 12ο από Ποσειδώνα στον Τοξότη στον 12 οίκο. Εγώ δεν παίρνω υπόψην το ζώδιο ; Απλά λέω ότι η έμφαση δεν πρέπει να δωθεί σε αυτό μόνο.

Δημήτρης

Vassilis Papadolias είπε...

Άρα είναι θέμα προτεραιοτήτων λοιπόν. Άλλος βάζει την όψη σαν πιο σημαντική κι άλλος το ζώδιο. Προφανώς το ποιο είναι το πιο σημαντικό δεν είναι δυνατόν να λυθεί τώρα στα πλαίσια του Blog. Κρατάμε λοιπόν τις απόψεις μας και τα ξαναλέμε...