Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Περί κατάθλιψης και αστρολογίας ευκολίες και ακρότητες...

Το θέμα της εύρεσης αστρολογικών δεικτών που να οδηγούν σε κατάθλιψη έχει παίξει πολύ τα διάφορα fora εδώ και μεγάλο διάστημα... Κάθε μελετητής αναφέρει την άποψη του και προσπαθεί να τεκμηριώσει πώς κάποιοι πλανήτες η ζωδιακές θέσεις μπορεί να είναι δείκτες εμφάνισης μίας τάσης κατάθλιψης. Μέχρι τώρα είχαμε απαντήσει πολλές θέσεις από διαφορετικές αφετηρίες. Άλλος συνέδεε την κατάθλιψη με τον Κρόνο, άλλος με τον Ουρανό κι άλλος με τον Ποσειδώνα. Άλλος εξέταζε όψεις τους με τη Σελήνη, άλλος όψεις τους με τον Ερμή κι άλλος γενικότερα με όλους τους προσωπικούς πλανήτες. Αν και δε φαίνεται να υπήρχε μία ομοφωνία σχετικά με το θέμα υπήρχε τουλάχιστον μία λογικοφάνεια στις απόψεις. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Αστρολόγος όμως παρουσιάζονται και κάποιες απόψεις που προσωπικά μου δημιουργούν αρκετά ερωτηματικά. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε άρθρο της Κας Λεοντίδου ότι

"Εξετάζοντας τα ωροσκόπια των ατόμων με κατάθλιψη, συχνά συναντάται ο Ουρανός ή ο Ποσειδώνας σε γωνιακό οίκο... (στμ καλά μέχρι εδώ).

Ένας γωνιακός Ποσειδώνας δείχνει άτομο κυκλοθυμικό, ευέξαπτο και υπερευαίσθητο (στμ ok, κι αυτό δείχνει λογικό)

Ο Ερμής αποτελεί επίσης μία ισχυρή ένδειξη εκδήλωσης διαταρραχής, ειδικά όταν βρίσκεται σε γωνιακό οίκο σε σύνοδο με τον Ήλιο ή τη Σελήνη (!!!!!!)

Τα ζώδια Δίδυμοι και Τοξότης εμφανίζουν συχνότερα τη συγκεκριμένη διαταρραχή (!!!!!) καθώς συνδέονται με το νευρικό σύστημα.

Ο Δίας αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ήλιο (!!!!!) και κάποιες φορές σε σύνοδο με τη Σελήνη ή τον Ωροσκόπο".


Προσωπικά υπήρξα πάντοτε πολύ σκεπτικός στην "επιστημονική" απόδοση θέσεων σε τέτοιες ασθένειες αλλά ακόμη κι έτσι οι προσωπικές μου παρατηρήσεις είναι πολύ περιορισμένες σε όψεις ή θέσεις λιγότερες των δαχτύλων ενός χεριού. Κάποια άσχημα όψη Κρόνου - Σελήνης, ένας Ουρανός σε οίκο ή ζώδιο του νερού, ένας Δίας σε πτώση, ένας χτυπημένος Ήλιος μέχρι εκεί...

Αλλά η απόδοση της συνόδου Δία με Ήλιο στην κατάθλιψη;

Ζώδια όπως οι Δίδυμοι ή ο Τοξότης. Ή η απόδοση συνόδου του Ερμή με τα φώτα ως ένδειξη κατάθλιψης; Δεν είναι too much? Όσο διασταλτικές και να είναι οι ερμηνείες της ψυχολογικής αστρολογίας, μήπως κάπου πρέπει να υπάρχει και ένα όριο; Γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος σπουδαστής αστρολογίας που έχει συναντήσει πολλούς καταθλιπτικούς με σύνοδο Δία / Ήλιου στο χάρτη τους...

Φιλικά

ΒΠ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δίας σύνοδο Πλούτωνα

Κάφκα, Μαρκήσιος Ντε Σάντ, Νταβίντ Μπέν Γκουριόν, Jakobs Donald (moby dick)

Vassilis Papadolias είπε...

Για να ειμαι ειλικρινης πλην του καφκα οι υπολοιποι μαλλον με συμπλεγμα δυναμης μου μοιαζουν.και λογικα με αυτη την οψη.σας ευχαριστω για τη συμμετοχη.

Heracles V. είπε...

Επειδή έχω τσεκάρει τουλάχιστον τους δύο πρώτους χάρτες (Κάφκα και Ντε Σαντ) έχω την εντύπωση ότι ο φίλος/η που ανάρτησε το προηγούμενο σχόλιο αναφερόταν στη σύνοδο Ήλιου και Δία. Ο Κάφκα έχει τη συγκεκριμένη σύνοδο στον Καρκίνο και ο ΝτεΣαντ στους Διδύμους. Ωστόσο όπως και να το δώ δεν θεωρώ αυτά τα παραδείγματα πετυχημένα. Ιδίως στην περίπτωση του ντεΣαντ ο οποίος πέρασε τη μισή του ζωή στα μπουντρούμια η μη παρουσία κατάθλιψης θα ήταν όντως περίεργη. Απο εκεί και πέρα το μόνο που αποδεικνύει η παρουσία της συγκεκριμένης συνόδου σε αυτούς τους χάρτες είναι το ότι η ύπαρξη της δεν αποκλείει την παρουσία της κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών ασθενείών και όχι βέβαια ότι την προκαλεί!

Αν βρώ πχ μια σύνοδο Ερμή Αφροδίτης στο ωροσκόπιο ενός πυγμάχου δεν θα αποδώσω σε αυτή την βιαιότητα που εμπεριέχει το άθλημα το οποίο διάλεξε να ακολουθήσει, αλλά τον γοητευτικό τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τους άλλους ή το ταλέντο του στις δημόσιες σχέσεις. Για το τι τον τράβηξε σε αυτό το άθλημα θα αναζητήσω σκληρές γωνίες και μεσοδιαστηματα του γενέθλιου Άρη του με τους Κρόνο Δία Ουρανό και Πλούτωνα. Και θα είναι εκεί...

Έτσι λοιπόν και η παρουσία της συνόδου Ηλιου Δία στα ωροσκόπια των Κάφκα - ΝτεΣαντ πιθανά υποδεικνύει το ότι και οι δύο ήσαν ή γίναν Διά-σημοι, και όχι την υπαρκτή ή μη κατάθλιψη απο την οποία έπασχαν...Εντάξει ο ντεΣαντ μάλλον Δια-βόητος έγινε αλλά αυτο είναι μια άλλη υπόθεση...

Καλή συνέχεια Βασίλη.

Elena είπε...

Όντως τελείως αβάσιμα πράγματα.

Όπως είχα γράψει και σε ένα άρθρο μου στο Jupiter για την κατάθλιψη (με παραδείγματα διάφορων celebrities με κατάθλιψη), κυριότεροι δείκτες είναι δύσκολες γωνίες όπως Σελήνη-Κρόνος, Σελήνη-Πλούτωνας, και έντονες Κρόνιες και Πλουτώνιες επιρροές. Αυτά τα παρατηρώ εδώ και πολλά χρόνια στη πρακτική μου.

Ο Ποσειδώνας προκαλεί μια απογοήτευση αλλά όχι το βαρύ πράγμα της κατάθλιψης όπως ο Κρόνος και ο Πλούτωνας. Και ο Δίας επίσης μια απογοήτευση, τίποτα παραπάνω όμως.