Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Αρχαία Ελληνική Αστρολογία

Η Αρχαία Ελληνική Αστρολογία για τους περισσότερους από μας αρχίζει και σταματάει στον Πτολεμαίο. Οι περισσότεροι έχουμε μία σαφή εικόνα στο μυαλό μας ότι ξεκίνησε με την ανακάλυψη του ζωδιακού από τους Βαβυλώνιους και του ατομικού Ωροσκοπίου από τους αρχαίους Έλληνες. Σταματούν όμως όλα εκεί;

- Πόσα ξέρουμε για το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε ο ζωδιακός;
- Πώς πήραν το νόημα τους οι οίκοι του ζωδιακού;
- Ήταν πάντοτε δώδεκα οι οίκοι;
- Ποιο ζωδιακό χρησιμοποιούσαν οι αστρολόγοι της εποχής;
- Πώς μετρούσαν την πορεία των πλανητών στο στερέωμα;
- Πόσοι ξέρουν ποιος είναι ο Vettius Valens ή ο Δωρόθεος της Σιδώνας;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα άξιζε τον κόπο να ψάξει κανείς για να δει ότι στην Αστρολογία τα πράγματα δεν είναι δεδομένα. Ο Πτολεμαίος είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι και το Ευαγγέλιο.

Προς τη κατεύθυνση της διερεύνησης των αρχαίων κειμένων δραστηριοποιήθηκαν δυστυχώς κυρίως οι ξένοι. Η ομάδα του Project Hindsight με εκλεκτά μέλη τον Robert Schmidt και τον Robert Hand έβαλε κάτω τα κείμενα και έβγαλε τα πρώτα συμπεράσματα της. Ο Robert Hand παίρνει κι άλλες πηγές υπόψη του για να εξερευνήσει και τη βαβυλωνιακή αστρολογία.

Στην Ελλάδα οι πρώτες συνεντεύξεις και απομαγνητοφωνήσεις γίνονται εμφανίζονται από συνέντευξη του Robert Scmidt για την αρχαία ελληνιστική αστρολογία. Στο site της Κας Γιαννακοπούλου βρίσκει κανείς τη συνέντευξη του Robert Schmidt. Στο astrologicon ένα πολύ ενδιαφέρον site, που δυστυχώς δεν είναι πλέον διαθέσιμο βρίσκονται εκλεκτές μεταφράσεις σε αρχαίζουσα γλώσσα. Στηριγμένος σε αυτές τις πηγές και άλλες στο internet έκανα πρόσφατα μία προσπάθεια να συνοψίσω τη βιβλιογραφία σε δύο άρθρα μου που δημοσίευσε το myhoroscope.

Επειδή αυτό το καιρό το site αναβαθμίζεται σας επισυνάπτω τις αποθηκευμένες σελίδες από το Google.

Τεχνικές και Μυστικά της Αρχαίας Ελληνιστικής Αστρολογίας Ι
Τεχνικές και Μυστικά της Αρχαίας Ελληνιστικής Αστρολογίας ΙΙ

H βιβλιογραφία όμως μου ξύπνησε ιδέες για πρακτική εφαρμογή, που μάλλον είναι και αρκετά πρωτότυπη. Ένα δείγμα θα προσπαθήσω να φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία. Προς το παρόν θα ήθελα απλά να συστήσω στους αναγνώστες να ψάξουν για το θέμα. Είναι πραγματικά ανεξάντλητο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: