Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Μαθήματα Αστρολογίας....

Το Myhoroscope με συνεργασία της Κας Κοραλλίας Μόζορρα και του γράφοντος ξεκινάει από τα μέσα του Οκτώβρη μαθήματα αστρολογίας online. Τα μαθήματα online είναι μία πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από πέρυσι το Myhoroscope με τη συνεργασία της Κας Λίλιαν Σίμου. Η προσπάθεια αυτή βρήκε στην πορεία αρκετούς μιμητές και πλέον σήμερα υπάρχουν 3-4 ιστοτόποι που έχει κανείς τη δυνατότητα να απευθυνθεί εάν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Με δεδομένη και την έξαρση των ιστοτόπων και ειδικά τελευταία των .tv καναλιών πολλές αναδιατάξεις γίνονται σε συνεργασίες αλλά και πολλές προτάσεις νέας συνεργασίας. Στα πλαίσια αυτά και καθώς από καιρό δραστηριοποιούμαι στο Myhoroscope με αρθρογραφία ξεκίνησε μία προσπάθεια να συντάξουμε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για αρχαρίους, που να βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα όπως τα βλέπουμε στην ξένη βιβλιογραφία αλλά και σε σχολές του εξωτερικού.

Βασικές αρχές αυτών των μαθημάτων είναι:

1. Να δώσουμε ένα πλήρες πλαίσιο της υπάρχουσας αστρολογικής γνώσης σήμερα σε ό,τι αφορά την ανάλυση χαρτών. Έτσι ακόμα και στο πρόγραμμα αρχαρίων υπάρχουν σε συνοπτική μορφή προσεγγίσεις που στην πλήρη ανάλυση τους διδάσκονται σε χωριστά σεμινάρια. Η ψυχολογική αστρολογία, η εξελικτική προσέγγιση, τα συστήματα βάσει μοιρών είναι προγράμματα που μπορούν να δώσουν από μόνες τους ξεχωριστές διαλέξεις. Ωστόσο όπως είναι σύνηθες πλέον σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών αρχαρίων η προσπάθεια είναι να υπάρχει όσο γίνεται πιο σφαιρική εικόνα του σπουδαστή για το τι υπάρχει ως γνώση σήμερα στην αστρολογική βιβλιογραφία.

2. Να επιμείνουμε ιδιαιτέρως στις ιστορικές καταβολές της αστρολογικής γνώσης είτε με ξεχωριστά κεφάλαια για την ιστορία της αστρολογίας είτε με εκτενείς εισαγωγές που καταδεικνύουν την ιστορική πορεία εφαρμογής κάποιας τεχνικής ή μεθόδου. Παράλληλα αφιερώσαμε χρόνο στο να εξηγήσουμε αστρονομικές έννοιες με απλούς όρους και να δώσουμε στο σπουδαστή να κατανοήσει το ιστορικό και επιστημονικό πλαίσιο που ξεπήδησε κάθε φορά η αστρολογική γνώση, προκειμένου ο σπουδαστής να γνωρίζει πάντα ότι και η αστρολογία όπως και οι άλλες επιστήμες εξελίσσεται ιστορικά και στο συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο που ζουν και εξελίσσονται οι άνθρωποι. Έτσι συγκεκριμένες μέθοδοι και απόψεις απηχούν κάθε φορά συγκεκριμένες καταστάσεις ή απόψεις της κουλτούρας της κοινωνίας ή της εποχής και είτε μεταλλάσσονται είτε ξεπερνιούνται στη συνέχεια.

3. Να δώσουμε μία γερή βάση υποδομής στο γενικό γνωσιολογικό απόθεμα του σπουδαστή, ώστε να γνωρίζει πραγματικά τι είναι η αστρολογία, πώς εξελίχθηκε στην ανθρώπινη ιστορία και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί με ιστορικά και επιστημονικά επιχειρήματα τις απόψεις της απέναντι σε αμφισβητίες και αρνητές της.

4. Να επιμείνουμε στον τομέα της ύλης, ώστε να μπορεί ο σπουδαστής να βασιστεί περισσότερο στις δικές του δυνάμεις για την ερμηνεία χαρτών, χωρίς να εξαρτάται απόλυτα από τον εισηγητή του. Η λογική αυτή είναι και πάλι προσαρμοσμένη στα σύγχρονα προγράμματα distance learning, τα οποία βασίζονται στην ύλη, τη βιβλιογραφία και την αυτενέργεια του σπουδαστή. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι πραγματοποιούμε κάτι σημαντικά νεωτεριστικό για την Ελλάδα, καθώς μέχρι τώρα τα προγράμματα distance learning γίνονται από κατά τα άλλα καταξιωμένους αστρολόγους, πλην όμως συνηθισμένους στην προφορική διδασκαλία η οποία γίνεται με τελείως διαφορετικές μεθόδους και μέσα.

5. Να μεταδώσουμε μία διαφορετική εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει διδασκαλία της αστρολογίας, απεμπλεκόμενοι από τη λογική της υπερβατικής γνώσης και του κληρονομικού χαρίσματος και προβάλλοντας τα στοιχεία εκείνα που πηγαίνουν μπροστά όλες τις επιστήμες. Τη συλλογή υλικού, την κριτική αντιμετώπιση των αστρολογικών θεωριών, τη συγκρητική άποψη, τα παραδείγματα και τις εφαρμογές, τις ασκήσεις και τα εύσημα στις πηγές εκείνες και τους συγγραφείς εκείνους που προσπάθησαν πριν από μας για μας.

6. Να επιβραβεύσουμε μία νέα νοοτροπία στην αντιμετώπιση του αστρολογικού επαγγέλματος. Ο αστρολόγος δεν είναι ανάγκη να έχει παραλάβει τη γνώση αποκαλυπτικά και να είναι ο "θεός" του "ασθενούς" πελάτη, αλλά αρκεί να είναι ένας σύμβουλος, που στηρίζεται σε γερές βάσεις θεωρητικής γνώσης, συμμετέχει σε συνέδρια, ανταλλάσσει απόψεις και προσθέτει όπου έχει τη δική του εξειδίκευση το εκάστοτε λιθαράκι στη συλλογική πρόοδο της επιστήμης.

Οι σκοποί αυτοί είναι ιδιαιτέρως υψηλοί και γι' αυτό δεν περιμένουμε ότι θα είναι εύκολη η επιδίωξη τους. Ήδη η καταγραφή της ύλης και των ασκήσεων συμπληρώνει ένα τρίμηνο καθημερινής δουλειάς όχι μόνο σε συλλογή και κριτική επιλογή του υλικού, αλλά και σε αναλύσεις χαρτών, παραδειγμάτων και κατασκευής ασκήσεων. Η δουλειά αυτή είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα χρειαστεί βελτιώσεις και προσαρμογές, αλλά πιστεύουμε ότι έχει γίνει μία δυναμική αρχή και ότι μπορούμε και με βοήθεια των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μάθουν να επιτύχουμε αυτούς τους υψηλούς στόχους.

Την ευθύνη για το πρόγραμμα σπουδών αρχαρίων έχει ο γράφων (Βασίλης Παπαδολιάς), ενώ για τις ενότητες των προχωρημένων (Προγνωστική Αστρολογία) η Κα Κοραλλία Μόζορρα.

Περισσότερα στην ανακοίνωση του myhoroscope...

Ανακοίνωση για μαθήματα Αστρολογίας

...................

2 σχόλια:

Silversurfer είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
wroskopos είπε...

Μπράβο και καλή αρχή!