Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Το ωροσκόπιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Αποσπάσματα από σχετική δημοσίευση του φίλου tilevoa στο http://timelife.blog.com/

Image hosted by servimg.com

"Αυτός είναι ο χάρτης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, άγνωστου, φυσικά ώρας.

Διαβάζουμε για τον κορυφαίο Eλληνα στρατηλάτη της Νέας Ελλάδας….

«Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770 - 4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Κλέφτης, πολιτικός στην Ελλάδα και καπετάνιος και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά. Προερχόταν από φημισμένη οικογένεια κλεφταρματολών. Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τζεργίνη, αλλά η σωματική διάπλαση του προ-πάππου του (άντρας γεροδεμένος με έντονους γλουτούς) τού έδωσε το χαρακτηρισμό στα ελληνικά “Κολοκοτρώνη"...

...................

"Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ως απεσταλμένος της στη Μάνη σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), κατά την οποία έγινε και η σφαγή της Τριπολιτσάς, όπου σφαγιάστηκαν περίπου 30.000 άμαχοι Τούρκοι και Εβραίοι, στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρόλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο".

....................

"Υπήρξε ένθερμος οπαδός της πολιτικής του Καποδίστρια και πρωτοστάτησε στα γεγονότα για την ενθρόνιση του Όθωνα. Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την αντιβασιλεία τον οδήγησαν, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλι στις φυλακές του Ιτς-Καλέ στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση."

...................

Επιστροφή λοιπόν στον χάρτη του πολέμαρχου…

Πρώτο που ξεχωρίζει εδω είναι η συνοδός Ήλιου-Αφροδίτης στον Κριό, που του έδωσε τις αδιαμφισβήτητες πολεμικές αρετές και το προφίλ του αποδεκτού αρχηγού.

Η Σύνοδος αυτή είναι σε ακριβές σχεδόν τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερο δείχνοντας τον αγώνα που κατέβαλε, τους ισχυρούς που νίκησε και την δύναμη που απέκτησε.

Το μεσοδιάστημα Αφροδίτη = Ήλιος / Πλούτωνας είναι η όψη του (αιματοβαμμένου μεν, πλην τελικά…) δαφνοστεφανωμενου νικητή, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τα ζώδια του σχηματισμού του δηλ. κριό /αιγόκερω = η πάλη για εξουσία/αρχηγία, για αλλαγή του στάτους κβο.Με τον Κρόνο του στον καρκίνο, ο αγώνας του αυτός υπηρετούσε περισσότερο εθνικούς στόχους και λιγότερο προσωπικές φιλοδοξίες (ευτυχώς…)

Ο Άρης στον υδροχόο ήταν ο αδιαμφισβήτητος και ικανός ηγέτης που ενέπνευσε χιλιάδες Έλληνες να τον ακολουθούσουν στον αγώνα για την ελευθερία. Μοναδική η ικανότητα του να εμψυχώνει τα παλικάρια του.

Δεύτερο που κάνει μπαμ στο χάρτη του μέγιστου οπλαρχηγού, ο Κρόνος του που βρίσκεται (με τη σελήνη μαζί) στον καρκίνο…

Τα πολύ ζορισμένα παιδικά του χρόνια, ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του και πολλών συγγενών του απ τους τούρκους, η «εξορία» του στα βουνά, και η φυλάκιση του και η καταδίκη του σε θάνατο από τους ιδίους του τους συμπατριώτες.

Ένας απρόβλεπτα ασυνεχής Γολγοθάς για έναν άνθρωπο που μόνο στο τέλος της ζωής του μπόρεσε να κερδίσει την πλήρη αποδοχή και αναγνώριση, την ασφάλεια που του έλειπε και που ασφαλώς άξιζε από όλον τον ταραγμένο του βίο.

Ο Δίας του στον Τοξότη τον έκανε να έχει καλές σχέσεις με τους ξένους την εποχή εκείνη που τόσο σημαντική ήταν η βοήθεια και η αρωγή από τους φιλέλληνες του εξωτερικού και του έδωσε σοφία και πνευματικότητα πολύτιμη για έναν ηγέτη.

Το τετράγωνο του Δια με τον Χείρωνα τον καθιστούσε εκτός από πολέμαρχο και έναν φωτισμένο δάσκαλο που ενέπνεε σε βάθος τους στρατιώτες - συναγωνιστές του.

Φυσικά με τα στοιχεία αυτά σε Κριό, Υδροχόο και Τοξότη ήταν αδύνατο να μην είναι εραστής της ελευθερίας , καταξιωνόμενος τελικά στη μνήμη μας ως ο κορυφαίος του αγώνα του 1821.

Αιωνια η μνημη του

http://el.wikipedia.org/wiki/Θεόδωρος_Κολοκοτρώνης

http://www.antibaro.gr/forum/1352

2 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλα τα επίπεδα!

Vassilis Papadolias είπε...

Ευχαριστώ και ανταποδίδω...