Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Προβλέψεις για το 2009 στις Πύλες του Ανεξήγητου

Δεν έχει τελειώσει καλά καλά η εκπομπή του Κου Χαρδαβέλλα "Οι Πύλες του Ανεξήγητου" και όπως συνήθως - και δυστυχώς - με τη σειρά αυτή των εκπομπών η αρχική γεύση, αυτή του πρώτου δεκαλέπτου, είναι κι αυτή που διατηρείται ως το τέλος.

Μία αίσθηση επιφανειακής προσέγγισης που κατά κάποιο τρόπο δείχνει πάντα να μένει πίσω, κάνοντας το θεατή να νιώθει ότι δεν έχει εμβαθύνει στο θέμα που η δίωρη και βάλε εκπομπή υποτίθεται ότι καλείται κάθε φορά να αναλύσει.

Κι ειδικά σήμερα βλέποντας την εκπομπή μου δημιουργείται και μία αίσθηση απορίας για την πρόσκληση πλειάδας αστρολόγων να καταθέσουν προβλέψεις σε μία εκπομπή που κατά κανόνα στο παρελθόν έχει επιδείξει σκεπτικισμό - και μερικές φορές "ειρωνική" στάση - απέναντι σε "μεταφυσικά" γενικώς φαινόμενα.

Είναι ίσως οι τηλεοπτικές συμβάσεις που μας κάνουν να συνυπάρχουμε με τους ίδιους ανθρώπους που πλήτταμε χθες και να τους δίνουμε βήμα να μιλήσουν, γνωρίζοντας ότι στην επόμενη εκπομπή κάποιος ψυχολόγος ή αστρονόμος θα τους καταδικάζει - κι εμείς θα συμφωνούμε απερίφραστα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εκπομπή δεν έχει καταφέρει ως τώρα να εμβαθύνει στα θέματα που καταπιάνεται. Ακολουθεί μία λογική απαρίθμησης και σταχυολόγησης, χωρίς να προχωρά σε ουσιαστικό διάλογο (είναι χαρακτηριστικό ότι συνήθως δεν επιτρέπεται σε ένα ομιλητή να δευτερολογήσει πάνω στο ίδιο θέμα για να υπάρξει σύνθεση απόψεων).

Στο κλίμα αυτό της επιφανειακής προσέγγισης δεν είχαν κάτι διαφορετικό να προτείνουν ούτε και οι σημερινοί προσκεκλημένοι. Με την εξαίρεση του Κου Λεφάκη, που θέλησε έντεχνα να παραμείνει εκτός της περπατημένης (αλλά και έκθεσης) των γενικών προβλέψεων και επιχείρησε κάποιες μίνι - ζεν παρεμβάσεις, οι υπόλοιποι συνομιλητές - με προεξάρχουσα την Κα Παγιατάκη - δε θέλησαν να δώσουν το κάτι παραπάνω πέρα από τα γνωστά και τόσες πλέον φορές ειρημμένα για την αστρολογία ή την απλή παρουσίαση των επαγγγελματικών τους προβλέψεων και την κατοχύρωση κάποιου είδους πρωτοκαθεδρίας.

Είναι γεγονός ότι στην εκπομπή μίλησε περισσότερο η εικόνα παρά η ουσία. Παρουσίαση αναλυτικών χαρτών και διαγραμμάτων αστρικής υπογραφής κλήθηκαν να δώσουν μία αίσθηση επιστημονικότητας, ενώ οι στυλιστικές επιλογές ντυσίματος έδωσαν ένα τόνο glamour στο είδος της εξασκούμενης αστρολογίας. Λιγοστές προσωπικές ερωτήσεις από ένα κατά τα άλλα "υπάκουο" στον υπόλοιπο χρόνο της εκπομπής κοινό έδωσαν το άλλοθι της συμμετοχής των τηλεθεατών, που απόλαυσαν και το απαραίτητο κερασάκι της δωρεάν κλήρωσης.

Επί της ουσίας οι προβλέψεις σπάνια ξεπέρασαν τη μία πρόταση ανά ζώδιο και πολύ λίγα ειπώθηκαν για την παγκόσμια πολιτική κατάσταση πέρα από τα όσα ήδη ο σκεπτόμενος άνθρωπος θα μπορούσε να γνωρίζει βλέποντας απλά τις ειδήσεις.

Ενδιαφέρουσα εξαίρεση η παρέμβαση της Κας Παγιατάκη για το ωροσκόπιο της Ελλάδας (αναφέρθηκε σε δύο χάρτες της 1-5-1827 (εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας) και 6-7-1827 (αναγνώριση της ανάγκης ύπαρξης κράτους από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις) ως συμπληρωματικούς χάρτες της χώρας).

Σημαντική επίσης και η προσπάθεια εμφάνισης διαφορετικών απόψεων στην εκπομπή με παράθεση απόψεων και άλλων αστρολόγων πέραν των καλεσμένων. Η κα Ντάκου, η κα Τόγγα, ο κος Ματσάγγος και ο κος Παίζης εμφανίστηκαν κι αυτοί σε βίντεο εξηγώντας κυρίως θέματα που αφορούν παγκόσμιες προβλέψεις, χωρίς όμως και πάλι να αναγνωρίσει κανείς κάτι χρήσιμο και σημαντικό, καθώς οι απόψεις κινούνταν μεταξύ πραγμάτων ήδη γνωστών στους ενεργούς πολίτες και μελλοντογικών καταστροφολογικών προβλέψεων για επερχόμενους μετεωρίτες.

Συνοψίζοντας την "παρέλαση" ονομάτων από την εκπομπή θα λέγαμε ότι με την εξαίρεση του Κου Λεφάκη, δεν αισθανθήκαμε το κάτι διαφορετικό στην όλη εικόνα που παρουσίασαν οι αστρολόγοι, αναρωτώμενοι έτσι αν οι ίδιοι έχουν αισθανθεί στην πραγματικότητα μέσα τους να συντονίζονται με την έλευση των καταστάσεων που έρχονται ή είναι ακόμη τόσο αγκυροβολημένοι στην κρόνια τακτοποιημένη επαγγελματική προσέγγιση των προβλέψεων.

Ας ελπίσουμε ότι και στο χώρο της αστρολογίας θα υπάρξει ένας νέος προσανατολισμός στην ερμηνεία και την ανάλυση των γεγονότων, καθώς και σε αυτόν τον τομέα οι "καταναλωτές" έχουν κουραστεί πλέον από το τετριμμένο προϊόν και αναζητούν κάτι καινούριο και μία διαφορετική καθοδήγηση.

Καλή ξεκούραση στους αναγνώστες...

3 σχόλια:

Alexandra είπε...

Τα ειλικρινα μου συγχαρητηρια για την εκτιμηση της εκπομπης.

_ είπε...

Τέλειως επιφανειακή προσέγγιση, καλά το λες. Χρειάστηκε πολύ υπομονή για να δούμε κάποια έκπληξη αλλά τίποτα. Στο τέλος της εκπομπής φανερή και η διάθεση Λεφάκη και Παγιατάκη να καπελώσoυβ τη Σπίγγου κατά τη γνώμη μου με άκομψο τρόπο με φράσεις που είχαν περίπου το νόημα "άσε να τα πούμε εμείς, θα τα πούμε πιο απλά"..

Silversurfer είπε...

Αστρολογία του καφενείου για άλλη μια φορά και αναρτιέμαι γιατί αυτοί που ειναι πραγματικά σοβαροί αστρολόγοι περιοριστήκαν σε βίντεο λίγων δευτερολέπτων ???
Άλλη μια εκπομπή που έδωσε πολύ τροφή και όπλα στους επικριτές της αστρολογίας δικαιολογημένα..
*(το λάθος προφίλ δεν το είχα προσέξει ; ) )