Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Αρκετά με τις αυτόματες αναδημοσιεύσεις...

Το τελευταίο διάστημα οι αναγνώστες που μας επισκέπτονται και στο Facebook ίσως έχουν παρακολουθήσει ένα διάλογο σχετικά με το θέμα της αυτόματης αναδημοσίευσης άρθρων από άλλα blog. Χωρίς την άδεια κανενός χρησιμοποιώντας αυτόματες μηχανές ενσωμάτωσης ιστοσελίδες όπως το astrologia.hadnews είχαν χτίσει αστρολογικές βιβλιοθήκες. Μετά από το πρώτο επεισόδιο της επικοινωνίας μας με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τη διακοπή αναδημοσίευσης που ζητήσαμε από τη δική μας σελίδα, σήμερα παρουσιάζεται δεύτερο επεισόδιο με αφορμή ένα άρθρο του Myhoroscope. Το άρθρο βρίσκεται αναδημοσιευμένο στο hadnews με πηγή ένα άλλο site, τη Μαντάμ Ζαίρα (!). Ένα site που από ό,τι φαίνεται λειτουργεί κι αυτό στην ίδια λογική, καθώς βρίσκει κανείς μέσα συνεχώς αναδημοσιεύεσεις. Αναδημοσιεύσεις πλήρεις ολοσέλιδες, τις οποίες τις διαβάζει ο αναγνώστης χωρίς να έχει την ανάγκη να πατήσει στο σύνδεσμο της πηγής και να επισκεφτεί την πρωτογενή σελίδα. Δεν ξέρω αν και το blog της Μαντάμ Ζαίρα χρησιμοποιεί αυτόματες μηχανές ή οι αναρτήσεις γίνονται επιλεκτικά, όμως σίγουρα η ολοσέλιδη αναδημοσίευση δε βοηθά τις πηγές να κρατούν τους αναγνώστες τους. Βεβαίως είναι πολύ πιθανό να ενημερωθούμε από το συγκεκριμένο blog ότι για όλες τις καταχωρήσεις του έχει άδεια αναδημοσίευσης. Το βρίσκω όμως προσωπικά μάλλον απίθανο ένα site σαν το myhoroscope να θέλει να αναδημοσιευτεί στη Μαντάμ Ζαίρα. Εν πάσει περιπτώσει η κατάσταση αυτή με τη χρήση προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων ανθρώπων για το στήσιμο εμπορικών σελίδων έχει τραβήξει πολύ και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν ξέρω αν υπάρχουν προγραμματιστικοί τρόπο να μπλοκαριστούν αυτές οι αναδημοσιεύσεις, το σίγουρο είναι πάντως ότι αν συνεχιστεί αυτό θα σταματήσουμε πλέον να γράφουμε στο internet, γιατί είναι κοροϊδία να χρησιμοποιεί κάποιος άλλος τη δουλειά σου, χωρίς να σε ρωτάει γιατί και πως.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη ειμαι μαζι σου, και εχεις δικιο, Απολυτο!!!!!!!!

john Bardopoulos είπε...

Βασιλη ειμαι μαζι σου, και εχεις δικιο, Απολυτο!!!!!!!!


βασιλη, εγινε καποιο λαθος δεν βγηκε η υπογραφη για το

myhoroscope είπε...

Αυτά τα σκ@τομηχανάκια και τα blog-άκια πιστεύω ότι έχουν σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα.
Φυσικά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Κάποιοι κοπιάζουν, κάποιοι είναι τσάμπα μάγκες.

Εάν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά δεν γίνεται η όλη κατάσταση αυτοματοποιημένα. Μπαίνει και χεράκι που επιλεκτικά πετσοκόβει κάποια κείμενα.

Άλλη παρατήρηση που επιβεβαιώνει ότι χεράκια κάνουν την περισσότερη δουλειά και όχι απλά ένα feed.
Επιλέγονται -ας τα πούμε πιο λάιτ- κείμενα.

Ακόμη δεν το έχουμε ψάξει εμείς όπως πρέπει και δεν έχουμε πλήρη εικόνα του "μακελειού". Είχαμε αφωσιωθεί να δημιουργήσουμε έναν αστρολογικό άτλαντα.

Χρίζει επίσης διερεύνισης, γιατί μακελεύουν κάποια μπλογκ και κάποια σάιτ και όχι σάιτ με σχετικά μεγάλη επισκεψιμότητα;

Και τέλος, γιατί ορισμένοι αστρολόγοι δεν αντιδρούν; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση ήταν, ας περάσουμε αυτά τα κείμενα μέσα από το compare-it ή άλλα παρόμοια και θα διαπιστοώσουμε γιατί δεν αντιδρούν!