Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η ιστορια της Ελλαδας μεσα απ το γενεθλιο χαρτη της

Ίσως οι περισσότεροι να νομίζουμε ότι η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά από το Εξωτερικό. Ότι για πρώτη φορά έρχεται Διευθυντήριο και παίρνει τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Ότι για πρώτη φορά οι κυβερνώντες είναι άνθρωποι που συνεννοούνται πρώτα με το Εξωτερικό για το τι θα γίνει και μετά μαζί μας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Με αφορμή ιστορική εκπομπή που παίζεται αυτό τον καιρό σε ένα μεγάλο κανάλι, πήραμε πολλά ερεθίσματα για να ψάξουμε στην Ελληνική Ιστορία και να δούμε ότι πολλά πράγματα επαναλαμβάνονται σε κύκλους.
Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η έλευση του στο Ναύπλιο θα έπρεπε ίσως να είναι εκείνη η ημερομηνία «γέννησης» του Ελληνικού Κράτους. Ως άλλος Κωνσταντίνος Καραμανλής που ερχόταν από το Παρίσι ή άλλος Βενιζέλος που ερχόταν από την Κρήτη, ο Καποδίστριας δεν ήταν ο πρώτος «Μεσσίας» που ήρθε στην Ελλάδα για να τη σώσει. Δεν ήταν ο πρώτος που ήρθε «απέξω» με τη στήριξη Μεγάλων Δυνάμεων. Δεν ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ευθύς αμέσως τη δική του «κλίκα» αφήνοντας «στην απέξω» τα κατεστημένα της εποχής.
Στο χάρτη της Ελλάδας η αντίθεση Ήλιου/ Κρόνου μιλάει μόνη της. Οι «νεωτερικοί» κυβερνήτες της χώρας, όποτε έρχονται, για να εγκαθιδρύσουν πρόοδο, βρίσκουν αντίσταση στους ως τότε «προύχοντες» της χώρας. Ο Καποδίστριας στους Έλληνες Οπλαρχηγούς (Κρόνος στο Λέοντα στον 4ο μεταφράζεται στην ουσία με μία λέξη «Τσιφλικάδες»), ο Βενιζέλος με το κατεστημένο της Μοναρχίας (ο Λέοντας επίσης παραπέμπει σε βασιλιά, ο οποίος μάλιστα κρατάει από οικογένεια και έρχεται από το εξωτερικό (κυβερνήτης 9ου).

Σύνδεση με το εξωτερικό όμως έχουν κι οι προοδευτικοί κυβερνήτες, καθώς ο κυβερνήτης του Μεσουρανήματος, Ουρανός, βρίσκεται στον 9ο. Έχουν προοδευτική ιδεολογία (Ουρανός στον 9ο) και συχνά ριζοσπαστική. Αν και προοδευτικοί όμως (Ήλιος στον Υδροχόο), είναι συχνά αυταρχικοί και οι ίδιοι (alter ego του ζωδίου) και αποκομμένοι από την πραγματικότητα. Νομοθετούν, χωρίς να εφαρμόζουν και χωρίς να συνεννοούνται με την παραδοσιακή διοίκηση.
Ίσως το παράδειγμα του Καποδίστρια είναι από τα πιο φανερά. Ερχόμενος στην Ελλάδα, έστελνε δικούς του υπαλλήλους να μαζεύουν τους φόρους όπως θα έκανε κάθε κράτος με κεντρική κυβέρνηση, όμως οι Προύχοντες είχαν συνηθίσει ως τότε να μαζεύουν αυτοί τους Φόρους και να τους δίνουν στο Σουλτάνο και νόμιζαν ότι κάτι τέτοιο θα συνέχιζε να γίνεται.
Στο παράδειγμα του Βενιζέλου, ο Κωνσταντίνος πίστευε ότι ήταν αυτός αρχηγός του στρατεύματος, κι ότι ο Βενιζέλος, ορίζοντας τις προτεραιότητες, εισερχόταν σε αρμοδιότητες που δεν ήταν δικές του.
Ακόμη και σήμερα ο Κρόνος στο Λέοντα ορίζεται από τα πολιτικά τζάκια. Γόνοι οικογενειών με σπουδές στο εξωτερικό, αντιτάσσονται στην αποψίλωση της αποκλειστικότητας που έχουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Στην οικογενειοκρατία (Κρόνος στον 4ο). Στο μοίρασμα της πίτας του κράτους στις τσέπες τους.
Η θέση του Ελληνικού λαού είναι αλήθεια δεν είναι ξεκάθαρα υπέρ του ενός ή του άλλου. Η Σελήνη στους Διδύμους κάνει θετικές όψεις και με τον Κυβερνήτη και με τον Οπλαρχηγό. Και με το Βενιζέλο και με το Βασιλιά. Και μέσα από τη διττή φύση του ζωδίου, συχνά ο λαός διχάζεται, έρχεται σε εμφύλια σύγκρουση, αυτοκαταστρέφεται.
Κι όμως μία παραδοσιακή θέαση του Ωροσκοπίου της Ελλάδας (χωρίς τη συμμετοχή των εξωκρόνιων δηλαδή) θα μας έδινε αμοιβαία υποδοχή Ήλιου και Κρόνου. Καθένας θα μπορούσε δηλαδή να κοιτάει τα του οίκου του, χωρίς να μπερδεύεται στα πόδια του άλλου.
Αυτό που ενώνει, δε, συνήθως κυβέρνηση και Τζάκια είναι ο εξωτερικός κίνδυνος. Οι πόλεμοι. Ο κοινός εχθρός. Ο Άρης στον Τοξότη στον 7ο οίκο είναι η κύρια διευκολυντική όψη της αντίθεσης. Σε αντίθεση ωστόσο με τη Σελήνη, που δείχνει το δράμα των αμάχων και της προσφυγιάς που υποφέρει η χώρα κάθε φορά που εμπλέκεται σε πολέμους.
Μήπως όμως τελικά η Ελλάδα είναι επεκτατικό κράτος και δεν το ξέρουμε; Κράτος που εξάγει τα προβλήματα του όπως σήμερα κατηγορούμε την Τουρκία ότι κάνει; Δεν ξέρω αν είμαστε αυτό, πάντως σίγουρα πάντως ανέκαθεν ενωνόμασταν στον εξωτερικό κίνδυνο, ενώ τρωγόμασταν, εν τη απουσία του.
Ας προβληματιστούμε λοιπόν από αυτά που μας δείχνει ο γενέθλιος χάρτης μήπως βρούμε πώς θα προχωρήσουμε σήμερα, που τα πολιτικά τζάκια ανθίστανται στις αλλαγές, χρησιμοποιώντας τις συντεχνίες ως πολιτικά δεκανίκια τους. Αλλά ας προβληματιστούμε και για τους αιθεροβάμονες, υδροχοϊκούς κυβερνώντες, που με τις σπουδές τους στο εξωτερικό έρχονται να κάνουν την Ελλάδα «Σουηδία». Είναι εποχή αυτογνωσίας η σημερινή εποχή και εποχή που πρέπει να σκύψουμε και να αναγνωρίσουμε πολλά από τα «κρίματα» μας, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Και για μας τους αστρολόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να εξετάσουμε το γενέθλιο χάρτη.


Πρώτη δημοσίευση Astrology.gr, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: