Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

H θέση της Λίλιθ στο Ωροσκόπιο του Αλέξη Τσίπρα

Συνηθίζουμε τη Λίλιθ να μην την λαμβάνουμε και πολύ υπόψη στην ερμηνεία ενός χάρτη. Άντε να την εντάξουμε στις παράνομες σχέσεις, στους ανομολόγητους πόθους, στις γυναίκες - παγίδες που κυκλοφορούν στη ζωή μας. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι σε κάποιους χάρτες η Λίλιθ αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο ερμηνείας του χάρτη, ειδικά όταν οι άλλες σημαντικές δυνάμεις του χάρτη δείχνουν απασχολημένες με προσωπικά θέματα και δεν δείχνουν ιδιαίτερα δυναμικές.

Το παράδειγμα του χάρτη του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Σε έναν αρχάριο αστρολόγο, το ωροσκόπιο είναι ένα ερωτηματικό, καθώς αδυνατεί κανείς να καταλάβει πώς ένας άνθρωπος με μόνο έναν παραδοσιακό πλανήτη επάνω από τον ορίζοντα, δηλαδή τον Δία, έφτασε να παίζει ένα τόσο σημαντικό ρόλο στο δημόσιο βίο. Σύμφωνοι, ο σημερινός πρωθυπουργός ανήκει στο ζώδιο του Λέοντα, αν εξαιρέσουμε την περίπτωση να έχουμε τελείως λάθος ώρα γέννησης όμως, αυτός ο Λέων είναι Λέοντας παρασκηνίου, καθώς βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του χάρτη και από προσωπική μου εμπειρία μπορώ να βεβαιώσω, λειτουργεί περισσότερο σαν μάνατζερ αλλωνών και κινητήριος δύναμη πίσω από τα παρασκήνια, παρά για τη δική του ατομική προβολή.

Η Σελήνη επίσης στο Σκορπιό και σε κατιόντα οίκο, δεν υπόσχεται την αποδοχή που θα είχε π.χ. μία Σελήνη στον 10ο οίκο. Συνεπώς από πού προκύπτει ο λαοφιλής ηγέτης; Ο άνθρωπος που προβάλλει τον εαυτό του συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης και τις εφημερίδες και έχει συνεχώς δημόσιο λόγο;

Η απάντηση στο ωροσκόπιο του κυρίου Τσίπρα πιστεύω ότι είναι η Λίλιθ. Αποτελεί το πιο υψηλό ενεργό σημείο στο χάρτη του, το μοναδικό αστρολογικό σημείο πολύ κοντά στο Μεσουράνημα. Και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια εικόνα του και τον τρόπο που κηνυγάει την επιτυχία. Επιπλέον είναι το μόνο σημείο που κάνει όψη σχετικής ακριβείας με τον Ωροσκόπο και άρα βγαίνει στην εξωτερική ζωή του ατόμου, όπως έλεγαν οι Μεσαιωνικοί Αστρολόγοι, ενώ οι άλλοι πλανήτες που δεν κάνουν όψη με τον ωροσκόπο μπορεί να λειτουργούν από μέσα του, αλλά δεν βγάζουν απαραίτητα εξωτερικό διακριτό αποτέλεσμα.

Πράγματι αν κοιτάξουμε το συμβολισμό της Λίλιθ θα δούμε ότι εκτός από τη σεξουαλική της διάσταση έχει κι άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα μία σημαντική διάσταση της είναι το σπάσιμο των ταμπού. Και γιατί είναι κυρίως γνωστός σήμερα ο κύριος Τσίπρας; Μα, ακριβώς για το σπάσιμο των ταμπού, που προκαλεί επίτηδες, σπάζοντας ένα ένα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας. Αποδέχεται τη Μακεδονία, δίνει δικαιώματα στους σεξουαλικά διαφορετικούς, ενσωματώνει τους μετανάστες. Όπου υπάρχει κάποια κρυσταλλοποίηση (Κρόνος) στην ελληνική κοινωνία, ο κύριος Τσίπρας πάει επί τούτου και την προκαλεί.

Το κάνει για το καλό της Ελλάδας αυτό; Αμφιβάλλω. Η Λίλιθ δεν είναι και ο πιο ανιδιοτελής πλανήτης. Σπάει επίσης τα ιδεολογικά ταμπού (Λίλιθ στον Υδροχόο και στον 9ο) κάνοντας ανίερες συμμαχίες με ακροδεξιούς. Σπάει ακόμη και τα ιδεολογικά ταμπού της Ελλάδας, με τον Ουρανό της οποίας, σύμφωνα με το χάρτη του 1830 η Λίλιθ του κάνει και σύνοδο. Η Λίλιθ του όμως κάνει σύνοδο και με το Μεσουράνημα του χάρτη της Ελλάδας του 1830 και μέσω αυτής κάνει ότι χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Χρησιμοποιώντας μία άλλη διάσταση της Λίλιθ, αυτήν της απορρόφησης της ενέργειας.

Σε προσωπικούς τομείς της ζωής η Λίλιθ στο χάρτη μπορεί να δείχνει πού βαμπιρίζουμε τους άλλους ενεργειακά ή που μας βαμπιρίζουν εκείνοι. Κι εδώ ο κύριος Τσίπρας με τη Σελήνη στο συλλογικό Υδροχόο βαμπιρίζει την συλλογική ενέργεια του κόσμου που τον υποστηρίζει. Η χρήση αυτή της Λίλιθ δεν είναι και ιδιαίτερα "φωτεινή", καθώς αντιστρέφει την υπηρεσία, λέγοντας ότι δεν είμαι εδώ για να υπηρετώ τους άλλους, αλλά οι άλλοι είναι εδώ για να τρέφουν εμένα.

Αυτή τη στάση γενικότερα, του να ξεφορτώνεται τους συνεργάτες του, μόλις τους έχει ξεζουμίσει και έχει πάρει ότι θα μπορούσε από αυτούς θα μπορούσαμε επίσης να την αποδώσουμε στη Λίλιθ. Είναι η αντιστοιχία της ερωτικής γυναίκας, που αφού έχει ξεζουμίσει τους εραστές της οικονομικά και συναισθηματικά τους παρατάει κενούς από ενέργεια.

Με τη Λίλιθ αυτή ο κύριος Τσίπρας κατακτά και το Μεσουράνημα του χάρτη της Ελλάδας του 1830 με το οποίο η Λίλιθ του κάνει σύνοδο. Έτσι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να κρατήσει τη θέση του, όπως και η αρχετυπική Λίλιθ είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τα συμφέροντα της.

Η Λίλιθ ενίοτε σε ένα χάρτη συμβολίζει επίσης και την απουσία, το κενό. Στον Υδροχόο και στον 9ο οίκο, μας δείχνει ότι στην ουσία ο κύριος Τσίπρας στερείται ιδεολογία, αλλά και συλλογικότητας. Θα ήθελε πολύ να έχει ιδεολογία, να είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά δεν είναι. Μπορεί να πουλάει αυτές τις ιδιότητες για δημαγωγικό σκοπό, αλλά στην ουσία πρόκειται για κύμβαλο αλαλάζον. Η σκοτεινή αυτή Λίλιθ, αποτελεί έναν από τους πειρασμούς άλλωστε της λεγόμενης σκοτεινής πλευράς. Η χρήση των άλλων ως αναλώσιμων ειδών, χωρίς καμία συναισθηματική συγκίνηση από τη συσχέτιση μαζί τους, είναι κλασσικό χαρακτηριστικό αυτού του αστρολογικού συμβόλου.

Ποιος είναι αλήθεια ο αντίπαλος της Λίλιθ σε έναν αστρολογικό χάρτη; Προ δεκαετίας που μελετούσα το σύμβολο, αυτό είχα διαβάσει σε άρθρα αμερικανών αστρολόγων ότι είναι ο Κρόνος. Πράγματι είναι ακριβώς αυτό που μισεί η Λίλιθ, αυτό που θέλει να διαρρήξει. Η παράδοση, η οικογένεια, η ιεραρχία, η πειθαρχία, το σύστημα, ο πατερναλισμός, όλα αυτά που η Λίλιθ επιθυμεί να διαλύσει, σπάζοντας τα ταμπού έναν ένα, σα να σπάζει τους κρυστάλλους του Κρόνου.

Κι από την άλλη ο Κρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της. Αυτός που θα κινήσει όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου για να την περιορίσει, να την εξοβελίσει και εντέλει εάν δεν γίνεται αλλιώς να την οδηγήσει στην πυρά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί άλλωστε πολλά χρόνια πριν στις πατριαρχικές κοινωνίες. Στην πολιτική όμως ο Κρόνος και ειδικά στο χάρτη της Ελλάδας ποιος είναι;

Στην εκδοχή του 1830 ο Κρόνος στο Λέοντα και στον 4ο οίκο είναι τα μεγάλα τζάκια, οι μεγάλες οικογένειες και τα κόμματα που τις εκπροσωπούν. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί έχει πάρει τόσο προσωπικά τη μάχη των Ευρωεκλογών ο κύριος Τσίπρας. Γιατί αγωνίζεται να διαλύσει κάθε βεβαιότητα του παραδοσιακού ψηφοφόρου και μισεί τόσο τους γόνους οικογενειών, όπως ο Μητσοτάκης.

Το θέμα είναι πόσο καιρό θα μπορεί η Λίλιθ του κυρίου Τσίπρα να σπάει αυτού του είδους τα ταμπού και τις κρυσταλλοποιήσεις; Η ιστορία μας δείχνει ότι σε βάθος χρόνου το κατεστημένο πάντα επιστρέφει με άλλη μορφή, άλλη οργάνωση και άλλη δομή. Αργά αλλά σταθερά όλοι οι ηγέτες βρίσκουν απέναντι τους ενωμένους αντιπάλους. Το έπαθε και ο Βενιζέλος και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου. Κανείς δεν επιθυμεί να ακολουθεί έναν ηγέτη που σπάει τα ταμπού για πολύ καιρό. Αργά ή γρήγορα θα επιλέξει και πάλι την κανονικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: