Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Θερινό Ηλιοστάσιο 2019 - Απολογισμός Προβλέψεων

Έχει ενδιαφέρον στην αστρολογία να ανατρέχουμε συχνά και προς τα πίσω και να βλέπουμε τι πετύχαμε σε παλιότερες προβλέψεις και ο τρόπος που εξασκούμε την Τέχνη είναι ορθός ή απαιτεί βελτιώσεις. Έτσι με την ευκαιρία του θερινού ηλιοστασίου σήμερα θα ανατρέξουμε προς τα πίσω σε δύο προηγούμενες προβλέψεις που κάναμε για το θερινό ηλιοστάσιο του 2018 και το θερινό ηλιοστάσιο του 2017. Και παρά το ότι τυπικά δεν συμβαδίζει με την αστρολογική πρακτική θα εξετάσουμε τους χάρτες των ηλιοστασίων σαν να απηχούν ολόκληρο έτος κι όχι μόνο το τρίμηνο μέχρι την Φθινοπωρινή Ισημερία.

Το 2018 λοιπόν την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου γράφαμε (στο Facebook, ανάρτηση 21 Ιουνίου)

Το Θερινό Ηλιοστάσιο και οι Προοπτικές του
Ο χάρτης του Θερινού Ηλιοστασίου χρησιμοποιείται συχνά για την πρόβλεψη των γεγονότων για την περίοδο μέχρι την Εαρινή Ισημερία. Για τις συντεταγμένες της Αθήνας, ο χάρτης τοποθετεί τον Ήλιο στον 10ο. Η θέση δείχνει μία προσπάθεια υπεράσπισης κεκτημένων από πλευράς της ηγεσίας της χώρας με ανάμεικτα συναισθήματα που ξεκινάνε από την διάθεση ανατροπών (Ουρανός στον 8ο σε εξάγωνο με τον Ήλιο), ένα σχετικό εφησυχασμό για τα οικονομικά (ενάμισι τετράγωνο με Δία στον 2ο), αλλά και ανάδειξη αδυναμιών από συμμάχους και συνεργάτες (τετράγωνο με Χείρωνα στον 7ο). Η κυριότερη όψη όμως είναι η αντίθεση με τον Κρόνο που δείχνει ότι υπάρχει πλέον κάθετη αντίθεση με το κατεστημένο της χώρας που δεν φαίνεται (ο Κρόνος είναι στον 4ο). Στο διάστημα του καλοκαιριού ο Ήλιος αυτός θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα του, άλλοτε κερδίζοντας πόντους, συχνότερα όμως βιώνοντας απώλειες.
Για το λαό (Σελήνη) είναι μάλλον ήπια περίοδος (στο Ζυγό) όπου ο κόσμος προσπαθεί να υπομείνει αγόγγυστα περιουσιακές απώλειες (Σελήνη = Μεσοδιάστημα Κρόνου Πλούτωνα), απαξιώνοντας την ίδια στιγμή τη ρητορική της ηγεσίας (τετράγωνο με τον Ερμή στον 10ο) και ενίοτε ενισχύοντας μοναχικές φωνές αντιδραστικές ως τρόπο διαμαρτυρίας (τρίγωνο με τον Άρη στον Υδροχόο στον 5ο).
Ενδιαφέρον έχουν και οι κομματικές εξελίξεις με μία αντίθεση Αφροδίτης Άρη στον άξονα 11ου (κόμματα), 5ου, που προσωποποιεί κατά τη γνώμη μου το ζήτημα της αντίθεσης Γεννηματά (Αφροδίτη στο Λέοντα) - Θεοδωράκη (Άρης στον Υδροχόο), όπου συμβολικά έχουμε την αρχηγό σε σύνοδο με το Βόρειο Δεσμό που προχωράει μπροστά το νέο κόμμα της, ενώ ο μοναχικός ουράνιος Θεοδωράκης, αντιδρά και αμφισβητεί.
Τέλος η παρουσία Κρόνου και Πλούτωνα στον 4ο δηλώνει υποχωρήσεις στα κεκτημένα της χώρας, είτε εδαφικά (π.χ. παραχώρηση μέρους της ΑΟΖ στην Αλβανία) είτε περιουσιακά προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιοι που έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και να επιτρέψουν τη συνέχιση της παρουσίας της σημερινής ηγεσίας στη χώρα.
Ο χάρτης δε δείχνει κάποιου είδους επανάσταση (με την εξαίρεση της έκλειψης τέλους Ιουλίου που θα πέσει στον άξονα της αντίθεσης Άρη Αφροδίτης, αλλά η αντίθεση αυτή δεν είναι σε γωνιακούς οίκους), όμως δε δείχνει και να περνάμε καλά. Δείχνει μία απάθεια από πλευράς του κόσμου και μία ήπια διάθεση αναθεωρητισμού από πλευράς της ηγεσίας. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η αίσθηση της ηγεσίας ότι έχει δέσει το γάιδαρο της, που σταδιακά όμως θα συνειδητοποιεί ότι μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα.

Αν και γενικόλογη η πρόβλεψη απηχεί ωστόσο στην τελευταία κυρίως φράση της το κλίμα που εισήλθε η κυβέρνηση. Ορθώς επίσης διείδαμε την αντίθεση Άρη Αφροδίτης στα κόμματα του Κοινοβουλίου ωστόσο ως συνήθως δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τον κακό χαμό που έγινε με τη διάλυση των κομμάτων των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για να διατηρηθεί για λίγες εβδομάδες ακόμα στην εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα.

Βεβαίως από την πρόβλεψη αυτή απουσιάζει το έτερο σημαντικό γεγονός του περασμένου καλοκαιριού που ήταν η φωτιά στο Μάτι. Η παρουσία Κρόνου και Πλούτωνα στον 4ο θα έπρεπε ίσως να έχει ερμηνευτεί και ως πλήγμα σε περιουσίες και ζωές κι όχι μόνο ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Ας πάμε τώρα στο 2017. Γράφαμε τότε:

Θερινό Ηλιοστάσιο θλίψης και απρόσμενης εσωστρέφειας. Σπασμωδικές κινήσεις αντίδρασης μπροστά σ ένα πανίσχυρο αντίπαλο που δε μένει παρά η υποταγή. Ερμής και Άρης εκτός ορίων όμως είναι απρόβλεπτοι, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι αντίδραση κοινωνική θα προκαλέσουν η αν θα γυρίσει πίσω μέσα μας η εξωτερική κατάσταση σε αυτοκαταστροφική μελαγχολία ή απλώς σε ποιητικό παράπονο. Κάποιοι θα χαρούν ναι, κάποιοι ίσως κιόλας να πλουτίσουν, αλλά η ψυχή του καλοκαιριού θα κλαίει γεμάτη θλίψη. Δύσκολο ψυχολογικά το φετινό καλοκαίρι με πολλά ψυχολογικά αδιέξοδα, με πολλά απρόσμενα πισωγυρίσματα, με ζήλια προς εκείνους που θα ωφεληθούν, με εμφάνιση παλιότερων εχθρών μας, με κούραση για όσους θα πρέπει να δουλέψουν. Για όσους θα επιχειρήσουν το καλοκαίρι ωστόσο ευνοούνται πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης με μεγάλες προοπτικές επιτυχίας, ιδιαίτερα αν είναι franchise.

Η αλήθεια είναι ότι το 2017 δεν ήταν ιδιαίτερα πλούσιο σε σημαδιακά γεγονότα. Βεβαίως είχαμε νεκρούς από πλημμύρες στην Αττική, είχαμε την νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου και πολλές πυρκαγιές τον Αύγουστο, δεν έχουμε όμως το γεγονός σημάδι που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό, όπως η συμφωνία για τη Μακεδονία ή τα γεγονότα στο Μάτι. Από αυτή την άποψη η πρόβλεψη ίσως ορθά απηχεί απλά ένα κλίμα, χωρίς να προχωρά σε συγκεκριμένες προβλέψεις. Όμως κι εδώ βλέπουμε ότι μόνο γενικά μπορεί κανείς να προσεγγίσει τους επόμενους μήνες.

Συνεπώς μία πρόβλεψη βασισμένη μόνο στο χάρτη του Θερινού Ηλιοστασίου θα λέγαμε ότι δεν μπορεί να απεικονίσει πλήρως στοιχεία για την περίοδο που ακολουθεί, μπορεί μόνο να δώσει κάποιες παραμέτρους και ενίοτε να εντοπίσει σημεία προβληματισμού. Χρειάζεται να συνδυαστεί και με άλλα στοιχεία π.χ. την ηλιακή επιστροφή της χώρας για να δώσει πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: