Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Το ωροσκοπιο της 4ης Αυγουστου

O χάρτης της 4ης Αυγούστου. Με τα σημερινά κριτήρια δύσκολα καταλαβαίνουμε πώς η Ελλάδα κατέληξε στο φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Εύκολα μιλάμε για φασισμό, καθεστώς, κλπ. Ωστόσο αυτά ήρθαν μετά, όταν ανακαλύφθηκαν οι θηριωδίες των φασιστικών καθεστώτων, οι εκτοπισμοί, οι εξορίες. Την εποχή που μιλάμε ο Μεταξάς ήταν παλιό στέλεχος του Στρατού με διακρίσεις στους Βαλκανικούς Πολέμους (υπέγραψε μεταξύ άλλων την παράδοση της Θεσσαλονίκης), ενώ η στάση του στη Μικρασιατική Εκστρατεία είχε επιβεβαιωθεί πανηγυρικά. Η Ελλάδα ήταν ανασφαλής εσωτερικά χώρα με τη δεύτερη γενιά προσφύγων να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί προς την Αριστερά μετά την εγκατάλειψη τους από το Βενιζέλο, που έκανε ειρήνη με τον Κεμάλ και απέκλεισε επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Ο στρατός είχε ήδη επέμβει με δικτατορίες (Πάγκαλος, Κονδύλης) και η εύθραυστη Α' ελληνική δημοκρατία είχε ήδη γίνει κουρέλι. Ο Μεταξάς ήλθε λοιπόν ως "μία κάποια λύσις" με ψήφο στη Βουλή μάλιστα τόσο του Λαϊκού Κόμματος όσο και των Φιλελευθέρων. Η παράδοση των ομάδων της Άκρας Δεξιάς που γεννήθηκε τότε με ιδεολογικούς καθοδηγητές που φτάνουν μέχρι σήμερα είναι γεγονός, αλλά εξίσου γεγονός είναι και η άρτια πολεμική προετοιμασία που έδωσε το έπος της Αλβανίας. Αμφιλεγόμενη λοιπόν η προσωπικότητα του Μεταξά, κρίθηκε ιστορικά από την φασιστική εκτροπή όπως και άλλες προσωπικότητες στην Ευρώπη που έκαναν λάθη στο τέλος της καριέρας τους (π.χ. Πεταίν στη Γαλλία με το καθεστώς του Βισύ). Αυτό δείχνει λιγότερο τη δική τους ανικανότητα πάντως και περισσότερο ότι και ο καλύτερος πολιτικός ξεπερνιέται από τις εξελίξεις και από την ιδια την κοινωνία. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Βενιζέλος ξεπεράστηκε από τις κοινωνικές αλλαγές στην Ελλάδα και κατέληξε από στοιχείο της προόδου, στοιχείο συντήρησης (βλέπε Ιδιώνυμο, απόπειρα για πραξικόπημα το 1935). Συνεπώς ο κόσμος πάντα αλλάζει και τίποτα δε μένει ίδιο.
Αστρολογικά η 4η Αυγούστου εξηγείται εύκολα με το χάρτη του 1822. Σύνοδος Άρη Πλούτωνα στον 10ο (εθνικιστικό καθεστώς καταπίεσης) σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα στον 6ο (που στην πολιτική αστρολογία ο 6ος είναι τα σώματα ασφαλείας και ο Πλούτωνας εκεί υποδηλώνει τον ρόλο που έχουν παίξει αυτά στην Ελλάδα) ενώ και στο Ηλιακό Τόξο η αντίθεση Σελήνης Πλούτωνα έχει μετακινηθεί πλέον πάνω στο Μεσουράνημα από διετίας από το 1935 όταν και ξεκίνησαν οι προσπάθειες επιβολής καθεστώτος. Και στο χάρτη του 1830 όμως έχουμε έντονες όψεις, με τον Κρόνο σε τετράγωνο με τη γενέθλια Σελήνη (καταπίεση λαού), τον Ουρανό στον 12ο οίκο σε τετράγωνο με το Μεσουράνημα (επαναστατική κυβέρνηση ή ανατροπή κυβέρνησης) και τον Ήλιο να πλησιάζει σε σύνοδο με τον γενέθλιο Κρόνο (ευνοείται ο βασιλιάς). Επίσης ο Δίας κάνει σύνοδο με τον γενέθλιο Άρη (ευνοείται ο στρατός).
Συνεπώς το πραξικόπημα επιβεβαιώνεται και από τους δύο βασικούς χάρτες της Ελλάδας για τα γεγονότα πριν το 1974.
Αυτά και άλλα πολλά, ευκόλως ή δύσκολα παρεξηγήσιμα, μέσα από τους αστρολογικούς χάρτες. Η ατομική εμπειρία του καθενός πάντως όπως συχνά έχουμε πει ουδεμία σχέση έχει με την πορεία του κράτους. Το κράτος μπορεί να θριαμβεύει και οι πολίτες να δυστυχούν

Δεν υπάρχουν σχόλια: