Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Οι τρεις πολιτισμικες ιδιοσυγκρασιες κατα τον Ρουντολφ Σταινερ

 Οι Τρεις Πολιτιστικές Ιδιοσυγκρασίες κατά τον Στάινερ

Αν ο κόσμος περιέχει το σπέρμα της πιθανής του καταστροφής περιέχει εξίσου και το σπέρμα της πνευματικής ανόδου. Κι έχει κι αυτό κατά τον Στάινερ μια διάσταση πολιτισμική με τις τρεις περιοχές του κόσμου να προσφέρουν καθεμία τη δική τους συνεισφορά. Η Ανατολή την προδιάθεση (αλλά όχι και την ικανότητα) για Αδελφοσύνη, η Ευρώπη την Ελευθερία της Σκέψης (και άρα την κατανικηση της μοιρολατριας) και η Αμερική την δημιουργία μιας Κοσμογονίας, όπως την αποκαλεί, δηλαδή της μέσω της Επιστήμης εύρεσης της πραγματικής θέσης του Ανθρώπου στο Σύμπαν. 

Οι τρεις τάσεις αυτές βεβαίως δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα μόνες τους. Στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης η Ανατολή έχει την καλύτερη πρόθεση όμως η Δύση είναι αυτή που έχει την ικανότητα εφαρμογής. Κι ανάποδα η Δύση αδυνατεί να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα όσο δεν αφήνεται να μπολιαστει στην κουλτούρα της από τη Σκέψη της Ανατολής.

Επιπλέον όσο οι κουλτούρες δεν επικοινωνούν αναπτύσσονται μονόπλευρα, π.χ.η Επιστήμη αναπτύσσεται μόνο υλιστικα. Άρα χρειάζονται η μια την άλλη για να λειανουν τις οξύτητες της ιδιοσυγκρασίας τους.

Η σύνθεση των Τριών Πολιτισμικών Ιδιοσυγκρασιών επομένως διατυπώνει μια νέα θεώρηση και στόχο προόδου για τον Πλανήτη και την Ανθρωπότητα.

Στις "προφητείες" του Ρούντολφ Στάινερ μπορούμε επίσης να εντάξουμε των πρόβλεψη οτι θα υπάρξουν στην εποχή μας τρεις μορφές "αποκρυφισμού". α) αυτός που θα στρέφεται στην κατασκευή μηχανών με περιοχή έξαρσης τη Δύση με τις οποίες θα αντικατασταθούν τα 9/10 του ανθρώπινου δυναμικού στην εργασία αλλά και θα αποτρέπεται ο ξεσηκωμός των μαζών, β) η ευγονική με περιοχή έξαρσης την Ανατολή που θα έχει στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού (βλέπε Κίνα) αλλά και την προγραμματισμένη γέννηση βάσει των αστεριών (βλέπε Ινδία) με σκοπό η αναπαραγωγή να μην είναι πλέον ενα τυχαίο γεγονός για την ανθρωπότητα και γ) αυτόν που θα σχετίζεται με την υγεία και την αποκρυφιστικη επιρροή επ αυτής χωρίς μηχανικά ιατρικά μέσα με περιοχή έξαρσης την Ευρώπη. 

Εκατό χρόνια πριν προέβλεπε τον έλεγχο γεννήσεων αλλά ακόμα και το new age κίνημα εναλλακτικών θεραπειών.

Σημαντική επισήμανση ότι κανένα απ τα τρία δε θεωρείται σκοπός του ανθρώπου. Σκοπός του ανθρώπου είναι να βαδίσει ανάμεσα τους χωρίς να βυθιστεί, χωρίς να χαθεί, ελέγχοντας κι όχι ελεγχόμενος από την μερική αλήθεια του καθενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: