Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

H κατανόηση των Δεσμών της Σελήνης από πλευράς της Βεδδικής Αστρολογίας


H κατανόηση των Δεσμών της Σελήνης από πλευράς της Βεδδικής Αστρολογίας

Η κατανόηση των Δεσμών της Σελήνης μας οδηγεί - εμάς τους Δυτικούς - σιγά σιγά στο να εισάγουμε τον εαυτό μας στην Βεδδική Αστρολογία. Κι αυτό γιατί δυστυχώς το νόημα των Δεσμών στη Δύση δεν είναι πλήρως κατανοητό και μάλιστα η σημασία τους έχει αντιστραφεί, θεωρώντας τον Βόρειο Δεσμό "καλό" κι "επιθυμητό" και τον Νότιο σημείο προς αποφυγή.

Αντίθετα η Βεδδική Αστρολογία σωστά έχει εντοπίσει ότι οι Δεσμοί ΠΑΝΤΑ λειτουργούν σαν ζευγάρι, όπου ο Βόρειος Δεσμός ανακατεύει την τράπουλα της ζωής μας με ότι κόστος κι αν σημαίνει αυτό (συνήθως της αλλοτρίωσης), ενώ ο Νότιος Δεσμός μας επιβάλλει να απωλέσουμε τόσα πράγματα, όσα χρειάζεται για να επιστρέψουμε στο κέντρο μας και να συνειδητοποιήσουμε τι κάνουμε.

Παράδειγμα: Εάν κάποιος έχει Βόρειο Δεσμό στον 9ο οίκο και Νότιο Δεσμό στον 3ο μπορεί να μπλέκει διαρκώς σε ιδεολογικές διαμάχες, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει κάποια στιγμή ότι οι συνομιλητές του απομακρύνονται από κοντά του ή τους διώχνει. Αποτέλεσμα, στο τέλος δεν έχει συνομιλητές και αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει τι κάνει.

Άλλο παράδειγμα: Εάν ο Βόρειος Δεσμός είναι στον 10ο και ο Νότιος Δεσμός στον 4ο οίκο το άτομο αναζητά συνεχώς τη διασημότητα και δουλεύει όλη μέρα κι όλη νύχτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η οικογένεια του να απομακρύνεται από αυτόν ή την απομακρύνει ο ίδιος και στο τέλος επιστρέφει τα βράδια σε μοναχικό σπίτι. Αυτό τον κάνει να συνειδητοποιήσει τι κάνει.

Με άλλα λόγια, ο Βόρειος Δεσμός λειτουργεί ως «γοητεία» (θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ένδειξη «γοητείας» στο χάρτη, για όσους ακολουθούν την Εσωτερική Αστρολογία) που παρασύρει σε δράση, κι αυτό έχει το θετικό, ότι αναταράσσει τη ζωή μας, μας ξεκολλάει από τη στασιμότητα, προσθέτει αυτό που λέμε "Πείρα της Ζωής", όμως οδηγεί και σε αλλοτρίωση από τη συνείδηση, ενώ ο Νότιος Δεσμός έχει την τάση να αφαιρεί από τη ζωή μας πράγματα με αποτέλεσμα η απώλεια να μας ταρακουνάει συνειδησιακά και να μας κάνει να συνειδητοποιούμε τι λάθος έχουμε κάνει και να επιστρέφουμε στο Κέντρο μας και να ανακτούμε το ηθικό μας κριτήριο.

Πολλοί δυτικοί αστρολόγοι σωστά επισημαίνουν ότι στη Βεδδική Αστρολογία οι Δεσμοί έχουν την ίδια σημασία που στην Δυτική Αστρολογία έχουν ο Ουρανός και ο Πλούτωνας. Ή για να μιλήσουμε με παραδοσιακούς πλανήτες ο Άρης/Δίας και ο Κρόνος. Είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να καταλάβουμε τη διαφορετική ερμηνεία που τους δίνεται και να δούμε αν ισχύει.

Ενίοτε η ενεργοποίηση του ενός ή του άλλου Δεσμού μπορεί να γίνει και θεληματικά. Εάν η ζωή μας είναι βαλτωμένη, έχουμε ανάγκη να ενεργοποιήσουμε κάπως τον Βόρειο Δεσμό. Εάν έχουμε μπλέξει σε πολλές καταστάσεις κι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, έχουμε ανάγκη να ενεργοποιήσουμε το Νότιο Δεσμό, για να αρχίσουμε να κόβουμε πράγματα, για να επιστρέψουμε στο κέντρο μας.

Σε υλικό επίπεδο βεβαίως ισχύει, η κλασσική θεώρηση που έχουμε στη Δύση, ότι κάποιος φεύγει από το Νότιο Δεσμό του για να πάει στον Βόρειο. Όμως ένας άνθρωπος που δρα κατά τον τρόπο αυτό θα καταλήξει πνευματικά κενός, όσο δεν αποδέχεται τις απώλειες ή την εξάρτηση ή τις ευθύνες στον οίκο που βρίσκεται ο Νότιος Δεσμός. Όσο παλεύει να τις αναπληρώσει με δράση στο Βόρειο Δεσμό, τόσο περισσότερο θα βουτάει μέσα στην καθημερινότητα, τόσο πιο πολύ θα τρέχει και θα αγχώνεται με την επιβίωση, τόσο περισσότερο θα καταλήξει να φτάσει σε πνευματικό αδιέξοδο.

Εξετάζοντας και άλλα πιθανά ζεύγη των Δεσμών ας δούμε κάποιες ακόμη περιπτώσεις:

Βόρειος Δεσμός στον 8ο οίκο και Νότιος Δεσμός στον 2ο οίκο. Το να αναλαμβάνεις πολλές ευθύνες που είναι των άλλων. Οικονομικές, αισθηματικές, κλπ. Να τους λύνεις τα προβλήματα. Με αποτέλεσμα να αμελείς τον εαυτό σου και τις προσωπικές σου ανάγκες (2ος ), τη διατροφή και την υγεία, το να πάρεις ένα ρούχο της προκοπής. Αμελείς τα απλά πράγματα και τις απλές χαρές. Επίσης μπορεί να βρεθείς χωρίς φράγκο στην τσέπη επειδή φροντίζεις για όλους. Τότε συνειδητοποιείς ότι αμελείς τον εαυτό σου. Άλλο στοιχείο είναι ότι φροντίζοντας για τους άλλους αμελείς να μάθεις κάτι που θα είναι χρήσιμο σε σένα, π.χ. θες να πάρεις ένα δίπλωμα αυτοκινήτου κι όλο το αναβάλεις γιατί "προκύπτουν προβλήματα" στους άλλους, που πρέπει να λύσεις εσύ. Τα προβλήματα των άλλων έχουν διαρκώς προτεραιότητα.

Αν πάλι είναι ο Βόρειος στον 2ο και ο Νότιος στον 8ο τότε το πνευματικό μάθημα της απώλειας του 8ου οίκου μπορεί να είναι η απώλεια ανθρώπων, που θεωρούσαμε δεδομένους. «Πάει χάθηκαν» λέμε στον εαυτό μας, «είδες πώς τόσο καιρό είχες ανθρώπους που σε φρόντιζαν και δεν το είχες εκτιμήσει; Στο μέλλον να εκτιμάς καλύτερα αυτόν που σου δίνει, για να δικαιούσαι και να τον κρατήσεις». Ή ίσως πάλι η απώλεια του 8ου οίκου να γίνεται γιατί το άτομο δεν μπορούσε να μοιραστεί, δεν είχε πράγματα δικά του κι ήθελε οπωσδήποτε να έχει δικά του πράγματα. Έτσι προχώρησε στον 2ο οίκο, αλλά μην μπορώντας να μοιραστεί τελικά, χάνει και αυτά που είχε, αυτά του 8ου οίκου. Π.χ. ένας γιος επιθυμεί να γίνει αυτοδημιούργητος (2ος), διαλέγει δικό του επάγγελμα, που διαφωνούν όμως οι γονείς του και τον αποκληρώνουν. Έτσι χάνει και ότι είχε στον 8ο. Μία γυναίκα θέλει να βγάζει δικά της λεφτά (2ος) και πιάνει δουλειά. Ο άντρας της που δε θέλει να δουλεύει η γυναίκα του, σταματάει τότε να της δίνει χρήματα (8ος χρήματα του συζύγου).

Βόρειος Δεσμός στον 5ο οίκο και Νότιος Δεσμός στον 11ο . Ο Βόρειος Δεσμός στον 5ο  μπορεί να δημιουργεί πολυπραγμοσύνη σε καλλιτεχνικά ή δημιουργικά θέματα. Μπορεί να συμμετέχει κανείς σε πολλά καλλιτεχνικά θέματα, παραστάσεις, θέατρα, καλλιτεχνικά εργαστήρια, πεδία έκφρασης, αλλά κάπου σε όλο αυτό λείπει η αποδοχή από τον κύκλο του. Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι έχει ξεμακρύνει από τους ανθρώπους που κανονικά θα του έλεγαν μπράβο για όλα αυτά, άρα προς τι όλη η φασαρία; Καθώς εξερευνά τη δημιουργικότητα του, διαπιστώνει κανείς σταδιακά ότι έχει αποξενωθεί από όλους τους φίλους του, οι οποίες τον αντιμετωπίζουν ως κάποιον που έχει αλλάξει και τους έχει προδώσει / παρατήσει κοιτάζοντας μόνο τον εαυτό του.

Αν πάλι ο Βόρειος είναι στον 11ο και ο Νότιος στον 5ο τότε αυτό ωθεί κάποιον να προσπαθεί πάρα πολύ να έχετε την αποδοχή των άλλων, μέχρι που η αφαίρεση από το Νότιο στον 5ο του δίνει μία αφαίρεση αυτοεκτίμησης. Κι εκεί αναρωτιέται κανείς, τι κάνω εγώ σε αυτή την ομάδα; Γιατί δίνομαι, για να με μειώνουν και να χάνω την αυτοεκτίμηση μου; Και επιστρέφει σε μία κάποιου είδους αυτόνομη ή μοναχική στάση, για να διατηρήσει την ακεραιότητα του.

Αν ο Βόρειος Δεσμός είναι στον 7ο οικο και ο Νότιος στον 1ο οίκο τότε μπορεί να είναι κάποιος πολύ επικεντρωμένος στις ανάγκες του συντρόφου και των συνεργατών και της σχέσης. Καμία φορά μπορεί να χώνεται όμως κι εκεί που δε χρειάζεται. Ή να συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι οι άλλοι θεωρούν ότι δεν έχει δική του γνώμη ή δεν να του συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει στο χώρο. Το σοκ ίσως τον κάνει να καταλάβει ότι πρέπει να ξεκινά με το τι έχετε συμφωνήσει με τον εαυτό του ότι θέλει να κάνει ο ίδιος και μετά βεβαίως να διερευνήσουμε και τι θέλει ο άλλος.

Βόρειος Δεσμός στον 12ο , Νότιος Δεσμός στον 6ο . Ο 12ος είναι ενδιαφέρον οίκος για το Βόρειο Δεσμό, το άτομο μπαίνει εκεί λίγο στο απαγορευμένο. Ψάχνεται με περιθωριακές ομάδες, ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι, ίσως ψάχνει και κανένα επάγγελμα σε ψυχιατρικό χώρο ή σε κάτι τέτοιο. Ενίοτε ωστόσο σκέφτεται τι ωραία θα ήταν να έχω κι εγώ μία απλή δουλειά που απλά να πατάω σφραγίδες. Ενεργειακά, μπορεί να ανακατεύεται πολύ με τις ενέργειες των άλλων και να παραμελεί τη δική του υγεία, μέχρι να τον αναγκάσει η υγεία του να την κοιτάξει με τον άσχημο τρόπο.

Αν πάλι ισχύει το αντίθετο, δηλαδή ο Νότιος Δεσμός είναι στον 12ο  και ο Βόρειος στον 6ο , τότε εκεί μπορεί να έχουμε την ανάγκη να παρέχει κανείς έργο, να είναι καλός και τυπικός υπάλληλος ή να προσφέρει κάποια υπηρεσία με αποτέλεσμα κάπου να χάνεται ο προσωπικός χρόνος και χώρος, κάπου διαπιστώνει ότι δημιουργείται ένα κενό που θέλει γέμισμα στον ψυχολογικό τομέα. Κι έτσι αποσύρεται κάπως για να το αναπληρώσει.

Αν πάλι ο Βόρειος Δεσμός είναι στον 1ο  οίκο και ο Νότιος στον 7ο οίκο βλέπουμε να υπάρχει ενασχόληση πολύ με την προσωπική ανάπτυξη και με το σώμα, επίσκεψη σε γυμναστήρια, σωματικές δραστηριότητες, πολύς προσωπικός χρόνος και ενίοτε κάποιοι σύντροφοι συνεργάτες αποχωρούν ως δυσαρεστημένοι, γιατί βλέπουν ότι απλά δεν είναι ο άλλος εκεί γι’ αυτούς, είναι απών, ασχολούμενος με τα ενδιαφέροντα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα επιστροφή στο κέντρο, μόλις συνειδητοποιήσει κανείς ότι χωρίς τον άλλον δεν είναι ολοκληρωμένος.

Μία πιο εκτενή αναφορά αξίζει για το Βόρειο Δεσμό στον 3ο οίκο και το Νότιο Δεσμό στον 9ο γιατί έχω δει διάφορες εκδοχές. Μία εκδοχή είναι ότι οι σχέσεις με το σόι γενικά είναι πηγή ανακατωσούρας. Περνάνε από συμπάθεια σε καυγά συνεχώς μπρος και πίσω. Επίσης το άτομο μπορεί να έχει την περιέργεια να αναζητά συγγενείς του που δε γνωρίζει ακόμα (π.χ. ξαδέρφια από άλλη πόλη). Γενικά κάτι ψάχνει στους συγγενείς του, που όμως δεν το βρίσκει, μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το έχει ήδη και κινδυνεύει να το χάσει από τους φίλους του (9ος). Ξαφνικά παθαίνει κάτι κάποιος φίλος του ή φεύγει στο εξωτερικό και συνειδητοποιεί ότι η απώλεια αυτή είναι πιο σοβαρή για τον ίδιο.

Έχω δει επίσης με Β.Δ. στον 3ο οίκο άτομα να έχουν πολύ περιέργεια για διάβασμα. Διαβάζουν συνεχώς βιβλία, τα οποία δεν τους αρέσουν πάντα. Αλλά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν δε θέλουν να τελειώσουν το διάβασμα. Μία καλή δουλειά για ένα τέτοιο άτομο θα ήταν να δουλεύει κάπου που να υπάρχουν πολλά βιβλία. Εδώ δείχνει πάλι κάτι να ψάχνει στα βιβλία το άτομο, καμιά φορά το βρίσκει, αλλά γενικά η ποσότητα των βιβλίων που διαβάζει είναι δυσανάλογη με το τι αποκομίζει. Και συνειδητοποιεί ότι αυτό που ψάχνει ίσως το ξέρει ήδη διαισθητικά (9ος ) ή το ξέρει να του το πει ήδη κάποιος φίλος, όταν το βράδυ έρχεται να πιει μια μπύρα.

Άλλος τρόπος που έχω δει να βγαίνει αυτή η θέση είναι οι καθημερινές μετακινήσεις. Το άτομο έχει μία περιέργεια να ξέρει τα δρομολόγια των λεωφορείων, τι περνάει από δω, τι από κει; Ποιος γείτονας ήρθε πρόσφατα στην πολυκατοικία; Γενικά δείχνει μία προσοχή στη γειτονιά και τη μετακίνηση του. Αλλά κάποια στιγμή κουράζεται και παρατάει όλη αυτή την εξερεύνηση και κάθεται στον υπολογιστή να μιλήσει με τον φίλο του στην Αμερική από skype (9ος ).

Θα μπορούσαμε να πούμε σαν ανακεφαλαίωση ότι η Δυτική Λογική των Δεσμών είναι Νότιος Δεσμός -> αποκόπτομαι από την Πηγή -> Βόρειος Δεσμός προσπαθώ να την αναπληρώσω με ατομική δημιουργία. Ενώ η Βεδδική προσέγγιση είναι Βόρειος Δεσμός -> απομακρύνομαι από την Πηγή -> Νότιος Δεσμός -> η Πηγή αποφασίζει προσωρινά να απομακρυνθεί κι αυτή για να μου θυμίσει την ύπαρξη της.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: