Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Παρεξηγήσεις των επικριτών της Αστρολογίας

Μία από τις πιο μεγάλες παρεξηγήσεις που συμβαίνουν σε όσους ακούνε για την Αστρολογία είναι ότι πείθονται από το στόμα των επικριτών της ότι η Αστρολογία παρακολουθεί τους ζωδιακούς αστερισμούς. Στην Αστρολογία όπως διδάσκεται στη Δύση ουδέν αναληθέστερον. Η Αστρολογία παρακολουθεί τη σχέση Ήλιου και Γης όπως εκφράζεται από την πάροδο των εποχών και διαχωρίζει το έτος σε 12 διακριτές εποχές που τις ονομάζει ζώδια ή ζωδιακά σημεία. Κάθε ένα από αυτά δε, δεν αντιστοιχεί με ένα ζωδιακό αστερισμό όπως λανθασμένα κυκλοφορεί αλλά με το ένα δωδέκατο της φαινομενικής τροχιάς του Ήλιου πάνω στην Εκλειπτική. Οι δε ιδιότητες των ζωδίων προέρχονται σε μεγάλο βαθμό (πέραν του μυθολογικού στοιχείου) από την συμπεριφορά της φύσης ή της ανθρώπινης κοινωνίας τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Ο Κριός είναι πολεμικό ζώδιο για παράδειγμα, γιατί όλες οι εκστρατείες στην αρχαιότητα ξεκινούσαν το Μάρτιο (στα αγγλικά ο Μάρτης=March, σχετίζεται με το Mars=Άρης κυβερνήτης του Κριού). Η Παρθένος σχετίζεται με την τάξη και την εργασία, γιατί έχει να κάνει με την εποχή της συγκομιδής, κ.ο.κ.

Όσοι επικρίνουν την Αστρολογία επομένως λέγοντας ότι ακολουθεί α) λάθος ζωδιακό, β) ότι δεν υφίστανται μετρήσιμες δυνάμεις από τους αστερισμούς προς τον πλανήτη, απλά δεν έχουν μελετήσει ποτέ αστρολογία και δεν ξέρουν τι πραγματεύεται.

Μία άλλη παρεξήγηση που υφίσταται είναι το κατά πόσον η Αστρολογία είναι σοβαρό αντικείμενο μελέτης ή κοροϊδία για να πάρει κανείς τα λεφτά του κόσμου. Οι μελετούντες την Αστρολογία, παρά την προβολή της στην τηλεόραση υφίστανται ένα συνεχές bullying. Θεωρείται ασόβαρος όποιος παρά τα πανεπιστημιακά του πτυχία αποφασίσει να μελετήσει αστρολογία. Επιπλέον εφόσον ανήκει στο αντρικό φύλο, παίρνει πάνω του απευθείας την ταμπέλα του "διαφορετικού". Η αλήθεια είναι ότι όπως σε κάθε επάγγελμα και στην Αστρολογία υπάρχουν κομπογιαννίτες. Όμως παράλληλα υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα με πτυχία μαθηματικών, ψυχολόγων και μηχανικών. Αυτό φυσικά είναι τελείως αδιάφορο στους φανατικούς επικριτές της. Το πρόβλημα στην Ελλάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο διότι δεν υπάρχουν οργανισμοί που να χρηματοδοτούν σοβαρή αστρολογική έρευνα. Έτσι κάποιος που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την αστρολογία εξαναγκάζεται λίγο ως πολύ να ασχοληθεί με το ψυχαγωγικό κομμάτι της και να βγει στην τηλεόραση να κάνει τον καραγκιόζη. Ή εναλλακτικά να την έχει σαν δεύτερο επάγγελμα από το οποίο ποτέ δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ατομική του επιβίωση. Θυμάμαι προσωπικά κάποτε έναν πρώην συνεργάτη που με είχε ρωτήσει γιατί ασχολείσαι με την Αστρολογία, είσαι άνεργος; Δυστυχώς οι προκαταλήψεις που υπάρχουν για το θέμα δεν αφήνουν να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για την αξία του αντικειμένου και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς όταν αντιμετωπίζει τέτοια "επιχειρήματα" είναι να απαντήσει με σιωπή. 

Η Αστρολογία ωστόσο είναι το μοναδικό γνωστικό αντικείμενο αυτή τη στιγμή σε θεωρητικό επίπεδο (σε πρακτικό υπάρχει και η ολιστική ιατρική) το οποίο επαναφέρει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Διακηρύττει δηλαδή ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ιδωθεί ως αποκομμένο ον-παρατηρητής σε ένα περιβάλλον αντικείμενο, όπως το θέλει η ορθολογιστική επιστήμη. Υπάρχει διαρκής συν-εξάρτηση μεταξύ αυτού και άλλων δυνάμεων που δρουν αναλογικά σε άλλα επίπεδα (φύση, ηλιακο σύστημα, υποσυνείδητο, κ.α.). Ο Steven Arroyo στην μελέτη του για τα 4 Στοιχεία αναφέρει ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε η Αστρολογία σήμερα θα έπρεπε να εφευρεθεί. Διότι είναι μία γλώσσα που αναγκάζει τον άνθρωπο να επιστρέψει σε ένα πιο ολιστικό (=οικολογικό) τρόπο σκέψης, όπου δεν βλέπει τον εαυτό του ως κυρίαρχο της φύσης, αλλά ως ένα αλληλοεξαρτόμενο μέλος της. Συνεπώς επαναφέρει τον άνθρωπο σε μία κατάσταση σεβασμού προς το Σύμπαν κι επιθυμίας να συνεργαστεί με αυτό για την ατομικό του πρόοδο παρά να το εκ-βιάσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: