Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

3 Δεκεμβρίου 1944 (τα Δεκεμβριανά)

3 Δεκεμβρίου 1944.
Άλλη μία ημερομηνία – τραύμα, αυτή τη φορά για τη χώρα μας. Ποιες δυνάμεις συγκρούστηκαν την ημέρα αυτή; Ποια πορεία οδήγησε σε αυτή την κορύφωση; Ζητούμενη πάντα η κατανόηση των γεγονότων μακριά από τη λογική της «επιτυχίας» της πρόβλεψης.
Ως γνωστόν για τη γενέθλια ημερομηνία της χώρας μας δε συμφωνούν όλοι οι αστρολόγοι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό όμως. Μας επιτρέπει να εξετάσουμε και διαφορετικούς χάρτες και να συνθέσουμε απόψεις. Ειδικά που η πορεία ενός έθνους καθορίζεται κατά τη γνώμη μας από περισσότερους από ένα χάρτες.
3. Φεβρουαρίου 1830, η πρώτη ημερομηνία. Πρωτόκολλο του Λονδίνου, αναγνώριση της Ανεξαρτησίας της χώρας. Στο χάρτη του γεγονότος η Σελήνη σε αντίθεση με τον Άρη. Ο λαός σε μόνιμη αντίθεση με τη στρατιωτική δύναμη της χώρας. Σελήνη στους Διδύμους, ανήσυχη, επικοινωνιακή, ανοργάνωτη, θεωρητική.
3. Δεκεμβρίου 1944, ημέρα με αύρα επαναστατική. Ήλιος σε αντίθεση με Ουρανό στο χάρτη της ημέρας. Φεύγοντας μόλις από ένα τρίγωνο με τον Πλούτωνα ο Ήλιος κλείνει ένα διάστημα ημερών προετοιμασίας πίσω από τα παρασκήνια και είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τον Ουρανό.
Η Σελήνη που φεύγει από τη σύνοδο με την Κρόνο επιτρέπει την εκδήλωση του λαϊκού συναισθήματος που προσωρινά πήγε να απαγορευτεί ενώ η ίδια σε αντίθεση με την Αφροδίτη και με τον Ερμή σε τετράγωνο με Χείρωνα δυσκολεύουν τη συνεννόηση και οδηγούν να κάνει κανείς πράγματα που κατά βάθος μπορεί και να μη θέλει, προκειμένου απλά να ακουστεί ή να μπορέσει να επιβληθεί.
Συγκρίνοντας τις διελεύσεις με το χάρτη της 3/2/1830 και με βάση τα όσα λίγα κατέχουμε δε βλέπουμε κάποια όψη ιδιαίτερη που να εξηγεί τα γεγονότα. Στον προοδευτικό χάρτη η Σελήνη εδώ και κάποιους μήνες έχει ξεπεράσει την αντίθεση με τον Άρη (αντίσταση του λαού προς την στρατιωτική μηχανή της κατοχής ;), δε φαίνεται να υπάρχει όμως ούτε εκεί κάποια κραυγαλέα όψη σύγκρουσης.
Μία κάποια εντύπωση μας κάνει ο Άρης στην μηδενική μοίρα των Ιχθύων. Τα τελευταία χρόνια έχει μόλις εισέλθει στους Ιχθύς. Τι μπορεί να δείχνει αυτό; Μήπως την είσοδο της χώρας σε μία μακρά πορεία ιδεολογικής σύγκρουσης, από την οποία αυτή εξέρχεται στην ουσία φέτος (το 2008) .Απλές ιδέες, αλλά όχι κάποια σαφής όψη προς το παρόν. Βλέποντας ωστόσο το 2ο χάρτη της χώρας πιθανόν να έχουμε κάτι πιο σαφές για να εξηγήσουμε τα γεγονότα.
13. Ιανουαρίου 1830 (1η Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο). Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Η Σελήνη αποδίδεται στο Ζυγό από όσους υποστηρίζουν αυτό το χάρτη. Βάζοντας ώρα 00:00 η Σελήνη μετακινείται προς τα πίσω στην Παρθένο. Αν και η ώρα της Διακήρυξης δύσκολα θα ήταν η αλλαγή της ημέρας, η Σελήνη στην Παρθένο θυμίζει πλευρές του χαρακτήρα του ελληνικού λαού. Μεμψίμοιρος, αναζητά διαρκώς να βρει το ψεγάδι και να κρίνει, εργατικός (αντίθετα από ότι λέγεται) αλλά και χωρίς υψηλή αυτοπεποίθηση. Σε τετράγωνο με Ουρανό και Ποσειδώνα γίνεται ιδεολόγος και επαναστάτης. Σε αντίθεση με τον
Πλούτωνα και το Χείρωνα υφίσταται καταπίεση, πισώπλατα μαχαιρώματα αλλά και πληγώνεται από τους συνεργάτες του και αυτούς που νομίζει συντρόφους ή συμμάχους.Πιο πιθανό η Σελήνη όμως να είναι στο Ζυγό (σε ένα εύρος μέχρι την 8η μοίρα περίπου). Κι αν είναι έτσι, δέχεται πιθανότατα τη σύνοδο του διελαύνοντα Χείρωνα σαν πιθανή ένδειξη του θανάτου και της θυσίας. Αλλά και του Ποσειδώνα που σηματοδοτεί κι αυτός την εξιδανίκευση, τη θυσία και τον ιδεολογικό αγώνα.Στον προοδευτικό χάρτη η προοδευτική Σελήνη τείνει σε αντίθεση με το γενέθλιο Άρη (αντιπαράθεση λαού και στρατού;) αλλά είναι μακριά ακόμη. Πιθανόν όταν έρθει σε αντίθεση να ξεκινήσει και η ένοπλη εμφύλια αντιπαράθεση.
Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις δεν μπορώ να εντοπίσω μία κλασσική όψη που να νιώσω ότι είναι εκείνη που ολοφάνερα εξηγεί τα γεγονότα. Μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα σύγκρουσης Άρη – Σελήνης δείχνει να φαίνεται καθαρά, αλλά όχι τόσο σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μόνη πιθανότητα που αισθάνομαι ότι θα μπορούσε να είναι επαρκής είναι μία πιθανή ακριβής σύνοδος του διελαύνοντα Χείρωνα με τη γενέθλια Σελήνη του χάρτη του ’22.
Τα γεγονότα ωστόσο ακόμη κι όταν δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με ακρίβεια σε μοίρες και όψεις μπορούν να αναλυθούν μελετώντας τους χάρτες και κατανοώντας τις όψεις των πλανητών / δυνάμεων που συγκρούονται μεταξύ τους. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να κατανοεί επαρκώς την αστρολογική γλώσσα και να έχει στο νου του τι σημαίνει καθένα από τα σύμβολα που διαβάζει.

2 σχόλια:

Heracles V. είπε...

Πολύ σωστά "μύρίστηκες" το κλίμα Σελήνης-Άρη αγαπητέ Βασίλη...Δεν είναι μόνο βέβαια Σελήνη-Άρης αλλά αυτή η όψη θα έπρεπε να είναι παρούσα. Και στο ωροσκόπιο της Ελλάδος της 3ης Φεβρουαρίου είναι παρούσα. Αν τώρα χρησιμοποιήσεις και την ώρα που χρησιμοποιώ (00:00) θα δείς δύο πράγματα

1- ότι η γενέθλια αντίθεση Σελήνης Αρη γίνεται ακριβέστατη (αποκλιση μικρότερη της μοίρας)

2 - ότι κατα την περίοδο που εξετάζεις η όψη αυτή υπάρχει και στο προοδευτικό. Μάλιστα μόλις έχει αρχιζει να σχηματίζεται και διαρκεί όσο και τα γεγονότα τα οποία πήραν την ονομασία "Δεκεμβριανα", και τα οποία ξεκίνησαν την ημέρα που εξετάζεις μεν δεν τελείωσαν σε μια μέρα δε.

Δυστυχώς είμαι τόσο "φορτωμένος" με υποχρεωσεις και προβλήματα αυτην την εποχή ωστε να μην προλαβαίνω να μπω καν στο cosmo-biology πολύ περισσότερο να γράψω αρθρο, παρά το ότι υποσχέθηκα ότι θα γράψω για τα Δεκεμβριανά.

Ελπίζω να τελειώσει γρήγορα αυτή η Κρόνια λαίλαπα...

Καλή συνέχεια σου ευχομαι.

Vassilis Papadolias είπε...

Πλέον με περισσότερη πείρα και εκτενή έρευνα πάνω στο χάρτη του 1822, θεωρώ ότι η αντίθεση Σελήνης Πλούτωνα με τη διέλευση του Δία είναι πολύ πιο χαρακτηριστική. Όμως δε θα τα χαλάσουμε. Κι ο χάρτης του 1830 μια χαρά δείχνει το γεγονός, αυτό είναι η αλήθεια.

ΒΠ