Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Αμαρτία είναι η συνειδητή επιλογή να κάνεις κακό σε κάποιον. Και πρωταρχική αμαρτία είναι το ψέμα...

Μία από τις δασκάλες της εποχής σε θέματα αυτογνωσίας είναι η Carolyn Myss με τα πολύ γνωστά βιβλία της μεταφρασμένα στα ελληνικά "Γιατί οι άνθρωποι δε θεραπεύονται και πώς μπορούν" και "Ιερά Συμβόλαια"
Η Carolyn Myss μου αρέσει όταν την ακούω να μιλάει, γιατί έχει ένα τρόπο να σου πετάει στα μούτρα τη γυμνή αλήθεια, πέρα από τα χαζοχαρούμενα Merry Christmas. Αν θες να πάρεις αυτή την αίσθηση βέβαια, πρέπει να την ακούσεις, τα βιβλία της είναι αρκετά πιο στρογγυλεμένα σε ύφος, δε θα νιώσεις το ίδιο "φτύσιμο" για την κατάντια της ανθρώπινης φύσης, απλά διαβάζοντας κάποιο βιβλίο της. Άλλωστε έχει παραδεχτεί συχνά ότι δεν είναι καλή συγγραφέας κι ίσως το ύφος στα βιβλία της να έχει κι αρκετές παρεμβάσεις από τρίτους (διορθωτές, κλπ) για να γίνει πιο προσφιλές στους αναγνώστες.
Μεταξύ των άλλων ρηξικέλευθων τοποθετήσεων της Myss είναι η προσπάθεια της να αντιστρέψει την παραδοσιακή εκλογίκευση που κάνουμε όταν βλέπουμε εκδηλώσεις του κακού στη ζωή μας. Έχουμε μάθει να αποδίδουμε το κακό στην άσχημη παιδική ηλικία, στα τραύματα, στην άγνοια και σε ένα άλλο σωρό επεξηγήσεις.
Λέει λοιπόν σε μια εκπομπή της η Carolyn Myss ότι η εποχή μας είναι εποχή ακμής του κακού κι αυτό για διάφορους λόγους. Γιατί καταρχήν το κακό μας έχει πείσει ότι δεν υπάρχει. Παίρνοντας απρόσωπες ταμπέλες όπως ψυχική ασθένεια, συνθήκες, κλπ, που διευκολύνουν την αποποίηση της ευθύνης. Έτσι έχουμε πεισθεί για παράδειγμα ότι είναι Οκ το ψέμα στη ζωή μας. Η πρώτη και μεγαλύτερη αμαρτία του ανθρώπου είναι το ψέμα. Κι εμείς τι έχουμε κάνει; Το έχουμε αποδεχτεί ως κατά συνθήκη συμπεριφορά.
Κατά αναλογία έχουμε αποδεχτεί ότι είναι Οκ να μας κυβερνούν οι μεγαλύτεροι ψεύτες, έχουμε αποδεχτεί ως φυσιολογικό ότι για να μπεις στην πολιτική ή να γίνεις μεγάλος επιχειρηματίας πρέπει να λες ψέματα. Ότι είναι φυσιολογικο τέλος πάντων.
Όπως ότι είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε τους καλύτερους τρόπους να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο, να εκμεταλλευόμαστε ο ένας τον άλλο, να βγάζουμε λεφτά από τον κόπο ο ένας του άλλου.
Αλλά εκτός από τον εαυτό μας πλέον σκοτώνουμε κι όλα τα άλλα είδη στον πλανήτη. Με δική μας ευθύνη δώσαμε στο κακό πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες όπως την πρόσβαση σε πανίσχυρα όπλα ή ιούς ή σε βαριές βιομηχανίες που καταστρέφουν τις θάλασσες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι κατά βάθος δεν είμαστε παρά ένα ηλίθιο (stupid) αλαζονικό ναρκισσιστικό είδος και δεν αξίζουμε τον πλανήτη.
Αλλά και σε προσωπικό ύφος η Myss είναι αδυσώπητη. Μας μιλάει για το πώς ο άνθρωπος συνειδητά κάνει το κακό, κι όχι από συνθήκη ή επειδή απειλείται όπως βαυκαλιζόμαστε.
Θυμάσαι λέει σε μια εκπομπή της, που είχες πει ψέματα σε κάποιον για να φανείς πιο καλή από ότι ήσουν; (μήπως αυτό δεν κάνουμε κι εμείς όλη την ώρα;) Θυμάσαι που διέσπειρες μία φήμη για να πλήξεις κάποιον ανταγωνιστή σου; Θυμάσαι που γέλασες με κάποιον επαναλαμβάνοντας φήμες που κυκλοφορούν για το άτομο του που δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ; (Α, ποια, αυτή η τέτοια; Ξέρεις τι κάνει αυτή τα βράδια;)
Θυμάσαι που αφού έκανες τη ζημιά, κλαιγόσουν "Α, δεν είχα πρόθεση να σου κάνω κακό, πλάκα έκανα;" Και του το έλεγες στη μούρη το ψέμα; Θυμάσαι που η συνείδηση σου (ο φύλακας άγγελος σου) σιγοψιθύριζε μέσα σου, ότι αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό, αλλά εσύ άκουγες; Σιγά μην άκουγες. Να πάει να γαμ..θεί είπες κι οι άλλοι τα ίδια κάνουν.
Και μετά όταν ήρθες σε αδιέξοδο τι έγινε; Όταν έμεινες μόνη σου, γιατί κανείς δε σε εμπιστευόταν; Όταν οι ραδιουργίες σου έπαψαν να αρκούν για να σου κάνουν παρέα; Όταν γέρασες και πια δεν μπορούσες να απειλήσεις κανέναν; Σε έπιασε ο πόνος μετά κι άρχισες τις ψυχοθεραπείες και τις αυτογνωσίες. Κι έφαγες 400 ώρες στη θεραπεία να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου, αυτό που εύκολα θα μπορούσες να είχες παραδεχτεί ότι είχες κάνει. Ότι εν γνώσει σου είχες επιλέξει να κάνεις κακό. Όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά απλά επειδή μπορούσες. Επειδή σου έδινε ηδονή κι ευχαρίστηση. Όχι ούτε η μάνα σου φταίει που σε μεγάλωσε έτσι, ούτε το σύστημα, ούτε κανένας. Εσύ το έκανες, δική σου επιλογή ήταν, απολύτως συνειδητή.

Γιατί αυτό είναι η αμαρτία. Αμαρτία είναι η συνειδητή επιλογή να κάνεις κακό σε κάποιον. Και πρωταρχική αμαρτία είναι το ψέμα. 

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Το Αφγανιστάν και η Παλινόρθωση των Ταλιμπάν

Μελέτη που στάλθηκε αρχικά στα πλαίσια του 14ου Newsletter στις 14 Αυγούστου 2021 και αναδημοσιεύεται εδώ στο astro-journal

---

Η νεότερη εξέλιξη στον τομέα της Παγκόσμιας κατάστασης είναι η παλινόρθωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Είναι γεγονός ότι μετά από μία 20ετία, οι Αμερικάνοι εγκαταλείπουν τη χώρα όπως είχαν κάνει και οι Σοβιετικοί το 1989. Όπως και τότε το βασικό πρόβλημα ήταν οικονομικό, καθώς ένας τέτοιος πόλεμος δημιούργησε τεράστια αφαίμαξη στα ταμεία και των δύο υπερδυνάμεων. Φυσικά το ερώτημα είναι για ποιο λόγο τελικά επενέβησαν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αφού ούτε στο ένα ούτε στο άλλο τελικά κατόρθωσαν να διατηρήσουν ένα καθεστώς φιλικό προς αυτούς. Το μόνο που κερδήθηκε είναι εκατόμβες νεκρών, η δημιουργία του ISIS ως αντίδραση και εκατομμύρια προσφύγων από την παρέμβαση του ISIS στον εμφύλιο της Συρίας.

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στην Αμερική αυτή την περίοδο. Είχαμε πει με παλιότερες ευκαιρίες ότι το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του Μπάιντεν θα αναδείξει πολύ μεγάλες τομές προοδευτικές και αυτό φάνηκε με πολλούς τρόπους, από τα δικαιώματα των ανθρώπων με ιδιαίτερη σεξουαλική ταυτότητα, μέχρι την ολοκλήρωση ενός γιγαντιαίου προγράμματος εμβολιασμού. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα τρίτο γεγονός, την πραγματοποίηση του ονείρου του πιο σοσιαλιστή προέδρου ίσως, δηλαδή τον τερματισμό ενός μακροχρόνιου πολέμου που αφαιμάζει την Αμερική και τη στροφή των κεφαλαίων προς την εσωτερική αναδιοργάνωση της χώρας με ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα 3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα, υποδομές, κοινωνική προστασία και άλλα προγράμματα.

Η Αμερική λοιπόν αυτή την περίοδο είναι σε πολύ προοδευτική κατεύθυνση όπως δείχνει και η προοδευτική Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά και ο Δίας πάνω στη γενέθλια προοδευτική Σελήνη στον Υδροχόο. Κρόνος και Ουρανός εναλλάσσονται πάνω στο ταξίδι της προοδευτικής Σελήνης και δείχνουν έτσι τα μπρος πίσω στα οικονομικά θέματα και τα θέματα χρήσης των οικονομικών πόρων. Η Αμερική από τη στιγμή που η προοδευτική Σελήνη μπήκε στον 1ο οίκο πριν από 5 περίπου χρόνια, μπήκε στο πρώτο τέταρτο του χάρτη δηλαδή, στράφηκε στα του οίκου της και άρχισε να αποσύρεται από τον εξωτερικό κόσμο. Πριν πέντε χρόνια η προοδευτική Σελήνη στον Τοξότη ευνόησε τον Τραμπ να το ξεκινήσει αυτό, σήμερα ο Τραμπ έχει αποσυρθεί, αλλά η απόσυρση της Αμερικής από τα πεδία των μαχών συνεχίζεται.



Για το ίδιο το Αφγανιστάν δίνεται από πολλούς αστρολόγους ως ημερομηνία γέννησης η ημερομηνία εγκαθίδρυσης της νέας κυβέρνησης μετά την επέμβαση των αμερικανών. Εδώ στο χάρτη είναι ενδιαφέρον ότι η σύνοδος Κρόνου Πλούτωνα ακριβώς επάνω στο Μεσουράνημα στις αρχές του 2020 ίσως σχετίζεται με την αρχή του τέλους για την αφγανική διοίκηση. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Πλούτωνας από διέλευση έχει αφήσει πίσω του τον προοδευτικό Ήλιο, ο οποίος έχει μπει στον δέκατο οίκο πρόσφατα, άρα είναι λίγο περίεργο, πώς η κυβέρνηση αυτή χάνει τον έλεγχο της χώρας. Από την άλλη η αιτία ίσως είναι οι εκλείψεις που δέχτηκε ο Κρόνος,  κυβερνήτης του Μεσουρανήματος τόσο στα τέλη του 2020 όσο και την άνοιξη του 2021.


Υπάρχουν βέβαια και άλλοι αστρολόγοι που τοποθετούν τη γέννηση του σύγχρονου Αφγανιστάν το 1973 οπότε και πρώτη φορά εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικό καθεστώς και αποπέμφθηκε ο βασιλιάς. Ο χάρτης αυτός δείχνει να έχει κάποια λειτουργικότητα στα βασικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας του Αφγανιστάν, για παράδειγμα στην επέμβαση των Σοβιετικών στις 27/12/1989 έχουμε αντίθεση προοδευτικού Άρη Ουρανού στον άξονα 1-7 υπό την εποπτεία του διελαύνοντος Πλούτωνα και αλλαγή του προοδευτικού Ήλιου στο Λέοντα με την εγκαθίδρυση νέου πιο ισχυρού καθεστώτος.

Ενώ και στην αποχώρηση των Σοβιετικών στις 15/2/1989 ο Κρόνος από διέλευση στο Μεσουράνημα μπορεί εύκολα να συνδεθεί με απώλεια εξουσίας, θέσης ή παραίτησης, ενώ και ο προοδευτικός Άρης της χώρας, κυβερνήτης του ωροσκόπου, κάνει τετράγωνο με το γενέθλιο Ήλιο.

Το Σεπτέμβριο του 1996 καταλαμβάνουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. Ο χάρτης του tri-wheel έχει ένα τετράγωνο Δία Κρόνου που επηρεάζει τους Δεσμούς της χώρας, αλλά δεν είναι τόσο κραυγαλέες οι επιρροές όσο στα προηγούμενα δύο γεγονότα.







Ομοίως και στην ορκωμοσία της κυβέρνησης του Καρζάι το 2001 ο Ερμής είναι μεν πάνω στο Μεσουράνημα, πράγμα που μας δείχνει ότι αυτή η μοίρα λειτουργεί, αλλά κατά τα λοιπά δεν έχουμε πουθενά ενδείξεις ισχυρής κυβέρνησης. Ο Ποσειδώνας σε σύνοδο με την Σελήνη και τον προοδευτικό Δία μας δείχνει τις προόδους που έγιναν στα θέματα των δικαιωμάτων και των γυναικών, αλλά ο Άρης, κυβερνήτης του Ωροσκόπου έχει μπει στο πιο ήρεμο ζώδιο του Ταύρου πλέον και χαμηλώνουν οι τόνοι.

Αν πάμε στη σημερινή κατάσταση θα δούμε ότι δεν είναι πολύ καλή. Το τετράγωνο Άρη Δία στο προοδευτικό αλλά και του Άρη του προοδευτικού με τη γενέθλια Σελήνη μας δείχνει ότι θα έχουμε συγκρούσεις και ξεσπιτώματα πιθανόν ή γενικά αναβρασμό. Στη συνέχεια κάποιου είδους σταθερή κυβέρνηση αναμένεται, καθώς ο Άρης θα τριγωνίσει το Μεσουράνημα σε τρία χρόνια. Είναι ενδιαφέρον ότι η έλευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν κατά κάποιο τρόπο δείχνει να ενεργοποιείται από το Βόρειο Δεσμό στον Αιγόκερω, καθώς και το 1996 είχε επάνω του τον Δία και το 2021 έχει τρίγωνο με τον προοδευτικό Άρη.



Ο χάρτης του 1973 δείχνει να δουλεύει κάπως καλύτερα λοιπόν και μάλλον θα ήταν πιο έγκυρος να τον χρησιμοποιήσουμε για πρόβλεψη. Τα πράγματα δεν πάνε βέβαια πολύ καλά για το Αφγανιστάν, ωστόσο με τη γενέθλια αντίθεση Άρη Ουρανού και την αντίθεση Κρόνου Λίλιθ φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο γι’ αυτό το κράτος να αποφύγει την εισαγωγή επανάστασης από άλλες χώρες, ενώ παράλληλα την εξουσία υπονομεύουν διάφορες θρησκευτικές σέχτες και ηγέτες που λειτουργούν με ευκαιριακό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ανάδρομος Ερμής και Αστρική Όραση

Ο ανάδρομος Ερμής και η εσωτερική όραση του αστρικού πεδίου

Στις διδασκαλίες του για την υφή του αστρικού κόσμου ο Ρούντολφ Στάινερ μας λέει ότι ο αστρικός κόσμος είναι ένας κόσμος διαφορετικός από τον φυσικό γιατί μεταξύ άλλων η όραση μας στρέφεται προς τα μέσα. Δηλαδή ο άνθρωπος αδυνατεί να δει κάτι από τον εξωτερικό φυσικό κόσμο και μπορεί και παρατηρεί μόνο πράγματα που βρίσκονται μέσα του. Ένας αδιαπέραστος δακτύλιος μας λέει ο Στάινερ ότι περιβάλλει τον άνθρωπο, ειδικά, αυτόν που δεν έχει λειτουργήσει με απόσπαση και αδυνατεί να δει οτιδήποτε δε βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Έτσι ο αστρικός κόσμος δίνει την αίσθηση της μοναξιάς, ειδικά, αν κάποιος δεν βίωσε την αγάπη στη ζωή του και δεν έχει αναμνήσεις αυτής. Ο Στάινερ μας λέει ότι μεταφέρουμε στον κόσμο εκείνο ότι εμείς έχουμε μέσα μας και το ανακυκλώνουμε ξανά και ξανά. Ξαναβιώνουμε αυτά που έχουμε βιώσει, βλέπουμε τα λάθη μας, αισθανόμαστε ενοχές για τις ελλείψεις, προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτά που αφήσαμε σε εκκρεμότητα. Κάθε προσπάθεια να προχωρήσουμε παρακάτω δυστυχώς αποτυγχάνει και οι συνθήκες μας επιστρέφουν ξανά και ξανά στα ζητήματα του παρελθόντος.

Η παραπάνω περιγραφή θα μπορούσε άνετα να περιγράφει τι μας συμβαίνει εσωτερικά σε περιόδους ανάδρομου Ερμή. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει πάντα, υπάρχουν περίοδοι του ανάδρομου Ερμή, που πραγματικά κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε προβλήματα προς τα μπρος αποτυγχάνει. Όλο και κάτι προκύπτει που μας αναγκάζει να επιστρέψουμε πίσω, ενώ πολλά θέματα που θεωρούσαμε ότι είχαμε παρακάμψει επανεμφανίζονται μπροστά μας. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να κινηθούμε προς τα μπρος, τόσο περισσότερο προκύπτουν θέματα του παρελθόντος. Στο τέλος ο χρόνος μας καταλαμβάνεται τόσο πολύ από τις παλιές εκκρεμότητες, που αναγκαζόμαστε και ακυρώνουμε αποφάσεις που είχαμε πάρει πριν τον ανάδρομο, γιατί δεν προλαβαίνουμε πλέον να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει. Επίσης προσπαθώντας να πλησιάσουμε μία πληροφορία που μας χρειάζεται όλο και δείχνει να μας διαφεύγει κι έτσι ένα πρόβλημα που κανονικά θα είχε εύκολη λύση το αντιμετωπίζουμε ξανά και ξανά και όλο και κάτι παραβλέπουμε ώστε να πρέπει να το ξαναδούμε.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η αναδρομή του Ερμή θα μπορούσε να είναι μία κατά τον Στάινερ περίοδος που πρέπει να λειτουργήσουμε περισσότερο την αστρική όραση, παρά τη φυσική. Κατά εκείνον η διαφορά της αστρικής όρασης από τη φυσική είναι ότι με τη φυσική όραση, όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι για ένα αντικείμενο απλά σηκωνόμαστε από την καρέκλα, το πλησιάζουμε και το μελετούμε. Ασκούμε μία πράξη βούλησης δηλαδή για να έρθουμε εμείς εγγύτερα σε αυτό. Στην αστρική όραση όμως, αυτές οι πράξεις βούλησης, πάνε στο βρόντο. Εκεί για να μάθουμε κάτι για ένα αντικείμενο θα πρέπει όχι να πλησιάσουμε αλλά να το έλξουμε. Να έρθει δηλαδή εκείνο σε μας, όχι να πάμε εμείς σε αυτό. Αλλά για να γίνει αυτό, για να έλξουμε δηλαδή ένα αντικείμενο, πρέπει να το προσεγγίσουμε αλλιώς, όχι μέσα από τη βούληση. Πρέπει να χαλαρώσουμε, να αφεθούμε και να ζητήσουμε, να το παρακαλέσουμε τρόπον τινά να έρθει προς εμάς. Και να μην κάνουμε καμία πράξη βίαιης προσέγγισης του, όσο κι αν μας βασανίζει αυτό. Εάν θέλει το αντικείμενο θα έρθει εκείνο προς εμάς, εάν όχι, δε θα έλθει καθόλου.

Η αστρική αυτή όραση είναι ο τρόπος που δουλεύει ο νους μας στην ουσία σε κατάσταση διαλογισμού. Δηλαδή σε αυτή την κατάσταση αφηνόμαστε τελείως από κάθε βουλητική παρόρμηση και αφηνόμαστε "στο θέλημα του Θεού" ή γενικώς στο θέλημα των πραγμάτων, εάν θέλουν να έρθουν προς εμάς. Δρούμε μαγνητικά, όχι βουλητικά και δουλεύουμε με ότι έχει τη διάθεση να μας πλησιάσει, όχι με ότι θέλουμε εμείς να πλησιάσουμε.

Αυτός δείχνει να είναι και ο τρόπος που πρέπει να δουλεύει η σκέψη μας την περίοδο του ανάδρομου Ερμή. Sit back and relax είναι η βασική οδηγία, άσε τις δικές σου επιδιώξεις στην άκρη, τι ήθελες να κάνεις, τι επιδίωκες, κλπ, και αφήσου τελείως. Αφήσου και παρατήρησε τι έχει την καλή διάθεση να έρθει προς εσένα. Εκμεταλλεύσου ότι σε πλησιάζει κι αν δεν σε πλησιάζει τίποτα, απλά περίμενε. Διαφορετικά, όσο κι αν προσπαθήσεις να κάνεις εσύ κινήσεις εγκλωβισμού του αντικειμένου στη βούληση σου, το φυσικό πεδίο ή οι αισθήσεις σου σε αυτό το διάστημα θα σε προδώσουν.

ΥΓ: Τα παραπάνω όπως είπαμε δεν ισχύουν σε αυτόν τον έντονο βαθμό σε κάθε ανάδρομο Ερμή. Στις περιόδους που ο Ερμής περνάει από προσωπικά στοιχεία στο χάρτη μας ή ο χάρτης μας έχει γενικά έντονες ιδιότητες Ερμή, το αίσθημα αυτό όμως είναι ιδιαίτερα έντονο.

ΥΓ1: Εξυπακούεται ότι όσοι έχουν ανάδρομο Ερμή γενέθλιο στο χάρτη τους αναγνωρίζουν περισσότερο το παραπάνω μοτίβο του “να έλκουν” τα πράγματα, περιμένοντας υπομονετικά την τύχη να τα φέρει κοντά τους, αντί να προσπαθούν να πάνε εκείνοι προς αυτά.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Μια εναλλακτική άποψη για τον Ορφέα

Μία φιγούρα που αξίζει να δούμε λίγο πιο στενά από κοντά εμείς οι Έλληνες είναι ο Ορφέας. Υπάρχουν πολλές μεγαλοποιημένες απόψεις για τον Ορφέα καθώς και πολλά μυθολογικά στοιχεία που τον βάζουν να έζησε μέχρι και μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την κλασσική εποχή. 

Στην πραγματικότητα ο Ορφέας έζησε σε μία μεταβατική εποχή και σε μία ιδιάζουσα τοποθεσία. H Θράκη υπήρξε η κοιτίδα πολλών μυστηριακών θρησκειών στην αρχαιότητα κι αυτό γιατί το περιβάλλον της προσομοίαζε σε αυτό που βλέπουμε σήμερα σε διάφορες κελτικής μυθολογίας ταινίες όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλίδιών. Αδιαπέραστο δάσος με θορύβους και αισθαντικότητα, που προωθούσε ιστορίες για Νεράιδες, Ξωτικά και οντότητες που οι αρχαίοι Έλληνες τις ονόμαζαν με άλλα ονόματα.

Στη Θράκη όπως και σε άλλα μέρη του γενικότερου ελληνικού χώρου που υπήρχε τέτοια μορφολογία κυριαρχούσαν ακόμη οι μητριαρχικές λατρείες. Ο Διόνυσος στην πρωτογενή του μορφή υπήρξε ένας τέτοιος μητριαρχικός θεός. Η λατρεία του, προσομοίαζε αρκετά με τη λατρεία του Όσιρι και του Χριστού αργότερα και για τους ίδιους λόγους προσέλκυε αρκετά τις γυναίκες. Το αρσενικό βλέπετε στη μητριαρχική εκδοχή ήταν μόνο για γονιμοποίηση και λατρευόταν για το σπέρμα του. Η αρχαία συνήθεια του να εκλέγεται ένας αρσενικός, βασιλιάς για ένα χρόνο και μετά να 'θυσιάζεται' είναι γνωστή και καταργούνταν σιγά σιγά κατά τόπους. Στην Αθήνα ας πούμε καταργήθηκε από τον πρώτο βασιλιά της, τον Κέκροπα. 

Οι ανθρωποθυσίες όμως έδιναν μία οργιαστική χροιά στη λατρεία. Γι' αυτό και ο Διόνυσος συνοδευόταν από Μαινάδες ή άλλες γυναικείες οντότητες που έδειχναν το απρόβλεπτο της γυναικείας φύσης. 

Ο Ορφέας έκανε μία αλλαγή σε όλο αυτό το concept που είναι δύσκολο να τη δούμε με σημερινούς όρους. Πήρε τη διονυσιακή λατρεία και αφαίρεσε τις ανθρωποθυσίες. Αφαίρεσε το οργιαστικό κλίμα του ρυθμού (αντίστοιχο με τους ινδιάνικους, σαμανικούς χορούς και τους χορούς της Αφρικής) και εισήγαγε τη μελωδία. Οι τελετές εκεί που γίνονταν έξω στη φύση εισήλθαν σε χώρους μυστηρίων. Έγιναν κλειστές. Για να καταλάβουμε λίγο μία αναλογία, είναι σαν την τζαζ μουσική, που γεννήθηκε από τους ρυθμούς των μαύρων μεν, πήρε όμως στοιχεία μελωδίας από τους δυτικούς και έφυγε από τις φυτείες του βαμβακιού για να μπει στα σαλόνια.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ορφέας ήταν κατά βάση μουσικός. Και οι Ορφικοί στην αρχική τους έκδοση θα μπορούσαν να ιδωθούν κάπως όπως βλέπαμε εμείς τη δεκαετία του '70 τους χίπις. Λίγο μουσική, λίγο μεταφυσική και άλλα ήθη σεξουαλικής φύσεως. Γιατί οι Ορφικοί από ότι φαίνεται προωθούσαν και ένα είδος ανδρικής χειραφέτησης έναντι της γυναίκας. Κι όπως η γυναικεία χειραφέτηση τη δεκαετία του '70 έγινε και με όρους σεξουαλικούς, έτσι και οι Ορφικοί λέγεται ότι ήταν από τους πρώτους που προώθησαν την αμοιβαία ανδρική ερωτική επαφή. Σήμερα μας ξενίζει αλλά για κείνη την εποχή φανταστείτε ότι ο άνδρας θεωρούνταν "εργαλείο αναπαραγωγής" για τις γυναίκες, όπως θεωρούμε σήμερα τις γυναίκες. Έτσι η χειραφέτηση αυτή έλεγε ότι το σώμα μου το έχω για μένα για την ευχαρίστηση μου.

Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τις παρέες των μουσικών με τις νέες ιδέες να γυρνάνε από περιοχή σε περιοχή διδάσκοντας την "ειρήνη" στις διονυσιακές μαινάδες και αναδεικνύοντας την ομορφιά του ανδρικού σώματος του Απόλλωνα, ερχόμενοι σε έκσταση με διάφορες "ουσίες" και διδάσκοντας μέσω της αρμονίας της μουσικής. 

Και αν νομίζετε αυτά που λένε ότι η θρησκεία των Ελλήνων βασιζόταν στον Ορφέα και ότι ο Ορφέας ήταν ο πρώτος μονοθειστής, κλπ, νομίζω ότι κάπου θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, γιατί οι Ορφικοί ήταν κάτι σαν περιθωριακοί στην αρχαία Ελλάδα, δεν υπήρξαν ποτέ "επίσημη" θρησκεία.

Όπως και να έχει ο Ορφέας ήταν και ο πρώτος που έφερε σε επαφή το απολλώνειο με το διονυσιακό πρότυπο. Απαλύνοντας τη βιαιότητα της διονυσιακής λατρείας της επέτρεψε να γίνει αποδεκτή στους Δελφούς, ενώ εισήγαγε διονυσιακές πρακτικές στο κέντρο του ομφαλού της Γης (έκσταση της Πυθίας με ουσίες που θυμίζουν σαμανικές πρακτικές).

Κι αυτό στη συνέχεια αποτέλεσε τη βάση όλης της φιλοσοφίας των ορφικών, δηλαδή η ένωση των αντιθέτων και η διαλεκτική τριάδα. Αυτή η τριάδα, αντίστοιχης φιλοσοφικής σημασίας με το Γιν-Γιανγκ της ανατολής απεικονίσθηκε αργότερα σε πολλά άλλα σύμβολα, μεταξύ των οποίων στις τρεις Μοίρες (Κλωθώ, Λάχεσις και Άτροπος ή αλλιώς Βούληση, Τυχαίο και Αναπόφευκτο), αλλά όπως ξέρουν ίσως κι όσοι έχουν ασχοληθεί με τις πυθαγόρειες μυήσεις και με τη μεταφυσική σημασία του Πυθαγόρειου θεωρήματος.

Φυσικά η άποψη αυτή για τον Ορφέα δεν είναι η Mainstream άποψη που θα βρείτε. Ίσως προσβάλλει και πολλούς που θα ήθελαν ο Ορφέας να είναι κάποιος θεός, ημίθεος ή το λιγότερο εξωγήινος. 

Όμως τα θαύματα προκύπτουν από ανθρώπους. Όταν βρίσκονται μαζί με άλλους ανθρώπους, αφήνουν τα όρια του Εγώ να πέσουν και αρχίζουν να ψάχνονται λίγο περισσότερο.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι δημιουργήθηκε και η ορφική παράδοση, άσχετα βέβαια από τις κατευθύνσεις που πήρε μετά.

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Κύκλος Μαθημάτων - Συστήματα Πρόβλεψης

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο δεύτερος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων για φέτος θα γίνεται κάθε Δευτέρα 20:00 με 22:00 και θα έχει σαν βασικό αντικείμενο τα Συστήματα Πρόβλεψης. Το τμήμα θα είναι ήπιας παρακολούθησης με τρία μαθήματα το μήνα και την τετάρτη εβδομάδα κενή για ασκήσεις και επαναλήψεις. Θα διαρκέσει εννιά μήνες και οι ενότητες που θα διδαχθούν είναι: 

- Προοδευτικός Χάρτης - 6 μαθήματα

- Σύνθετος Χάρτης Σχέσεων και εφαρμογές στην πρόβλεψη - 3 μαθήματα

- Ηλιακή και Σεληνιακή Επιστροφή - 6 μαθήματα

- Μεσοδιαστήματα - 6 μαθήματα

- Ηλιακό Τόξο - 6 μαθήματα

Συνολικά 27 μαθήματα. 

Για την εγγραφή σας θα πρέπει να καταβάλετε τη συμμετοχή του πρώτου μήνα (€30). Σε όσους θέλουν να προκαταβαλλουν το κόστος ολόκληρου του κύκλου γίνεται έκπτωση 20%

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου για όποιον το επιθυμεί.

Στο τέλος των μαθημάτων σας αποστέλλεται βεβαίωση παρακολουθησης

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Κύκλος Μαθημάτων Γενεθλίου Χάρτη 2021-2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο πρώτος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων για αυτή τη σεζόν θα γίνεται κάθε Τετάρτη 7 με 9 το απόγευμα και θα αφορά τη μελέτη του Γενεθλίου χάρτη. Ο κύκλος είναι κατάλληλος και για αρχάριους, θα διαρκέσει οκτώ μήνες και οι ενότητες που θα διδαχτούν είναι :

Α μήνας: Τα σύμβολα των ζωδίων και των πλανητών

Β μήνας: Οι οίκοι τι σημαίνουν και πώς ερμηνεύονται

Γ μήνας: Οι αστρολογικές όψεις και τι σημαίνουν

Δ μήνας : Σχηματισμοί όψεων και οι εφαρμογές τους

Ε μήνας: Εισαγωγικές τεχνικές σύνθεσης του Γενεθλίου χάρτη 

ΣΤ: Προχωρημένες τεχνικές ερμηνείας του Γενεθλίου χάρτη. Ψυχολογικες και καρμικες προεκτάσεις

Ζ: Προχωρημένες τεχνικές ερμηνείας. Εισαγωγή σε Μεσοδιαστήματα και Κλήρους

Η: Δείκτες επαγγελματικών, αισθηματικών και οικονομικων θεμάτων καθως και θεμάτων υγείας.

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου. 
Για την εγγραφή σας θα πρέπει να καταβαλλετε τη συνδρομή του πρώτου μήνα παρακολούθησης (€40) . Σε περίπτωση που θελετε να προπληρωσετε όλο τον κύκλο των μαθημάτων γίνεται έκπτωση 20% στα δίδακτρα.

Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου για όποιον το επιθυμεί.

Στο τέλος των μαθημάτων σας αποστέλλεται βεβαίωση παρακολουθήσης

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Περί ομαδικού έργου...

Περί ομαδικού έργου...

Χρειάζεται να έχετε υπόψη τα παρακάτω τρία παραγγέλματα:

Πρώτο: Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ευκολία στο να συντονίζεστε ο ένας με τον άλλο με την πιο βαθιά αγάπη και κατανόηση.

Να αναπτύξετε απροσωπία, ώστε όταν ένας αδελφός συντονιστεί με μια αδυναμία ή μια δύναμη με ένα λάθος ή μια σωστή στάση του άλλου αυτό να μην προκαλεί από μέρους σας την παραμικρή έστω αντίδραση, που θα μπορούσε να διαταράξει την αρμονία του συνδυασμένου ομαδικού έργου.

..να καλλιεργήσετε μια αγάπη που πάντα θα ζητά να ενδυναμώνει και να βοηθά και μια δύναμη να αναπληρώνετε και να συμπληρώνετε ο ένας τον άλλο πράγμα που θα χρησιμεύσει για την ισορρόπηση του ομίλου ως μιας δρώσης μονάδας που βρίσκεται κάτω από πνευματική εντύπωση.

Η ανακάλυψη μιας αδυναμίας σε έναν αδελφό του ομίλου θα έπρεπε να έχει σαν αποτέλεσμα μόνο την εφέλκυση μιας πιο βαθιάς αγάπης.

Η ανακάλυψη πως έχετε κάνει κάποιο λάθος στην ερμηνεία της στάσης ενός αδελφού θα έπρεπε να σας οδηγεί μόνο σε μια ανανεωμένη ζωτική προσπάθεια να προσεγγίσετε πιο κοντά την ψυχή του.

Η αποκάλυψη της δυνάμεως ενός αδελφού σε σας θα πρέπει να φανερώσει που μπορείτε να στραφείτε για να ζητήσετε βοήθεια σε μια οποιαδήποτε άρα δικής σας ανάγκης.

(από το βιβλίο Η Τηλεπάθεια κι ο Αιθερικός Φορέας της Αλίκης Μπεϊλη)

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Τα 4 Στοιχεία ως Αφετηρίες για την Εκδήλωση του Πνεύματος

 Τα 4 στοιχεία (με την εξαίρεση ίσως της γης) αποτελούν πάντοτε σχετικές αφετηρίες ή ενδιάμεσες στάσεις εκδήλωσης του πνεύματος ή της ενέργειας. Έτσι η ακριβής συσχέτιση τους με τα 7 πεδία θέλει κάποια προσοχή, γιατί πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το επιμέρους σύστημα στο οποίο εστιαζόμαστε. Για παράδειγμα, αν μιλάμε για τους 3 κόσμους, ο νους ενέχει ρόλο πνεύματος σε αυτόν και άρα έχει νόημα να αντιστοιχίζεται στη φωτιά. Η εξάπλωση του νου στην ύλη γίνεται μέσω του αέρα, ο οποίος πάντοτε ως στοιχείο έχει το ρόλο να είναι πρεσβευτής του πυρός στην προσπάθεια επηρεασμού της γης. 

Εν προκειμένω ο αέρας θα μπορούσε να συσχετιστεί με το αιθερικό σώμα, που είναι το ενδιάμεσο μεταξύ νου και γης στην από πάνω προς τα κάτω επίδραση. Το νερό από την άλλη είναι ο αχός που σηκώνεται εκ μέρους της γης, όταν δεχθεί την επίδραση του πυρός. Αντίθετα με τον αέρα λοιπόν το νερό συνοδεύει πάντα τη γη και εκπροσωπεί - πρεσβεύει τη δική της αντίδραση στην προσπάθεια επηρεασμού του πυρός.

Ιδανικά όπως αναφέρεται σε διδασκαλίες, το αστρικό σώμα δε θα έπρεπε να υπάρχει. Δε θα έπρεπε δηλαδή να αντιδρά η γη στην καθοδήγηση από το πυρ του νου, μέσω του αιθέρα - αέρα. Όμως υπάρχει και ανθίσταται.

Σε ένα ανώτερο επίπεδο τώρα, εάν μιλήσουμε για τους 5 κόσμους (που γίνονται 7 για τον άνθρωπο), ο νους μετατρέπεται σε στοιχείο του αέρα. Διότι γίνεται αυτός που μεταφέρει και μεταδίδει την δράση πρόθεσης από το πεδίο του πνεύματος. Εκεί το αστρικό πεδίο ανθίσταται και πάλι έχοντας τη θέση του νερού, όμως "υδάτινη" μπορεί να θεωρηθεί και η βουδική αντίδραση "υποδοχής" από μεριάς του νου, της "φώτισης" από το πνεύμα.

Έτσι οι έννοιες του αέρα και του νερού (Ερμής/Σελήνη) είναι αρκετά σχετικές πάντα, ανάλογα με το σημείο αναφοράς. Ο αέρας πάντα κομίζει προς τα κάτω τις πληροφορίες του πεδίου εκείνου που ενέχει θέση δημιουργικού πνεύματος και λειτουργεί πάντα ως το μέσο μετάδοσης. Το νερό είναι η αντίδραση του φορέα που δέχεται την εν-τύπωση και το πεδίο που σχηματίζεται από την αναδιαταγμένη "ύλη" του.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Εν αναμονή: Πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ αστρολογίας και αυτογνωσίας

 Σε λίγες μέρες ξεκινάμε το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ αστρολογίας και αυτογνωσίας στην Ελλάδα. To φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί σε ένα διαδικτυακό φόρουμ όπου θα έχετε το δικό σας αποκλειστικό χρήστη και θα μπορείτε να παρακολουθήσετε θέματα σεμιναρίων για αρχάριους και προχωρημένους. To φόρουμ του φεστιβάλ θα είναι στη διάθεση σας για δεκαπέντε μέρες και μερικοί από τους τίτλους των μαθημάτων και εισηγήσεων που θα περιέχονται θα είναι:

  • Ήλιος, Σελήνη, Ωροσκόπος. Τα βασικά δομικά στοιχεία ενός γενέθλιου χάρτη
  • Δύο θεωρίες ιδιοσυγκρασίας στο γενέθλιο χάρτη
  • Τα μεσοδιαστήματα στο γενέθλιο και τον προοδευτικό χάρτη
  • Οι θέσεις του Ήλιου στο χάρτη της Ηλιακής Επιστροφής
  • Σύνθεση του Γενέθλιου Χάρτη σύμφωνα με την τεχνική του Morin
  • Εισαγωγή στην ανάλυση του γενέθλιου χάρτη 
  • Οι δευτερεύουσες όψεις και η ερμηνεία τους
  • Πρακτική Αυτογνωσία με το Γενέθλιο Χάρτη
  • Life Story / Mία τεχνική αυτογνωσίας και κατανόησης της ζωής μας

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν μεταξύ άλλων (αλφαβητικά):

  • - Ευαγγελία (Λιλίκα) Αθανασοπούλου
  • - Αρετή Γεωργακοπούλου
  • - Κατερίνα Καράμπελα
  • - Ελένη Κωστίκα
  • - Καίτη Μηνογιάννη
  • - Σοφία Πονήρη Ξεναρίου
  • - Βασίλης Παπαδολιάς
  • - Χριστίνα Φούσκα

και ο κατάλογος δεν έχει κλείσει οριστικά.

Στο φόρουμ θα μπορείτε να δείτε τα βίντεο των εισηγητών, να σχολιάσετε, να κάνετε ερωτήσεις, και να δείτε ασκήσεις που πιθανόν οι εισηγητές θα έχουν παραθέσει για την κατανόηση των θεμάτων που θα παρακολουθήσετε. Σκοπός είναι αυτή τη φορά να μη διοργανώσουμε απλά μία ημερήσια εκδήλωση με εισηγήσεις όπου περιορίζεστε σε παθητικό ρόλο, αλλά να έχετε χρόνο μπροστά σας να κάνετε ερωτήσεις, πρακτική και να ζητήσετε διευκρινίσεις και γενικά να αλληλεπιδράσετε στα πλαίσια του φόρουμ. Η ιδέα μας προφανώς θα αξιολογηθεί για την επιτυχία της από τη συμμετοχή σας.

Το κόστος συμμετοχής θα είναι 10 ευρώ με δυνατότητα συμμετοχής στο φόρουμ ή αποστολής των βίντεο στο email.

Περισσότερα για τις ακριβείς ημερομηνίες και τη διαδικασία συμμετοχής θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων ημερών.

Για πληροφορίες, κρατήσεις επικοινωνήστε στο vpapadolias@gmail.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Όταν βλέπω διδασκαλίες που υπόσχονται ότι "θα μας δείξουν τον δρόμο...

Όταν βλέπω διδασκαλίες που υπόσχονται ότι "θα μας δείξουν τον δρόμο εάν" καταλαβαίνω ότι πάμε πάλι σε μια διδασκαλία για λίγους και κάποιο νέο ιερατείο που "μόνο αυτό" μπορεί να μας δείξει το δρόμο. Ο δρόμος της νέας εποχής έχει ειπωθεί όμως ήδη ότι δεν είναι αυτός. Θα δοθεί η γνώση, ο κόσμος θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα της γνώσης στην καθημερινότητα του κι από αυτό θα πειστεί για την αξία των δασκάλων. Κι όχι αντίστροφα. Δυστυχώς η τάση πολλών μελετητών στην εσωστρέφεια και το μυστικισμό λόγω της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το ίδιο λάθος. Λατρεύουμε τους δασκάλους και δημιουργούμε κλειστές ομάδες γύρω απ αυτούς αντί να κοιτάμε να γιατρέψουμε τον κόσμο και να καλούμε ελεύθερα και ανοιχτά όποιον θέλει να έρθει να βοηθήσει. Λειτουργούμε σαν τη Σελήνη μυστικά αντί να λειτουργούμε σαν τον Ήλιο, όλα στο Φως.

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Διαφορές εσωτερικών φιλοσοφικών συστημάτων σε ανατολή και δύση

Σε ένα από τα βιβλία που διαβάζω πάντως γίνεται μία σύγκριση μεταξύ ανατολικών και δυτικών συστημάτων μεταφυσικής και ο συγγραφέας τοποθετεί τη διαφορά στο γεγονός ότι οι δυτικοί εσωτεριστές γενικά ανάγουν τον κόσμο ως ένα αποτέλεσμα λάθους ή πτώσης ή κακής πρόθεσης κάποιου κακού θεού (γνωστική άποψη) ενώ οι ανατολικοί λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο γεγονός που κάποτε έγινε, αλλά όλα είναι ένας κύκλος.

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση σε όλο αυτό είναι ότι ανάγεται σε διαφορά μεταξύ εσωτερικών συστημάτων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φιλοσοφικό ζήτημα που απασχόλησε τον κόσμο ήδη από τον καιρό της Ρώμης. Η στωική φιλοσοφία, επικρατούσα πλήρως για πολλούς αιώνες μεταξύ των Ρωμαίων προωθούσε την άποψη της στωικότητας (από κει πήρε το όνομα αυτή η αρετή) με την έννοια ότι όλα γυρίζουν ξανά εκεί που ήταν κι αυτό ήταν και το περιβάλλον το φιλοσοφικό που στην ουσία βοήθησε να γίνει αποδεκτή η αστρολογία τόσο ευρύτατα μεταξύ των Ρωμαίων.

Αντίθετα οι θεωρίες πτώσης ήταν κυρίως ζήτημα της Περσικής φιλοσοφία του ζωροαστρισμού που ήταν κι αυτή που επηρέασε την εβραϊκή θρησκεία να μιλήσει για πτώση. Και με τη βοήθεια του Πλάτωνα που μίλησε για διάσταση ιδανικού κόσμου των ιδεών και πραγματικότητας να ενδυθεί ένα φιλοσοφικό μανδύα που να τεκμηριώνει την πτώση της ψυχής και την ανάγκη επιστροφής της στην απωλεσθείσα ενότητα με την Πηγή.

Τι θέλω να πω με αυτό; Πώς γίνεται όλοι εμείς που που διδάσκουμε εσωτερισμό και αστρολογία να είμαστε στην ουσία ανίδεοι για την εξέλιξη της φιλοσοφίας και να μην μπορούμε να τοποθετήσουμε τα διδάγματα του εσωτερισμού στο φιλοσοφικό περιβάλλον που γεννήθηκαν; Συμπεριφερόμαστε σαν όλα να ήρθαν από την "απευθείας σύνδεση" με τους Αγγέλους και τους "Δασκάλους" και δε λέμε τίποτα για το ότι οι ιδέες αυτές ήταν ενταγμένες σε ένα γενικότερο φιλοσοφικό περιβάλλον που συλλογικά γέννησε τέτοιες ανθοφορίες. 

Υποτιμούμε τελικά τόσο πολύ το συλλογικό αποτέλεσμα του πολιτισμού μας, ώστε να χρειαζόμαστε κάθε φορά ένα "Δάσκαλο" να λέει ότι "εγώ το βρήκα;" 

Δεν ξέρω τι να πω... 

Αμφιβάλλω καν αν οι σημερινοί Χριστιανοί γνωρίζουν ότι η ηθική τους βασίζεται στην Στωική Φιλοσοφία και η Δογματική τους στην Νεοπλατωνική. Κρίμα που στα μαθήματα της Αστρολογίας δε διδάσκεται η Φιλοσοφία. Γιατί κι αν διδασκόταν αμφιβάλλω για το πόσοι θα ενδιαφέρονταν. Οι περισσότεροι θα έψαχναν πότε θα βρουν ταίρι.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Τα 4 Στοιχεία και η Σύνθεση της Ατμόσφαιρας

Οξυγόνο, άζωτο, υδρογόνο και άνθρακας. Η σύνθεση της ατμόσφαιρας. Αλλά και η ατμοσφαιρική αντιστοιχία σε τέσσερα στοιχεία και ιδιότητες. Φωτιά (ζεστό), Αέρας (ψυχρό), Νερό (υγρό) και Γη (ξηρό). Ενδιαφέρον θα είχε επίσης και η εξέταση του συμβολισμού του αρχικού γράμματος του χημικού στοιχείου του καθενός. Ο, Ν, Η και C και η εξέταση του ήχου του εκάστοτε γράμματος για να δούμε πιθανή σχέση με ιδιότητες του στοιχείου. Το Ο πιθανόν να μπορούσε για παράδειγμα να συσχετιστεί με την ανάσα και την πνοή, ενώ το Ν με τον ήχο του νοητικού πεδίου.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Εποχές ανακατατάξεων ο Ουρανός στον Ταύρο.

Εποχές ανακατατάξεων ο Ουρανός στον Ταύρο. Ακολουθούν οι ημερομηνίες στο παρελθόν που είχαμε πάλι την ίδια διέλευση. Από το 1500 και μετά.

1515 - 1523: Το 1520 έχουμε την έναρξη της Μεταρρύθμισης, το 1521 ο Κορτέζ επιτίθεται στην αυτοκρατορία των Αζτέκων, ενώ το 1517 ανακαλύπτεται η Ινδονησία από τους Ολλανδούς και ο κόσμος ανακαλύπτει..... τα μπαχαρικά.

1599 - 1607: To 1600 o Τζιορντάνο Μπρούνο καίγεται ως αιρετικός, το 1605 γράφεται ο Δον Κιχώτης και το 1607 ιδρύεται η πρώτη βρετανική αποικία στην Αμερική. 

1683 - 1691: Το 1683 οι Οθωμανοί πολιορκούν τη Βιέννη, το 1686 ο Νεύτωνας παρουσιάζει το Principia με τους βασικούς νόμους του και το 1689 ο Τζον Λοκ παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδεολογία του Φιλελευθερισμού

1767 - 1775: Το 1772 ανακαλύπτεται το χημικό στοιχείο του Οξυγόνου, το 1773 γίνεται η περίφημη επίθεση του Τσαγιού η οποία οδηγεί στην Αμερικανική Επανάσταση και το 1768 χρησιμοποιούνται οι πρώτοι μύλοι στην Τζαμάϊκα για την επεξεργασία ζάχαρης, καθώς η ζάχαρη εξαπλώνεται πλέον στο μέσο ευρωπαίο ως στοιχείο διατροφής. Μέχρι τότε την κατανάλωναν κυρίως οι Άραβες και η Ευρωπαϊκή Αριστοκρατία.

1850 - 1859: Το 1851 εκδίδεται ο Μόμπυ Ντίκ, στην Αγγλία ολοκληρώνεται η κατασκευή του Μπιγκ Μπεν και το 1854 ο Πάπας Πίος ο 9ος ανακοινώνει το δόγμα της Άμωμης Σύλληψης

1934 - 1942: Περίοδος άνοδος του Ναζισμού και του Σταλινισμού, στην Αμερική ανακοινώνεται το δεύτερο και πιο ισχυρό New Deal του Φραγκλίνου Ρούζβελτ και στην Κίνα ξεκινάει η Μεγάλη Πορεία του Μάο.

Ο φόβος και ο ένοικος

Ο Φόβος. 

Μία από τις πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις της ενέργειας του αστρικού πεδίου. Το εξετάζουμε πάντα πρώτο γιατί αποτελεί για τους περισσότερους τον ένοικο στο κατώφλι και σε τελική ανάλυση είναι το πιο στοιχειώδες κακό του αστρικού πεδίου. Κάθε ανθρώπινο ον γνωρίζει το φόβο και η γκάμα των συναισθημάτων του φόβου μπορεί να εκτείνεται από τον ενστικτώδη φόβο του πρωτόγονου ανθρώπου που αγνοεί τους νόμους και τις δυνάμεις της φύσης και φοβάται το άγνωστο και το σκοτάδι μέχρι τους κοινωνικούς φόβους του σήμερα, της απώλειας χρημάτων, φίλων και αγαπημένων, της υγείας και της δημοτικότητας αλλά ακόμη και στους πιο προχωρημένους φόβους του ζηλωτή, το φόβο της αποτυχίας, το φόβο λόγω αμφιβολίας, το φόβο της ακύρωσης και της εκμηδένισης και το φόβο του θανάτου - που είναι κοινός βέβαια με όλους τους ανθρώπους. Αλλά και το φόβο της πλάνης του αστρικού πεδίου, το φόβο της ζωής που θα μας παρασύρει, το φόβο της μοναξιάς πάνω στον πνευματικό δρόμο και τέλος το φόβο για τον ίδιο τον Φόβο.

Απόδοση στα ελληνικά από την Πηγή: https://holderofthelight.com/astral-energy-and-fear

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Η Αστρολογία ως χάρτης πλοήγησης στα νερά του αστρικού πεδίου...

Συχνά στο έργο της πνευματικής μας διαφώτισης προβάλλεται με έμφαση το γεγονός ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι για ότι κάνουμε στη ζωή κι ότι αν το θελήσουμε και μάθουμε τον τρόπο μπορούμε να γεννήσουμε το είδος της ζωής που εμείς θέλουμε και πνευματικά επιθυμούμε. Τέτοιες δηλώσεις όμως είναι μόνο μερικώς ορθές, γιατί παραλείπουν να μας πουν ότι κάθε γέννημα του νου για να έρθει σε ύπαρξη πρέπει να περάσει πρώτα από τα νερά της αστρικής επιθυμίας. Εκεί μπορεί να πνίγει στην τρικυμία, να παρασυρθεί από το κύμα ή να μείνει ακίνητο σε λιμνάζοντα ύδατα και να κακοφορμίσει. Για να υλοποιηθεί πραγματικά μια σκέψη πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ¨κλιματολογικές¨ συνθήκες του ατομικού αλλά και συλλογικού σώματος. Τότε μόνο έχει πιθανότητες επιβίωσης η σκεπτομορφή. Και στο να επιλέξουμε αυτές τις κατάλληλες ¨κλιματολογικές¨ συνθήκες έγκειται η χρησιμότητα της ΑστρολογΙας.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Εσωτερική Αστρολογία και Πλανήτες στον Ωροσκόπο...

Στην Εσωτερική Αστρολογία οι πλανήτες λέγεται ότι κυβερνούν διαφορετικά κέντρα ενέργειας (τσάκρας) στο σώμα από αυτά που βλέπουμε να κυκλοφορούν συνήθως στο internet. Αν κάποιος από αυτούς τους πλανήτες βρίσκεται στον 1ο οίκο ή κοντά στον ωροσκόπο, είναι πιθανό να υποδηλώνει ένα σημείο ευαισθησίας στο χάρτη. Να υποδηλώνει δηλαδή εκείνο το κέντρο που είναι πιο "ανοικτό" προς τον κόσμο, που επηρεάζεται πιο εύκολα ή υπερφορτώνεται πιο εύκολα. Δεδομένου ότι ο ωροσκόπος θεωρείται γενικά ότι αντιστοιχεί στο αιθερικό πεδίο του ανθρώπου, είναι το μέσο επικοινωνίας του με τις ενέργειες και άρα ο πλανήτης που υπάρχει στον 1ο οίκο δίνει ένα στίγμα σχετικά με το ποιο κέντρο είναι ίσως πιο ευαίσθητο ή πιο ενεργοποιημένο. Η αντιστοιχία των κέντρων στην Εσωτερική Αστρολογία μας δίνει ότι:

1. Ένας Πλούτωνας στον 1ο οίκο, μπορεί να υποδηλώνει υπερφόρτωση του κέντρου της κεφαλής και άρα πιθανούς πονοκεφάλους και λιποθυμίες.

2. Μία Αφροδίτη στον 1ο οίκο, μπορεί να υποδηλώνει υπερφόρτωση του κέντρου Άτζνα (άνθρωποι που επηρεάζονται πολύ) και πολλές ημικρανίες

3. Ένας Κρόνος στον 1ο οίκο, μπορεί να υποδηλώνει υπερφόρτωση του κέντρου του λαιμού και άρα ενόχληση στις ωμοπλάτες και πόνους από υπερφόρτωση του

4. Ένας Ήλιος ή ένας Δίας στον 1ο οίκο μπορεί να υποδηλώνει ευαισθητοποιημένο κέντρο καρδιάς, άρα άνθρωποι πολύ ευαίσθητοι στον πόνο των άλλων, που παίρνουν τα πράγματα πολύ συναισθηματικά

5. Ένας Άρης ή ένας Ποσειδώνας στον 1ο οίκο μπορεί να υποδηλώνει ευαίσθητο στομάχι και συχνούς πόνους εκεί όταν υπάρχει υπερφόρτωση

6. Ένας Ουρανός στον 1ο οίκο μπορεί να υποδηλώνει ευαισθησία στο Ιερό Κέντρο και άρα ζητήματα πόνου στη γεννητική περιοχή ή υπερδιέγερση της

7. Ένας Ερμής ή μία Σελήνη στον 1ο οίκο μπορεί να υποδηλώνει ευαισθησία στο κέντρο βάσης και άρα σφίξιμο ή χαλάρωση του εντέρου στην περιοχή βάσης όταν υπάρχει "επίθεση" ενεργειών από τον έξω κόσμο...

Τα παραπάνω φυσικά είναι ένα θεώρημα προς απόδειξη. Αν έχετε πλανήτες στον 1ο οίκο σας ή γνωρίζετε ποιοι πλανήτες κυβερνούν τον ωροσκόπο σας, μπορείτε να εξετάσετε την βασιμότητα της παραπάνω προσέγγισης και να την επιβεβαιώσετε ή να την απορρίψετε.

Οι Πνευματικές Ενέργειες και οι Σταυροί των Ποιοτήτων των Ζωδίων...

Όταν μιλάμε για χρήση φωτός και πνευματικές ενέργειες, καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι η ταξινόμηση τους και ποια η (πρό)κληση του δικού μας χάρτη. Ο μεταβλητός σταυρός είναι για τους λεγόμενους μάγους των 4 στοιχείων και ελκύονται προς αυτόν όσοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για Γνώση. Ο σταθερός σταυρός συνδέεται με ένα άλλο είδος φωτός, αυτό που φωτίζει τα πάντα κι εξαφανίζει τις σκιές. Είναι ο σταυρός της ΑυτογνωσΙας, της ηθικής δοκιμασίας και της αναμέτρησης με τον εαυτό μας. Ο 3ος και τελευταίος σταυρός είναι ο παρορμητικός, αυτός που δίνει Ζωή στα πράγματα - αλλά την παίρνει κιόλας, ο σταυρός του δημιουργού. Οι τρεις σταυροί αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά είδη φωτός κι από πλευράς εξέλιξης απαιτείται να ακολουθείται η συγκεκριμένη σειρά που εκτέθηκε πιο πάνω. Όσοι βαυκαλίζονται ότι κατέχουν τη γνώση για δημιουργία, χωρίς να έχουν εμπεδώσει το σταυρό της αυτογνωσΙας καταλήγουν κινητής βόμβες και για τον εαυτό τους και για τους δικούς τους ανθρώπους.


Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τι ονομάζουμε Ψυχικές Δυνάμεις (κατά την Αλίκη Μπέιλη)

Τι ονομάζουμε Ψυχικές Δυνάμεις;

Τι ονομάζουμε ψυχικές δυνάμεις; Είναι οι γνωστές ικανότητες σούπερ ήρωα που βλέπουμε στα X-files? Η κάτι άλλο; Οι ακόλουθες ικανότητες λοιπόν είναι εκείνες που είναι έμφυτες στην ψυχη, πρέπει όμως να αναπτυχθούν από όλους όσους θέλουν να προφέρουν υπηρεσία.

1. Ενορατική ανταπόκριση στις ιδέες

2. Ευαισθησία στην εντύπωση που προκαλεί ένα μέλος της Ιεραρχίας (...)

3. Γοργή ανταπόκριση στην πραγματική ανάγκη (στμ. Μέσω του κέντρου της καρδιάς)(...)

4. Ορθή παρατήρηση της πραγματικότητας πάνω στο ψυχικό πεδίο. Αυτή οδηγεί σε ορθή νοητική αντίληψη, ελευθερία από πλάνη και γοητεία και φώτιση του εγκέφαλου.

5. Ορθός χειρισμός της δύναμης που προϋποθέτει κατανόηση των τύπων και ποιοτήτων της

6. Αληθινή κατανόηση των στοιχείων του χρόνου, με την κυκλική άμπωτη και πλημμυρίδα και τις ορθές περιόδους για δράση - μια εξαιρετικά δύσκολη στην απόκτηση της ψυχική δύναμη, αλλά μια δύναμη που μπορεί να κυριαρχηθεί με τη χρήση της υπομονής και της εξάλειψης της βιασύνης.

Από τη Μαθητεία στη Νέα Εποχή της Αλίκης Μπέιλη

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Λίγα λόγια για τον Ερμή στον Υδροχόο

 Λίγα λόγια για τον Ερμή στον Υδροχόο και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μία ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια θα δώσει για τους επόμενους δυόμισι μήνες ο Ερμής στον Υδροχόο. Η ενέργεια του Ερμή στον Υδροχόο είναι συνήθως θετική. Επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τους λογαριασμούς τους έχοντας στο μυαλό το μέλλον, κρίνοντας δηλαδή με μακροπρόθεσμη προοπτική κι όχι με βάση το άμεσο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Που σημαίνει πώς όσες συμφωνίες, συνεννοήσεις ή υλοποιήσεις γίνουν αυτό το διάστημα (γιατί ο Ερμής είναι και κυβερνήτης της Παρθένου κι αυτό το ξεχνάμε, άρα δείχνει και πώς λύνουμε τα προβλήματα μας, δεν αφορά μόνο επικοινωνία) θα έχουν μακροπρόθεσμη λογική. Η αρχή έγινε ήδη με τις συνόδους Ερμή Κρόνου και Ερμή Δία που βοήθησαν στη λήψη των αρχικών αποφάσεων. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Κρόνος συμβολίζει την ανάγκη περισσότερο, ενώ ο Δίας την επιθυμία (το τι θα ήθελα να κάνω δηλαδή). Η ανάγκη και η επιθυμία δε συμπίπτουν συχνά ακόμη κι αν είναι στο ίδιο ζώδιο οι δύο πλανήτες. Ο Κρόνος έχει πάντα την τάση να ενεργοποιεί περισσότερο πρακτικές πλευρές ενός ζωδίου ενώ ο Δίας περισσότερο συναισθηματικές ή ενορατικές. Συνεπώς κάποιος μπορεί π.χ. να βρίσκεται στη δουλειά και να λύνει προβλήματα με συνεργάτες, αλλά την ίδια στιγμή το μυαλό του να πετάει και να σκέφτεται τι ωραία που θα ήταν να δούλευε μόνος του ελεύθερος και να μην έχει να ασχολείται με μικρότητες του περίγυρου του. Αυτή η διπλή υπόσταση του Υδροχόου είναι κάτι που θα δούμε όλη αυτή τη χρονιά που Δίας και Κρόνος θα είναι στο ίδιο ζώδιο.
Ο Ερμής περνώντας από τους δύο αυτούς μεγάλους πλανήτες βρίσκει μπροστά του αμέσως σε όψη τετραγώνου τον Ουρανό και τη Λίλιθ (την οποία συχνά ξεχνάμε). Οι δύο αυτοί έχουν κάνει συμμαχία αυτόν τον καιρό και βλέπουμε πώς η αντίδραση στο σύστημα είναι "ότι να ναι". Η Λίλιθ συνδυάζει πολλές ιδιότητες ανάλογα με την έκφραση της, μπορεί να είναι Πλούτωνας, γοητεύοντας αλλά μετά από λίγο Ουρανός, να σε παρατήσει σύξυλο και να φύγει ή να γίνει Άρης να βγάλει ένα τεράστιο θυμό επάνω σου κι ας μη φταις (ικανοποιείται περισσότερο μάλιστα αν δε φταις). Τι μας λένε οι δύο πλανήτες αυτοί; Μας λένε ότι έχουμε μαζέψει πολύ σαβούρα γενικά μέσα μας, αλλά και κοινωνικά. Στους φίλους μας στα κοινωνικά δίκτυα, στην γειτονιά, στη δουλειά, έχουμε μάθει να ανεχόμαστε πολύ τον τελευταίο καιρό το "ότι να' ναι" για χάρη της πολιτικής ορθότητας. Και δυστυχώς ο Υδροχόος ενισχύει την πολιτική ορθότητα, οπότε η αντίδραση από τον Ταύρο είναι δεδομένη, η αντίδραση του "αι σιχτίρ". Συνεπώς μία εκτόνωση αυτής της ενέργειας και με τη συμβολή του Άρη αυτή την περίοδο, που στον Ταύρο μπορεί να δίνει δικτάτορες, όπως ο Χίτλερ, αλλά συνήθως στο μέσο άνθρωπο δίνει δισταγμούς και επαναστάσεις του τύπου "άάάάάεεειιιιι χχχχάάάάασου" (αν θυμάστε οι παλιότεροι). Τώρα η μάζωξη των τριών οδηγεί σε μία εκτόνωση και ρήξη και εκδήλωση όλων των απωθημένων και απόψεων που είχαμε μαζέψει για τους άλλους και τα λέγαμε (ή τα λέγανε) πίσω από την πλάτη τους (ή πίσω από την πλάτη μας).
Έτσι ο Ερμής θα δώσει κάποιες πρώτες "ενδιαφέρουσες" στιχομυθίες αυτές τις μέρες κάνοντας αυτές τις όψεις με τους πλανήτες.
Από τις 15/1 και μετά ο Ερμής αφήνεται μόνος του μπροστάρης στο ζώδιο του Υδροχόου κι αυτό έχει επίσης τη σημασία του γιατί σημαίνει ότι ξεκινάει ένας καταιγισμός ιδεών. Σε επιχειρήσεις ή Project που απαιτούν αναδιάρθρωση ή αλλαγή ρότας ή αλλαγή διοίκησης μετά από συγχωνεύσεις ή άλλες παρόμοιες καταστάσεις οι άνθρωποι που βλέπουν μακριά - και δε χρειάζεται να είναι οι ανώτεροι στην κλίμακα αυτή - θα έχουν την τιμητική τους, δημιουργώντας ένα μοντέλο του πώς θα μπορούσε να είναι η κατάσταση ΕΑΝ.....
Το ΕΑΝ βέβαια είναι η έγκριση από τους μεγάλους, δηλαδή η υποστήριξη των ιδεών αυτών από τον Δία και τον Κρόνο. Και κάπου εκεί προς το τέλος του μήνα θα αρχίσει να υπάρχει μία κόπωση στη μεγάλη ταχύτητα των προτάσεων, καθώς όλο και πιο ρηξικέλευθες προτάσεις θα πέφτουν στο τραπέζι και θα αρχίσει να γίνει κατανοητό ότι "ξεφεύγουμε". Τότε θα δούμε τον Ερμή να αναδρομεί, να κάνει κράτει και να επιστρέφει αργά αργά πίσω αναθεωρώντας όλα τα προηγούμενα και αναζητώντας συμμαχίες. Και πράγματι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη πρώτα η σύνοδος με τον Ήλιο και μετά με το Δία είναι δυνατόν να φέρει τέτοιες συμμαχίες και υποστήριξη. Ο Ερμής δε θα επιστρέψει όμως στην αναδρομή του στον Κρόνο κι έτσι ένας παράγοντας υποστήριξης θα μείνει εκτός ίσως ο πιο κρίσιμος - η διοίκηση. Την ίδια περίοδο άλλωστε ο Κρόνος θα είναι πολύ απασχολημένος με το τετράγωνο με τον Ουρανό. Οπότε βλέπουμε πάλι μία διπλή πρόοδο στο ζώδιο του Υδροχόου, από τη μία Ερμής και Δίας στο δεύτερο δεκαήμερο πλέον θα μαγειρεύουν και θα στήνουν νέες ομάδες, με νέα σχέδια και προοπτικές κι από την άλλη ο Κρόνος θα μένει πιο πίσω ξοδεύοντας μεγάλο μέρος της ενέργειας του στην - με πολιτική ορθότητα - αντιμετώπιση των "αναρχικών". Που οι αναρχικοί αυτή την περίοδο δεν εκφράζονται με βόμβες βέβαια, αλλά με άρνηση της πραγματικότητας, συνωμοσιολογίες, παθητική αντίσταση και άλλα. Με σκοπό γενικό "τα κάνω όλα πουτ,,,να" γενικώς γιατί ως γνωστόν ένας πλανήτης στην πτώση του δεν ξέρει και πολύ καλά πού πάει.
Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη και μετά και μέχρι τις 5 Μαρτίου ο Ερμής κινείται σε συνεχή σύνοδο με τον Δία κι αυτό είναι ένα μοναδικό φαινόμενο γιατί μπορεί να δώσει εξαίρετες συνεργασίες και project σε επίπεδο μόρφωσης, εκπαίδευσης, ιδεών και σχεδίων. Για πολλά από αυτά θα χρειαστεί να περιμένουμε τον Κρόνο να έρθει στο δεύτερο δεκαήμερο του Υδροχόου να ξεκαθαρίσει τι υλοποιείται και τι όχι, αλλά η παρακαταθήκη των ιδεών που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ σημαντική τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια και 2 μήνες που θα έχουμε παρουσία του Κρόνου στον Υδροχόο. Συνεπώς η διεύρυνση της οπτικής γωνίας που βλέπουμε τα πράγματα θα είναι σημαντική. Και ευτυχώς χωρίς πολλά παρατράγουδα από τον Ουρανό σε πρώτη φάση, καθώς αυτός είναι ακόμα απασχολημένος να αντιτίθεται σε προγενέστερα κεφάλαια διοικητικών αποφάσεων.
Η παρουσία του Ερμή στον Υδροχόο θα λήξει κάπου στις 15 Μαρτίου αφήνοντας πίσω μία περίοδο σημαντική που ίσως ανατρέχουμε στο μέλλον ακόμη και σε επίπεδο νομικών πρωτοβουλιών που μπορεί να ληφθούν αυτό το διάστημα (Ερμής Δίας σύνοδος)
Για την Ελλάδα δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι σημαίνουν αυτά στο χάρτη του 1830 τουλάχιστον που επηρεάζεται σημαντικά από τον Υδροχόο. Είναι σίγουρο ότι η σύνοδος Ερμή Δία που θα γίνει πάνω στο Μεσουράνημα του χάρτη θα είναι σημαντική και θα δείξει μία διάθεση της διοίκησης - κυβέρνησης να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα νέες ιδέες και πρωτοβουλίες. Εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι ο Κρόνος την ίδια περίοδο θα βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ουρανό, κυβερνήτη του Μεσουρανήματος και ο Ουρανός σε τετράγωνο με αυτόν, ενώ παράλληλα η σύνοδος Ερμή Δία θα κάνει αντίθεση με τον Κρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλά εμπόδια προκαταλήψεων, στεγανών και αντιδράσεων που θα πρέπει να υπερνικηθούν, άλλοτε λόγω προσωπικών συμφερόντων, άλλοτε λόγω κοντόφθαλμης λογικής κι άλλοτε επειδή την πιο κρίσιμη στιγμή κάποιοι άνθρωποι που ίσως ήταν πνευματικοί χορηγοί κάποιων πρωτοβουλιών θα κάνουν πίσω.
Σε κάθε περίπτωση είναι μία σημαντική περίοδος ζύμωσης που απαιτεί να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς. Γιατί μπορούμε να τα κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ο ρόλος του σεξ και της τάξης των αγγέλων στην εποχή του ανθρώπου

Ο ρόλος του σεξ και της τάξης των αγγέλων στην εποχή του ανθρώπου

Κατά τον Ρούντολφ Στ;άινερ το σεξ δόθηκε στους ανθρώπους ως μια μοναδική διαδικασία σύνδεσης του αστρικού πεδίου με το αιθερικό και το φυσικό σώμα και στη συνέχεια μέσω του αστρικού πεδίου με τα ανώτερα πεδία του θείου κόσμου. Την επιθυμία του σεξ ανέλαβε να διασπείρει στο αστρικό πεδίο του ανθρώπου η τάξη των αγγέλων. Μέσω αυτής της επιθυμίας ο στόχος ήταν οι άνθρωποι να βιώνουν τρεις εμπειρίες: Α) να μη νιώθουν ευτυχισμένοι αν πρώτα ο άλλος άνθρωπος δεν ήταν ευτυχισμένος β) να βλέπουν στον άλλο άνθρωπο το θείο σπινθήρα γ) να βεβαιώνονται έτσι για το γεγονός της ύπαρξης των θείων κόσμων.

Ο ρόλος των αγγέλων λοιπόν σ' αυτή τη διαδικασία είναι μεσολαβητικός. Από τη μια διεγείρουν την επιθυμία για ένωση κι απ' την άλλη την ώρα που πέφτουμε για ύπνο αποχωρούν μαζί με τη Συνείδηση στους ανώτερους κόσμους και μεταφέρουν την εμπειρία της ένωσης στις ανώτερες ιεραρχίες (Αρχές, Κυριότητες, Εξουσίες) επιτρέποντας και στο Εγώ του ανθρώπου να έρθει σε επαφή μ αυτές τις ανώτερες ιεραρχίες. Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία ενώνονται δηλαδή η εμπειρία του αιθερικού σώματος με το νοητικό, το βουδικό και το ατμικό σώμα αλλά και με ακόμη ανώτερα πεδία. Και εκτός από την ωφέλεια για τους ανθρώπους προχωρά και η εξέλιξη των αγγέλων που τους επιτρέπεται σταδιακά να περάσουν από το αστρικό σώμα στο βουδικό να μετεξελιχθούν δηλαδή σε Αρχάγγελοι (δηλαδή όντα που βρίσκονται μεταξύ των Αρχών και των Αγγέλων)

Τι γίνεται όμως στην εποχή μας με τη μεσολάβηση του Αριμάν; Η οντότητα αυτή που προέρχεται απ' τις τάξεις των νοημόνων Στοιχειακών αλλά απέτυχε να ολοκληρώσει τη μετάβαση της στην τάξη των Αρχαγγέλων λέγεται ότι προσπάθησε με τη βία να καταλάβει το πεδίο των Αρχαγγέλων δηλαδή το νευρικό μας σύστημα. Εκεί νικήθηκε απ' τον Αρχάγγελο Μιχαήλ μια οντότητα απ' το πεδίο των Αρχών που την εποχή της Ενσάρκωσης του Χριστού επέλεξε να κάνει τη δική της θυσία και να κατέλθει στο νοητικό πεδίο του ανθρώπου για να βεβαιωθεί ότι ο άνθρωπος θα αναλάβει σωστά όπως είναι ο προορισμός του την ευθύνη της Κοσμικής Νοημοσύνης που μέχρι τώρα ήταν υπεύθυνη γι' αυτήν η Κοσμική Σοφία μια οντότητα της τάξης των Κυριοτήτων και πνευματική μητέρα του Μιχαήλ.

Η νίκη του Μιχαήλ απέτρεψε από την τάξη του Αριμάν τον έλεγχο στο νευρικό μας σύστημα. Έτσι ο Αριμάν αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αιθερικό μας πεδίο εκεί που βρισκόταν πριν. Από κει όμως πονηρά δρων αποφάσισε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας τη σεξουαλικότητα μας. Αντί η σεξουαλικότητα να είναι πηγή ένωσης όπως ήταν αρχικός προορισμός της μέσω έξαρσης των πειρασμών εξελίχθηκε σε αχαλίνωτη επιθυμία ατομικής ικανοποίησης. Αυτό όμως είχε σαν συνέπεια όταν το βράδυ κοιμόμαστε και οι άγγελοι πάνε να μεταφέρουν την πληροφορία στα ανώτερα πεδία οι πόρτες να μένουν κλειστές γιατί τα ανώτερα πεδία δεν επιθυμούν να νιώσουν τέτοιες ατομικιστικές εμπειρίες. Αυτό στερεί τον άνθρωπο από τη θεία καθοδήγηση αλλά κάνει κάτι ακόμη χειρότερο. Αποκόπτει και τους αγγέλους που ζουν στο αστρικό μας πεδίο από τα ανώτερα πεδία και τους φυλακίζει στον υλικό κόσμο. Έτσι ο Αριμάν δεν παρεμβαίνει μόνο στην ανθρώπινη εξέλιξη αλλά και στην εξέλιξη των Αγγέλων.

Τόσο σημαντικός λοιπόν είναι ο ρόλος του σεξ στην ανθρώπινη εξέλιξη και ο ορθός προσανατολισμός του.

-------

Μερικές ακόμη παρατηρήσεις:

Α. η φιλοσοφία του Στάινερ δεν συνιστά την αποχή απ' το σεξ. Λέει όμως ότι μέσα απ' αυτό κανείς μπορεί να έρθει σε επαφή με την πνευματική ουσία του αλλού και να μάθει να επιθυμεί τη χαρά και κάποιου άλλου εκτός του εαυτού του.

Β. Ορισμένες διδασκαλίες θεωρούν ότι οι Άγγελοι είναι τελειωμένα όντα στην εξέλιξη τους. Η πίστη περί τελειότητας κτιστών όντων δεν είναι επιθυμητή καθώς στο υποσυνείδητο του μαθητή μπορεί να οδηγήσει στη λατρεία αυτών των όντων αντί τη λατρεία του απόλυτου όντος και Ενός. Τιμούμε τα ανώτερα όντα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τα λατρεύουμε.

Γ. Η εξέλιξη είναι παράλληλη σε όλες τις τάξεις των όντων. Όπως εμείς εξελισσόμαστε μέσα από τη φροντίδα κατώτερων όντων έτσι και οι άγγελοι εξελίσσονται μέσα από τη συμμετοχή τους στην εξέλιξη μας. Μεγάλη πλάνη ότι υπάρχουν όντα που έχουν ολοκληρώσει την εξέλιξη τους. Κανένα ον δεν έχει ολοκληρώσει την εξέλιξη του ούτε καν το Ανεκδήλωτο που θα ολοκληρωθεί μέσα από τη δική μας εξέλιξη. 

Δ. Υπάρχουν Άγγελοι εξελιγμένοι κι Άγγελοι καθυστερημένοι στην Εξέλιξη τους. Άγγελοι στην υπηρεσία του θείου σχεδίου κι άγγελοι που έχουν ως συλλογικές οντότητες αποκλίνει του θείου σχεδίου.

Ε. Η διδασκαλία ότι ο άνθρωπος πρέπει να υπηρετεί αστρικές οντότητες είναι άκρως επικίνδυνη. Κι αυτό το καταλαβαίνουμε απλά από το γεγονός ότι ότι αυτό το ζήτημα ήταν ακριβώς η αιτία της πτώσης του Εωσφόρου. Το ότι αρνήθηκε να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Υπάρχουν βεβαίως γνωστικής καταγωγής σχολές που από την αρχαιότητα προωθούν την ανωτερότητα των Αγγέλων έναντι του Ανθρώπινου Όντος, αυτές όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ξεκάθαρα Εωσφορικής κατεύθυνσης.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Μερικές Σκέψεις για το Σύστημα των Αριθμών

Η έννοια των αριθμών στην αρχαία Ελλάδα δεν είχε την έννοια που δίνουμε σήμερα στα αραβικά ψηφία. Στην πραγματικότητα ελλείψει δεκαδικού συστήματος και συστήματος θέσεων στις πράξεις (έλλειψη του μηδέν) η αριθμητική στην αρχαία Ελλάδα είναι κάτι που μας είναι παντελώς άγνωστο. Μιλούμε όλοι για την σημασία των Αριθμών και επικαλούμαστε τον Πυθαγόρα και μετά δείχνουμε πράξεις με το δεκαδικό αριθμητικό σύστημα που εφευρέθηκε από τους Ινδούς. Πράγματα δηλαδή άσχετα μεταξύ τους. Η αριθμοσοφία των αρχαίων είχε πιο πολύ να κάνει με τους ήχους και τη γλώσσα παρά με τις πράξεις για να βρούμε τον γενέθλιο αριθμό ή κάτι τέτοιο. Και ναι μεν όλοι οι αρχαίοι λαοί ενστικτωδώς αντιστοιχούσαν τη μονάδα στην κάθετη ή πλάγια γραμμή, όμως δεν ίσχυε το ίδιο για το δύο ή το τρία. Για σκεφτείτε μερικές συνάφειες. Εν (ήχος ν), Μονάδα (ήχος Μν) συνδέονται για κάποιο λόγο με τη μονάδα. Ο παλμός του ν ηχεί στον εγκέφαλο και συνδέεται με τη νοητική αρχή. Δεν είναι μόνο στα ελληνικά αυτό. One λένε οι εγγλέζοι, eins οι Γερμανοί, odun οι Ρώσοι, uno οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Το δύο από την άλλη συνδέεται με το Δ ή το d ή παρεμφερείς ήχους (zwei, due, duo, dβa μερικές αντιστοιχίες). Το Δ μεταφέρει την προσοχή από τον ήχο μέσα στο εγκεφαλικό ηχείο στα δόντια. Έχουμε δηλαδή την πρώτη εκδήλωση. Αξίζει να αναφέρουμε και το υ βέβαια ως δεύτερη αναφορά, ως κλασσικό σύμβολο κυπέλου, υποδοχής, θηλυκού στοιχείου. Ενδιαφέρον έχει το Μ που συνδέεται εδώ με το ν για να δώσει τη λέξη μονάδα, γιατί το Μ είναι το πρώτο τριπλό στοιχείο, άρα πιο πολύ θα συνδεόταν με την τρίτη αρχή. Άλλωστε και στο γνωστό σύμβολο AUM έχουμε το Α=1, U=2, M=3 σαν σύμβολο τα οποία όταν τοποθετηθούν κάθετα δίνουν τους τρεις κόσμους του Πλωτίνου αλλά και το διαβήτη και το γνώμονα που συνδέονται στους ανώτερους τεκτονικούς βαθμούς.

Το τρία (drei, three, tru, tre, κλπ) κρατάει το συριστικό τ αλλά εισάγει και τη ροή του ρ, δηλαδή την έννοια του χρόνου, που εισάγεται στην εκδήλωση με την 3η όψη του λόγου. Το τέσσερα αποκλίνει πλέον στις διάφορες γλώσσες, καθώς οι αγγλοσαξονικές εισάγουν τον ήχο f (four, vier), ο οποίος στις άλλες γλώσσες εισάγεται στο πέντε (π=φ), ενώ οι λατινογενείς έχουν τον ήχο q=k (quatro, cuatro). Εάν μείνουμε στην λογική του τέσσερα που βρίσκεται και στα ρώσικα (τσιτίρε), έχουμε για πρώτη φορά τρεις ήχους σε σύνδεση τ, σ ή τς, ρ, δύο συριστικοί και η ροή του χρόνου. Βλέπουμε δηλαδή την περιπλοκότητα της εκδήλωσης. Στο πέντε, five, fünfth, πιατ(ρώσικα) έχουμε ένα νέο ήχο για πρώτη φορά το π, που είναι η πρώτη χρήση των χειλιών και η (π)νοή, το φύσημα προς τα έξω, εξ' ού και η σύνδεση του με το 5ο στοιχείο, αιθέρα, ζωογόνηση και ζωή. Βέβαια στα λατινικά έχουμε απόκλιση με το cinque των Ιταλών και το cinco των Ισπανών. Στο έξι, six, sechs, σ(παχύ)εστ, seis, sei έχουμε σύνδεση με τον ήχο κς, σ και πάλι, επιστρέφουμε δηλαδή στη συριστική αρχή άρα έχουμε επιστροφή στον υλικό κόσμο. Στο (σ)επτά, sieben, seven, sette, cem, sette έχουμε συνδυασμό του σ και του τ με ενίοτε παρεμβολή του π/β. Εδώ η παράθεση ήχων θα μπορούσε να δηλώνει μία πρωτόγονη επίκληση σε ταυτόχρονες αρχές ήχων (σ και π = 2 + 5 = 7). Αλλά αντιστοίχως στο 6 θα έπρεπε να έχουμε σε αυτή την περίπτωση σ συν τ που δεν έχουμε. Αντίθετα έχουμε σ συν κχ, οπότε ο ήχος quatro μοιάζει πιο κοντά στο να ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη. Τέλος στο οκτώ, eight, acht, otto, ocho έχουμε έμφαση σε φωνήεν και πάλι σε συνδυασμό με το κτ, χτ. Το ο μας πάει σε μία άλλη κατηγορία αριθμών που εξέρχονται σταδιακά της ύλης (εξ' ού και η διαφορά του Οm από το AUM, καθώς με το Οm η αναπνοή εξέρχεται της ύλης, αντί να εισέρχεται και να ζωογονεί αυτήν). To bocem των ρώσων αποκλίνει βέβαια από αυτή τη συνθήκη.

Το εννιά επιστρέφει στον ήχο του νου και μάλιστα διπλό (νν στο εννέα, (n)ei(n), (n)eu(n)) ενώ στις γλώσσες που έρχονται από τα λατινικά συνδέεται και με το β (nueve, nove). Στα ρώσικα δε πάλι έχουμε απόκλιση (ντεβιατ). Άρα έχουμε επιστροφή στη νοητική αρχή και στη δόνηση του εγκεφάλου. Για να καταλήξουμε στο δέκα, zehn, ten, ντεσιατ, diez, dieci, που συνδέει τους ήχους δκ σε κάποιες γλώσσες ή τ σε κάποιες άλλες, που συνιστά μία νέα αρχή υλοποίησης, καθώς επιστρέφει πάλι σε συριστικούς ήχους.

Πεποίθηση μου είναι ότι δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η σχέση ήχων, αριθμών και γλώσσας (ειδικά των διπλών ήχων, όπως κτ, δκ, κλπ, παλιότερα είχα κάνει και κάποια αναφορά στη σχέση του γν με τη γνώση αλλά και το γόνυ (know, knee)) κι ότι από κει είναι που πρέπει να αναζητήσουμε τον αριθμοσοφικό συμβολισμό των αριθμών κι όχι στο αριθμολογικό δεκαδικό σύστημα, που λειτουργεί με θέσεις και πράξεις, δηλαδή τον αριστοτελικό συγκεκριμένο νου αλλά με την ιερογλυφική λογική του συμβόλου του ανώτερου μάνας (το οποίο πλην της Καμπαλλά που έχει προσπαθήσει να συνδέσει και αυτή τους αριθμούς με τα γράμματα τα εβραϊκά όχι όμως με τους ήχους δεν έχει χρησιμοποιηθεί επαρκώς για τις αντιστοιχίες).