Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Το ζήτημα του Ωροσκοπίου της Ελλάδας

Αντιδικίες και αντιπαραθέσεις αλλά και πιο κόσμιες ανταλλαγές απόψεων έχει προκαλέσει κατά καιρούς στη διαδικτυακή αστρολογική κοινότητα το θέμα του Ωροσκοπίου της Ελλάδος. Θέσεις πάνω στο θέμα έχουν διατυπώσει πολλοί αστρολόγοι χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο consensus πάνω στον ακριβή αστρολογικό χάρτη που αφορά τη χώρα μας. Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά κάποιες από τις θέσεις αστρολόγων καθώς και σχετικές παραπομπές για όσους αναγνώστες επιθυμούν να μπουν στο θέμα βαθύτερα.

Η πιο συνηθισμένη ημ/νία που λαμβάνεται για την κατάστρωση του χάρτη της χώρας μας είναι η 3 Φεβρουαρίου 1830. Αναφορές στην ημ/νία αυτή μπορεί να βρει κανείς στα πιο γνωστά αστρολογικά fora και blogs. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές παραπομπές:

1. Αναφορά της Κας Σίμου στην ημ/νία αυτή στην ιστοσελίδα Myhoroscope http://www.myhoroscope.gr/71-óõæçôÞóåéò-áóôñïëïãßáò/462-åëëÜäá.html
2. Αναφορά του Κου Άκη Αντωνίου στην ημ/νία αυτή στην ιστοσελίδα Astrognosi
http://www.astrognosi.com/showthread.php/-4606.html
3. Αναφορά του Κου Ηρακλή Βουλαλά στην ημ/νία αυτή στο Cosmobiology
http://cosmo-biology.blogspot.com/

Ωστόσο έχουν υπάρξει και εναλλακτικές προτάσεις για την ισχύ διαφορετικών ωροσκοπίων που είτε έρχονται σε αντίθεση με την συνήθη πρόταση είτε λειτουργούν συμπληρωματικά.

Έτσι ο Κος Γαζής για παράδειγμα αναφέρει στην ιστοσελίδα του Ελληνική Αστρολογία ότι η σωστή ημ/νία "γέννησης" της Ελλάδας είναι η 1η Ιανουραρίου 1822
http://astro.forumup.com/viewtopic.php?t=437&highlight=%C5%EB%EB%DC%E4%E1%F2&mforum=astro&sid=cf8d27faac51ab64f94bc675e16a936f ενώ πολλοί αστρολόγοι επαγγελματίες και μη κάνουν αναφορές στη συμπληρωματική ή κύρια ισχύ του ωροσκοπίου της Μεταπολίτευσης (αναφέρω ενδεικτικά απόσπασμα από το blog του Κου Κορωνάκη http://ouranitsa.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20%CE%91%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1?updated-max=2007-09-06T18%3A22%3A00%2B03%3A00&max-results=20)

Ποια από τις παραπάνω ημ/νίες ισχύει τελικά; Και ποιος είναι ο αστρολογικός χάρτης της Ελλάδας; Είναι μία η ημ/νία γέννησης του ελληνικού κράτους ή δύο; Και πώς λύνεται το θέμα της ώρας γέννησης για να βρεθεί ο ωροσκόπος;

Στο θέμα του Ωροσκόπου ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παρουσιάζονται διαφορές απόψεων ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει συμφωνία για την ημ/νία. Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα ότι αναφέρονται ως ωροσκόποι οι Δίδυμοι, ο Ταύρος αλλά προσφάτως και ο Σκορπιός (σχετικές εργασίες στα link που αναφέρθηκαν παραπάνω).

Κατά καιρούς στο internet έχουμε δει και πιο αιρετικές απόψεις, όπως η άποψη εραστή του χώρου στην Ελληνική Αστρολογία ότι το ζώδιο της χώρας μας είναι Παρθένος.

Τι από όλα αυτά ισχύει τελικά; Μπορεί κανείς με ασφάλεια να πει ποιος είναι ο γενέθλιος χάρτης της χώρας μας;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό μου φάνηκε πως βρήκα τελευταία βλέποντας διάφορες αστρολογικές σημειώσεις Πολιτικής Αστρολογίας. Σε αναφορές του Nick Campion λοιπόν (από τις σημειώσεις της Mayo School of Astrology) λέγονται - σε ελεύθερη απόδοση - τα εξής (πρωτοδημοσίευση ως σχόλιο στο Ελληνικό Forum του Astrodienst http://forum.astro.com/cgi/forum.cgi?num=1218195514):

-------

Δεν υπάρχει αυτό που λέμε γενέθλιος χάρτης χώρας. Οι χώρες δε γεννιώνται. Οι άνθρωποι γεννιώνται. Στις χώρες φτιάχνουμε ωροσκόπια και αφού δεν υπάρχει γέννηση, μπορούμε να φτιάξουμε πολλά ωροσκόπια. Κάθε τέτοιο ωροσκόπιο μπορεί να σηματοδοτεί μία κρίσιμη στιγμή στη ζωή ενός έθνους, μία στιγμή που επηρεάζει συλλογικά ή αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης της ζωής του.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα fix ωροσκόπιο γέννησης δεν έχει νόημα η σύγκρουση των αστρολόγων για το ποιο είναι το σωστό ωροσκόπιο μίας χώρας. Επιπλέον κάθε ωροσκόπιο είναι πιθανό να απεικονίζει όχι την ίδια τη χώρα, αλλά το "μύθο" που έχουμε για μία χώρα. Π.χ. στην Αμερική πολλοί υϊοθετούν το ωροσκόπιο που δείχνει ανερχόμενους τους Διδύμους στη χώρα, επειδή ο Αμερικάνος είναι επικοινωνιακός και συνεχώς on the move. Είναι όμως αλήθεια; Ισχύει το ίδιο και για το Midwest; Ή μήπως αυτός είναι ένας μύθος που έχουμε για τη χώρα;

Χρησιμοποιώντας πολλαπλά ωροσκόπια για τη χώρα κανονικά θα πρέπει οι μεταγενέστεροι χάρτες να εμφανίζονται ως σημαντικά transits στους προηγούμενους. Συνδυάζοντας τους μπορούμε να εντοπίζουμε μοίρες σημαντικές, που επαναλαμβάνονται.

-----

Μήπως κάτι από αυτά απαντά στο ερώτημα μας για το γενέθλιο ωροσκόπιο της Ελλάδας; Ή μήπως όλα; Μήπως τελικά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημ/νία γέννησης του κράτους;

Οι προβληματισμοί δικοί σας αγαπητοί αναγνώστες. Σημειώστε πάντως ότι ο Nick Campion θεωρείται αυθεντία στο θέμα της Πολιτικής Αστρολογίας...

Με εκτίμηση,

Β.Παπαδολιάς

4 σχόλια:

_ είπε...

Κάνοντας κλικ στο link του ιστολογίου του κ.Κορωνάκη πάντως δεν είδα τίποτα. 'Ενα κενό. Μήπως δεν το παρέθεσες σωστά ; Τέλος πάντων, την άποψή μου την ξέρεις Βασίλη. Εκείνη τη μέρα είχα δημοσιεύσει στου Ουρανίτσα και το χάρτη του Συντάγματος της Δημοκρατίας μας και με κάποια παραδείγματα έδειχνε καταπληκτικά πράγματα ότι ακόμα και αυτός ο χάρτης δούλευε άψογα (βλ.εκλογή Α.Παπανδρέου 1981 και άλλα μερικά παραδείγματα).Ο Ebertin χρησιμοποιεί χάρτες μεταπολίτευσης και Συνταγμάτων εκτός από τους άλλους, και δουλεύουν όλοι.

_ είπε...

http://ouranitsa.blogspot.com/2008/02/post-medousas.html

Vassilis Papadolias είπε...

Πρέπει να είχα κάνει κάποιο λάθος, Δημήτρη. Ζητώ συγγνώμη. Ελπίζω να διορθώθηκε.

Vassilis Papadolias είπε...

Ισχύει επίσης και το δικό σου link που εμένα μου είχε διαφύγει.