Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Πεδίο Higgs: Ανακαλύφθηκε ο αρχαίος αιθήρ;

Με αφορμή μία επανάληψη της τηλεοπτικής εκπομπής Απόκρυφη Αρμονία του Παύλου Πισσάνου που παρακολούθησα τις προάλλες κάνω μία σύντομη αναφορά σε ένα νέο - για μένα - επιστημονικό όρο που προστέθηκε στο λεξιλόγιο μου. Το πεδίο Higgs.

Τι ακριβώς είναι άραγε αυτό το πεδίο και πώς συνδέεται με τον αρχαίο αιθέρα του Αριστοτέλη; Ψάχνοντας σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι το πεδίο Higgs θεωρείται το αντίθετο της βαρυτικής ενέργειας. Υπάρχει στη λεγόμενη σκοτεινή ύλη του σύμπαντος, το κενό δηλαδή που υπάρχει μεταξύ των γαλαξιών, ωστόσο το κενό αυτό δεν είναι ακριβώς κενό, καθώς η ενέργεια που περιέχει δεν είναι μηδενική. Όντας το αντίθετο της βαρυτικής ενέργειας το πεδίο Higgs ευθύνεται για την επέκταση και τη διαστολή του σύμπαντος.

Στη σωματιδιακή φυσική το πεδίο αυτό είναι υπεύθυνο για τη μετάπτωση της ενέργειας σε μάζα. Όσο μεγαλύτερη αντίσταση βρίσκει η ενέργεια ενός σωματιδίου στο πεδίο αυτό, τόσο μεγαλύτερη μάζα / αδράνεια έχει.

Για ποιο λόγο θεωρείται ωστόσο αυτό το πεδίο σαν ο νέος αιθήρ ή αλλιώς η πεμπτουσία (πέμπτη ουσία, πέμπτο στοιχείο) του Αριστοτέλη; Ίσως γιατί με τον τρόπο που περιγράφεται (διέπει τα πάντα και τα πάντα βρίσκονται εν' αυτώ) θυμίζει την περιγραφή του αιθέρα. Σε σημείο μάλιστα ώστε κάποιοι εσωτεριστές να ισχυρίζονται ότι έχει ανακαλυφθεί το πεδίο αποθήκευσης των ακασσικών αρχείων.

Υπερβολές; Πιθανόν. Ωστόσο η θεωρία του πεδίου Higgs εφόσον αποδειχτεί στην πράξη με τα πειράματα του εργαστηρίου CERN που θα προσπαθήσει το Νοέμβριο να αναπαραστήσει τη Μεγάλη Έκρηξη, είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Μεγάλης Ενοποιημένης Θεωρίας των Πάντων, η οποία θα εξηγεί όλα τα φαινόμενα του σύμπαντος τόσο σε μακροκοσμικό όσο και σε σωματιδιακό επίπεδο. Και ο ολιστικός χαρακτήρας της θεωρίας αυτής θυμίζει πολύ έντονα την ολιστική καταγωγή της αστρολογίας.

Άλλωστε, ποιος ξέρει; Σε κάποια μακρινή εποχή πιθανόν μελετώνται οι αλληλεπιδράσεις των πλανητών με αυτό το πεδίο και να δοθεί μία "φυσικής προέλευσης" εξήγηση για την ίδια την αστρολογία.

Πολύ ενδιαφέρουσες λοιπόν νομίζω αυτές οι εξελίξεις. Κι όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει ακόμη περισσότερα για το θέμα σε επιλεγμένες ιστοσελίδες που επισυνάπτω πιο κάτω...

Καλό Σαββατοκύριακο...

http://www.wake-up.gr/article_read.asp?id=391
http://www.physics4u.gr/news/2007/scnews2846.html (Η Φυσική στο Δίκτυο)
http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=B&f=13096&m=B16&aa=1 (Το ΒΗΜΑ online)
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=590&cnode=28 (Ίδρυμα Ευγενίδου)

2 σχόλια:

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Το βιβλιο του Ερβιν Λαζλο Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ εκδοσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ δινει απαντησεις στο θεμα που εχετε αναρτησει αλλα και ενα τροπο πως μπορει να λειτουργει η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

_ είπε...

Την εκπομπή αυτή την παρακολουθούσα. Θυμάμαι που αναφέρθηκες σ'αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα και στην τελευταία συνάντηση Βασίλη. Να'σαι καλά.