Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Η αστρολογία ως προθάλαμος "μαθητείας"...

Ερώτημα που απευθύνεται στον ανυποψίαστο καταναλωτή. Εσύ, καταναλωτή της αστρολογίας που διαβάζεις περιοδικά ή γράφεσαι σε μία σχολή για να κάνεις μαθήματα έχεις υπόψη σου ότι άθελα σου επηρεάζεσαι από σχολές και τάσεις της αστρολογίας; Σχολές και τάσεις που πολλές φορές συνδέονται με ευρύτερες φιλοσοφικές προσεγγίσεις ή καταβολές των ανθρώπων που διαβάζεις ή σε διδάσκουν; Έχεις επίσης υπόψη σου ότι η αστρολογία μπορεί κάλλιστα να είναι ένας προθάλαμος για να εισέλθεις σταδιακά σε κάποιο σύστημα εσωτερικής (ή άλλης) φιλοσοφίας;

Ο ανυποψίαστος αναγνώστης που διαβάζει στις προβλέψεις του μήνα για το κάρμα και τις ιδιότητες των πλανητών μαθαίνει άθελα του να προσαρμόζεται σε μία ιεραρχία δυνάμεων που ελέγχουν τη ζωή του και με τις οποίες πρέπει εν οίδει υψηλών δυνάμεων να τα έχει καλά. Ο σεβασμός προς τις ουράνιες δυνάμεις μετατρέπεται σε σεβασμό στους ανθρώπους που ξέρουν να τις χειρίζονται ή τουλάχιστον να τις διαβάζουν. Φοβερός ο τάδε αστρολόγος, φοβερή η τάδε αστρολόγος.

Μέσα στο δέος προς το χειρισμό των δυνάμεων ο μικρός καταναλωτής προσελκύεται στα σεμινάρια αστρολογίας για να μάθει κι εκείνος να χειρίζεται τις δυνάμεις αυτές ως μικρός μαθητευόμενος μάγος. Στην πραγματικότητα όμως και μέσα από τα σεμινάρια μαθαίνει απλά να θαυμάζει ακόμα περισσότερο τους μεγαλύτερους "μάγους". Ένα σύστημα οπαδών αναπτύσσεται που άλλοι υποστηρίζουν τον ένα αστρολόγο και άλλοι τον άλλο. Κάποιοι από τους αστρολόγους - ειδικούς δημιουργούν οργανωμένες βάσεις συμφερόντων μέσω δικτύων εκπαιδευτικών σωματείων και εκδόσεων.

Θα ήταν ευχής έργο αν το θέμα είχε να κάνει αποκλειστικά με το χρήμα. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την ανάγκη του ανθρώπου να έχει συμμάχους στα πιστεύω του ή και οπαδούς. Για κείνους που πραγματικά μαθητεύουν βεβαίως τα πάντα είναι υπό αμφισβήτηση κι οι ομάδες αυτές προσφέρουν ένα μηχανισμό μάθησης και δοκιμής. Οι περισσότεροι όμως που συμμετέχουν σε αυτές περιορίζονται στο ρόλο του απλού οπαδού και ικανοποιούν τις ανάγκες του ανήκειν σε μία ευτυχισμένη οικογένεια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κληθείς αγαπητέ καταναλωτή σε κάποιο σεμινάριο αστρολογίας που οργανώνει το τάδε ή το δείνα περιοδικό φρόντισε να ρωτήσεις ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, τι πρεσβεύει το σωματείο και ποιος είναι ο υπεύθυνος του; Κι αν ο αστρολόγος που είναι εκεί να σε υποδεχτεί είναι πρόσωπο υπεράνω υποψίας, τότε να είσαι ακόμη πιο επιφυλακτικός. Γιατί οι αγνοί άνθρωποι που αναζητούν γνώση παρασύρονται πιο εύκολα να γίνουν στρατιώτες τέτοιων ομάδων.

Όπου υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι, χωράει λίγη γνώση. Κι όπου ακούγονται πολλά μπράβο και λίγη αμφισβήτηση, υπάρχουν πολλοί οπαδοί. Οι άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν δεν έχουν ανάγκη το μπράβο για να προχωρήσουν. Κι οι μαθητές που είναι ευγνώμονες για ό,τι παίρνουν δεν το λένε συνήθως με λόγια αλλά με έργα.

Καλό βράδυ, αγαπητέ αναγνώστη και καλό Σαββατοκύριακο...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

As thimomaste ton Ptolemaio:

O sofos kubernaei t'astra tou
kai

I astrologia sou deixnei ton dromo alla den se anagkazei na ton akolouthiseis.

Euxaristoume gia to arthro, Basili.
Undine

Vassilis Papadolias είπε...

Ευχαριστώ...

αν και το άρθρο δεν είναι αστρολογικό, αλλά δημοσιογραφικό. Ανάλυση της ανθρωπογεωγραφίας του χώρου...

Καλό Σ/Κ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρηση σου ότι πολλοί αστρολόγοι-και όχι απαραίτητα επαγγελματίες-απλά επιθυμούν να δημιουργήσουν οπαδούς-χειροκροτητές..
και μέσα απο τη διαδικασία αυτή να τους έλξουν σε άλλλα τους πιστεύω, θρησκευτικά, μεταφυσικά η και πολιτικά..Δυστυχώς όμως, οι 'οπαδοί' είναι 'οπαδοί' επειδή ακριβώς αυτό επιθυμούν-να βρούν κάποιον και να πιστεύουν ότι τους λέει, αφού αρχικά τους έχει εντυπωσιάσει με κάποιες αστρολογικές αλήθειες. Ανθρώπινη φύση γαρ.

Benan

Ανώνυμος είπε...

Metaforika to ennoousa, Basili, stin prokeimeni periptosi..
Opoios 'kubernaei ta astra tou' akouei, skeftetai, krinei, kai proxorei mprosta.

Kalo Savvatokiriako kai se sena
Undine