Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

H Αστρολογία και τα κλειδιά ερμηνείας του κόσμου

Συχνα οσοι ασχολουμαστε με την αστρολογια κανουμε το λαθος να πιστευουμε οτι μεσω της αστρολογιας μπορουν να εξηγηθουν τα παντα στον κοσμο. Ωστοσο υπαρχουν κλειδια που απο καποια στιγμη κ μετα ακολουθουν το δικο τους δρομο και δεν μπορει κανεις να τα αντιστοιχισει στην αστρολογια. Η ετυμολογια των λεξεων ειναι κατι τετοιο, η αριθμολογια επισης, η ερμηνεια των ονοματων στους μυθους και οι καθε ειδους ¨σφραγιδες¨ . Και σα σφραγιδες εννοουμε εδω την εικαστικη απεικονιση καποιας ϊδεας. Το να βλεπει κανεις μια μορφη σ ενα συννεφο, ενα προσωπο, μία φυσιογνωμια.

Αλλοι τροποι ειναι να ερμηνευουμε τα μεταφυσικα φαινομενα μεσα απο την επιστημη ως πεδια της φυσικης, κυτταρα της βιολογιας, χημικες ενωσεις. η γεωμετρικες αναλογιες. Η ψυχαναλυση ειναι αλλο ενα κλειδι αλλα κι η νευρολογια οπως και οι ομαδικες συμπετιφορες των ζωων κ η κυβερνητικη. Η αστρολογια λοιπον ειναι μια πλαγια του βουνου μονο κ οπως συμβαινει συνηθως καθως πλησιαζεις επανω συναντας ορειβατες κι απο αλλες πλαγιες. Και τοτε συνειδητοποιεις οτι αυτο που νομιζες ως κλειδι που τα ερμηνευει ολα, δειχνει μονο μια πλευρα της καταστασης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι όμως αξίζει να δούμε πώς αυτά τα κλειδια εξελισσονται με το χρονο. Πως η μεταφυσικη δανειζεται συμβολισμους απο την τρεχουσα επιστημη της εποχης της. Κι όταν λέμε Μεταφυσική εδώ, ας θυμηθούμε ότι...

"Σκοπος της μεταφυσικης ειναι να αναδειξει καθε φορα εκεινους τους παραγοντες που οπως ειχαμε πει λογιζονται ως ποιοτητες σε αντιδιαστολη με τις ποσοτητες. Δηλαδη εκεινα τα στοιχεια που υποδεικνυουν η υπαινισσονται ενα συνειδησιακο παραγοντα πισω απο τα πραγματα που κατηγοριοποιει κ κατατασσει κ δειχνει οτι η ζωη δεν ειναι τυχαιο κ συμπτωματικο γεγονος της υπαρξης."

Η μεταφυσική δανείζεται συμβολισμούς για να αναπαραστήσει κατηγορίες λοιπόν. Τα συμβολα ωστοσο αυτων των κατηγοριων καθε φορα διαφερουν κ εξελισσονται οπως κ η νοητικη μας κατανοηση. Ετσι στη σημερινη εποχη ερμηνευουμε τη συνειδησιακη επιδραση ως καποιου ειδους πεδιο, το 19ο αιωνα ομως που δεν ειχαν διατυπωθει οι εξισωσεις του μαξγουελ φαινομενα οπως η τηλεπαθεια ερμηνευοντας μεσω της υπαρξης καποιου μαγνητικου ρευστου, του αιθερα.

Ομοιως οι προγονοι μας ειχαν διακρινει τετραδες ποιοτητων, οχι απαραιτητα ομοιων μεταξυ τους οπως τα τεσσερα στοιχεια, οι τεσσερις γευσεις (αλμυρο, πικρο, ξινο, γλυξο) η η διακριση σε ζεστο, ψυχρο, υγρο ξηρο. Στο δε μεσαιωνα οι διαδικασιες της συνειδησης θεωρουνταν χημικες αντιδρασεις κ η συνειδησιακη τριαδα (δραση, αντιδραση, συνθεση) θεωρουνταν μια χημικη αντιδραση παρομοια μ αυτη που δημιουργει το αλατι.

Οξεα κ βασεις επαιρναν τοτε τη θεση του αρσενικοθ κ του θηλυκου για να δημιουργησουν το αλας σε ενα κοσμο που φανταζε ως εργαστηριο χημειας διαλυματων (διαλυματα ειναι ενας κλαδος της χημειας). Πολυ αργοτερα οταν η χημεια εξηγηθηκε πληρως με ορους φυσικης εχασε τη μαγεια της, ποσοτικοποιηθηκε και βγηκε απο το λεξιλογιο της μεταφυσικης.

Πηρε τη θεση τηςη φυσικη ομως με το πρωτονιο κ το ηλεκτρονιο στη θεση αρσενικου κ θηλυκου κ τον ηλιο κ τους πλανητες να μοιαζουν τοσο με ενα ατομικο πυρηνα. Την ιδια στιγμη η βιολογια που δουλευε παλια τα τεσσερα υγρα (φλεγμα, μαυρη χολη, κιτρινη χολη κ αιμα) κ τα μεταλλα ανακαλυψε τις ορμονες, το συνδευτικο κρικο συνειδησης κ ζωης, ζωτικου κ φυσικου σωματος με βαση τις συγχρονες ερμηνειες.

Η αστρολογία λοιπόν είναι ένα μόνο από τα κλειδιά ερμηνείας του κόσμου. Και όπως και τα άλλα κλειδιά εξελίσσεται από τις προόδους της επιστήμης της εποχής της.

Γι' αυτό όταν διαβάζουμε συγγράματα αστρολογικά ή μην θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι παλιες πηγες θα πρεπει να διαβαζονται με πολυ περισκεψη κ παντα να αναρωτιομαστε τι εργαλεια ειχαν τοτε οι ανθρωποι να κατηγοριοποιησουν, τι εικονες κ τι παραστασεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: