Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Η φύση των αργών πλανητών στην πορεία της Ιστορίας

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας έχουν κάνει όλους να ενσκύψουμε σε αστρολογικές αναλύσεις της χώρας μας. Πολλές απόψεις εμφανίζονται και δε συμφωνούν και όλες μεταξύ τους. Τι αντιπροσωπεύει ο Πλούτωνας στο χάρτη του ουρανού αυτή την εποχή; Την καταστροφική μανία του όχλου επί δικαίων και αδίκων ή τις υπόγειες διαδρομές του χρηματιστηρίου με την εξουσία; Είναι ο Πλούτωνας του πλήθους που γκρεμίζει τον Αιγόκερω του κράτους ή ο Κρόνος του Αιγόκερω που διαλύει τις οικονομικές φούσκες του Πλούτωνα στον Τοξότη;

Η φύση των αργών πλανητών έχει πολλές σημασίες και εξηγήσεις και η προσέγγιση που κάνει κι ο καθένας από μας είναι καμία φορά εξαρτημένη από τις δικές του ιδέες. Και στο παρελθόν άλλωστε υπήρχαν αυτές οι άλλες οπτικές γωνίες. Το 1989 με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο Ουρανός ήταν στον Αιγόκερω, φέρνοντας κατ' άλλους ελπίδα (Ουρανός) στον καπιταλισμό (Αιγόκερως) και κατ' άλλους διάλυση (Κρόνος=Αιγόκερως) στο αναθεωρητισμό (Ουρανός).

Όπως λέει κατά καιρούς και ο αγαπητός Γιάννης ο Καλοκύρης στα σεμινάρια του τα πράγματα πάντα πάνε εις διπλούν. Δεν μπορούμε να αποκόψουμε τη μία πλευρά των πραγμάτων από την άλλη.

Η φύση των αργών πλανητών τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου υφίσταται πολλαπλές αναγνώσεις. Ο Πλούτωνας κατά την προσωπική μου άποψη έχει μία τάση τα τελευταία πενήντα χρόνια να διαλύει τις ψευδαισθήσεις που προηγήθηκαν από την αντίστοιχη θέση του Ποσειδώνα. Με Ποσειδώνα στο Ζυγό στη δεκαετία του '50 ο κόσμος πίστευε στη δικαιοσύνη και το φλερτ, αλλά με Ουρανό στην αρχή και μετά Πλούτωνα τη δεκαετία του '70 τα διαζύγια και οι γάμοι οδηγούνταν σε διάλυση.

Με Ποσειδώνα στο Σκορπιό η γενιά του '60 πίστευε στην αξία της εξέγερσης, αλλά η γενιά του Πλούτωνα στο Σκορπιό τη δεκαετία του '80 απομυθοποίησε τους επαναστάτες του τότε και τους έκανε γιάπηδες.

Με Ποσειδώνα στον Τοξότη ψάχναμε τη δεκαετία του '70 να βρούμε τη σωστή ιδεολογία αλλά με Πλούτωνα στον Τοξότη οι ιδεολογίες απομυθοποιήθηκαν.

Με Ποσειδώνα στον Αιγόκερω κυνηγήσαμε την επαγγελματική καταξίωση, αλλά με Πλούτωνα στον Αιγόκερω τα πτυχία μας πλέον δεν αξίζουν απολύτως τίποτα.

Κατά μία άλλη ανάγνωση βεβαίως ο Πλούτωνας αντιπροσωπεύει και τις δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού. Με Πλούτωνα στην Παρθένο η Ελλάδα του '60 γέμισε ευκαιριακούς βιομηχάνους και εργολάβους.

Με Πλούτωνα στο Ζυγό το χρήμα άρχισε να έρχεται από τα καλά deals, τις συγχωνεύσεις αλλά και - γιατί όχι - από ένα καλό γάμο.

Με Πλούτωνα στο Σκορπιό μπήκαν οι βάσεις του χρηματιστηριακού χρήματος αλλά είδαμε και τις πρώτες ντίβες του σεξ, ενώ με Πλούτωνα στον Τοξότη, δημιουργήθηκαν μεγιστάνες στα ΜΜΕ, στο Internet και στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων (!).

Με Ποσειδώνα στον Υδροχόο τη δεκαετία του '90 ζήσαμε την εξάπλωση των κινητών και την έξαρση των κινημάτων, αλλά με Ποσειδώνα στους Ιχθείς επιστρέφουμε στη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

Δυνάμεις εξιδανίκευσης και δυνάμεις καιροσκοπισμού. Σφιχτά δεμένες μεταξύ τους και με επιδράσεις ιστορικές που επιδέχονται πολλαπλές αναγνώσεις. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε η αναζήτηση του γιατί μας κάνει να κοιτάζουμε χρόνια πίσω. Και να προσπαθούμε να δούμε πώς φτάσαμε επιτέλους εδώ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: