Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το ωροσκόπιο του Έμινεμ και το ερώτημα της επαγγελματικής καταξίωσης

Το ωροσκόπιο που θα διαβάσετε παρακάτω προκάλεσε αρκετές συζητήσεις όσον αφορά το τι συνιστά εντέλει επαγγελματική καταξίωση. Ο Έμινεμ ένας αμφιλεγόμενος για την αξία του τραγουδιστής με χιλιάδες πωλήσεις αλλά και έντονη κριτική για τη σκληρότητα των στίχων του αποτέλεσε την αφορμή για έντονο προβληματισμό για το τι συνιστά τελικά επαγγελματική καταξίωση.

Είναι οι πωλήσεις επαγγελματική καταξίωση; Είναι οι μετρήσεις της AGB επαγγελματική καταξίωση; Οι ψήφοι σε αμφιλεγόμενη TV persona που την έφεραν πρώτη σε ψήφους σε συγκεκριμένο δήμο συνιστούν εμβάπτιση στο καθαρτήριο του mainstream?

Ίσως επειδή έχω Κρόνο στον Ωροσκόπο να έχω μεγάλη επιφύλαξη απέναντι σε αυτές τις απόψεις, ειδικά, όταν έρχονται από κατά τα άλλα γνωστούς για το θάρρος της γνώμης τους και τη διάθεση τους για συγκρούσεις συζητητές (ελπίζω να συνειδητοποιούν και τη δική τους αντίφαση).

Από την άλλη η χτεσινή ημέρα με διέλευση Ήλιου απέναντι στο γενέθλιο Κρόνο ανέδειξε και θέματα επαγγελματικής επάρκειας ενός αρθρογράφου αστρολόγου. Με αφορμή την παράγραφο που θα διαβάσετε που ισχυρίζομαι ότι ο Έμινεμ επανεμφανίστηκε με νέους τραγουδιστές (η οποία μουσικά δέχεται αμφισβήτηση) τίθεται το θέμα:

Τι είδους background πρέπει να έχεις ένας αστρολόγος για να αναλύσει μία προσωπικότητα; Για να κάνεις ανάλυση ενός τραγουδιστή πρέπει να έχεις ακούσει τα τραγούδια του; Για να αναλύσεις ένα ηθοποιό να έχεις δει τις παραστάσεις του; Ποια είναι τα προαπαιτούμενα;

Απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα δεν έχω πάρει, ίσως γιατί δεν μπορούν και να δοθούν. Αλλίμονο, αν κάθε αστρολόγος που κάνει ανάλυση σε περιοδικό ή ιστοσελίδα πρέπει να ξέρει προσωπικά όλη τη δουλειά αυτού που αναλύει. Κι αλλίμονο αν η ποιότητα της αστρολογικής του ανάλυσης κρίνεται από αυτό.

Προφανώς θα πρέπει βεβαίως να έχει επαρκή άποψη για τη ζωή του, ειδάλλως θα είναι πλήρως άστοχος στην ανάλυση του, αλλά από του σημείου αυτού μέχρι να είναι και ειδικός στο αντικείμενο υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να ανακαλέσω στην τάξη αρκετούς συναδέλφους που γράφουν αναλύσεις για αντικείμενα που δεν κατέχουν ως ειδικοί. Σε ζητήματα μάλιστα που έχω και άποψη και βλέπω τις καταφανείς ερμηνευτικές αστοχίες.

Εντέλει τι συνιστά αστρολογική δημοσιογραφία; Όταν κάνεις το προφίλ ενός ανθρώπου τι γνώσεις θα πρέπει να έχεις; Στην ιδανική περίπτωση βεβαίως θα πρέπει να κάνεις ρεπορτάζ, να του πάρεις μία συνέντευξη ή κάτι τέτοιο. Αλλά στην περίπτωση που δεν έχεις κάτι τέτοιο στη διάθεση σου;

Αυτό που εγώ γνωρίζω προσωπικά είναι η δουλειά των πηγών και της βιβλιογραφίας. Με Ήλιο στον Τοξότη από διέλευση ίσως θα έπρεπε να περιμένω αντιρρήσεις περί της διδυμίσιας προσέγγισης της αντιπαράθεσης απόψεων. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή μέχρι σήμερα δε με έχει προδώσει.

Αντίθετα μου έχει δώσει και επιτυχίες. Δύο από τις εργασίες μου σε προφίλ με βιβλιογραφική δουλειά χρησιμοποιούνται σήμερα ως υποδείγματα σε σπουδαστές γνωστής σχολής του εξωτερικού που κάνει αστρολογικές σπουδές. Καλώς ή κακώς η αναγνώριση δεν έρχεται μόνο από μία κατεύθυνση. Κι ευτυχώς, γιατί μετά από έξι χρόνια αστρολογικής αρθρογραφίας θα άρχιζα να αναρωτιέμαι και για την αξία μου.

Τελικά τα ζητήματα επαγγελματικής καταξίωσης χωράνε πολύ κουβέντα. Η οποία δύσκολα γίνεται, αν δεν υπάρχει νηφαλιότητα και ανοιχτή στάση στην άποψη του άλλου. Όσος καιρός κι αν περνάει συνεχίζω ακόμα να εκπλήσσομαι που επιβεβαιώνω την άποψη της πολικότητας των ζωδίων. Μέσα σε κάθε Καρκίνο κρύβεται ένας Αιγόκερως και το αντίστροφο. Και το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τα άλλα ζώδια.

Ακολουθεί η επίμαχη ανάλυση και τα σχόλια και οι σκέψεις δικές σας...


---------------------------------------------------

Έμινεμ – Ένας λευκός χιπ χοπ επιχειρηματίας γεννιέται

Μάρσαλ Μπρους Μάδερς ο τρίτος είναι η πραγματική επωνυμία του διάσημου τραγουδιστή της ραπ, που έχουμε μάθει να αποκαλούμε ως Έμινεμ. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του χιπ χοπ, ο Έμινεμ ξαναήρθε στο νου μας από τις συνεργασίες που κάνει τον τελευταίο καιρό με νεοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες (ίσως πολύ να έχετε δει αναρτήσεις στο youtube με τίτλο Eminem featuring … ).

Η περιέργεια μας κινήθηκε από το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης αυτός από περιθωριακός βρέθηκε σε πολύ λίγο καιρό να είναι στην «γενναιόδωρη» θέση (ανάλογη άλλων μεγάλων καλλιτεχνών όπως η Μαντόνα) να «προωθεί» και νεότερους καλλιτέχνες.

Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτό τον τραγουδιστή; Πώς βρέθηκε τόσο γρήγορα από αμφισβητίας να γίνει και μουσικός πυγμαλίωνας;



Στο γενέθλιο χάρτη του Έμινεμ (για την ιστορία να πούμε ότι κυκλοφορούν διάφορες χρονιές γέννησης στο διαδίκτυο μεταξύ 1971 και 1973, αλλά εμείς διαλέξαμε το 1972 βρίσκοντας το και σε περισσότερες και σε πιο έγκυρες πηγές) παρατηρούμε σημάδια αυτής της αντίφασης να είναι ανάγλυφα στις γενέθλιες όψεις του.
Από τη μία η σύνοδος Ήλιου/Ουρανού, με τον Άρη στο μεσοδιάστημα Ουρανού/Πλούτωνα μας δείχνουν ένα άτομο πολύ ανεξάρτητο, με διάθεση να σπάσει αυγά στη ζωή του και να κάνει μεγάλες τομές.

Ο Ερμής στο Σκορπιό (ο μόνος πλανήτης στα νερά) δηλώνει το όπλο του Έμινεμ στο να βγάζει τα συναισθήματα του, που είναι ο «σκληρός» στίχος.

Η Σελήνη του δε γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ποια θέση είναι λόγω έλλειψης ώρας. Ωστόσο η θέση της μέσα στη μέρα μπορεί να κυμαίνεται περίπου από τις 15 ως τις 27 μοίρες του Υδροχόου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι σίγουρο ότι κάνει σίγουρα κάποιες σκληρές όψεις είτε με τον Πλούτωνα είτε με τον Ουρανό και τον Άρη.

Για όσους έχουν διαβάσει πράγματα για τη βιογραφία του Έμινεμ, αυτό δεν έρχεται ως κάτι πρωτάκουστο, καθώς γνωρίζουμε ότι η σχέση του με τη μητέρα του δεν ήταν καθόλου καλή και δεν είναι τυχαίο ότι στους στίχους του την κακολογεί συστηματικά (Ερμής σε πιθανό τετράγωνο με τη Σελήνη).

Ένα άλλο θέμα δε που συχνά εμφανίζεται στους στίχους (αλλά και στην εν μέρει αυτοβιογραφική ταινία του 8mile) είναι το θέμα της «γελοιοποίησης» από το κατεστημένο των άλλων (από τους συμμαθητές, από το μαύρο «κατεστημένο» της χιπ χοπ, κλπ), κλασσικό θέμα εμπλοκής Χείρωνα, ο οποίος στο γενέθλιο χάρτη του αγγίζει το μεσοδιάστημα Άρη/Ουρανού.

Από φέτος το όμως το καλοκαίρι κάτι φαίνεται να άλλαξε για τον Έμινεμ. Η είσοδος του Κρόνου στο Ζυγό, αν και δεν αγγίζει ακόμα τις γενέθλιες θέσεις του, φαίνεται να ενεργοποίησε το γενέθλιο μεγάλο τρίγωνο που έχει σε ζώδια του Αέρα. Αυτό το μεγάλο τρίγωνο που μάλλον βρισκόταν εν υπνώσει (όπως όλα τα τρίγωνα συνήθως όταν δεν είναι ενεργοποιημένα) φαίνεται ότι είναι αυτό που κρύβει μία άλλη διάσταση στο χαρακτήρα του Έμινεμ. Η παρεμβολή του Κρόνου στην σύνοδο Ήλιου/Ουρανού με παράλληλη πιθανή εμπλοκή της Σελήνης δείχνει ότι ο τραγουδιστής έχει μία επιχειρηματική διάσταση και είναι σε θέση να χτίσει κάτι σταθερό βασιζόμενος στα δικά του όπλα, που είναι η επαφή με τον κόσμο (τρίγωνο Ήλιου/Σελήνης με τη Σελήνη στον Υδροχόο να είναι στο ίδιο ζώδιο με τη Σελήνη των ΗΠΑ) και η επιχειρηματική αξιοποίηση της «επανάστασης» (τρίγωνο Κρόνου/Ουρανού), ενώ με το τρίγωνο Ήλιου/Κρόνου αναδεικνύεται κι ο ίδιος ως επιχειρηματίας.

Η χρονιά του 2011, ειδικά από το Σεπτέμβριο και μετά αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τον Έμινεμ, καθώς από ότι φαίνεται θα σταθεροποιηθεί μαζί με τους άλλους μεγάλους της show biz στην τάξη των τραγουδιστών / επιχειρηματιών.

Βιβλιογραφία

- Wikipedia (Eminem)
- Eminem.net/biography
- NewAgeAstrology (χάρτες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: