Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το ωροσκόπιο της Ελευθέρας Μασονίας

Συνεχίζοντας την προηγούμενη μας δημοσίευση, θα λέγαμε συμπερασματικά ότι η Ελευθέρα Μασονία ως θεσμός ενσωμάτωσε συχνά ανθρώπους που είχαν επίδραση στον κοινωνικό τους χώρο και μπορούσαν να "φέρνουν αποτελέσματα".

Όμως παράλληλα υπήρξε και ένας θεσμός αντιφατικός με διαιρέσεις, διχόνοιες, και αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ τυπικών και τάσεων.

Θα μπορούσαμε άραγε όλα αυτά να τα δούμε σε κάποιο γενέθλιο χάρτη;

Η απόπειρα μας θα εστιαστεί στο χάρτη της 24ης Ιουνίου 1717, που θεωρήσαμε ως ημ/νία έναρξης της σύγχρονης μασονίας, καθώς είναι η δημιουργία της πρώτης Μεγάλης Στοάς στην Αγγλία.

Ο γενέθλιος χάρτης της με συμβατική ώρα 00:00 είναι ο παρακάτω:


Χαρακτηριστικά που παρατηρούμε:

Ο Ήλιος και η Αφροδίτη είναι στη 2η και 3η μοίρα του Καρκίνου υποδηλώνοντας την "αδελφότητα" μακριά από τα μάτια του κόσμου. Ο Καρκίνος δεν είναι Λέων, ούτε Αιγόκερως βρίσκεται με τους δικούς του ανθρώπους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς δημόσιες τελετές.

Σε σύνοδο με την Αφροδίτη και το Δία του χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών η σύνοδος αυτή μας δείχνει γιατί 14 πρόεδροι αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών απόρροια της μασονικής δράσης. Άλλωστε ο Τζορτζ Ουάσινκτον, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Μαρκήσιος Λαφαγιέτ και τόσοι άλλοι υπήρξαν μέλη Μασονικών Στοών. Η σύνοδος του Δία στο χάρτη με τον Ήλιο του χάρτη των ΗΠΑ ενισχύει αυτή τη σχέση.

Απέναντι στη σύνοδο αυτή όμως βρίσκεται μία Σελήνη στον Αιγόκερω. Χωρίς να ξέρουμε, αν είναι στη μοίρα τη συγκεκριμένη, αυτή η θέση μας δείχνει ότι πολλοί συμμετέχοντες ή η ευρεία μάζα των μελών συμμετείχε και συμμετέχει όχι για λόγους αδελφότητας, αλλά για λόγους υλικής προόδου μέσα από την οργάνωση αυτή. Ο Αιγόκερως βέβαια δεν είναι μόνο η κοινωνική και υλική καταξίωση που πετυχαίνουν οι μασόνοι. Θα μπορούσε να είναι και η εσωτερική αυτοπειθαρχία. Είναι ελάχιστοι όμως αυτοί που βλέπουν έτσι το ζήτημα και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε σε αυτό κι εσείς.

Αν η Σελήνη είναι πιο προχωρημένη (αν ας πούμε έγινε βράδυ η ανακήρυξη σε κάποια ταβέρνα ( σημειώστε ότι οι "ταβέρνες" και τα "γεύματα" ήταν ένας πολύ προσφιλής τρόπος "συνεδρίασης" που ακολουθούσαν από τότε οι μασόνοι, ελλείψει άλλων χώρων συνάθροισης, αλλά και μέσα σε μία γενικότερη λογική "δείπνου" (άλλωστε είναι μέρος και των τυπικών τους η παροχή δείπνου από τους νεοφώτιστους) οπότε όπου βλέπετε πολλά "δείπνα" υποψιαστείτε :) ) τότε σχηματίζεται στο χάρτη κι ένα ΤΑΥ τετράγωνο με τη συμμετοχή του Κρόνου και του Δία.

Ο Κρόνος αυτός σε σύνοδο με το Βόρειο Δεσμό μας δείχνει ότι ο θεσμός αυτός ωριμάζει μέσω συμβιβασμών, σύνεσης και όχι βιαστικών κινήσεων. Προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στη μυστικότητα (Καρκίνος) και την εξωστρέφεια και επιθυμία για εξουσία και "εκδήλωση" του θεσμού (Αιγόκερως). Από την άλλη όμως ο Κρόνος δείχνει ότι συχνά φρενάρει την πρόοδο του θεσμού, καθώς ο Βόρειος Δεσμός δεν αφήνεται να συνάψει ελέω Κρόνου όλες εκείνες τις διπλωματικές συμμαχίες που θα μπορούσε.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η παραδοσιακή ηγεσία (Κρόνος) στη Μασονία έπαιξε ιστορικά μεγάλο ρόλο, "υποχρεώνοντας" συχνά σε ενώσεις Στοών ή οδηγώντας σε διαιρέσεις λόγω μη αναγνωρίσεων, κλπ. (εργασίες Ζυγού). Αλλά και η έννοια του "Συντάγματος" είναι στην ουσία μία εργασία Κρόνου και Ζυγού.

Το εξάγωνο Δία στον Καρκίνο / Πλούτωνα στην Παρθένο με συμμετοχή του Ποσειδώνα από τον Ταύρο μας δείχνει πρόοδο μέσω μυστικότητας, όπου η Παρθένος παραπέμπει σε μυστικά τυπικά και διαδικασίες αλλά και γήινο προσανατολισμό εργασιών. Άλλωστε εκτός του Κρόνου ο χάρτης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα στοιχεία της Γης και του Νερού.

Μόνο "προοδευτικό" στοιχείο που θα έβλεπα προσωπικά ο Άρης στον Τοξότη, που σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα έδωσε τους μαχητές μασόνους που έβγαλαν τη μασονία από τη μυστικότητα και την οδήγησαν στα πεδία των μαχών στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λατινική Αμερική προκειμένου κάποιοι λαοί να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους.

Τελευταία παρατήρηση της ανάλυσης μας ίσως το γεγονός ότι πολλοί Ελεύθεροι Μασόνοι γνωρίζουν αστρολογία. Και σίγουρα την εποχή της δημιουργίας της Μεγάλης Στοάς, θα είχαν στο νου της και τις εξάρσεις και τις πτώσεις του συγκεκριμένου χάρτη. Υποθέτουμε λοιπόν ότι οι επιλογές ήταν συνειδητές. Και με την επιστροφή του Κρόνου φέτος και τις σκληρές όψεις του Πλούτωνα και του Ουρανού ίσως φάνηκαν κι οι περιορισμοί του θεσμού και η ανάγκη ανανέωσης σε συνελεύσεις για τις οποίες ίσως δε μάθουμε τίποτε ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: