Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Τι γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Αστρολογίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάζουμε στις 21 Μαρτίου την Εαρινή Ισημερία. Και μαζί με αυτήν γιορτάζουμε και μία άλλη σημαντική ημέρα, την Διεθνή Ημέρα της Αστρολογίας. Δεν είναι τυχαίο βέβαια που η Διεθνής Ημέρα της Αστρολογίας γιορτάζεται την πρώτη μέρα του Αστρολογικού Έτους. Δεν είναι τυχαίο, αλλά εύλογο, καθώς η πρώτη μέρα του Αστρολογικού Έτους θα ήταν ιδανική για να συνδεθεί με έναν τέτοιο εορτασμό. Ο εορτασμός αυτός όμως δεν έχει μόνο το νόημα να χαιρόμαστε για την Αστρολογία και να κάνουμε εκδηλώσεις και γιορτές. Έχει επίσης και το νόημα να σκεφτούμε για την Αστρολογία και να κάνουμε μία ανασκόπηση της Χρονιάς εξετάζοντας τι μάθαμε και πόσο προχωρήσαμε στον κόσμο της Αστρολογίας. Έχει επίσης το νόημα να μας προβληματίσει, εάν βαδίζουμε στο σωστό δρόμο στην Αστρολογία και εάν έχουμε διαλέξει τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σωστός ο τρόπος που προσεγγίζουμε την Αστρολογία ή είναι ζημιογόνος; Βοηθάμε τον εαυτό μας και τους άλλους με αυτά που μαθαίνουμε και γνωρίζουμε ή κάνουμε κακή χρήση αυτών, κατάχρηση ή τα χρησιμοποιούμε επιπόλαια; Όλα αυτά είναι ζητήματα που χρειάζεται να σκεφτόμαστε κάθε χρόνο που έρχεται αυτή η μέρα εορτασμού για την Αστρολογία.

Στο σημείο αυτό ίσως είναι χρήσιμο να κάνουμε μία πιο συγκεκριμένη αναφορά σε κάποια σημεία σημαντικά για την Αστρολογία. Είναι χρήσιμο ίσως να πούμε με ποιόν τρόπο είναι σωστό να διδάσκουμε την Αστρολογία ή με ποιον τρόπο είναι σωστό να την κατανοούμε. Είναι σωστό επίσης να δούμε πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε έναν άνθρωπο που επιθυμεί να μάθει από μας κάτι μέσα από την Αστρολογία ή σε ποιο βαθμό μπορούμε να την χρησιμοποιούμε για το δικό μας συμφέρον. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι πρέπει να υπάρχει ένας κώδικας αυτοδέσμευσης σε όσους ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο κι ένας Σεβασμός, που πρέπει να διέπει και τη δική τους ενασχόληση και τον τρόπο που προβάλλουν αυτό που κάνουν προς τους άλλους.
Η Αστρολογία λοιπόν μέσα από αυτό το σκεπτικό είναι σημαντικό να πούμε ότι πρέπει να περιβάλλεται ως ένα βαθμό με κάποιο Δέος. Το Δέος αυτό δεν έχει την έννοια να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για κάτι μεταφυσικό, κάτι πιο πάνω από μας, που δεν μπορούμε να το φτάσουμε. Το Δέος αυτό έχει να κάνει με το να κατανοούμε ότι είναι ένα αντικείμενο που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με Σεβασμό και εφόσον το καταφέρουμε αυτό θα έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα σημαντικό κέρδος και σαν άνθρωποι αλλά και σαν γνώστες του αντικειμένου. Η επιπόλαιη ενασχόληση με το αντικείμενο της Αστρολογίας, του στυλ μαθαίνω στο πόδι Αστρολογία με ένα τρίμηνο σεμινάριο ή παίρνοντας αποσπασματικές γνώσεις από δω κι από κει, δεν περιέχει τον αναγκαίο για την Αστρολογία σεβασμό. Βεβαίως όλοι στην αρχή ξεκινήσαμε ψάχνοντας λίγο στην τύχη, χωρίς να γνωρίζουμε την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε ή χωρίς να έχουμε καθοδήγηση. Όμως στην πορεία είναι αναγκαίο να διορθώσουμε την πορεία, να ξεδιαλύνουμε ποια βιβλία μας κάνουν και ποια όχι, ποιοι δάσκαλοι μας είναι χρήσιμοι και ποιοι βλαβεροί και να δείξουμε για το αντικείμενο αυτό μία Αφοσίωση.

Για σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Αν είχατε ένα χόμπυ, μαθαίνατε ζωγραφική δε θα αφιερώνατε πολλές ώρες σε αυτό το αντικείμενο; Δε θα θέλατε να μάθετε τον τρόπο που συνδυάζετε τα χρώματα, πώς να κάνετε τις σκιές, πώς να δώσετε προοπτική; Δε θα κάνατε δοκιμές πάνω στις δοκιμές, δε θα πετάγατε συνεχώς μισοτελειωμένα έργα που θα είχαν κάποιο λάθος, δε θα επιμένατε όμως πάλι και πάλι μέχρι να δείτε να βγαίνει όπως θέλετε το πρώτο σας ολοκληρωμένο έργο;
Αν θα το κάνατε αυτό για τη ζωγραφική, γιατί δεν θα κάνατε το ίδιο για την Αστρολογία; Γιατί στην Αστρολογία θα βιαζόσασταν να την ξεπετάξετε στα γρήγορα μαθαίνοντας απλά τι κάνουν οι Ταύροι, οι Καρκίνοι και οι Κριοί; Γιατί θα θέλατε να μάθετε απλά 5-6 εύκολα τσιτάτα για να μπορείτε να μετέχετε κι εσείς στην κουβέντα με κάτι έξυπνο που θα σας έλεγα οι φίλοι σας μπράβο; Γιατί δε θα θέλατε να δείξετε την ίδια αφοσίωση στην Αστρολογία όπως με κάθε άλλο αντικείμενο που θα σας απασχολούσε; Γιατί να σας πει ο δάσκαλος σας παπαγαλία τι σημαίνει το τετράγωνο Ερμή Κρόνου και να μην ψάξετε εσείς τους χάρτες των ατόμων που ξέρετε να δείτε ποιοι έχουν αυτό το τετράγωνο και πώς εκφράζεται σε αυτούς; Την ίδια αφοσίωση και τον ίδιο χρόνο που θα δείχνατε στο γυμναστήριο για να φτιάξετε ένα ωραίο σώμα ή στον εξοχικό σας σπίτι για να φτιάξετε τον κήπο σας να είναι έτοιμος για το καλοκαίρι γιατί δε θα θέλατε να τον δείξετε και για την Αστρολογία;

Η Αστρολογία λοιπόν απαιτεί ένα σεβασμό και μία δέσμευση. Και υπό την έννοια αυτή η Αστρολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα μέσο καλλιέργειας του ανθρώπου και στο νου και στην καρδιά του. Μέσα από την ενασχόληση αυτή δεν μαθαίνουμε μόνο να ερμηνεύουμε τις θέσεις των πλανητών. Την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ΠΩΣ ΝΑ μαθαίνουμε, μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με άλλους σπουδαστές στο ίδιου γκρουπ έχοντας διαφορετικές απόψεις, μαθαίνουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, αλλά την ίδια στιγμή να μη χάνουμε το στόχο που είναι να αποκτήσουμε τη γνώση. Δουλεύοντας στο χώρο μαθαίνουμε να σεβόμαστε την δουλειά του άλλο, είτε είναι ο καθηγητής, είτε οι σπουδαστές και να σεβόμαστε τα βιώματα του, γιατί είμαστε όλοι ενήλικοι ( ή οι περισσότεροι τουλάχιστον ) που μαθαίνουμε αστρολογία. Και κάθε βίωμα που καταθέτει ο καθένας μας είναι μία ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η αστρολογία. Και επομένως πρέπει να περιβάλλεται με σεβασμό και να μελετάται, αντί να την κοροϊδεύουμε ή να την απορρίπτουμε.\
Η σύγχρονη αστρολογία, στη βάση της είναι επομένως βαθιά ανθρωπιστική. Δεν προσπαθεί να υποβάλλει στον κόσμο τι σημαίνει η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα. Αντίθετα συγκεντρώνει τις εμπειρίες των ίδιων των ανθρώπων για να δει τι σημαίνει η Αφροδίτη σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα. Η σύγχρονη αστρολογία μαθαίνει να ακούει, όχι να μιλάει. Μαθαίνει να συγκεντρώνει πληροφορίες, να συνδυάζει αλήθειες να σέβεται την οπτική γωνία της κάθε αστρολογικής θεώρησης. Μόνο όταν γίνει αυτό κατορθωτό, θα καταφέρει ο κάθε σπουδαστής της αστρολογίας να νιώσει αυτό το ΔΕΟΣ που πρέπει να νιώθει κανείς μπροστά στην Αστρολογία. Το ΔΕΟΣ που εμπεριέχει την ιερότητα κάθε πράγματος που περιέχει ανθρώπινη αλήθεια. Και η σύγχρονη αστρολογία ως ανθρωπιστική επιστήμη ενδιαφέρεται ακριβώς για την ανθρώπινη αλήθεια.

Υπάρχουν σίγουρα πολλά ζητήματα που προβληματίζουν όσους εξετάζουν απέξω την Αστρολογία. Άλλοι την κοροϊδεύουν, ως ένα αντικείμενο ευτελές και μας μπερδεύουν με τις καφετζούδες. Άλλοι μας πολεμούν με ένα φανατισμό που δεν συνάδει με την υποτιθέμενη αντικειμενική επιστημονική τους κατάρτιση. Άλλοι βλέπουν στην αστρολογία ένα μέσο εύκολου πλουτισμού μέσα από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Είναι εύκολο να προσθέσει κανείς στο εκάστοτε επάγγελμα του στο τέλος και «ολίγην» αστρολογία. Η αφοσίωση όμως στο αντικείμενο δεν αποδεικνύεται με μεγάλες ταμπέλες, ούτε με φωτεινές επιγραφές που ξεχωρίζουν. Αποδεικνύεται με τη διάρκεια στο χώρο, αποδεικνύεται από την καθημερινή επαφή με τον μαθητή, αποδεικνύεται δε κυρίως από το ποιόν των ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο. Για κάθε ευτέλεια, εκμετάλλευση, διαστροφή ή παραποίηση της αστρολογίας, οφείλουμε όχι να περιοριζόμαστε μόνο σε καταγγελίες, αλλά να προβάλουμε το θετικό. Κάθε στιγμή ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την αστρολογία και ψάχνει θα πρέπει να μπορεί να βρει μπροστά του το θετικό. Να το βρει μπροστά του, προσβάσιμο και κατανοητό, όχι κρυμμένο στα καταγώγια μυστικών εταιριών που υπόσχονται και ζητούν δεσμεύσεις. Αλλά να είναι εκεί, εμφανές, καθαρό και έντιμο, χωρίς να υπερβάλλει για τον εαυτό του αλλά και χωρίς να υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της αξιοπρέπειας.
Δε θα ισχυριστώ έτσι ποτέ ότι η Αστρολογία πρέπει να διδάσκεται μόνο ως μύηση. Δε θα ισχυριστώ επίσης ότι πρέπει να είναι πάντα μία αφιλοκερδής ενέργεια. Δε θα ισχυριστώ ότι απαιτείται κάποιο ειδικό χάρισμα να διδαχθεί η αστρολογία. Αλλά επίσης δε θα ισχυριστώ ότι απαιτεί κάποια θεία έμπνευση ή κάποιο κληρονομικό χάρισμα. Όλα αυτά μπορούν να βρεθούν στη ζωή μας και έχουν τη θέση τους ως μέσο σύγκρισης και ως ιδανικά. Όμως ο αστρολόγος είναι κάποιου είδους «γονιός» και ως τέτοιος οφείλει να είναι πραγματικός με τα «παιδιά» του και να τους λέει ποια είναι η πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα μπορούν να σταθούν στο χώρο στα πόδια τους και να προχωρήσουν σε αυτό που τους αρέσει.

Ναι λοιπόν η Αστρολογία δεν είναι ιδανική. Απαιτεί πόρους και χρήματα, γιατί απαιτεί κόπο και χρόνο. Η δωρεάν διάθεση μπορεί να γίνει επιλεκτικά, εφόσον ο άνθρωπος απέναντι μας έχει πραγματικά ανάγκη, αλλά γι’ αυτό απαιτείται διάκριση, προκειμένου να μη διευκολυνθεί εξίσου να μπει στο χώρο της αστρολογίας και ο τυχάρπαστος, ο περαστικός και ο εύκολος κριτής. Η Αστρολογία δεν συμφωνεί πάντα με τον εαυτό της και οι Αστρολόγοι δεν έχουν πάντα την ίδια άποψη για το ίδιο θέμα. Το ίδιο γίνεται συχνά και σε ένα σπίτι που δε συμφωνούν πάντα μεταξύ τους οι γονείς. Εφόσον υπάρχει διάλογος και καλή θέληση όμως μπορούν να γίνουν βήματα και να ξεπεραστούν οι διαφορές μας.
Η Αστρολογία δεν έχει λυμένα όλα τα ζητήματα, ούτε πρέπει να λογίζεται ως από Θεού Μάννα που έχει όλες τις συνταγές μέσα στο τσεπάκι της. Εάν κάποιος επιθυμεί τέτοια χρήση της Αστρολογίας, θα πρέπει να εξεταστεί ποιο είναι ο κίνητρο του; Μήπως επιθυμεί γενικά στη ζωή του όλα να γίνονται εύκολα και χωρίς κόπο; Μήπως διευκολύνοντας τον εαυτό του να αναζητά μαγικές συνταγές, απλά αποφεύγει να παραδεχτεί ότι δε θέλει να κουραστεί ή δεν αντέχει να αντιμετωπίσει ότι τα πράγματα στη ζωή απαιτούν προσπάθεια; Η Αστρολογία απαιτεί Σεβασμό, Αξιοπρέπεια, Ιερότητα στην προσέγγιση της αλλά την ίδια στιγμή Ανθρωπιά, Ρεαλισμό και όχι Συνταγές και Γενικεύσεις. Είναι την ίδια στιγμή μία μυστική εμπειρία, αλλά και μία μορφή δοσίματος στους άλλους και το γενικό σύνολο. Είναι εξίσου μία διαδικασία προσφοράς, αλλά και μία διαδικασία προσωπικής ικανοποίησης μέσα από το ότι κανείς μπορεί να είναι Χρήσιμος στους άλλους. Κι αυτά είναι τα πλαίσια που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξετάζεται.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρολογίας λοιπόν είναι καλό να ξαναθυμηθούμε αυτές τις αρχές και να τις ενστερνιστούμε πάλι. Να πάρουμε θέση για το πώς βλέπουμε την Αστρολογία και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας. Έτσι θα πάψουμε να βλέπουμε την Αστρολογία ως κάτι που «γίνεται» γενικώς στον κόσμο, αλλά θα το δούμε και ως κάτι δικό μας, κάτι ως προς το οποίο πρέπει να πάρουμε Θέση.

1η δημοσίευση: 2ο Newsletter Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος ( για να δείτε το πλήρες newsletter επισκεφτείτε τη διεύθυνση εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: