Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

To ωροσκόπιο της Συριακής Εξέγερσης - Μέρος ΙΙ

Συνεχίζοντας την εργασία μας για τη μελέτη της Συριακής Εξέγερσης, ας δούμε πώς συνεχίζεται η ιστορία του Συριακού Εμφυλίου. Σταματήσαμε στο πρώτο μέρος στον Οκτώβριο του 2011 με τον Κρόνο να έχει ορθοδρομήσει και το καθεστώς να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τα επόμενα δύο χρόνια η διέλευση του Πλούτωνα από τον Ήλιο κάνει το καθεστώς έτοιμο να πέσει ανά πάσα στιγμή. Οι ΗΠΑ πιέζουν από τον Αύγουστο του 2011 για την αποχώρηση του Άσαντ, ενώ τον Απρίλιο του 2011 και τον Απρίλιο του 2012 ο Πλούτωνας κάνει σύνοδο ακριβείας με τον Ήλιο της χώρας. Η διεθνής επέμβαση είναι άμεση και τον Απρίλιο του 2012 σε μια Πανσέληνο που εκδηλώνεται ακριβώς εκεί που ήταν ο Κρόνος στην έναρξη των επιχειρήσεων, εκδηλώνεται με την επιβολή εκεχειρίας υπό την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
Παρόλα αυτά το Μάιο του 2012 ο Πλούτωνας αναδρομεί από διέλευση και η διεθνής πίεση αποσύρεται. Η εκεχειρία καταρρέει και ο Ουρανός συγκλίνει σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα αυξάνοντας τις πολεμικές συγκρούσεις. Παράλληλα όμως ο Δίας περνάει στους Διδύμους και αυξάνει την εμπλοκή των ΗΠΑ που έχουν τον Άρη τους στους Διδύμους. Παράλληλα όμως στηρίζει τη σύνοδο Άρη Ουρανού στον 8ο που δείχνει να εκπροσωπεί τις δυνάμεις του κόμματος Μπάαθ.
Τον Ιανουάριο του 2013 οι συσχετισμοί των δυνάμεων αλλάζουν και πάλι. Ο Κρόνος μπαίνει στο Σκορπιό και το κράτος αφήνει τις διαπραγματεύσεις και γίνεται πιο αδίστακτο, μεταχειριζόμενο εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών. Ο Πλούτωνας επιστρέφει στον Ήλιο της χώρας αλλά αυτή τη φορά με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται.

Τον Ιανουάριο του 2013 έχουμε επίσης και τρίτη διέλευση του Πλούτωνα από τον γενέθλιο Ήλιο. Η Συριακή αντιπολίτευση αντεπιτίθεται. Στις 6 Μαρτίου καταλαμβάνεται η Ράκα η πρώτη σημαντική πόλη που πέφτει στα χέρια των ανταρτών και μέλει να γίνει η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Από τον Απρίλιο όμως ο Πλούτωνας αναδρομεί και πάλι και ανακτά την πρωτοβουλία ο στρατός της κυβέρνησης.
Τον Απρίλιο του 2013 υπάρχουν δύο σημαντικές εξελίξεις. Από τη μία ανακοινώνεται η ίδρυση του Ισλαμικού κράτους κι από την άλλη ξεκινάει η αντεπίθεση του καθεστώτος. Οι αντάρτες που εκπροσωπούνται από τον γενέθλιο Πλούτωνα υφίσταται και πάλι τετράγωνο από τον διελαύνοντα Κρόνο στο Σκορπιό, ενώ ο διελαύνων Πλούτωνας αφήνει για λίγο τον γενέθλιο Ήλιο.
Το τελευταίο πέρασμα του Πλούτωνα έγινε τον Αύγουστο του 2013 και ήταν και το πιο επικίνδυνο. Ο Άσαντ κατηγορείται ότι ρίχνει χημικά στο λαό του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να επέμβει, η Ρωσία αντιδρά και σε όλο τον κόσμο γίνονται διαδηλώσεις κατά ενός επικεί-μενου παγκόσμιου πολέμου που δείχνει πιο πιθανός από ποτέ. Στις 30 Αυγούστου το Βρετανικό Κοινοβούλιο μετά από διαδηλώσεις στη χώρα και την Ευρώπη ψηφίζει κατά της επέμβασης στη Συρία ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα αποφασίζει τελικά να μην κάνει επέμβαση στη Συρία.
Στις 14 Σεπτεμβρίου ΗΠΑ και Ρωσία φτάνουν σε συμφωνία απόσυρσης των χημικών όπλων από τη Συρία και ο κόσμος ξεφυσά ανακουφισμένος. Αιτία; Η διέλευση του Δία από τον Καρκίνο τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες που προφυλάσσει την τελευταία στιγμή το Μεσουράνημα της χώρας.

Έτσι κλείνει ο κύκλος του Πλούτωνα πάνω από τον Ήλιο της Χώρας και το καθεστώς γλιτώνει την ανατροπή του. Πώς συνεχίζεται τώρα η σύρραξη; Θα το δούμε στο επόμενο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: