Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πολύ ενδιαφέρον...

μας φάνηκε το πρώτο μέρος του περιοδικού Ζώδια και Άστρα του Νοεμβρίου. Αρχή με την πολιτική ανάλυση του Κου Λεφάκη με έμφαση στους δύο πρωταγωνιστές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Αν και σε κάποια σημεία η ανάλυση για μας είναι ξεπερασμένη ( στο μεταξύ έχουμε στοιχεία ότι στο ωροσκόπιο του Κου Μακ Κέιν είναι στον Υδροχόο ) είδαμε θετικά το γεγονός ότι ο Κος Λεφάκης δεν εισέρχεται σε υπερβολικές λεπτομέρειες (μοίρες, τεταρτημόρια, κλπ), αλλά μένει στην ουσία των πλανητικών όψεων, επιτρέποντας στον αναγνώστη να φύγει με μία σαφή άποψη για το θέμα.

Συνέχεια με μία σειρά όχι αμιγώς αστρολογικών άρθρων, τόσο που να δίνεται η αφορμή για το γνωστό σχόλιο ότι το περιοδικό δεν είναι αμιγώς αστρολογικό. Κατά την προσωπική μας άποψη όμως τέτοιου είδους άρθρα είναι απαραίτητα για όσους επιλέγουν την κατεύθυνση της αστρολογίας της αναζήτησης, αντί της λεγόμενης επιστημονικής αστρολογίας. Κι αυτό γιατί δίνουν το γενικότερο φιλοσοφικό και γνωσιολογικό πλαίσιο για να μπορέσει ο ενασχολούμενος να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια την αστρολογική γλώσσα για τους σκοπούς της προσωπικής του αναζήτησης.

Στην ενότητα της αυτογνωσίας πολύ ενδιαφέρουσα μας φάνηκε η παρουσίαση της μεθόδου της Συστημικής Αναπαράστασης. Περιέχοντας καταγραφές από πραγματικά εντυπωσιακές εμπειρίες ( ο άντρας που μετά το διαζύγιο του συνέχισε να «μεταφέρει» την προσωπικότητα της πρώην γυναίκας του στη νέα του οικογένεια ) το άρθρο προχωράει και σε κάποιες «αποκαλύψεις» που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Τα μέλη της οικογένειας που «χάνουν τη σειρά τους» και τραβούν άλλα μέλη να ζήσουν τη ζωή τους, τα παιδιά που χάθηκαν λόγω αποβολών, αλλά διατηρούν τη θέση τους στην «ιεραρχία» της οικογένειας, τα μαύρα πρόβατα της οικογένειας που την έχουν εγκαταλείψει αλλά συνεχίζουν να την επηρεάζουν είναι μερικές μόνο από τις θέσεις που μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης και να προβληματιστεί με αυτές.

Σημαντικό βρήκαμε επίσης το γεγονός ότι σε μία μέθοδο που έχει ακουστεί να συνδέεται και με το χώρο της μεταφυσικής, η παρουσίαση του άρθρου ήταν πολύ επιφυλακτική στο να κάνει τέτοιες συνδέσεις, ενώ παράλληλα έδωσε και τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διεξάγει τη δική του προσωπική έρευνα μέσα από τις βιβλιογραφικές του αναφορές ( Συστημική Αναπαράσταση του Μπερτ Χέλινγκερ, Ψυχόδραμα Μορένο, κλπ )

Στην ενότητα της μεταφυσικής διαβάζουμε για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο να εισπράττουν τα συναισθήματα γύρω τους. Τα «ψυχικά σφουγγάρια» δεν είναι σε μας που ασχολούμαστε με το χώρο της αναζήτησης κάτι άγνωστο ή καινούριο, ευχάριστη έκπληξη όμως νιώσαμε όταν είδαμε και αναφορές από την επιστήμη όπως οι «νευρώνες – καθρέπτες» να ανοίγουν μία νέα ενδιαφέρουσα προοπτική για το θέμα ( ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει και σε περαιτέρω ειδική δημοσίευση για το θέμα, που θα κάνουμε στη συνέχεια).

Στο κεφάλαιο της ευεξίας επαναλαμβάνεται – αλλά χωρίς να γίνεται κουραστικό – το πώς «οι αληθινοί εχθροί της ενεργητικότητας είναι το συναίσθημα της ανεπάρκειας, της ανικανότητας, της απαξίας, του άγχους ή/και του αδιεξόδου που συνοδεύει συχνά τις δραστηριότητες μας». Χωρίς να παραγνωρίζει σωματικούς παράγοντες, στους οποίους κάνει ειδική αναφορά το άρθρο, στρέφει την προσοχή μας προς τα μέσα προκειμένου να μπούμε σε μία διαδικασία αυτοπαρατήρησης και να διαπιστώσουμε πόσο μας αγγίζουν και μας ικανοποιούν πραγματικά αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητα μας. Τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα είναι μία διαδικασία που εφόσον την παρατηρήσουμε στον εαυτό μας και την κατανοήσουμε πιο εύκολα μπορούμε να την εντάξουμε και σε ένα ερμηνευτικό σχήμα, είτε αυτό λέγεται new age ψυχολογία, είτε συμβουλευτική αστρολογία.

Ευχάριστη και χρήσιμη μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε και την αρθρογραφία για την επίδραση των χρωμάτων ή τη διακόσμηση του σπιτιού. Φυσικά η κριτική είναι υπαρκτή σχετικά με το τι σχέση έχει π.χ. η διακόσμηση του σπιτιού με το θέμα της αστρολογίας και σε άλλες προηγούμενες κριτικές μας για άλλα περιοδικά έχουμε κάνει σχετικές αναφορές, ωστόσο υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά στο περιοδικό Ζώδια και Άστρα, καθώς το περιοδικό καταφέρνει παρά τη μη αστρολογική θεματολογία να δίνει την εντύπωση ενότητας ύφους και σταθερού στίγματος. Αυτά, μαζί με την ομολογουμένως καλή ποιότητα γραφής κάνουν πιο δύσκολο να του απευθύνει κανείς την ίδια κριτική που έχουμε κάνει σε παλαιότερες περιπτώσεις.

Γενικά το τεύχος του Ζώδια και Άστρα Νοεμβρίου ήταν για μας μία ευχάριστη έκπληξη. Μετά από αρκετά τεύχη δαπανήσαμε αρκετές ημέρες για την ανάγνωση του περιοδικού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα το ξεφυλλίζαμε ταχύτατα. Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια για το μέλλον, με περισσότερες αφορμές για εσωτερική αναζήτηση και πιο πολλές ευκαιρίες για προσωπικό προβληματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: