Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Οι αιτίες της έλλειψης ευθυκρισίας στην Αστρολογία

...συνέχεια από το προηγούμενο...

"Ποια είναι η κύρια αιτία που σε εμποδίζει να κρίνεις σωστά; Μήπως είναι οι λανθασμένες πληροφορίες που έλαβες και τα ψεύδη που σου είπαν;

Όχι! Όλα αυτά είναι παράγοντες δευτερεύοντες σε σχέση με την εθελοτυφλία: τις ψυχολογικές άμυνες οι οποίες ως φίλτρα επιλογής μειώνουν μέχρι και αναστέλλουν επιλεκτικά την αντίληψη και συνιστούν το μηχανισμό αυτολογοκρισίας που στρεβλώνει την κρίση.

Ποιο είναι το βασικό κίνητρο για την εθελοτυφλία του ανθρώπου; Εθελοτυφλούμε για να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από τη συνειδητοποίηση μας σε μας δυσάρεστης αλήθειας. Τέτοιες αλήθειες είναι αυτές που αφορούν τα σκληρά προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Επί πλέον, η κριτική λειτουργία έχει τάσεις απομονωτικές και μάλλον απλουστευτικές, οι οποίες είναι πολύ κατάλληλες για να υπηρετούν την εθελοτυφλία αλλά και τη φυσική ροπή να μην κάνουμε τη διανοητική προσπάθεια η οποία χρειάζεται για τους σωστούς συλλογισμούς.

Βεβαίως, οι μηχανισμοί της αντιληπτικής λειτουργίας του ανθρώπου, οι οποίοι απομονώνουν και απλουστεύουν είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι διότι δίχως αυτούς ο άνθρωπος θα δεχόταν τεράστιο πλήθος ερεθισμάτων από το περιβάλλον του ... με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα χάος αντιδράσεων του νευρικού συστήματος ή έλλειψη κάθε αντίδρασης και διακοπή της λειτουργίας της νόησης.

Για την ευθικρισία λοιπόν είναι απαραίτητο να έχουμε συνεχώς στη συνείδηση μας ότι διαμέσου φίλτρων επιλογής αντιλαμβανόμαστε τα ποικίλα ερεθίσματα και τις πληροφορίες που μας "βομβαρδίζουν" και ότι με ειδικευμένες λειτουργίες του λογοκριτικού αυτού μηχανισμού βυθίζονται στη λήθη οι για μας σκληρές πραγματικότητες και πικρές αλήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: