Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Παράδειγμα κώδικα δεοντολογίας ενός αστρολόγου

Τελευταίως και με αφορμή την προσπάθεια για δημιουργία σωματείου ελληνικής αστρολογίας πολλή συζήτηση γίνεται περί του κώδικα δεοντολογίας που θα πρέπει να τηρεί κάποιος αστρολόγος. Παραδείγματα εξετάζονται από το εξωτερικό και γίνεται προσπάθεια να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα κώδικα ηθικής για να έχουμε μία ιδέα είναι αυτό που υπογράφει ο διπλωματούχος της σχολής Mayo όταν παίρνει το πτυχίο της αστρολογίας...

Σε ελεύθερη μετάφραση ο αστρολόγος υπόσχεται ότι:

-------------

1. Σε κάθε περίπτωση θα προωθώ το καλό όνομα της Αστρολογίας

2. Θα σέβομαι το όνομα και τη θέση της σχολής Mayo και θα τηρώ τα standard της σε κάθε περίπτωση

3. Στην αστρολογική μου εργασία θα προσέχω τα ακόλουθα:

α. Όταν η ώρα ενός ατόμου είναι άγνωστη ή δεν είναι επακριβώς γνωστή θα εξηγώ με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε ερμηνεία δε θα πρέπει να θεωρηθεί πλήρης

β. Θα προχωρώ πάντα σε πρωτότυπη και ξεχωριστή μελέτη κάθε περίπτωσης που έχω μπροστά μου βασίζοντας την ερμηνεία στις πληροφορίες και τα προσωπικά στοιχεία που μου παρέχονται. Εάν χρησιμοποιήσω ενθέματα από γραπτά άλλου θα κάνω σαφή αναφορά σε αυτόν.

γ. Δε θα ενσωματώνω στην ερμηνεία μου τίποτα που δεν είναι βασισμένο στην αστρολογία. Εάν προσθέσω συμβουλές ή πληροφορίες που προκύπτουν από άλλες πηγές θα τις παραθέσω ξεχωριστά και θα δηλώσω ότι δε βασίζονται στην αστρολογία.

δ. Θα σέβομαι κάθε πληροφορία που μου δίνεται με εμπιστευτικότητα και ποτέ δε θα δημοσιεύω ή παραθέτω αποσπάσματα από χάρτες προσώπων ονομαστικά ή με έμμεση δήλωση της ταυτότητας τους χωρίς να έχω την προηγούμενη άδεια τους.

ε. Οποιαδήποτε δημόσια δήλωση κάνω που αφορά την Αστρολογία θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής, διακριτική και να έχει προκύψει από προσεκτική σκέψη, πάντοτε έχοντας υπόψη το καλό όνομα της Αστρολογίας

στ. Πριν χρησιμοποιήσω νέες θεωρίες αστρολογίας θα προχωρώ πάντοτε σε επιβεβαίωση της ισχύος τους - εάν είναι δυνατό με στατιστικά μέσα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση ηθελημένης και σοβαρής παραβίασης αυτού του κώδικα Ηθικής η σχολή Mayo έχει το δικαίωμα να αποσύρει το Δίπλωμα της.

Κατανοώ ότι στην περίπτωση ηθελημένης και σοβαρής παραβίασης αυτού του Κώδικα Ηθικής η σχολή Mayo έχει το δικαίωμα να αποσύρει το Δίπλωμα της.

Υπογραφή.................................................................................................................

Ο μάρτυρας....................................................

Ημερομηνία.................................................

8 σχόλια:

_ είπε...

'Ετσι έτσι...να σφίξουν λίγο τα πράγματα.

Vassilis Papadolias είπε...

Πιστεύω μπορεί κανείς άνετα να προσθέσει και κάποιες παραγράφους ακόμα σε αυτό το κείμενο. Για παράδειγμα:

1. Θα διαχωρίζω στον πελάτη μου ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που προκύπτουν από την αστρολογική τεχνική κι εκείνα που προκύπτουν από την πίστη. Π.χ. αν βλέπω μία όψη με το Νότιο Δεσμό του, δε θα κάνω αναφορά σε χρέος του από την προηγούμενη ζωή του, καθώς αυτό συνδέεται με το σύστημα πίστης του, παρά θα εξηγώ τη συμπεριφορά ως ένα ακόμα σχήμα συμπεριφοράς γενέθλιου χάρτη.

2. Εάν και εφόσον η αστρολογική πρακτική που ασκώ περιέχει στοιχεία πίστης, θα πρέπει να είναι αυτές ξεκάθαρο και σαφές όταν παρουσιάζω τις υπηρεσίες μου. Θα πρέπει π.χ. να λέω ότι είμαι Καρμικός Αστρολόγος για να ξέρει ο πελάτης μου τι πιστεύω και τι θα ακούσει από μένα. Δε θα πρέπει να λέω ότι ασκώ Επιστημονική Αστρολογία όμως και να του λέω ότι έχει χρωστούμενα από την προηγούμενη ζωή του.

3. Θα πρέπει να εξηγώ στον πελάτη μου ότι δεν κάνω προβλέψεις γεγονότων αλλά προβλέψεις τάσεων και πιθανοτήτων. Επιπλέον όταν ασκώ τεχνικές που δε σχετίζονται με το γενέθλιο χάρτη (π.χ. ωριαίο χάρτη) θα πρέπει να εξηγώ στον πελάτη μου ότι στην πρόβλεψη αυτού του είδους υπάρχει μεγάλο ποσοστό διαίσθησης, σημαντικά μεγαλύτερο από τις προβλέψεις που βασίζονται σε γενέθλιο χάρτη.

4. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αφήνω στον πελάτη μου την εντύπωση ότι τα άστρα και οι πλανήτες ελέγχουν τη μοίρα του. Στον πελάτη μου θα πρέπει να εξηγώ ότι οι πλανήτες είναι σύμβολα κύκλων γεγονότων και της φύσης που επαναλαμβάνονται πάνω στη Γη και με βοηθούν να προβλέπω βάσεις της επανάληψης τις πιθανότητες εκδήλωσης συγκεκριμένων γεγονότων. Στις τάσεις αυτές ο ίδιος έχει πάντα ένα περιθώριο παρέμβασης είτε στην αλλαγή του γεγονότος είτε στην στάση του απέναντι του.

5. Εάν προσωπικά πιστεύω ότι στην αστρολογική επίδραση συμμετέχουν μεταφυσικοί παράγοντες θα πρέπει να είμαι σαφής ότι αυτό είναι προσωπική μου πίστη και να μην προσπαθώ να πείσω τον πελάτη μου για τα προσωπικά μου πιστεύω. Η αστρολογική μου ερμηνεία θα πρέπει να περιορίζεται σε περιγραφή ή πρόβλεψη συμπεριφορών ή πιθανών γεγονότων.

_ είπε...

Ναι έχεις δίκιο αν και είσαι πολύ αυστηρός έχεις απόλυτο δίκιο αλλά κάποιο από τα λαθάκια αυτά θα τα κάνουμε όλοι μας κατά λάθος κάποιες φορές. Αν ας πούμε ο άλλος είναι Εσωτεριστής δεν θα αποφύγει εύκολα να μπει στον πειρασμό να του πετάξει κανένα υπονοούμενο και μπορεί εύκολα να ανοίξει κουβέντα και να θεωρηθεί αυτό προσυλητισμός. 'Οπως κι εγώ μπορεί κατά λάθος να πω "ααα.. ο Leo έλα μωρέ, αρχαίος είναι, διάβασε τον τάδε", κατάλαβες ; Θα το φέρει η κουβέντα κάποια στιγμή σε λεπτά ζητήματα όπως αυτά, ειδικά αν ο άλλος είναι φιλομαθής. Και έτσι όλοι λίγο ή πολύ μπορεί να την πατήσουμε. Αυστηρά μέτρα αλλά βέβαια κατά τη γνώμη μου όνειρα θερινής νυκτός για το Ελλάντα. Αν ήταν έτσι όλα, πολλοί θα'χαμε γίνει Αστρολόγοι γιατί δεν θα ντρεπόμασταν να κυκλοφορήσουμε όπως τώρα που κυκλοφορούν άνετα οι κουκουλοφόροι της Αστρολογίας.

Vassilis Papadolias είπε...

Ναι, πιθανόν και να είμαι αυστηρός, αλλά έτσι πρέπει να είναι πιστεύω. Ή βγες και πες ανοικτά ότι είσαι Εσωτερικός Αστρολόγος ή Καρμικός να ξέρει ο "καταναλωτής" εκ των προτέρων τι θα ακούσει από σένα (κι αν θέλει να σε επισκεφτεί), ειδάλλως θα πρέπει να περιοριστείς σε πράγματα που δεν έχουν σχέση με το προσωπικό σύστημα πίστης του άλλου...

_ είπε...

Στην Ελλάδα το πρόβλημα της Αστρολογίας, το'χα γράψει και πει κάποτε αυτό και ακόμα το λέω και επιμένω, είναι παρουσίαση αναρίθμητων προσωπικών εργασιών, ό,τι θέλει ο καθένας, Εσωτερική Αστρολογία θα'ναι, Ψυχολογική, Ουράνιαν, ότι θέλει ο καθένας, αλλά παραγωγή εργασίας, άρθρα, σχολιασμός της επικαιρότητας, στατιστικές ,έρευνες, όλα αυτά, μόνο έτσι! Τα άλλα είναι λόγια. Σύλλογοι, μανιφέστα, επαναστάσεις τα είδαμε, αλλά και περιοδικά, ΜΜΕ όπως είναι τώρα, αυτή τη στιγμή εμένα προσωπικά δεν με ικανοποιούν. Θέλω έργα, όχι λόγια. Απ'αυτούς που ευαγγελίζονται την επανάσταση και το υδροχοικό. Τόλμη ακόμα κι αν έχει το τίμημα της μοναξιάς. Και η επανάσταση της Αστρολογίας είναι το internet, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλο μέσο τόσο ελεύθερο και τόσο τολμηρό. Σε ανύποπτη στιγμή πριν από τρία χρόνια είχα πει όταν ακόμα δεν υπήρχε ούτε 1 ιστολόγιο, φτιάξτε ιστολόγια ! Μην γκρινιάζετε, παρουσιάστε δικές σας δουλειές και κάντε το αντάρτικο σας με ιστολόγια, μην γκρινιάζετε για τις καφετζούδες και τους απατεώνες, με έργα θα τους κάνετε να εξαφανιστούν, όχι με λόγια. Τώρα έχουν γεμίσει όλοι ιστολόγια και ακόμα δεν έχεις δει τίποτα. Περίμενε να δεις τι θα γίνει στο μέλλον που το έντυπο θα αναβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο που θα είναι πιο αξιοζήλευτο κι από τον ευρωπαικό τύπο, γιατί το internet προετοιμάζει τον κόσμο γι'αυτές τις ιστορίες και ακόμα είμαστε στην αρχή. Θα συμβάλλουν σ'αυτό και οι χομπίστες, οι εραστές της Αστρολογίας, οι ανιδιοτελείς άνθρωποι αν δεν πατήσουν βέβαια κι αυτοί την πεπονόφλουδα του εύκολου κέρδους, του εντυπωσιασμού και της αλαζονίας η οποία ζει και βασιλεύει σ'αυτή τη χώρα, όχι μόνο στην Αστρολογία, σε όλους τους τομείς.

Vassilis Papadolias είπε...

Συμφωνώ σε αυτό Δημήτρη. Τα ιστολόγια απλώνουν την αστρολογία και απευλευθερώνουν καινοτομία. Και πρέπει να συνεχίσουν έτσι για να διατηρηθεί ο ουράνιος παράγοντας.

Πρέπει όμως παράλληλα κάποια από αυτά τα πράγματα που έχουν βγει να αρχίσουν και να διδάσκονται και να γίνονται σύστημα. Να περάσουν κάποιες από αυτές τις ιδέες σε διδασκαλία ή να δημιουργηθούν νέες σχολές με νέα φιλοδοφία. Αυτό πιστεύω είναι το επόμενο βήμα για όσους είμαστε ήδη αρκετά χρόνια στο internet και γράφουμε και δεν ξεκινάμε τώρα...

Vassilis Papadolias είπε...

Πέρα από την αμφισβήτηση πρέπει να προτείνουμε πλέον και συγκεκριμένο και νέο τρόπο δουλειάς...

_ είπε...

Σωστά, αυτά που λες είναι όλα σωστά,χρειάζεται το πάντρεμα Ουρανού και Κρόνου. Η δομή και η οργάνωση και τα πλαίσια είναι απαραίτητα.