Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

H άνοιξη της Ισπανίας

Μέχρι τώρα είχαμε την άνοιξη των αραβικών κρατών να δίνει τον τόνο. Η βόρεια πλευρά της Μεσογείου, λίκνο ιδεολογικών αγώνων στο παρελθόν και ιδιαίτερα της Αριστεράς φαίνεται να είχε πέσει σε χειμερία νάρκη τα τελευταία χρόνια. Η Ιταλία χαμένη στην κραιπάλη του Μπερλουσκονισμού, η Ελλάδα στη χλιδή της πιστωτικής κάρτας και η Ισπανία χαμένη στη δεξιά παρένθεση της αντιπαράθεσης με την Αλ Κάιντα.

Από ότι φαίνεται όμως τα πράγματα σύντομα θα αλλάξουν. Όπως και τη δεκαετία του ’30 οι χώρες της Μεσογείου αναμένεται να αποτελέσουν το κατεξοχήν πεδίο αντιπαράθεσης του τετραγώνου Ουρανού / Πλούτωνα, τουλάχιστον για το λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο. Και την αρχή φαίνεται να κάνουν σιγά - σιγά, ήσυχα - ήσυχα οι νέοι της Ισπανίας.

30.000 νέοι μαζεύτηκαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ (λιμάνι του Ήλιου, αν δεν κάνω λάθος). Κατασκήνωσαν σε σκηνές, περιόρισαν την – δεδομένη σε τέτοιες περιπτώσεις δυστυχώς – κατανάλωση αλκοόλ και αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί για μέρες διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία που πλήττει τους νέους σε ποσοστό 40%!!!

Η Ισπανία άλλωστε υπήρξε πάντα επιρρεπής σε επαναστατικές ιδεολογίες. Η αρχή έγινε από τα επαναστατικά κινήματα έναντι της εισβολής του Ναπολέοντα, αλλά στην πραγματικότητα όλη η νεότερη ιστορία της Ισπανίας από κει και μετά ήταν γεμάτη αναταραχές, επαναστάσεις και εναλλαγές μεταξύ αναρχίας και επιβολής αυταρχικών καθεστώτων.

Πώς φαίνεται όμως αυτό μέσα από τους χάρτες των επαναστάσεων; Υπάρχει κάποιο κοινό σημείο κάθε φορά που η ισπανική νεολαία ξεσηκώνεται; Ας δούμε την αστρολογική ανάλυση που ακολουθεί στον παρακάτω σύνδεσμο.

H άνοιξη της Ισπανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: