Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Το ωροσκόπιο της Μάχης του Μαραθώνα...

Αναρωτηθήκατε ποτέ τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας τι ωροσκόπιο είχαν; Οι μεσαιωνικοί αστρολόγοι σχεδίαζαν πολύ προσεκτικά τους χάρτες των μαχών που επρόκειτο να γίνουν, προσπαθώντας να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή για την έναρξη των επιχειρήσεων.

Εναλλακτικά οι μεγάλες μάχες, οι αθλητικοί αγώνες, τα μεγάλα γεγονότα έχουν ένα χάρτη δικό τους προσωπικό, που ερμηνεύεται ως χάρτης γεγονότος με βάση τις αρχές της κλασσικής αστρολογίας.

Ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία του δυτικού πολιτισμού ήταν η μάχη του Μαραθώνα. Το 490 π.Χ. μία ομάδα Ελλήνων, Αθηναίοι και Πλαταιείς λιγότερο στον αριθμό, αλλά οργανωμένοι και πρόθυμοι να πολεμήσουν για τα σπίτια τους αποφάσισαν να πετάξουν στη θάλασσα τους Πέρσες εισβολείς. Δεν ήταν βέβαια τυχαία η εμπλοκή τους. Είχαν προηγούμενα οι Αθηναίοι με τους Πέρσες από τον καιρό της Ιωνικής Επανάστασης, που έκαψαν τις Σάρδεις. Η προϊστορία όμως δε μας ενδιαφέρει τόσο εδώ όσο το ίδιο το γεγονός.

Πολλές απόπειρες χρονολόγησης έγιναν για το γεγονός, τοποθετώντας το αρχικά το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. Πιο προσεκτικές παρατηρήσεις όμως έδειξαν ότι η μάχη του Μαραθώνα έγινε μάλλον ή στις 12 ή στις 13 Αυγούστου.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι η μάχη ξεκίνησε με το πρώτο φως, όπως συνηθιζόταν άλλωστε την εποχή εκείνη. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εξετάσουμε ένα πιθανό χάρτη του γεγονότος επιλέγοντας ως ώρα έναρξης της μάχης την ανατολή του Ήλιου.

Για τη σύνταξη του χάρτη χρησιμοποιήσαμε την αστρολογική εφημερίδα της AstroDataBank που βλέπουμε παρακάτω (πατήστε click για μεγέθυνση).


Ας καταγράψουμε τις θέσεις και αναλυτικά (όσες μας ενδιαφέρουν):

Ήλιος: 13°5'05'' Λέοντα
Σελήνη: 13°29' Ιχθύων
Ερμής: 15°19' Λέοντα
Αφροδίτη: 17°39' Λέοντα
Άρης: 1°16' Κριού
Δίας: 2°15' Καρκίνου
Κρόνος: 22°46' Ζυγού
Ουρανός: 26°11' Ταύρου
Ποσειδώνας: 19°59' Σκορπιού
Πλούτωνας: 29° 9' Παρθένου
Β.Δ. 13° 5' Κριού (true)

Με βάση την ημερήσια πορεία της Σελήνης βέβαια, η θέση της την ανατολή του Ήλιου στις συντεταγμένες της Ελλάδας είναι λίγο διαφορετική από την 00:00 Universal Time. Για να την υπολογίσουμε καταρχήν θα πρέπει να δούμε την ώρα της Ανατολής (περίπου 6 ώρες μετά) ποια ήταν η θέση της και μετά να κάνουμε και μία σχετική διόρθωση με τη διαφορά δύο ωρών που έχει η Ελλάδα. Φυσικά την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν διαφορές ωρών, αλλά και βάση της ημερήσιας ταχύτητας της Σελήνης αν πηγαίναμε περίπου στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγαμε.

Έτσι η θέση της Σελήνης τοποθετείται και με βάση την ημερήσια κίνηση της (διαφορά από την επόμενη μέρα διά 24 ώρες) μας δίνει θέση όχι στις 13:29 των Ιχθύων αλλά στις 17:05 περίπου του ίδιου ζωδίου (3 μοίρες και 36 περίπου λεπτά επιπλέον) για τις 05:45 που γίνεται ο χάρτης, ενώ με διόρθωση τοπικής ώρας προσθέτουμε άλλη 1 μοίρα και 25 λεπτά, οπότε πάμε στις 18:30 των Ιχθύων.

Για τον Ωροσκόπο θα βάζαμε τη μοίρα του Ήλιου (υπόκειται φυσικά σε διόρθωση), ενώ για την οικοθεσία χρησιμοποιήσαμε ίσους οίκους, γιατί λόγω της μετάπτωσης της ισημερίας οι χρόνοι ανόδου και καθόδου των ζωδίων θεωρήσαμε ότι μπορεί από τότε να έχουν αλλάξει.

Με βάση τις αστρολογικές αυτές θέσεις λοιπόν συντάξαμε τον χάρτη που ακολουθεί...



Στο χάρτη αυτό διακρίνονται ήδη κάποιες βασικές θέσεις που αντικατοπτρίζουν την πορεία της μάχης. Ο Άρης έχει μόλις μπει στον Κριό και σχηματίζει με Δία και Πλούτωνα ένα ΤΑΥ τετράγωνο που προοιωνίζει μεγάλη καταστροφή. Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα δηλώνει την χρήση της εξαπάτησης, καθώς οι Έλληνες επιτέθηκαν, ενώ οι Πέρσες νόμιζαν ότι απλά παρατάσσονταν όπως έκαναν κάθε μέρα.

Ήλιος, Ερμής και Αφροδίτη σε τρίγωνο με το Βόρειο Δεσμό δείχνουν το άρπαγμα της ευκαιρίας, καθώς οι Αθηναίοι επιτέθηκαν χωρίς να περιμένουν τους Σπαρτιάτες βλέποντας ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ωστόσο η Σελήνη θα μας άρεσε καλύτερα αν βρισκόταν στον Κριό, γιατί θα ταίριαζε περισσότερο με την ξαφνική απόφαση για επίθεση.

Ένα ζήτημα είναι αν ο Ωροσκόπος θα πρέπει να συμβολίσει τους Έλληνες ή τους Πέρσες. Θεωρώντας ότι οι Πέρσες είναι ο επιτιθέμενος, θα τους τοποθετήσουμε στον 7ο οίκο, οπότε οι Έλληνες συμβολίζονται από το ζώδιο του Λέοντα. Αυτό βάζει τον Ουρανό στον 10ο οίκο τους που δείχνει τις καινοτόμες για την εποχή αποφάσεις της στρατιωτικής διοίκησης, ενώ βάσει τον Ποσειδώνα στον 10ο οίκο των Περσών πράγμα που δείχνει τις λάθος αποφάσεις τους.

Ένα θέμα προς διόρθωση είναι ίσως η θέση Ερμή και Αφροδίτη στον 1ο οίκο των Ελλήνων. Θα τους προτιμούσαμε στον 12ο, δείχνοντας εύνοια από κρυφούς συμμάχους και αντικατασκοπεία. Πιο συγκεκριμένα λέγεται ότι οι Έλληνες ειδοποιήθηκαν το βράδυ από Έλληνες στο αντίπαλο στρατόπεδο ότι οι Πέρσες είχαν μείνει χωρίς ιππείς, οι οποίοι ανέβηκαν στα καράβια για να πάνε να χτυπήσουν κυκλωτικά την Αθήνα. Αυτό άφηνε 8 με 9 ώρες στους Αθηναίους να επιτεθούν και να προλάβουν ταυτόχρονα να γυρίσουν πίσω στην πόλη για να την υπερασπιστούν.

Εκείνο που μας προβληματίζει γενικότερα ωστόσο είναι ότι για να έχουμε ένα τόσο μικρό παράθυρο ευκαιρίας σε επίπεδο ωρών, θα πρέπει κάπου να συμμετέχει η Σελήνη. Θα ήταν πιο αποδεκτό να σχηματίζει ένα τετράγωνο με τον Ουρανό ή μία σύνοδο με τον Άρη (οπότε και θα διατηρούσε την όψη με τον Ποσειδώνα και μάλιστα πιο σκληρή). Επιπλέον η καταστροφή θα υποδηλωνόταν πολύ καλύτερα αν η Σελήνη συμμετείχε στο ΤΑΥ του Άρη με το Δία και τον Πλούτωνα.

Αυτό τοποθετεί όμως τη μάχη την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 14 Αυγούστου...

Μία λάθος χρονολογία;

Ίσως ναι, ίσως όχι. Έτσι κι αλλιώς οι αστρολογικές εφημερίδες της εποχής είναι λίγο παρακινδυνευμένες. Με ποιο ημερολόγιο γίνονται άλλωστε; Ο Ήλιος βρίσκεται στις 13 Αυγούστου σήμερα στις 20 μοίρες του Λέοντα, ωστόσο εκείνη την εποχή ήταν στις 13. Πού οφείλεται η διαφορά; Στη μετάπτωση της ισημερίας; Στην αλλαγή των ημερολογίων;

Όπως και να' χει η παραπάνω μελέτη έχει σκοπό να μας δείξει ότι μεγάλα γεγονότα μπορούν να απεικονιστούν στο χάρτη και να βρεθεί εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ των αυτών και των γεγονότων που δείχνουν οι θέσεις και οι όψεις. Κι επιπλέον τέτοιου είδους ασκήσεις δείχνουν ακόμη μία φορά την ερμηνευτική δύναμη της αστρολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: