Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

To ωροσκόπιο της Συριακής Εξέγερσης - Μέρος ΙΙΙ

Στο προηγούμενο μέρος είδαμε πώς έληξε η διέλευση του Πλούτωνα από τον Ήλιο της χώρας κι έτσι διασώθηκε τελικά το καθεστώς Άσαντ. Όμως τα προβλήματα δεν έληξαν με τη Συρία και τον ίδιο μήνα που έγινε η συμφωνία Αμερικής Ρωσίας εμφανίζεται ένα νέο πρόβλημα, το Ισλαμικό Κράτος.


Στο Παγκόσμιο Χαλιφάτο αρχίζουν και συρρέουν διάφορες ομάδες τζιχαντιστών ανά τον κόσμο μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα μετά την αρχική αντίθεση της, αλλά και αντάρτες της Λιβύης, οι Ταλιμπάν και η Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον άλλο πρόβλημα και το παιχνίδι αλλάζει. Η αντιπολίτευση διασπάται και άλλοι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι στρέφονται εναντίον του. Ο Άσαντ από την πλευρά του εκμεταλλεύεται την κατάσταση και καταλαμβάνει την Χομς το βασικό προπύργιο της «δημοκρατικής» αντιπολίτευσης. Στις κατεχόμενες από το καθεστώς περιοχές γίνονται εκλογές και ο ίδιος επανεκλέγεται με ποσοστό 90%. Ο Πλούτωνας συνεχίζει και απειλεί τη Συρία, αλλά καθώς ετοιμάζεται να μπει πλέον στον 4ο οίκο, δεν απειλεί τόσο με πτώση της κυβέρνησης, αλλά με διάσπαση του εδάφους της. Ο Ουρανός από διέλευση μπαίνει και αυτός στον 7ο οίκο της και πλέον θα λέγαμε ότι αντιμετωπίζει ανοικτή εισβολή (το Ισλαμικό Κράτος προέρχεται από το Ιράκ).
Από το καλοκαίρι του 2014 και μετά το τρίγωνο του Δία με τον Ουρανό ευνοεί την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους. Από την άλλη η δημοκρατική αντιπολίτευση υποχωρεί στο τελευταίο της προπύργιο, το Χαλέπι.
Η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει όταν ο Δίας αλλάζει ζώδιο και μπαίνει στην Παρθένο το φθινόπωρο του 2015. Στο ζώδιο της Παρθένου αρχετυπικά ευνοεί τις αριστερών καταβολών ομάδες των Κούρδων ανταρτών (Παρθένος = Εργάτες) που αναλαμβάνουν τον κύριο όγκο της άμυνας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα η Ρωσία ξεκινάει αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του ISISISIL).
Από το Σεπτέμβριο του 2016 με την είσοδο του Δία στο Ζυγό γίνεται νέα προσπάθεια εκεχειρίας που συμφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία που όμως αποτυγχάνει. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Άσαντ ανακαταλαμβάνει το Χαλέπι και κλείνει την υπόθεση «δημοκρατική αντιπολίτευση». Όχι τυχαία, αυτό γίνεται με τον Δία στον 1ο οίκο του κράτους εκεί ακριβώς που ήταν ο Κρόνος όταν ξεκίνησε η κρίση.

Το 2017 βρίσκει την Τουρκία να εμπλέκεται στην κρίση στην προσπάθεια της να υπερασπίσει τα υπολείμματα των «δημοκρατικών» ανταρτών που στην ουσία αυτοί που έχουν απομείνει και δεν έχουν ενταχθεί στις τάξεις των Κούρδων δεν είναι παρά Τουρκμένοι σύμμαχοι της. Το πρόβλημα που εμφανίζεται είναι πώς θα μοιραστούν οι περιοχές ευθύνης στη Συρία (δηλαδή στην ουσία πώς θα διαμελιστεί το κράτος).
Η χώρα έχει χωριστεί στην ουσία στα δύο με τον Ευφράτη να χωρίζει στο κάτω αριστερά μέρος τις περιοχές υπό την ευθύνη της κυβέρνησης και το επάνω δεξιά μέρος να κυριαρχείται από την συμμαχία Κούρδων και Αράβων υποστηρικτών τους που απολαμβάνει πλέον και την στήριξη των ΗΠΑ. Έτσι η χώρα χωρίζεται και σε σφαίρες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, καθώς την κυβέρνηση υποστηρίζει η Ρωσία και τους Κούρδους οι ΗΠΑ με μία μικρή μειοψηφία να μένει στην υποστήριξη της Τουρκίας. Ο Πλούτωνας παραμένει στον 4ο οίκο και δυστυχώς δεν αναμένεται σύντομα να σταματήσει η επίδραση του, δηλαδή να επανενωθεί η χώρα.
Στο μεταξύ ο εμφύλιος στη Συρία εξελίσσεται σε εμφύλιο των Μουσουλμάνων, καθώς η Χεζμπολάχ και το Ιράν υποστηρίζουν τον Άσαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες τους υποτιθέμενους αντάρτες. Παράλληλα Τουρκία και Κατάρ εμπλέκονται σε επαφές με τον ISIS.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 ο Δίας παραμένει στο Ζυγό στον 1ο οίκο και ευνοεί μία εικόνα σταθερότητας για τον Άσαντ, ενώ ο Κρόνος κάνει από διέλευση όψη ενάμισι τετραγώνου με τον γενέθλιο Πλούτωνα, μειώνοντας συνεχώς την επιρροή των ανταρτών.
Από τον Οκτώβριο του 2017 ο Δίας μπαίνει στο Σκορπιό και ξαναρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις με την επιστροφή της Μοσούλης και του Κιρκούκ στην κυβέρνηση του Ιράκ και την απελευθέρωση της Ράκα της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους. Η πτώση της Ράκα ανακοινώθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 2017, όταν πλέον ο Κρόνος κάνει ενάμισι τετράγωνο για τελευταία φορά απέναντι στον Πλούτωνα. 

Τα βάσανα της Συρίας όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο νέος παίκτης στην υπόθεση ονομάζεται Τουρκία, η οποία στις 18 Ιανουαρίου του 2018 εισβάλλει και καταλαμβάνει την Αφρίν, με σκοπό να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στην ίδια και τη Συρία. Στο χάρτη της εισβολής ο Δίας στο Σκορπιό σε ακριβές εξάγωνο με τον χορηγό του ευνοεί την περαιτέρω δράση του Πλούτωνα στον 4ο ως διαμελιστή του συριακού εδάφους. Βεβαίως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δίας από την είσοδο του στο Σκορπιό και μετά και λόγω των καλών όψεων με γενέθλια και προοδευτική Σελήνη επιτρέπει πλέον και την επιστροφή αρκετών χιλιάδων προσφύγων στις εστίες τους.

Το 2018 δεν επιφύλαξε άλλες σοβαρές εδαφικές μεταβολές στη Συρία. Τι μέλλει γενέσθαι στο εξής; 
Η κατάσταση είναι ακόμη συγκεχυμένη. Ο Ουρανός θα παραμείνει στον 7ο οίκο για 3 χρόνια ακόμα, ενώ ο Πλούτωνας για πολλά χρόνια ακόμα στον 4ο οίκο. Σε πιο κοντινό ορίζοντα αναμένεται με ενδιαφέρον το 2018 η διέλευση του Κρόνου από τον γενέθλιο Ήλιο της χώρας για να δούμε, εάν αυτό θα σημαίνει την οριστική επιστροφή της χώρας στο κόμμα του Μπάαθ ή για κάποιο λόγο την αναγκαστική αποχώρηση του Άσαντ. Η είσοδος του Κρόνου στον 4ο οίκο του 2019 θα είναι επίσης μάλλον και αυτή που θα καθορίσει πιο οριστικά την μοιρασιά των εδαφών της χώρας ίσως και με κάποια συνθήκη. Πάντως δυνάμεις κατοχής από ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να υπάρχουν για αρκετά χρόνια ακόμα, όσο ο Πλούτωνας θα είναι από διέλευση στον 4ο οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: