Τα τέσσερα Στοιχεία και οι 4 Εποχές του Χρόνου
Αν και στην Αστρολογία από τον καιρό του Πτολεμαίου τα τέσσερα στοιχεία είχαν κατανεμηθεί με το γνωστό μας τρόπο ανά τριάδες στο ζωδιακό, πολλές αντιστοιχίες μας δείχνουν ότι ίσως να μην είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος που θα μπορούσαν τα ζώδια να μοιραστούν σε τέσσερα στοιχεία. Εάν για παράδειγμα τα τέσσερα στοιχεία του Ιπποκράτη έχουν να κάνουν με ενέργειες που συνδέονται με τις τέσσερις εποχές, θα ήταν πιο λογικό τα ζώδια της άνοιξης να ανήκουν σε ένα στοιχείο, τα ζώδια του καλοκαιριού σε άλλο, τα ζώδια του φθινοπώρου σε άλλο και τα ζώδια του χειμώνα στο τελευταίο. Διατηρώντας τη λογική ότι το πρώτο ζώδιο του κάθε στοιχείου είναι το παρορμητικό, το δεύτερο το σταθερό και το τρίτο το μεταβλητό.
Αυτό θα έδινε μία αντιστοιχία που θα αναδείκνυε και κάποια ξεχασμένα χαρακτηριστικά, που τα έχουμε αγνοήσει. Όπως για παράδειγμα ότι τα δύο ζώδια που παραδοσιακά συνδέονταν με τον Κρόνο, ο Αιγόκερως και ο Υδροχόος έχουν στην ετυμολογία τους αναφορά στο νερό (Αιγόκερως ετυμολογικά ερμηνεύεται και ως η κορυφή του κύματος, καθώς η ρίζα αίγ δεν αφορά μόνο την αίγα (κατσίκα), αλλά και το νερό (εξ ου και αιγ-αίον πέλαγος και το κέρας είναι και η κορυφή, με άλλα λόγια ο Αιγόκερως ισορροπεί στην κορυφή των κυμάτων, αντί στις κορυφές των βουνών, κάπως όπως ένας σέρφερ ή για τους εσωτερικούς αστρολόγους ακροβατεί ή μαθαίνει να διαχειρίζεται χωρίς να τα ταυτίζεται τα συναισθήματα είναι κάτι σαν πλοηγός στο αστρικό πεδίο).
Στην αντιστοιχία αυτή λοιπόν, Κριός, Ταύρος και Δίδυμοι θα θεωρούνταν ζώδια της άνοιξης=γη, δηλαδή ζώδια που γεννούν τη μορφή (και ορθώς, καθώς εκπροσωπούν το σπέρμα, το ωάριο και την αναπαραγωγή-διπλασιασμό των πρώτων κυττάρων του εμβρύου), Καρκίνος, Λέων και Παρθένος τις τρεις φάσεις κυοφορίας, γέννησης και ανάπτυξης του παιδιού, που εμπεριέχουν την ανάπτυξη ως διαδικασία, που θα μπορούσε να συσχετιστεί με τη φωτιά (παρεπιπτόντως στη φύση τα ζώα όχι αναίτια συνήθως συνουσιάζονται την άνοιξη και γεννούν το καλοκαίρι για να αναπτυχθούν τα μικρά σε ευνοϊκό περιβάλλον), Ζυγός, Σκορπιός, Τοξότης θα είχαν να κάνουν με την ωριμότητα της ανάπτυξης των σχέσεων, οπότε και θα συνδέονταν με τον αέρα (θυμηθειτε ότι εκτός από τον Τοξότη που στοχεύει στον αέρα, ο Σκορπιός μέσα από το εναλλακτικό του σύμβολο, τον Αετό συμβολίζεται επίσης με ένα ζώο του αέρα, που εποπτεύει από ψηλά επομένως αναπτύσσει αποστασιοποιημένη κρίση και υπομονή έως την επιλογή της κατάλληλης στιγμής που του χρειάζεται για να επιτεθεί) και Αιγόκερως, Υδροχόος και Ιχθείς με την εσωστρέφεια της τρίτης ηλικίας και το στοιχείο του Νερού.
Οι εναλλακτικές αυτές προσεγγίσεις θα ήταν μία βοήθεια να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα και τα ζώδια καθώς αναδεικνύουν πλευρές τους που σήμερα με την παραδοσιακή σύνδεση, δεν αναδεικνύονται επαρκώς και αποσιωπούνται, ενώ συνδέει καλύτερα και την έννοια των στοιχείων με τις 4 εποχές. Κι αφού λέμε σήμερα ότι η Αστρολογία είναι κυρίως η αλλαγή των εποχών του χρόνου, αυτό θα είχε ένα επιπλέον νόημα. Αυτό δε σημαίνει ότι οι παραδοσιακές αντιστοιχίες χάνονται, γιατί τόσο που έχουμε δουλέψει χιλιάδες χρόνια πάνω σε αυτές, πλέον λειτουργούν και μέσω σκεπτομορφών, αλλά θα μπορούσαμε συμπληρωματικά να εξετάζουμε και αυτή τη νέα αντιστοιχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου