Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ανάδρομος Ερμής και Αστρική Όραση

Ο ανάδρομος Ερμής και η εσωτερική όραση του αστρικού πεδίου

Στις διδασκαλίες του για την υφή του αστρικού κόσμου ο Ρούντολφ Στάινερ μας λέει ότι ο αστρικός κόσμος είναι ένας κόσμος διαφορετικός από τον φυσικό γιατί μεταξύ άλλων η όραση μας στρέφεται προς τα μέσα. Δηλαδή ο άνθρωπος αδυνατεί να δει κάτι από τον εξωτερικό φυσικό κόσμο και μπορεί και παρατηρεί μόνο πράγματα που βρίσκονται μέσα του. Ένας αδιαπέραστος δακτύλιος μας λέει ο Στάινερ ότι περιβάλλει τον άνθρωπο, ειδικά, αυτόν που δεν έχει λειτουργήσει με απόσπαση και αδυνατεί να δει οτιδήποτε δε βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Έτσι ο αστρικός κόσμος δίνει την αίσθηση της μοναξιάς, ειδικά, αν κάποιος δεν βίωσε την αγάπη στη ζωή του και δεν έχει αναμνήσεις αυτής. Ο Στάινερ μας λέει ότι μεταφέρουμε στον κόσμο εκείνο ότι εμείς έχουμε μέσα μας και το ανακυκλώνουμε ξανά και ξανά. Ξαναβιώνουμε αυτά που έχουμε βιώσει, βλέπουμε τα λάθη μας, αισθανόμαστε ενοχές για τις ελλείψεις, προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτά που αφήσαμε σε εκκρεμότητα. Κάθε προσπάθεια να προχωρήσουμε παρακάτω δυστυχώς αποτυγχάνει και οι συνθήκες μας επιστρέφουν ξανά και ξανά στα ζητήματα του παρελθόντος.

Η παραπάνω περιγραφή θα μπορούσε άνετα να περιγράφει τι μας συμβαίνει εσωτερικά σε περιόδους ανάδρομου Ερμή. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει πάντα, υπάρχουν περίοδοι του ανάδρομου Ερμή, που πραγματικά κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε προβλήματα προς τα μπρος αποτυγχάνει. Όλο και κάτι προκύπτει που μας αναγκάζει να επιστρέψουμε πίσω, ενώ πολλά θέματα που θεωρούσαμε ότι είχαμε παρακάμψει επανεμφανίζονται μπροστά μας. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να κινηθούμε προς τα μπρος, τόσο περισσότερο προκύπτουν θέματα του παρελθόντος. Στο τέλος ο χρόνος μας καταλαμβάνεται τόσο πολύ από τις παλιές εκκρεμότητες, που αναγκαζόμαστε και ακυρώνουμε αποφάσεις που είχαμε πάρει πριν τον ανάδρομο, γιατί δεν προλαβαίνουμε πλέον να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει. Επίσης προσπαθώντας να πλησιάσουμε μία πληροφορία που μας χρειάζεται όλο και δείχνει να μας διαφεύγει κι έτσι ένα πρόβλημα που κανονικά θα είχε εύκολη λύση το αντιμετωπίζουμε ξανά και ξανά και όλο και κάτι παραβλέπουμε ώστε να πρέπει να το ξαναδούμε.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η αναδρομή του Ερμή θα μπορούσε να είναι μία κατά τον Στάινερ περίοδος που πρέπει να λειτουργήσουμε περισσότερο την αστρική όραση, παρά τη φυσική. Κατά εκείνον η διαφορά της αστρικής όρασης από τη φυσική είναι ότι με τη φυσική όραση, όταν θέλουμε να μάθουμε κάτι για ένα αντικείμενο απλά σηκωνόμαστε από την καρέκλα, το πλησιάζουμε και το μελετούμε. Ασκούμε μία πράξη βούλησης δηλαδή για να έρθουμε εμείς εγγύτερα σε αυτό. Στην αστρική όραση όμως, αυτές οι πράξεις βούλησης, πάνε στο βρόντο. Εκεί για να μάθουμε κάτι για ένα αντικείμενο θα πρέπει όχι να πλησιάσουμε αλλά να το έλξουμε. Να έρθει δηλαδή εκείνο σε μας, όχι να πάμε εμείς σε αυτό. Αλλά για να γίνει αυτό, για να έλξουμε δηλαδή ένα αντικείμενο, πρέπει να το προσεγγίσουμε αλλιώς, όχι μέσα από τη βούληση. Πρέπει να χαλαρώσουμε, να αφεθούμε και να ζητήσουμε, να το παρακαλέσουμε τρόπον τινά να έρθει προς εμάς. Και να μην κάνουμε καμία πράξη βίαιης προσέγγισης του, όσο κι αν μας βασανίζει αυτό. Εάν θέλει το αντικείμενο θα έρθει εκείνο προς εμάς, εάν όχι, δε θα έλθει καθόλου.

Η αστρική αυτή όραση είναι ο τρόπος που δουλεύει ο νους μας στην ουσία σε κατάσταση διαλογισμού. Δηλαδή σε αυτή την κατάσταση αφηνόμαστε τελείως από κάθε βουλητική παρόρμηση και αφηνόμαστε "στο θέλημα του Θεού" ή γενικώς στο θέλημα των πραγμάτων, εάν θέλουν να έρθουν προς εμάς. Δρούμε μαγνητικά, όχι βουλητικά και δουλεύουμε με ότι έχει τη διάθεση να μας πλησιάσει, όχι με ότι θέλουμε εμείς να πλησιάσουμε.

Αυτός δείχνει να είναι και ο τρόπος που πρέπει να δουλεύει η σκέψη μας την περίοδο του ανάδρομου Ερμή. Sit back and relax είναι η βασική οδηγία, άσε τις δικές σου επιδιώξεις στην άκρη, τι ήθελες να κάνεις, τι επιδίωκες, κλπ, και αφήσου τελείως. Αφήσου και παρατήρησε τι έχει την καλή διάθεση να έρθει προς εσένα. Εκμεταλλεύσου ότι σε πλησιάζει κι αν δεν σε πλησιάζει τίποτα, απλά περίμενε. Διαφορετικά, όσο κι αν προσπαθήσεις να κάνεις εσύ κινήσεις εγκλωβισμού του αντικειμένου στη βούληση σου, το φυσικό πεδίο ή οι αισθήσεις σου σε αυτό το διάστημα θα σε προδώσουν.

ΥΓ: Τα παραπάνω όπως είπαμε δεν ισχύουν σε αυτόν τον έντονο βαθμό σε κάθε ανάδρομο Ερμή. Στις περιόδους που ο Ερμής περνάει από προσωπικά στοιχεία στο χάρτη μας ή ο χάρτης μας έχει γενικά έντονες ιδιότητες Ερμή, το αίσθημα αυτό όμως είναι ιδιαίτερα έντονο.

ΥΓ1: Εξυπακούεται ότι όσοι έχουν ανάδρομο Ερμή γενέθλιο στο χάρτη τους αναγνωρίζουν περισσότερο το παραπάνω μοτίβο του “να έλκουν” τα πράγματα, περιμένοντας υπομονετικά την τύχη να τα φέρει κοντά τους, αντί να προσπαθούν να πάνε εκείνοι προς αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: