Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Αμαρτία είναι η συνειδητή επιλογή να κάνεις κακό σε κάποιον. Και πρωταρχική αμαρτία είναι το ψέμα...

Μία από τις δασκάλες της εποχής σε θέματα αυτογνωσίας είναι η Carolyn Myss με τα πολύ γνωστά βιβλία της μεταφρασμένα στα ελληνικά "Γιατί οι άνθρωποι δε θεραπεύονται και πώς μπορούν" και "Ιερά Συμβόλαια"
Η Carolyn Myss μου αρέσει όταν την ακούω να μιλάει, γιατί έχει ένα τρόπο να σου πετάει στα μούτρα τη γυμνή αλήθεια, πέρα από τα χαζοχαρούμενα Merry Christmas. Αν θες να πάρεις αυτή την αίσθηση βέβαια, πρέπει να την ακούσεις, τα βιβλία της είναι αρκετά πιο στρογγυλεμένα σε ύφος, δε θα νιώσεις το ίδιο "φτύσιμο" για την κατάντια της ανθρώπινης φύσης, απλά διαβάζοντας κάποιο βιβλίο της. Άλλωστε έχει παραδεχτεί συχνά ότι δεν είναι καλή συγγραφέας κι ίσως το ύφος στα βιβλία της να έχει κι αρκετές παρεμβάσεις από τρίτους (διορθωτές, κλπ) για να γίνει πιο προσφιλές στους αναγνώστες.
Μεταξύ των άλλων ρηξικέλευθων τοποθετήσεων της Myss είναι η προσπάθεια της να αντιστρέψει την παραδοσιακή εκλογίκευση που κάνουμε όταν βλέπουμε εκδηλώσεις του κακού στη ζωή μας. Έχουμε μάθει να αποδίδουμε το κακό στην άσχημη παιδική ηλικία, στα τραύματα, στην άγνοια και σε ένα άλλο σωρό επεξηγήσεις.
Λέει λοιπόν σε μια εκπομπή της η Carolyn Myss ότι η εποχή μας είναι εποχή ακμής του κακού κι αυτό για διάφορους λόγους. Γιατί καταρχήν το κακό μας έχει πείσει ότι δεν υπάρχει. Παίρνοντας απρόσωπες ταμπέλες όπως ψυχική ασθένεια, συνθήκες, κλπ, που διευκολύνουν την αποποίηση της ευθύνης. Έτσι έχουμε πεισθεί για παράδειγμα ότι είναι Οκ το ψέμα στη ζωή μας. Η πρώτη και μεγαλύτερη αμαρτία του ανθρώπου είναι το ψέμα. Κι εμείς τι έχουμε κάνει; Το έχουμε αποδεχτεί ως κατά συνθήκη συμπεριφορά.
Κατά αναλογία έχουμε αποδεχτεί ότι είναι Οκ να μας κυβερνούν οι μεγαλύτεροι ψεύτες, έχουμε αποδεχτεί ως φυσιολογικό ότι για να μπεις στην πολιτική ή να γίνεις μεγάλος επιχειρηματίας πρέπει να λες ψέματα. Ότι είναι φυσιολογικο τέλος πάντων.
Όπως ότι είναι φυσιολογικό να βρίσκουμε τους καλύτερους τρόπους να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο, να εκμεταλλευόμαστε ο ένας τον άλλο, να βγάζουμε λεφτά από τον κόπο ο ένας του άλλου.
Αλλά εκτός από τον εαυτό μας πλέον σκοτώνουμε κι όλα τα άλλα είδη στον πλανήτη. Με δική μας ευθύνη δώσαμε στο κακό πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες όπως την πρόσβαση σε πανίσχυρα όπλα ή ιούς ή σε βαριές βιομηχανίες που καταστρέφουν τις θάλασσες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι κατά βάθος δεν είμαστε παρά ένα ηλίθιο (stupid) αλαζονικό ναρκισσιστικό είδος και δεν αξίζουμε τον πλανήτη.
Αλλά και σε προσωπικό ύφος η Myss είναι αδυσώπητη. Μας μιλάει για το πώς ο άνθρωπος συνειδητά κάνει το κακό, κι όχι από συνθήκη ή επειδή απειλείται όπως βαυκαλιζόμαστε.
Θυμάσαι λέει σε μια εκπομπή της, που είχες πει ψέματα σε κάποιον για να φανείς πιο καλή από ότι ήσουν; (μήπως αυτό δεν κάνουμε κι εμείς όλη την ώρα;) Θυμάσαι που διέσπειρες μία φήμη για να πλήξεις κάποιον ανταγωνιστή σου; Θυμάσαι που γέλασες με κάποιον επαναλαμβάνοντας φήμες που κυκλοφορούν για το άτομο του που δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ; (Α, ποια, αυτή η τέτοια; Ξέρεις τι κάνει αυτή τα βράδια;)
Θυμάσαι που αφού έκανες τη ζημιά, κλαιγόσουν "Α, δεν είχα πρόθεση να σου κάνω κακό, πλάκα έκανα;" Και του το έλεγες στη μούρη το ψέμα; Θυμάσαι που η συνείδηση σου (ο φύλακας άγγελος σου) σιγοψιθύριζε μέσα σου, ότι αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό, αλλά εσύ άκουγες; Σιγά μην άκουγες. Να πάει να γαμ..θεί είπες κι οι άλλοι τα ίδια κάνουν.
Και μετά όταν ήρθες σε αδιέξοδο τι έγινε; Όταν έμεινες μόνη σου, γιατί κανείς δε σε εμπιστευόταν; Όταν οι ραδιουργίες σου έπαψαν να αρκούν για να σου κάνουν παρέα; Όταν γέρασες και πια δεν μπορούσες να απειλήσεις κανέναν; Σε έπιασε ο πόνος μετά κι άρχισες τις ψυχοθεραπείες και τις αυτογνωσίες. Κι έφαγες 400 ώρες στη θεραπεία να δικαιολογήσεις στον εαυτό σου, αυτό που εύκολα θα μπορούσες να είχες παραδεχτεί ότι είχες κάνει. Ότι εν γνώσει σου είχες επιλέξει να κάνεις κακό. Όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αλλά απλά επειδή μπορούσες. Επειδή σου έδινε ηδονή κι ευχαρίστηση. Όχι ούτε η μάνα σου φταίει που σε μεγάλωσε έτσι, ούτε το σύστημα, ούτε κανένας. Εσύ το έκανες, δική σου επιλογή ήταν, απολύτως συνειδητή.

Γιατί αυτό είναι η αμαρτία. Αμαρτία είναι η συνειδητή επιλογή να κάνεις κακό σε κάποιον. Και πρωταρχική αμαρτία είναι το ψέμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: