Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Εισαγωγή στο Εννεάγραμμα - Ο τύπος 1

Η ανίχνευση του ψυχολογικού τύπου του Εννεαγράμματος που μας χαρακτηρίζει είναι ένα πολύ διαδεδομένο εργαλείο αυτογνωσίας στη σύγχρονη εποχή. Αν και το Εννεάγραμμο θεωρείται ότι είναι σύμβολο της φιλοσοφίας του Γκουρτζίεφ, ήταν ο Oscar Ichazo που "εφηύρε" τους 9 ψυχολογικούς τύπους (ο Γκουρτζίεφ χρησιμοποιούσε το Εννεάγραμμα για εντελώς άλλους λόγους, σαν εργαλείο ανάλυσης Συστημάτων).

Ένα πλεονέκτημα του Εννεαγράμματος είναι ότι οι 9 ψυχολογικοί τύποι που παρουσιάζει δεν ταυτίζονται επακριβώς με άλλες προσεγγίσεις. Αν και έχουν συνάφειες με την Αριθμολογία ή την Αστρολογία, δεν υπάρχει κάποιος υπολογιστικός τρόπος να βρει κανείς τον τύπο του, π.χ. να αθροίσει τα ψηφία της ημερομηνίας γέννησης του. Αυτό αναγκάζει τον άνθρωπο να μπει στη διαδικασία αυτοπαρατήρησης για να με ποιον τύπο ταιριάζει καλύτερα. Κι επειδή συχνά αδυνατούμε να δεχτούμε την εικόνα του εαυτού μας από μόνοι μας συχνά η παρατήρηση των άλλων αποδεικνύεται χρήσιμη γι' αυτό το λόγο.

Στον τύπο 1 του Εννεαγράμματος για παράδειγμα η παρατήρηση αυτή θα δώσει συχνά καταγραφές όπως οι παρακάτω:

  • Βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τους άλλους και τους κρίνει πολύ αυστηρά σύμφωνα με τα δικά του υψηλά κριτήρια αξιών.
  • Συχνά φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο μιας κατάστασης και καταλήγει πολύ ελεγκτικός.
  • Συχνά φοβάται ότι θα φανεί ανεπαρκής και θα κάνει λάθη.
  • Συχνά αδυνατεί να καταλάβει ότι φάσκει κι αντιφάσκει.
  • Επιμένει ν αλλάξει πράγματα που δεν αλλάζουν.
  • Γίνεται συχνά κακότροπος όταν οι άνθρωποι τον απογοητεύουν.
  • Το παίρνει προσωπικά όταν κάποιος αμφισβητεί τις αξίες του.
  • Παίρνει τη θέση κριτή έναντι των άλλων.
  • Γίνεται καταναγκαστικός ώστε να γίνουν όλα τέλεια.
  • και πολλά άλλα...
Φυσικά όλα αυτά είναι δύσκολο να τα παραδεχτεί κανείς κι άρα ακόμη πιο δύσκολο να τα βελτιώσει.

Γενικά μιλώντας οι 9 ψυχολογικοί τύποι του Εννεαγράμματος ξεκινούν με τον Τύπο 1.

Ο Τύπος 1 ονομάζεται Αναμορφωτής ή Ιδεαλιστής. Πράγμα λογικό σε κάποιο βαθμό αφού συνειρμικά το 1 συνδέεται με κάθε νέα αρχή και άρα με κάθε τι νέο και πρωτοποριακό η ακόμη και με την αρχική σύλληψη μιας ιδέας.
Αν και έχει συνάφεια με τον τύπο 1 της Αριθμολογίας ο Ιδεαλιστής του Εννεαγράμματος δεν δίνει τόσο έμφαση στην αυτάρκεια και την αυτοεπιβεβαίωση όσο ο τύπος 1,της Αριθμολογίας. Πιο πολύ είναι ο τύπος που συλλαμβάνει φιλοσοφικά το Ορθόν και επιμένει σε επίπεδο αρχών στην υλοποίηση του ακόμη κι αν δυσαρεστεί τους άλλους. Άρα πιο πολύ θα λέγαμε είναι ο ασυμβίβαστος.
Μοιάζει και με τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της 1ης ακτίνας για όσους ασχολούνται με το Σύστημα του Θιβετανού, καθώς επιζητά να αλλάξει τον κόσμο έστω κι αν αυτό είναι επίπονο.
Θα πρέπει να προσέξουμε εδώ ότι ο τύπος αυτός αν και ορθολογιστής δεν είναι αυτό που λέμε ρεαλιστής.
Συχνά στην καθομιλουμένη όταν λέμε λογική εννοούμε τον ρεαλισμό αλλά δεν είναι το ίδιο. Π.χ. είναι λογικό να περιμένουμε ότι σε μια καταστροφή όλοι θα κάνουν τη δουλειά τους αλλά στην Ελλάδα αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Η λογική επιζητεί το ορθολογικά σωστό ενώ ο ρεαλισμός το εφικτό. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα (Ρεαλιστής τύπος είναι όπως θα δούμε σε άλλη ανάρτηση ο Τύπος 3).
Το θετικό με το Εννεάγραμμα όπως είπαμε είναι ότι δε βασίζεται σε έτοιμες συνταγές τύπου άθροισε την ημερομηνία σου να δεις τι νούμερο βγάζει η δες τον αστρολογικό σου χάρτη να δεις τι τύπος είσαι. Έτσι δεν επιτρέπει κάποιος μηχανιστικά να ταυτιστεί με κάποιον τύπο. Μπορεί να πάρει ενδείξεις από τον αστρολογικό χάρτη του βέβαια αλλά στην ουσία μόνο αυτογνωσιακά μπορεί να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο βασικός του τύπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: