Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Ποιος δικαιούται να ονομάζεται αστρολόγος;

Η αστρολογία είναι μία τέχνη που η ιστορία της ξεπερνά τις δύο χιλιετηρίδες. Κατά τη διάρκεια των αιώνων πολλοί άνθρωποι αποκάλεσαν τον εαυτό τους αστρολόγο. Ποια είναι τα στοιχεία που χρειάζονται όμως για να αναγνωρίσουμε εμείς οι καταναλωτές του προϊόντος κάποιον ως πραγματικό αστρολόγο;

Πολλοί "ειδικοί" της αστρολογίας διατείνονται ότι έχουν προβλέψει άπειρα γεγονότα. Γενικές τοποθετήσεις πλανητών που μπορούν να ερμηνευτούν με χίλιους δυο τρόπους αποδίδονται σε γεγονότα που εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι έχουν συμβεί. Μπορεί τελικά ένας αστρολόγος να προβλέψει το μέλλον; Κι αν ναι με τι κριτήρια θα κρίνει ο καταναλωτής ποιος είναι καλός αστρολόγος και ποιος όχι; Εσείς "Κε Αστρολόγε" πόσες φορές πέσατε μέσα στις προβλέψεις σας; Υπάρχει κάποια στατιστική που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί για να αποφασίσει σε ποιον αστρολόγο πρέπει να πάει;

Μάλλον όχι. Η επίσκεψη σε αστρολόγο ακολουθεί τη διαδικασία που επιλέγει κανείς το γιατρό ή η γυναίκα το γυναικολόγο της. Μια που λίγο πολύ όλοι οι γιατροί ξέρουν τα βασικά, ώστε να μη γίνονται τελείως ρεζίλι για τις διαγνώσεις τους, τελικά η επιλογή του γιατρού γίνεται βάσει του αν αυτός είναι διάσημος, φέρεται καλά ή έχουμε ακούσει από τη φίλη μας καλά λόγια.

Η έλλειψη κριτηρίων για την επιλογή του σωστού αστρολόγου αντικατοπτρίζεται και στα κριτήρια βαθμολόγησης στις σχολές της αστρολογίας. Στην ουσία οι σχολές μαθαίνουν μεθοδολογία αλλά δεν κρίνουν ποτέ το αποτέλεσμα. Κανείς δε μαθαίνει όταν γίνεται αστρολόγος να κάνει πρόβλεψη. Μαθαίνει ότι κάποιες θέσεις και όψεις "μπορεί" να φέρουν κάποια γεγονότα.

Πώς θα κρίνει λοιπόν ένας ενδιαφερόμενος ποιον αστρολόγο πρέπει να εμπιστευτεί; Ελλείψει κριτηρίων αξιολόγησης της "ικανότητας" τελικά ο αστρολόγος κρίνεται από το χαρακτήρα. Ο σωστός επαγγελματίας αστρολόγος, που δεν εκμεταλλεύεται τον πελάτη του, έχει βασικές γνώσεις ψυχολογίας, χρησιμοποιεί την αστρολογία για να κάνει life coaching στον πελάτη του και μία στις τρεις έχει και διαισθητικές εκλάμψεις που πέφτουν μέσα ορίζεται τελικά ως καλός αστρολόγος. Ο άλλος που έχει ύφος αφ'υψηλού, δεν έχει βασικές επικοινωνιακές ικανότητες χειρισμού πελάτη και δεν μπορεί να καλύψει τις περιπτώσεις που δεν πέφτει μέσα, καταλήγει στο περιθώριο.

Πολλή προσοχή λοιπόν από τους καταναλωτές της αστρολογίας στο "κληρονομικό χάρισμα" των ειδικών της αστρολογίας. Κι απεναντίας ιδιαίτερη εκτίμηση σε όσους ειδικούς αποδέχονται το γεγονός ότι η δουλειά τους είναι κατά βάση τέχνη και συμβουλευτική υποστήριξη. Γιατί τουλάχιστον αυτοί δεν πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Παπαδολιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: