Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Περιοδικό StarLife

Πέρασε από τα χέρια μου και το περιοδικό StarLife. Το 3ο τεύχος μετά το 1ο που είχα ξαναδεί. Περισσότερη ύλη αυτή τη φορά, αλλά δεν υπάρχουν κάποιες πρωτοτυπίες. Η εκδοτική προσπάθεια δείχνει προσωπική (δεν έχω πληροφορίες για το αντίθετο μέχρι στιγμής) και στην ομάδα του περιοδικού αναφέρονται τρεις κυρίες Καραγιάννη και η Καραγιάννη ΕΠΕ. Υποθέτει κανείς ότι, αν δεν πρόκειται για συνωνυμία, έχουμε να κάνουμε με μία προσωπική / οικογενειακή προσπάθεια. Το αστρολογικό αποτέλεσμα δεν είναι μέχρι στιγμή κάτι το ιδιαίτερο, αλλά δείχνω κάποια επιείκια γενικότερα σε προσπάθειες που δείχνουν τουλάχιστον να είναι ατομικές και δεν έχουν από πίσω "πλάτες".

Ενδιαφέρουσα μου φάνηκε η προσπάθεια "έκθεσης" της Κας Καραγιάννη με την ανάλυση ατομικού ωροσκοπίου αναγνώστη. Φυσικά επειδή στο χώρο έχουν δει πολλά τα μάτια μας, υπάρχουν και οι επιφυλάξεις για το αν ο αναγνώστης και η ανάλυση είναι for real. Εάν είναι, πάντως είναι ενδιαφέρουσα η άνεση έκθεσης στην κριτική συναδέλφων.

Καλή επιτυχία γενικά, αλλά ελπίζουμε σε κάτι πιο ενδιαφέρον στο μέλλον.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βασιλη, ποσα αστρολογικα περιοδικα κυκλοφορουν στην Ελλαδα?
Ευχαριστω,
Undine

Vassilis Papadolias είπε...

Αρκετά, Undine. Ενδεικτικά αναφέρω Αστρόπολις, Starlife, Jupiter, Δίαστρον Άστρα και Όραμα, Αστρολόγος, Ωροσκόπιο, Ζωή και Ζώδια, AstroMagazine, Astrella, Astrolei και ίσως κι άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω πολυ, Βασιλη. Γνωριζω μονο τον Αστρολογο, Αστρα και Οραμα και Ζωη και Ζωδια. Καλη συνεχεια στις παρουσιασεις σου. Μαθαινει ετσι ο κοσμος..
Και να προσθεσω κατι αλλο ασχετο με το παρον θεμα. Αρχιζω και βλεπω Βιβλιογραφιες σε διαφορα αρθρα στο διαδικτυο, ισως να εβαλες και συ το χερακι σου..Well done!
Undine

Ανώνυμος είπε...

Undine μας λες ένα άρθρο του διαδικτύου που είδες βιβλιογραφία;

Δ.Μ.

Vassilis Papadolias είπε...

Δεν ξέρω τι είχε στο νου της η Undine πάντως κάποιοι ευαρεστήθηκαν να ξαναγράψουν κάποια άρθρα για να μην έχουν τουλάχιστον λέξη προς λέξη μετάφραση :)

Πέραν αυτού πάντως ο μηδενισμός δε βοηθάει, Δημήτρη. Αν σήμερα δεν υπάρχουν επαγγελματίες αστρολόγοι που γράφουν βιβλιογραφία, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αύριο. Πάντα θα υπάρξει κάπου ο πρώτος. Και πάντα θα ακούσει ότι σε λίγο θα τον πάρει ο διάολος και θα κλείσει μέχρι που στο τέλος οι άλλοι να το χωνέψουν ότι τίποτε δε θα είναι ίδιο όπως και πριν.

Ειδικά εσύ θα πρέπει να είσαι περήφανος γιατί έχεις κάνει αρκετές τομές. Ακόμα θυμάμαι το τις κίτρινες σελίδες και το άρθρο για το Ζευ και το Δία της Κας Σούρδη. Μην αποκλίνεις λοιπόν εξαιτίας μίας δεδομένης κατάστασης. Το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε όσους μπορούν κάτι καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Η βασική τομή που αρχικώς επιφέραμε εκδίδοντας το "Ζωή & Ζώδια" είναι ουσιαστικά σχετική με την εικαστική απεικόνιση.
Μέχρι που εκδόθηκε το "Ζ&Ζ", όλα τα έντυπα που αφορούσαν την αστρολογία (του "Αστρα & Όραμα" εν μέρει εξαιρουμένου) δεν υπολογίζαν σχεδόν καθόλου τον αναγνώστη αυτών των περιοδικών ως αναγνώστη με απαιτήσεις. Το χαρτί τους ήταν από τα πιο ευτελή της αγοράς (του "Αστρολόγου" για παράδειγμα ήταν ...χαρτί εφημερίδας και μάλιστα κακής ποιότητας), ο σχεδιασμός της σελιδοποίησης παρέπεμπε στην δεκαετία του '70, δεν λαμβανόταν καθόλου υπόψη ότι η συντριπτική μερίδα των αναγνωστών ήταν γυναικείου φύλου.

Η δική μας πρωτοτυπία συνίστατο στην πιο δημιουργική και σύγχρονη απεικόνιση των θεμάτων, την παραδοχή του γυναικείου στοιχείου ως κυρίαρχου -άρα και στο ότι η βάση του σχεδιασμού θα πρέπει να έχει γνώμονα την γυναίκα- και στην λογική ότι "γυναικεία" θέματα μπορούν να ενταχθούν στην ύλη.

Το γεγονός ότι 2-4 μήνες μετά την κυκλοφορία του "Ζ&Ζ" άλλαξε σελιδοποίηση, χρώματα και δομή εξωφύλλου ο "Αστρολόγος", το δε "Αστρα & Όραμα" υιοθέτησε κάποιες στυλιστικές μας διαφοροποιήσεις, καθώς και το ότι οποιοδήποτε άλλο αστρολογικό έντυπο κυκλοφόρησε μετά είχε πιο "λάιφ στάιλ" μορφή είναι και η απόδειξη αυτών που αναφέρω.

Στην συνέχεια και αφού για εμάς ήταν έτσι και αλλιώς αναγνωριστική περίοδος, αλλάξαμε ορισμένες από τις αρχικές παραδοχές και δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην αστρολογία και μόνο, κρατώντας ένα πολύ μικρό μέρος μεταφυσικής και καθόλου γενικών ή "εναλλακτικών", περιορίζοντας ακόμα και το κομμάτι της πρόγνωσης προς όφελος των καθαρά αστρολογικών θεμάτων, με αναλύσεις αστρολογικών δρώμενων ή παρουσίαση νέων θεωριών και απόψεων που αφορούν ουσιαστικά πιο εξειδικευμένο αστρολογικά κοινό.

Και όπως πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, το "Ζωή & Ζώδια" είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ περιοδικό "περιπτέρου" που λέει ότι είναι αστρολογικό περιοδικό και έχει σε τόση έκταση τέτοια θέματα, σε αντίθεση με τα άλλα που δίνουν βάρος στο προγνωστικό κομμάτι, με σκοπό να προσελκύσουν το κοινό που θα καλέσει στα 090 που διαφημίζονται εντός τους.

Και αυτό γιατί δεν αποτελεί αμιγώς εμπορική προσπάθεια αλλά έχει ως κίνητρο και την δική μας ανάγκη για διερεύνηση και εξέλιξη. Πιο απλά, δεν κάναμε ένα περιοδικό για να καλύψουμε τις διαφημίσεις που υπάρχουν αλλά ένα περιοδικό που εξελίσσεται μαζί μας και απεικονίζει τις απόψεις μας.

Αυτή η διαφορά, της ταύτισης δηλαδή των ενδιαφερόντων μας με την εμπορική δραστηριότητα σε αντίθεση με τις άλλες προσπάθειες όπου ο επιχειρηματίας δεν έχει σχέση με το εκδιδόμενο "προϊόν", είναι και η βασική διαφορά. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στην βασική θέση που έχουν για την αστρολογία όλοι (από ό,τι καταλαβαίνω και νιώθω, βέβαια) οι συνεργάτες μας, προεξάρχοντος του συμβούλου, χάρη και στις υποδείξεις του οποίου καταφέραμε κυκλοφοριακό άλμα σε διάστημα ενός έτους (από 3.000 περίπου σε περίπου 12.000, με μ.ο. 8.οοο και 25.οοο πραγματικούς αναγνώστες μηνιαίως), χωρίς "ονόματα", χωρίς κανάλια από πίσω μας, χωρίς κατασκευαστικές και πακτωλούς χρημάτων.

Την ...μοίρα των ..."πιονιέρων" την γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι στη φύση μας άλλωστε. Θα στηρίξουμε τις καινούργιες μας επιλογές και ο καιρός θα δείξει αν θα βγούμε δικαιωμένοι ή όχι. Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε, με τον τρόπο που ξέρουμε, βασιζόμενοι στους φίλους μας και στην αγάπη τους για την ...ρημάδα (και όχι μόνο) :)

Δ. Μ.

Vassilis Papadolias είπε...

Χμ, πολύ καλή παρουσίαση του περιοδικού σας, Δημήτρη και σίγουρα οι κυκλοφορορίες, αν είναι έτσι όπως τα λες, δείχνουν να σας δικαιώνουν. Προσωπικά αισθάνομαι μία αντίφαση όταν παίρνω το Ζ&Ζ καθώς παίρνω αντικρουόμενα μηνύματα. Το σχήμα "μπαίνω στην τσάντα" και οι συνταγές απευθύνονται σε άλλο κοινό, από ό,τι οι βαθιές αστρολογικές αναλύσεις. Από τη στιγμή δηλαδή που έγινε η στροφή που αναφέρεις αισθάνομαι να παίρνω αντικρουόμενα μηνύματα.

Επίσης δεν ξέρω πόσο η αύξηση της κυκλοφορίας του περιοδικού ήταν συνάρτηση μόνο της στροφής του από πλευράς περιεχομένου ή και συνάρτηση άλλων παραγόντων όπως το γενικότερο μεγάλωμα της αγοράς γυναικείο lifestyle που ανοίξατε (δεν είναι τυχαίο ότι βγήκαν άλλα δύο περιοδικά που χτύπησαν το ίδιο κοινό από τότε χωρίς να μειώσουν τις δικιές σας πωλήσεις) αλλά και η βελτίωση της υποδομής σας σε διανομές, κλπ.

Το σίγουρο είναι - αν και δε νομίζω ότι είστε οι μόνοι που αγαπάτε την αστρολογία από αυτούς που εκδίδουν όπως λες - ότι η προσπάθεια σας δε στηρίζεται σε κάποιες χρηματοδοτήσεις και γι' αυτό πρέπει να επαινεθεί.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη
"Το σχήμα "μπαίνω στην τσάντα" και οι συνταγές απευθύνονται σε άλλο κοινό, από ό,τι οι βαθιές αστρολογικές αναλύσεις".
Το σχήμα έχει καθαρά πρακτική διάσταση και δεν έχει να κάνει με την ποιότητα των αναγνωστών/αγοραστών. Οι "συνταγές" που αναφέρεις καταλαμβάνουν 4-5 σελίδες σε σύνολο 150, άρα δεν μιλάμε για κάτι ουσιαστικό, αλλά για μια παρένθεση. Θεωρείς ότι αυτές οι 4-5 σελίδες, εκτός από το γεγονός ότι καλύπτουν μια συγκεκριμένη μερίδα κοινού, είναι τόσο καταλυτικές;

"Επίσης δεν ξέρω πόσο η αύξηση της κυκλοφορίας του περιοδικού ήταν συνάρτηση μόνο της στροφής του από πλευράς περιεχομένου ή και συνάρτηση άλλων παραγόντων όπως το γενικότερο μεγάλωμα της αγοράς γυναικείο lifestyle που ανοίξατε (δεν είναι τυχαίο ότι βγήκαν άλλα δύο περιοδικά που χτύπησαν το ίδιο κοινό από τότε χωρίς να μειώσουν τις δικιές σας πωλήσεις)"
Σίγουρα παίξανε και άλλοι παράγοντες, όπως η τιμή πχ, αλλά σε συνδυασμό πάντα, καθώς υπήρχαν και άλλα έντυπα με χαμηλή τιμή αλλά δεν είχαν την άνοδο που είχαμε εμείς.
Εκτιμώ ότι δεν υπήρξε μεγάλωμα της αγοράς, καθώς η συνολικές πωλήσεις των περιοδικών αστρολογίας δεν αλλάξαν, η πίτα είναι η ίδια, τα κομμάτια γίναν περισσότερα. Η μόνη αλλαγή, η οποία και δεν είναι ακόμα αισθητή, ούτε και μπορεί κάποιος να προϊδεάσει τις επιπτώσεις της, είναι με την εμφάνιση των δωρεάν, είτε σε σταθμούς είτε σε εφημερίδα. Εκεί, ναι, υπήρξε διεύρυνση αλλά το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει και πού είναι ζητούμενο.
Επιπλέον, από την εμφάνιση των νέων επηρεάστηκε η κυκλοφορία μας, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι οι απώλειες σε πωλήσεις που είχαμε (λογικές αφού κάποιοι θα "δοκιμάσουν" το νέο) είναι περιστασιακές και ότι σιγά σιγά υπάρχει επιστροφή αυτών που δοκιμάσαν το νέο.

"αν και δε νομίζω ότι είστε οι μόνοι που αγαπάτε την αστρολογία από αυτούς που εκδίδουν όπως λες"
Μπορείς να μου φέρεις ένα παράδειγμα εκδότη (με την έννοια του επιχειρηματία και όχι την έννοια κάποιου που εκδίδει/διευθύνει για λογαριασμό ενός επιχειρηματία) που να ασχολείται ενεργά με την υπόθεση της αστρολογίας;

"Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια σας δε στηρίζεται σε κάποιες χρηματοδοτήσεις και γι' αυτό πρέπει να επαινεθεί".
Ευχαριστούμε!

Vassilis Papadolias είπε...

Καλημέρα κι ευχαριστώ για τη συμμετοχή...

Επειδή δεν υπογράφεις, δεν ξέρω σε ποιον αναφέρομαι. Απαντώ στο Δημήτρη;

Η αναφορά μου στους εκδότες είναι γιατί πιστεύω γενικά ότι δεν έχει νόημα να ψάχνουμε "τον καλύτερο". Δεν οδηγεί πουθενά. Καθένας έχει τη δική του αγάπη και τη δική του συμμετοχή. Αν αύριο ο Άδωνις Γεωργιάδης βγάλει ένα περιοδικό αστρολογίας θα πούμε ότι δεν τον ενδιαφέρει το αντικείμενο;

Γι' αυτό μην παίρνεις προσωπικά την αναφορά. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι και άλλοι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα μπορεί όντως να ενδιαφέρονται.

Αυτά και πάλι ευχαριστώ...

Ανώνυμος είπε...

Από τους υπάρχοντες δεν ξέρω κανέναν. Μόνο ίσως η επικεφαλής της εταιρείας "Περιοδικός Τύπος" που εκδίδει το "Αστρέλα" και το "Αστρολέι". Αλλά αν κρίνω από το γεγονός ότι η πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του "Αστρέλα" συνέπεσε με τον ανάδρομο σε στάση, μάλλον θα θέλει εντατικά. Απόδειξη το γεγονός ότι όσο διαφημιζόταν το έντυπο είχε πετύχει και κυκλοφορία 18.000. Με την παρέλευση ενός έτους έχασε το 70% των πωλήσεών του. Έχουμε δηλαδή μια ένδειξη της ισχύος της αστρολογίας (sic) αλλά και την απόδειξη ότι η διαφήμιση παίζει ουσιαστικό ρόλο και ότι ο κόσμος δεν είναι τελείως ηλίθιος. Όση διαφήμιση και να κάνεις, αν το περιεχόμενό σου δεν είναι ουσιαστικό, ο κόσμος θα σου γυρίσει την πλάτη.
Τον δε ...Άδωνι τον έχουμε πελάτη εδώ και 6 χρόνια και σε διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται :)
D. M.