Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Μας άρεσε...

Το άρθρο για τον John Dee στο περιοδικό Ωροσκόπιο. Βάζοντας τη ζωή του αστρολόγου στο ιστορικό πλαίσιο της ελισαβετιανής εποχής μας έδειξε ότι η αστρολογία δεν είναι κάτι άσχετο από το ιστορικο γίγνεσθαι. Τόσο το είδος της αστρολογίας της εποχής, που αναφερόταν κυρίως στους ηγεμόνες (ο Dee βοήθησε μεταξύ άλλων την Ελισάβετ στη σωστή επιλογή της ημέρας στέψης), όσο και η αναφορά στα πενιχρά μέσα που δεν εμπόδιζαν τους αστρολόγους σε σημαντικές επιτυχίες (μόνο που ο χρόνος που έπρεπε να αφιερωθεί ήταν τόσο πολύς που μόνο οι ηγεμόνες μπορούσαν να τον "πληρώσουν") μας κάνουν να βλέπουμε αλλιώς τα σημερινά αυτονόητα.

Η αναφορά στον προσωπικό χάρτη του Dee και στα δυνατά και αδύνατα σημεία της ζωής και του χαρακτήρα του ήταν επίσης στα θετικά του άρθρου. Ο αστρολόγος και η αστρολογία δεν είναι ξεχωριστά πράγματα, αλλά αλληλένδετα και το ένα επηρεάζει το άλλο. Η προσωπικότητα και η ζωή του αστρολόγου χαράζει δρόμους και οδηγεί σε επιλογές.

Μόνο "μελανό" σημείο η - εκ παραδρομής θεωρώ - αναφορά στην επιστροφή του Dee με "τρένο" στην Αγγλία. Εκτός ιστορικού χρόνου η αναφορά και μάλλον ξέφυγε του διορθωτή.

Μπράβο στο περιοδικό και μακάρι να είχαμε περισσότερες αναφορές σε βιογραφίες στον αστρολογικό περιοδικό τύπο.

Αρκετά πια με τις διασημότητες και τις ηθοποιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: