Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Η Αστρολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Αρχίζουν σιγά σιγά οι αστρολόγοι και στην Ελλάδα να μιλούν για τη δύσκολη εποχή που μας περιμένει τα επόμενα χρόνια. Πρώτο παράδειγμα είδαμε την Κα Σίμου στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Ζωδιακός Κύκλος και πιο πρόσφατα στο σημερινό του τεύχος ο Κος Πανόπουλος στο περιοδικό Jupiter. Η ανάλυση των γεγονότων για τα επόμενα χρόνια είναι προφανές ότι δε θα έβρισκε όλους απόλυτα σύμφωνους. Κάποια γενικά χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να περιμένει όμως δείχνουν να εμφανίζονται.

Γενική δείχνει η πεποίθηση ότι με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω παλιές δομές βρίσκονται σε κρίσεις. Ο παραδοσιακός καπιταλισμός των corporation χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και αλλοτινές μεγάλες επιχειρήσεις όπως η General Motors, η Ford, η Chrysler και η Volkswagen καταρρέουν υπό το βάρος των οικονομικών τους χρεών. Οι αστρολόγοι μιλούν βεβαίως για την προηγούμενη εμφάνιση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω που έφερε την αμερικανική ανεξαρτησία και τη γαλλική επανάσταση και δίνουν ενδείξεις ότι θα ζήσουμε κάποια κοσμοϊστορικά γεγονότα στην εποχή μας.

Αν και έχω πει ότι από αυτό το blog δεν επιθυμώ να κάνω προβλέψεις δεν μπορώ να παραβλέψω ότι κατά την προσωπική μου άποψη η ερμηνεία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω έχει περιθώρια να βελτιωθεί περισσότερο. Πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από το κλασικό μοντέλο της αστρολογικής ανάλυσης που μας λέει τι θα κάνει ο Πλούτωνας σε αυτά που εκπροσωπεί ο Αιγόκερως και να κοιτάξουμε και πώς κάνει ο Αιγόκερως να συμπεριφέρεται ο Πλούτωνας.

Ο Πλούτωνας κατά την άποψη μου και την άποψη πολλών πιστεύω είναι κατ’ εξοχήν ο εκπρόσωπος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Ανακαλύφθηκε άλλωστε ακριβώς την περίοδο που ο κόσμος ζούσε το πρώτο χρηματιστηριακό κραχ. Η θέση του σε ζώδιο δείχνει ακριβώς την πορεία των παγκόσμιων οικονομικών πραγμάτων καθώς και τη συμπεριφορά του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Στη θέση του Τοξότη η οικονομία παγκοσμιοποιήθηκε, στα οικονομικά υπήρχε αισιοδοξία και ο κόσμος έδειχνε εμπιστοσύνη να δανεισθεί μακροπρόθεσμα αλλά και να επενδύσει μακροπρόθεσμα.

Στη θέση του Αιγόκερω οι επενδύσεις στερεύουν, η οικονομία ξαναγυρίζει υπό τον έλεγχο του κράτους (Κρόνος), τα δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν. Κοιτάζοντας προς τα πίσω στο προηγούμενο χρηματιστηριακό κραχ θα δούμε μία διαφορετική μεν, ανάλογη δε κατάσταση για τα οικονομικά εκείνης της εποχής. Με Πλούτωνα στους Διδύμους η οικονομία των αρχών του αιώνα βασίστηκε στην ανάπτυξη των επικοινωνιών, της τεχνολογίας και των μέσων. Μπήκαν οι βάσεις για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές κι άρχισε να δημιουργείται χρήμα από τη συναλλαγή και μόνο ( το αόρατο χρήμα του να αγοράζω στα δέκα ευρώ και να πουλάω στα δεκαπέντε ). Όταν όμως ο Πλούτωνας μπήκε στον Καρκίνο στο Χρηματιστήριο μπήκαν οι μεγάλες μάζες του κόσμου και η οικονομία έγινε έρμαιο των μαζικών υστερικών συμπεριφορών των μικροεπενδυτών.

Μου κάνει εντύπωση που δεν έχω δει ακόμη κάποιους από τους γνωστούς αστρολόγους να ερμηνεύουν κατ’ αυτό τον τρόπο τις θέσεις του Πλούτωνα. Αντίθετα ο Κος Πανόπουλος για παράδειγμα αποδίδει τη χρηματιστηριακή κρίση στον Κρόνο στην Παρθένο. Πιστεύω ότι έχουμε περιθώρια να δούμε καλύτερα τον Πλούτωνα αυτόν που θα τον έχουμε κοντά μας για αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι το 2024.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η προσπάθεια να εντοπίσουμε την αντίδραση που θα φέρει η έλευση του Ουρανού στον Κριό. Σε άλλες δημοσιεύσεις που έχω κάνει έχω μιλήσει για το φαινόμενο του φασισμού που εμφανίστηκε την τελευταία φορά που είχαμε την παρουσία του Ουρανού στον Κριό. Έχω την αίσθηση ωστόσο ότι κι η δική μου προσέγγιση χρειαζόταν περισσότερη μελέτη. Με τον Ουρανό στον Κριό δεν είχαμε μόνο την άνοδο του φασισμού αλλά κυριότερα τη ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού κινήματος. Κι ίσως μάλιστα ο φασισμός να ήταν η αντίδραση ακριβώς σε αυτό – με τη χρηματοδότηση κάποιες φορές του μεγάλου κεφαλαίου.

Σκεπτόμενος όλα αυτά και βάζοντας το παζλ και το πέρασμα του Κρόνου από τις διαδοχικές θέσεις της Παρθένου, του Ζυγού και του Σκορπιού τα επόμενα χρόνια, έχω την αίσθηση ότι σε αυτή τη φάση βιώνουμε τις πρώτες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Κρόνου/Αιγόκερω/κράτους και του Πλούτωνα/τραπεζών σε μία ανελέητη σύγκρουση για το ποιος θα επικρατήσει. Του χρόνου τέτοια εποχή ο Κρόνος θα εισέλθει στο Ζυγό κι εκεί η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί περισσότερο. Το αποκορύφωμα της σύγκρουσης δείχνει να είναι το καλοκαίρι του 2010, που θα εισέλθει πλέον πρώτα ο Δίας και μετά ο Ουρανός στο ζώδιο του Κριού.

Την εποχή αυτή θα δούμε πια κατ’ ομολογία και άλλων αστρολόγων τις δυνάμεις της ανατροπής να βγαίνουν φανερά προς τα έξω. Με ποιο τρόπο θα εκφραστούν αυτές; Με ριζοσπαστικοποίηση του μαζικού κινήματος; Με έξαρση της τρομοκρατίας; Με κράτη – ταραξίες που θα προκαλέσουν πολέμους; Ακόμη κανείς δεν ξέρει. Οι τάσεις όμως φαίνονται ήδη. Κι όποιος παρακολουθεί τα γεγονότα θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για τις καταστάσεις. Πόσο μάλλον που με την είσοδο του Κρόνου στο Σκορπιό το κράτος δείχνει ότι θα συμμαχήσει πλέον με το μεγάλο κεφάλαιο. Με αμοιβαία υποδοχή Κρόνου και Πλούτωνα και μετά το σοκ της εισόδου του Ουρανού στον Κριό ίσως θα πρέπει να περιμένουμε «απαντήσεις» στις λαϊκές κινητοποιήσες από ανάλογες ομάδες σαν αυτές που πήραν την εξουσία σαρωτικά στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’20 – ’30.

Ας προετοιμαστούμε όλοι μας για το μέλλον. Κι ας δούμε με περισυλλογή ποια θα είναι η δική μας θέση στα γεγονότα. Η εποχή με τα πολλά περιθώρια ατομικής διαφοροποίησης δείχνει να περνάει. Στο κοντινό μέλλον οι περισσότεροι από μας δείχνει ότι θα κληθούμε να πάρουμε θέση.

2 σχόλια:

_ είπε...

To 2012 σχηματίζεται το τετράγωνο Ουρανού/Πλούτωνα. Πλούτωνας στον Αιγόκερω και Ουρανός στον Κριό ανάδρομοι κι οι δυο. Το ίδιο τετράγωνο υπήρχε την εποχή που ανέτειλε το Γ' Ράιχ, 1932-1933...

Vassilis Papadolias είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό, Δημήτρη. Άντε να δούμε τι θα φέρει αυτή τη φορά...