Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Η ψευδαίσθηση της μίας και αδιαίρετης αστρολογίας

Αποσπάσματα από τη διάλεξη της Liz Greene στο 40ο ετήσιο συνέδριο της Astrological Assosiation με τίτλο είναι "How We View Life is How We Read Charts".

Ολόκληρη η διάλεξη φιλοξενείται στο http://www.astro.com/ με σχετική αναφορά στην κεντρική ιστοσελίδα.

Από τα αποσπάσματα αυτά πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι στατιστικές μελέτες που περιέχει το άρθρο σχετικά με το τι νομίζουν οι ίδιοι οι αστρολόγοι ότι είναι η αστρολογία.

1. How Astrologers view Astrology

Shoshanah Feher's survey on how astrologers view astrology

As a healing art 92%
As a psychological tool 99%
As part of a 'metaphysical religion' 61%
Conjoined with 'other esoteric teachings' 25%

2. What Astrologers believeNick Campion's survey on what astrologers believe

Believe in reincarnation: 78%
Believe in the law of karma: 63.5%
Believe in a Supreme Consciousness 52.2%

3. How Astrologers view AstrologyNick Campion's survey on how astrologers view astrology

British (AA conference) American (UAC conference)
- As a science 24.5% 36.1%
- As a divine science 42% 52%
- As a psychological tool 64.8% 60.5%
- As a form of divination 33.3% 40.1%
- As a religion 6.9% 7.9%
- As a path to spiritual growth 66% 55.9%
- As a form of counselling 57.8% 65.1%
- As a healing art 53.4% 57.9%
- As a means of predicting the future 42% 43.4%

Ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα που αναφέρει το άρθρο είναι το πώς κάθε αστρολόγος ανάλογα με το δικό του χάρτη (αναφέρονται χάρτες του Alan Leo, του Dane Rudhyar, του Jonh Addey δίνουν από σκοπιά διαφορετική ερμηνεία για την ίδια ζωδιακή θέση.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές αστρολογικές ερμηνείες η Liz Green αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου...

'There is not one Astrology with a capital A. In each epoch, the astrology of the time was a reflection of the kind of order each culture saw in celestial motions, or the kind of relationship the culture formulated between heaven and earth.'

Και παρακάτω...

Astrology cannot be explained by any single theoretical framework, but must be viewed against a specific religious, philosophical, social, and political background and, equally importantly, from the perspective of individual practitioners working within a particular milieu in a particular place, in a particular decade of a particular century. Today, unlike our medieval counterparts, we have a wide range of religious, social and political perspectives from which to choose without fearing we will be burned at the stake, and it becomes increasingly questionable for any of us to attempt to find the 'One True Astrology' which will provide us with absolute spiritual and ideological security while identifying heretical astrologies as 'incorrect', 'bad', or 'false'

Συμπερασματικά, στη διάλεξη της μας λέει η Liz Greene ότι η Αστρολογία δεν είναι μία και αδιαίρετη 'επιστήμη'. Kάθε αστρολόγος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την 'τέχνη' του και ερμηνεύει ό,τι ερμηνεύει με βάση και τη δική του ψυχοσύνθεση.

Σοφά λόγια για να τα ακούει και να τα συμβουλεύεται κανείς...

2 σχόλια:

_ είπε...

Βασίλη πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα τα όσα έγραψες. Με την ευκαιρία, να πω ότι η τελευταία συνάντηση και η συζήτηση που κάναμε, ήταν η πιο ουσιαστική και η πιο ενδιαφέρουσα ίσως απ'όσες έχουν προηγηθεί. Μπήκαμε σε πολύ βαθειά νερά και θα σε παρακαλούσα αν φυσικά το θες κι εσύ, να έγραφες κι εδώ λίγα πράγματα κυρίως για όσα είπαμε για τη σχέση 'Ηλιου, Σελήνης, Σταυρού, για την υπαρκτή και ανύπαρκτη Σελήνη στον Εσωτερισμό, τον Κρόνο και τη σχέση του με την γυναίκα στην σύγχρονη εποχή, τον Κρόνο και τον Πλούτωνα ως εκάστοτε "Σατανάδες", την αναθεώρηση των αρχετύπων δηλαδή, την εξελικτική Αστρολογία, την Uranian Αστρολογία σε σχέση με τη Συγχρονικότητα, και όλα αυτά τα θαυμάσια πράγματα. 'Η λίγα από αυτά τα θέματα σιγά σιγά όποτε κι αν το θες. 'Η εδώ ή στο ιστολόγιο της Λέσχης. Οι συζητήσεις μαζί σου είναι απολαυστικές.

Vassilis Papadolias είπε...

Δημήτρη, ευχαριστώ για τα καλά λόγια... Χαίρομαι κι εγώ για την ανταλλαγή απόψεων... Θα προσπαθήσω να ανεβάσω προοδευτικά και κάποιες απόψεις για να υπάρχει κάπου γραμμένη και η αίσθηση αυτών των παραγόντων στην αστρολογία.