Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Μεταφυσικό δε σημαίνει και γελοίο...

Δεν ξέρω πόσοι από τους αναγνώστες παρακολουθούν την τελευταία παραγωγή του Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Uri Geller. Προσωπικά την παρακολούθησα χτες πρώτη φορά, αλλά χάριν σε μια απειλή βόμβας που διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση, κατάφερα κι είδα "πακέτο" και στιγμιότυπα της χτεσινής προβολής. Εκείνο που αποκομίζω πραγματικά σαν εντύπωση από το όλο αυτό πακέτο ψυχαγωγίας είναι ένας πλήρης ευτελισμός αυτού που ονομάζουμε μεταφυσική.

Πριν δω αυτές τις εκπομπές είχα την αίσθηση ότι κάποιος που ήταν Mentalist ίσως (λέω ίσως) να είχε όντως και κάτι παραπάνω να δώσει από ένα απλό ταχυδακτυλουργό. Δυστυχώς όμως δεν επιβεβαιώθηκα από το αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνοι η εκπομπή του Λαζόπουλου που εντόπισε τη Μανωλίδου να απαντά πριν έρθει η σειρά της, που μου κίνησε υποψίες. Μία γενικότερη σειρά γεγονότων δείχνει ότι πολλά από τα πράγματα είναι fake.

Εχτές για παράδειγμα παρατήρησα το πείραμα του πιτσιρικά Γιώργου Λούκου. Η δεσποινίς Πατρίτσια μαζεύει τα αντικείμενα προς αναγνώριση, και:

- απορρίπτει αντικείμενα, χωρίς να μας λέει γιατί
- παίρνει από ένα θεατή μία μπαταρία και φωνάζει μικροφωνικά "πού τη βρήκες την μπαταρία;" (τ' ακούς Γιώργο, έχω και μία μπαταρία, δεν ήταν στο αρχικό πλάνο γι' αυτό στο λέω). Αυτοσχεδιασμός που θα εκθέσει μετά το Γιώργο.

Στη συνέχεια ξεκινά η αναγνώριση των αντικειμένων κι ο Γιώργος αναγνωρίζει τα δύο πρώτα αντικείμενα και φτάνει η ώρα του τρίτου αντικειμένου. Η Πατρίτσια παίρνει στα χέρι της ένα φορτιστή, αλλά μετά το μετανιώνει και παίρνει την μπαταρία (μήπως είχε ένα "πειραχτήρι" μέσα της και "χάλασε" τη συμφωνία;)

Ο Γιώργης ο καημένος δεν ξέρει ότι χάλασε το πρόγραμμα κι αρχίζει και περιγράφει.... το φορτιστή (!!). "Είναι πλαστικό, μαύρο, έχει και λίγο ασημί", άστα να πάνε. Τελικά όλο θρίαμβο της λέει ότι πρόκειται για ένα ... φορτιστή, αλλά αυτή του λέει "Όχι, είναι μία μπαταρία"...

Στη συνέχεια φωνάζουν επάνω και ένα δεύτερο καλεσμένο, δήθεν για να κάνουν πιο δύσκολο το πράγμα. Ο δεύτερος καλεσμένες είναι εμφανώς αναστατωμένος γιατί έχει καταλάβει ο άνθρωπος ότι έγιναν ρόμπα... Ο Γιώργος τους λέει να επιλέξουν έναν μεταξύ τους να πάρει το αντικείμενο.

Συνεννοούνται με την Πατρίτσια να πάρει αυτή το αντικείμενο, που δεν είναι άλλο από ... το φορτιστή. Κι ο Γιώργης που θεωρητικά δεν.. έβλεπε... λέει στην Πατρίτσια.. "ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, Πατρίτσια, έχεις το φορτιστή !!!" Μα και που το΄ξερες Γιώργη μου, ότι ντε και καλά είχε ένα φορτιστή το καλαθάκι μέσα (;;;)

Αλλά δεν τελειώνει βέβαια εδώ η διαδικασία... Μένει ένα τελευταίο αντικείμενο που για να γίνει ντε και καλά πιο δύσκολη η διαδικασία λέει ο Γιώργης στο δεύτερο καλεσμένο να το δώσει στον ιδιοκτήτη του στο κοινό.

Δεν κάθισα να δω την υπόθεση μέχρι το τέλος, αλλά ο καλεσμένος την ώρα που ψάχνει τον ιδιοκτήτη κάνει το εξής "τρελό". Κουνάει το αντικείμενο, το οποίο δεν είναι άλλο από ....κλειδιά (!!).

Και η ερώτηση κρίσεως είναι βέβαια τα κλειδιά δεν ακούγονται από μικρόφωνο του καλεσμένου; (λέμε τώρα)...

Είναι καλό να γίνονται εκπομπές show και μάλιστα αρκετοί από τους διαγωνιζόμενους όπως για παράδειγμα το ξυρισμένο παιδί που έκανε το νούμερο με το μαχαίρι την προηγούμενο φορά, έχουν προετοιμαστεί αρκετά ώστε να μη δείχνουν τουλάχιστον προς τα έξω μία εικόνα υποτίμησης του κοινού που τους βλέπει.

Υπάρχουν όμως άλλα νούμερα που εκθέτουν και τους υποψήφιους mentalist αλλά και τους ίδιους τους καλεσμένους (και απορώ βέβαια, γιατί δέχονται να εκτεθούν σε αυτή την "απάτη")...

Τέτοια βλέπουν οι διάφοροι σκεπτικιστές και απορρίπτουν συλλήβδην αυτό που ονομάζουμε μεταφυσική.. Και καλά κάνουν βέβαια, κι εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: