Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Γιατί εναλλακτική ιατρική σε ένα site αστρολογίας;

Αναδημοσίευση από το http://newageastrology.forumotion.com

Πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο θα άνοιγε κανείς μία ενότητα εναλλακτικής ιατρικής σε ένα site αστρολογίας. Πέρα από την προφανή σχέση με τον τρόπο ζωής τι παραπάνω θα μπορούσε να βρει κανείς σα σχέση μεταξύ της εναλλακτικής ιατρικής και της αστρολογίας; Μήπως η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με την ένταξη σε ένα κουβά της αστρολογίας, της αυτογνωσίας κι ό,τι γενικά θεωρείται new age?

Η αλήθεια είναι ότι ιστορικά η αστρολογία συνδεόταν ανέκαθεν με την ιατρική και την βοτανολογία. Από τον καιρό του Ιπποκράτη μέχρι τον Παράκελσο οι ιατροί μάθαιναν αντιστοιχίες μεταξύ των αστρολογικών συμβόλων και των βοτάνων. Η απόσταση μεταξύ της τότε εποχής και σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε. Έχει καμία διαφορά να ξέρεις ότι η γλυκοπατάτα έχει στεροειδή, που εμποδίζουν την αντισύλληψη με το να την εντάσσεις σε κάποιον πλανήτη που έχει αντίστοιχες ιδιότητες;

Κατά τη γνώμη μου καμία. Αρκεί να έχεις υπόψη σου ότι μιλάς για ένα συμβολικό σύστημα. Κι όχι για ένα σύστημα πίστης.

Τη σημερινή εποχή όμως οι κλασσικές αυτές αντιστοιχίες δείχνουν να έχουν ξεχαστεί. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην Αμερική πέρυσι είχαμε γύρω στα 420 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς εναλλακτικής ιατρικής, ενώ σε κλασσικούς φαρμακευτικούς γιατρούς πήγαν οι επισκέψεις έμειναν στα 360 εκατομμύρια.

Η συζήτηση γύρω από το εμβόλιο της γρίππης είναι ένα ακόμα επεισόδιο στις αμφιβολίες που έχει πλέον ο σύγχρονος κόσμος για την ποιότητα της περίθαλψης που δέχεται. Τα φάρμακα παίρνουν άδεια κυκλοφορίας ως δήθεν ασφαλή και μετά από δύο χρόνια βρίσκονται οι πρώτες τους παρενέργειες.

Τι σχέση έχει όμως με την αυτογνωσία η εξάσκηση της εναλλακτικής ιατρικής; Όσο ίσως ο Φάντης με το ρετσινόλαδο; Ή υπάρχει μία σχέση πιο βαθιά που δεν την αναγνωρίζουμε; Η αλήθεια είναι ότι η φαρμακευτική ιατρική είναι η ιατρική της ευκολίας. Πονάει κεφάλι, παίρνει depon, περνάει κεφάλι. Στο σύγχρονο τρόπο ζωής του εννέα με πέντε δεν υπάρχουν περιθώρια για ασθένεια, ούτε για ελαστικό ωράριο εργασίας, ούτε για απουσίες. Όλα είναι σε ένα πρόγραμμα, το πότε θα πάμε τα παιδιά στο σχολείο, πότε θα πάμε να τα πάρουμε, κλπ.

Η εναλλακτική ιατρική όμως απαιτεί χρόνο. Δεν είναι η ιατρική του ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε. Απαιτεί καθημερινή ενασχόληση, αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκράτηση στους "πειρασμούς", πρόκριση του ωφέλιμου από το ωραίο (το σκορδάκι κι αν μυρίζει, προλαβαίνει τις καρδιοπάθειες και την υπέρταση) και ένα διαφορετικό ρυθμό ζωής.

Με άλλα λόγια μπαίνοντας σε μία διαδικασία εναλλακτικής άποψης για τη διατροφή, την υγεία, την ιατρική μπαίνουμε σε μία διαδικασία "αυτοκάθαρσης", που εκτός από σωματικά στοιχεία έχει και ψυχολογικά. Στη δουλειά ανεβαίνουμε τις σκάλες, αντί να πάμε με το ασανσέρ. Στην πλατεία πάμε με τα πόδια για καφέ κι όχι με το αυτοκίνητο. Η προσπάθεια και η φυσική άσκηση γίνεται μέρος της ζωής μας κι όχι δυσάρεστη αναγκαιότητα.

Με την έννοια αυτή όσο κι αν φαίνεται απίθανο να βρει κανείς μία ενότητα με εναλλακτικό τρόπο ζωής σε ένα site αστρολογίας, άλλο τόσο είναι και πιθανό. Γιατί η αστρολογία υπήρξε ανέκαθεν τρόπος ζωής κι όσο κι αν προσπαθούμε να τη μετατρέψουμε σε μαθηματικό πρόβλημα, δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Οι σημερινές συνθέσεις της αστρολογίας με τη θεραπεία, το δράμα και τα βιωματικά ηχούν τόσο παράξενες όσο και οι πρώτες προσπάθειες του Rudhyar να συνθέσει συστημική ψυχολογία και αστρολογία.

Κι όμως όπως εξήντα χρόνια μετά κανείς δε διανοείται να μη μιλήσει για ψυχολογική αστρολογία.

Βεβαίως στην προσπάθεια αυτή δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ακρότητες. Μακριά από μας συνταγές για μαγικά φίλτρα, καθώς και η "συνταγογραφία". Δεν είμαστε γιατροί κι ούτε θέλουμε να γίνουμε. Η άποψη μας θα είναι διερευνητική άλλοτε από την πλευρά της ιατρικής, με βάση βιβλιογραφία σύγχρονων επιστημόνων κι άλλοτε από την πλευρά της αστρολογίας ξεσηκώνοντας αρχαίους συγγραφείς αλλά και σύγχρονους μελετητές της ιατρικής αστρολογίας.

Ελπίζουμε να είστε μαζί μας σε αυτή την πορεία και να μας κάνετε συντροφιά. Η συμμετοχή σας θα μας είναι και ευχάριστη και χρήσιμη...

Με εκτίμηση για τους αναγνώστες...

Βασίλης Παπαδολιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: