Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αστρολόγος = Πλανητικές Θέσεις

Ερώτημα με πολλές απαντήσεις στο οποίο προσπάθησαν να απαντήσουν πολλοί και θα προσπαθήσουν και περισσότεροι στο μέλλον.

Πολλοί ωστόσο στην προσπάθεια τους να βγάλουν μία προσωπική τους θέαση για το "ποιος είναι ο σωστός" αστρολόγος, δυσκολεύονται να σκεφτούν αντικειμενικά. Είναι γνωστό ότι συχνά "βολεύουμε" τα πράγματα εκεί που συναισθηματικά ή γνω...στικά βολεύουν τις πεποιθήσεις μας.

Ωστόσο η αρχαία φιλοσοφία μας έδωσε ένα ασφαλή τρόπο να ξεπεραστεί η υποκειμενικότητα κι αυτός είναι η μέθοδος της Επαγωγής. Δηλαδή το να ενώσουμε τη δική μας αλήθεια με αυτή του άλλου και μετά του τρίτου και μετά του τέταρτου. Όντας όλο και πιο περιεκτικοί, μπορεί να μην φτάνουμε στην πλήρη αλήθεια, αλλά σίγουρα είμαστε σε μία αλήθεια ορθότερη από τη δική μας.

Η ένωση αυτή βεβαίως δεν έρχεται από υπακοή ή συμφωνία, αλλά από βάσανο, διάλογο και διαλεκτική. Από μία τέτοια συζήτηση λοιπόν (που σημειωτέον έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας των Φίλων Αστρολογίας Ελλάδος (μη κερδοσκοπική εταιρία) να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για μία πρόταση εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας των αστρολόγων) προέκυψε το εξής προφανές: Ο Αστρολόγος ασχολείται με πλανητικές θέσεις.

Μάλιστα κύριοι. Το βασικό κριτήριο ενός αστρολόγου δεν είναι το κληρονομικό χάρισμα, δεν είναι "το κανάλι" διαίσθησης, δεν είναι το αγγελικό πνεύμα που καθοδηγεί τη σκέψη του, αλλά οι πλανητικές θέσεις. Αστρολόγος μπορεί να ονομάζεται λοιπόν κάποιος, μόνο εάν οι υπηρεσίες που προσφέρει (είτε πρόβλεψη είτε συμβουλευτική) βασίζονται στις τρέχουσες, τις παρελθούσες ή τις μελλοντικές πλανητικές θέσεις.

Υπό αυτή την έννοια αστρολόγοι δεν είναι (δυστυχώς) οι εκλεκτοί και καθόλα σεβαστοί επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μεν αστρολογικά αστρολογικά σύμβολα, αλλά όχι πλανητικές θέσεις. Ο θεραπευτής που κάνει Αστρο-Συστημική, ο Εσωτεριστής που χρησιμοποιεί τα σύμβολα για Απόκρυφες Τελετές, ο Φιλόσοφος ή ο Ψυχολόγος που αντιστοιχεί τους πλανήτες στα μέρη της Ψυχής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ.

Αστρολόγος είναι κάποιος που μπορεί να διατυπώσει μία άποψη, βασισμένη στις πλανητικές ΘΕΣΕΙΣ, όχι στα πλανητικά ΣΥΜΒΟΛΑ. Οι θέσεις είναι αυτές που κάνουν την Αστρολογία επιστημονική και αποδείξιμη. Οι θέσεις είναι που τηρούν τον κανόνα της επαληθευσιμότητας και οι θέσεις είναι αυτές που μας λένει ότι η Αστρολογία δεν είναι υποκειμενική όπως οι άλλες μαντικές μέθοδοι, αλλά είναι και αντικειμενική, γιατί συνδέει το αντικειμενικό (πλανητικές θέσεις) με το υποκειμενικό (η ερμηνεία του αστρολόγου).

Επομένως ένας Μελλοντολόγος δεν είναι απαραίτητα Αστρολόγος. Ένας Ταρωμάντης δεν είναι απαραίτητα Αστρολόγος. Βεβαίως και μπορεί να είναι ισχυρά διαισθητικός, καμία αντίρρηση. Όμως εδώ δε μας ενδιαφέρει, εάν ο Ταρωμάντης κάνει σωστή πρόβλεψη, πολύ καλά κάνει και την κάνει, μας ενδιαφέρει ότι δεν είναι Αστρολόγος. Ούτε ο Ραβδομάντης, ούτε ο Καφεμάντης, ούτε ο Ονειροκρίτης, ούτε ο ειδικός της Αυτόματης Γραφής, ούτε το Μέντιουμ. Κι αυτό γιατί ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

Ο σύνδεσμος των Πλανητικών Θέσεων συνδέει το Υποκειμενικό με το Αντικειμενικό. Αυτός συνδέει τη Φύση και το Διάστημα με τον Άτομο. Αυτός είναι που κάνει την Αστρολογία Ολιστική. Γιατί δυστυχώς οι υπόλοιπες Μαντικές Τέχνες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ολιστικές. Γιατί η Φύση δεν υπάρχει κάπου μέσα στην λογική τους. Με την εξαίρεση της αρχαίας Οιωνοσκοπίας (από την οποία άλλωστε προήλθε και η Αστρολογία), ελάχιστες άλλες τέχνες υπάρχουν που να συνδέουν το Φυσικό με τον Άνθρωπο. Το Αντικειμενικό με το Υποκειμενικό. Και γι' αυτό το λόγο η Αστρολογία (και κάθε άλλη Τέχνη που θα μπορούσε να οριστεί στο ίδιο πλαίσιο) είναι μοναδική. Γιατί ενώνει τον κόσμο αντί να τον χωρίζει. Εντάσσει τον άνθρωπο στη φυσική του θέση του Παρατηρητή της Φύσης (και όχι αυτού που Παρεμβαίνει στη Φύση) και μειώνει τον εγωισμό του από το να νομίζει ότι ΑΥΤΟΣ διαθέτει την ικανότητα της πρόβλεψης. Όχι αγαπητέ μου, το μόνο που μπορείς εσύ να έχεις σαν ικανότητα είναι η ικανότητα να παρατηρείς. Να παρατηρείς σωστά, να καταγράφεις σωστά, να ερμηνεύεις σωστά. Την πρόβλεψη όμως δεν την δίνεις εσύ, την δίνει η φύση.

Υπ' αυτή την έννοια προσωπικά και στα πλαίσια της αναζήτησης ενός καλύτερου πλαισίου για την Αστρολογία στην Ελλάδα, θα πρότεινα καταρχήν μία συλλογική παράσταση προς τα Υπουργεία μας. Παρακαλούμε βγάλτε από αυτούς τους κωδικούς της εφορίας τον κωδικό "Αστρολογικές - Πνευματιστικές Υπηρεσίες". Μην μπερδεύετε επιτέλους τα μήλα με τα πορτοκάλια.

Μετά τιμής

ΒΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: