Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Περιοδικό Άστρα και Ζώδια

Η προσωπική μου στάση απέναντι στο Άστρα και Ζώδια ήταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο πάντα μία στάση συμπάθειας. Δεν έχω εξηγήσει ακόμη το γιατί. Ίσως γιατί ήταν το πρώτο περιοδικό της νέας εποχής του αστρολογικού τύπου; Μήπως γιατί εκτός από την αστρολογία προώθησε σημαντικά το new age (αλλά και το new age lifestyle)? Δεν το έχω εξηγήσει ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι όταν το ξεφυλλίζω ψάχνω πάντα τη σελίδα με την ατζέντα new age (κάτι σαν το Αθηνόραμα του χώρου), τη σελίδα βιβλιοκριτικής των σχετικών βιβλίων καθώς και άλλες σχετικές αναφορές.

Στις σελίδες του διαβάζω επίσης σχεδόν πάντα τις απαντήσεις της Κας Χατζηχρήστου στα γράμματα των αναγνωστών. Χωρίς να έχω καμία γνωριμία με την ίδια εκτιμούσα πάντα απαντήσεις που συμβουλεύουν τους αναγνώστες στο να βρουν ποιοι είναι αντί να τους ενημερώνουν για το ποιος ή τι θα τους συμβεί. Low profile παρουσία γενικά, μέσα από την ατομική αλληλογραφία δείχνει ένα δρόμο επιλογής αντί μοιραίου και ξέρει να μεταχειρίζεται τις λέξεις "κατά τη γνώμη μου".

Με ενδιαφέρον διαβάζω επίσης συνήθως τις πολιτικές αναλύσεις του Κου Λεφάκη. Για κάποιο επίσης ανεξήγητο λόγο είχα πάντα την αίσθηση ότι ο Κος Λεφάκης ήταν πολύ πιο επιτυχημένος στις πολιτικές του αστρολογικές αναλύσεις από τις προσωπικές προβλέψεις. Ποιος είμαι εγώ για να το κρίνω βέβαια θα πει ο αναγνώστης. Παρόλα αυτά είναι μία αίσθηση που αξίζει να ψάξει κανείς. Να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει.

Δυστυχώς με τον καιρό το Άστρα και Όραμα περιορίζει σημαντικά τις σελίδες που αφιερώνει σε θέματα που σαν αναγνώστης θα έβρισκα ενδιαφέροντα. Επαναλαμβανόμενες προβλέψεις, περιορισμός στην προβολή των ομάδων και των προσπαθειών new age και αντ' αυτού προώθηση του καταναλωτικού new age lifestyle (ανθοϊάματα, κρύσταλλοι, κλπ). Αφήστε που με τον καιρό αποφάσισε επίσης να καταργήσει το χοντρό εκείνο χαρτί που πάντα με τραβούσε για κάποιο λόγο και να γυρίσει στο ιλουστρασιόν. Έτσι στα σημερινά τεύχη λίγα πράγματα μπορώ να βρω πια για να ταυτιστώ.

Παρόλα αυτά θα συνεχίσω να παίρνω την έκδοση now and then για να ανατρέχω σε όσα μου θυμίζουν πράγματα που συνεχίζουν να μ' αρέσουν. Ελπίζω αυτά να παραμείνουν και με τον καιρό να γίνουν περισσότερα.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρατήρηση 1η: αναφέρεις λάθος τίτλο :)
Παρατήρηση 2η: Εμμέσως αναφέρεις δύο βασικές διαστάσεις, οι οποίες είναι και καταλυτικές.
Σε συζητήσεις με άλλους του χώρου (και της αστρολογίας και των εκδόσεων) είχαμε καταλήξει ότι το "Άστρα & Όραμα" ΔΕΝ είναι περιοδικό αστρολογίας αλλά περιοδικό ΚΑΙ αστρολογίας, καθώς πέρα από τις προβλέψεις δεν έχει άλλα αστρολογικά θέματα. Είχε πριν, τα περιόρισε στο ελάχιστο τώρα, αυξάνοντας την ύλη που αφορά το "εναλλακτικό" κομμάτι.
Όπως εσύ αγοράζεις το "Α&Ο" επειδή ΚΑΠΟΤΕ ήταν "καλό" αστρολογικό περιοδικό, έτσι και πολλοί άλλοι. Δηλαδή, αγοράζεται το έντυπο εκ παραδρομής και εκ συνηθείας, επειδή κάποτε ήταν διαφορετικό. Και είναι λογικό αυτό, καθώς όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν "παίζαν" αντίστοιχα έντυπα στην αγορά, είχε υποστήριξη από όμιλο εταιρειών που περιελάμβανε και τηλεόραση και έτσι κατέκτησε δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Δ. Μ.

Vassilis Papadolias είπε...

"Παρατήρηση 1η: αναφέρεις λάθος τίτλο :)"

Ευχαριστώ...

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ο λόγος να αγοράζει κανείς ένα αστρολογικό περιοδικό τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πηγές ενημέρωσης στο διαδίκτυο από ιστολόγια και fora, (άλλα ελληνικά άλλα ξένα, άλλα σοφιστικέ και δυσνόητα, άλλα σοβαρά και άλλα γελοία, άλλα ευκολοχώνευτα και φανταχτερά) ; Στο δίκτυο υπάρχουν τα πάντα, από τεκμηριωμένες σύνθετες πολιτικές αναλύσεις και ιατρική Αστρολογία έως σελίδες με ημερήσιες υπεραπλουστευμένες λαικής κατανάλωσης προβλέψεις για τα ζώδια. Στο ίντερνετ μπορεί κανείς να μάθει πχ που βρίσκεται η Σελήνη σήμερα, και να έχει και κείμενο ερμηνείας από κάτω. Υπάρχουν τόσα sites με προβλέψεις αναλυτικές, έγγυρων και μη Αστρολόγων, και ο κόσμος έχει το δικαίωμα της επιλογής και της σύγκρισης και εύκολη/δωρεάν πρόσβαση στην πληροφορία. Μια θάλασσα free πληροφορίας. Το πιθανότερο είναι τα αστρολογικά περιοδικά θα υποστούν μεγάλη ζημιά και μια μέρα θα εξαφανιστούν απ'τον χάρτη αν διατηρήσουν την παρούσα νοοτροπία. 'Η θα πουλάνε DVD και απλώστρες όπως κατάντησαν να κάνουν και οι εφημερίδες για να επιβιώσουν. Είναι η χειρότερη επένδυση αυτή τη στιγμή οτιδήποτε σχετίζεται με τον τύπο, όχι μόνο η Αστρολογία.

Δημήτρης

Vassilis Papadolias είπε...

Καλημέρα, Δημήτρη και καταρχήν ευχαριστώ για τη συμμετοχή...

Πολύ σωστή πιστεύω καταρχήν η παρατήρηση σου με δύο όμως επισημάνσεις.

Πλέον το περιοδικό έχει χρήση ψυχαγωγίας (το παίρνω στη θάλασσα) κι όχι τόσο ενημέρωσης.

Δεύτερον αν θελήσει κανείς να κάνει ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, ζητούμενο πάντα - στην Ελλάδα τουλάχιστον - είναι η οικονομική του επιβίωση.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύω τα περιοδικά ακόμα τα χρειαζόμαστε. Παρόλα αυτά θα υπάρξει προοδευτικά και σχολιασμός για ιστοσελίδες. Σιγά σιγά...

Και πάλι ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

Ανώνυμος είπε...

Στην τουαλέτα δεν πας με το λαπτοπ αλλά με περιοδικό ή εφημερίδα και το χαρτί τους έχει πολλαπλή χρήση, σε αντίθεση με τις σελίδες του διαδικτύου...
Σίγουρα ο πρακτικός τρόπος μετάδοσης των πληροφοριών αλλάζει και θα αλλάξει αρκετά τα επόμενα χρόνια, αλλά για πολύ καιρό ακόμα οι παραδοσιακές μορφές πρακτικής ενημέρωσης θα είναι παρούσες. Εκτός αυτού, και ειδικά για την Ελλάδα, η χρήση του διαδικτύου βρίσκεται σε "βρεφικό" στάδιο και το αντικειμενικό πρόβλημα της γλώσσας δημιουργεί εξίσου αντικειμενικά ζητήματα.
Επιπλέον, τα περισσότερα έντυπα, αστρολογικά ή μη, είτε σε μεγάλο βαθμό είτε σε μικρό, έχουν διαδικτυακή έκφραση. Το ενδιαφέρον δε είναι ότι είναι άλλο το κοινό που επισκέπτεται τις ηλεκτρονικές σελίδες ενός περιοδικού ή εφημερίδας και άλλο το κοινό που επιλέγει την έντυπη μορφή του, και αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα.
Δ. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Δημητρη, welcome back!!

Και εσυ και ο Βασιλης εχετε δικιο, αλλα το βλεπετε απο διαφορετικη σκοπια το θεμα. Δημητρη, τα λογια σου με κανουν να σκεφτω ενα περιοδικο αστρολογιας σαν το Astrologie Heute, το οποιο γνωριζεις καλα. Εκδιδεται καθε δυο μηνες, κοστιζει 7,5 ευρω και εχει 10 αρθρα αστρολογικου, ερευνητικου περιεχομενου απο μεγαλους η εκκολαπτομενους αστρολογους και αυτον ηtan!Oυτε προβλεψεις, ουτε θεματα εσωτερικης φυσεως, ουτε δωρα...το περιοδικο παει κατευθειαν για την βιβλιοθηκη..
ενα τετοιο περιοδικο χρειαζεται η ελλαδα..μηπως?
Undine

Ανώνυμος είπε...

Ωραία. Και έτσι για μια ακόμη φορά καταλήξαμε επαγωγικώς εις το συμπέρασμα ότι πιθανή απόπειρα έκδοσης περιοδικού όπως το Astrologie heute στην Ελλάδα θα ήτο καταδικασμένη, επειδή στην Ελλάδα οι τουαλέτες είναι πιο δημοφιλείς από τις βιβλιοθήκες.

Δημήτρης

Vassilis Papadolias είπε...

Βασικά είναι θέμα χρηματοδότησης, Δημήτρη. Δεν είναι αδύνατο. Αν μπορεί να το χρηματοδοτήσει κανείς με κάποια έσοδα (π.χ. συνδρομές, διαφημίσεις), τότε γιατί να το θεωρούμε αδύνατο;

Ανώνυμος είπε...

Αναλογα με την προσφορα θα διαμορφωθει και η ζητηση. Εσεις τωρα αν ξερατε οτι υπαρχει ενα αστρολογικο περιοδικο στον ελληνικο χωρο με 10 πολυ καλα αρθρα, χωρις διαφημισεις, χωρις ημερησιες προβλεψεις και δωρα για την παραλια π.χ. και εκδιδοταν καθε 2 μηνες για 6-7,00 ευρω, δεν θα το αγοραζατε? Εγω θα το αγοραζα και πιστευω οτι σιγα σιγα θα το αγοραζε παρα πολυς κοσμος, γιατι ο κοσμος εκτιμαει το ξεχωριστο και διαφορετικο..αλλα πρεπει και να το βρισκει καπου ..Το προηγουμενο τευχος του περιοδικου Astrologie heute ειχε αρθρα π.χ. για Πλουτωνα στον Αιγοκερω κια αυξηση της νεανικης εγκληματικοτητας, το φαινομενο food crisis, μια μεθοδικη αναλυση του ωροσκοπιου για τον Josef Fritzl, το θεμα της Ντροπης στον αστρολογικο χαρτη, αρνητικη οψη Αρη και Ερμη, Πολιτικη Αστρολογια κ.α.

Δ.Μ., στα υπ'οψην αυτα για το concept του επομενου αστρολογικου περιοδικου στον ελληνικο χωρο!
Undine

Vassilis Papadolias είπε...

Καλή επιτυχία, αν το αποφασίσει κανείς, παιδιά... Εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε...